Mindfulness, meditaatio, jooga ja läsnäolon harjoittaminen ovat parhaillaan asioita, jotka kiinnostavat monia. Siitä puhe mistä puute – kenties. Mutta hyvä niin, ne ovat tärkeitä asioita ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on oleellista kyetä pysähtymään, olemaan tässä hetkessä kiireenkin keskellä.

Kävin Ruotsissa opiskellessani mindfulness-kurssin, siellä kurssi kuului yliopiston liikunnan ja psykologian kurssivalintaan ja halusin valinnaisena kurssina sisällyttää sen omaan tutkintooni. Ajattelin, että kurssista voisi olla omassa elämässä hyötyä, vaikka markkinoinnin kursseja vaihdossa muuten luin.

Kurssi jätti paljon positiivisia jälkiä minuun ja avasi tuota mindfulness sanaa käytännössä. Mikä merkitys läsnäololla on, miten sitä voi harjoittaa ja miten mielen voi puhdistaa silloin kun se tuntuu liian täydeltä. Meillä ihmisillä kun on taipumus olla huolissaan huomisesta ja murehtia mennyttä. Sen sijaan että osaisimme elää tätä päivää ja olla läsnä tässä hetkessä, voi mieli harhailla helposti stressin, tekemättömien asioiden tai murheiden takia vähän liikaakin. Ainakin itselläni on aika ajoin taipumusta huomisesta huolehtimiseen, toisinaan jään murehtimaan menneitä.

Mindfulness-opintojen aikana psykologi-opettaja puhui paljon myös siitä, miten ihminen on taipuvainen kangistumaan ajatuksiltaan tietynlaiseen muottiin ja siten tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Olettamaan ja katsomaan maailmaa aina omien lasiensa kautta. On helppo jäädä kiinni esimerkiksi ”sitten kun sitten kun” -ajatusmalliin.

Mindfulnesissa eli läsnäolotaidoissa on tarkoitus keskittyä tähän hetkeen, sen kokemiseen, havainnointiin ja ennen kaikkea hyväksymiseen. Olla tässä ja nyt, ilman kiirettä seuraavaan hetkeen tai haikailua ajatusten tasolla menneeseen. Osaatko sanoa itsellesi: kaikki on hyvin juuri nyt. Ja sanomasi jälkeen myös uskot itseäsi.

Mielenterveysseuran mukaan mindfulness voi olla avuksi stressiin, ahdistukseen, masennukseen ja kivun lievittämiseen. Läsnäoloharjoitukset voivat olla avain onnellisempaan, rennompaan, hyväksyvämpään ja tietoisempaan elämään. On jopa tutkimuksissa osoitettu, että näiden taitojen säännöllinen harjoitaminen tukee fyysistä terveyttä ja vastustuskykyä.

Millaisia mindfulness-harjoituksia voi tehdä käytännössä?

Vierastan ehkä hieman sitä, että asioista tehdään joskus monimutkaisempia kuin ne oikeastaan ovatkaan. Samoin on osaltaan mindfulnessin laita. Voisimme puhua ihan vain rentoutum