Otan käsittelyyn toivepostauksen, josta minua niin usein pyydetään kirjoittamaan, meidän juoksurattaat. Juoksurattaat ovat olleet meillä nyt yhdeksän kuukautta käytössä, näkyneet somekuvissa ja saan niihin liittyen viikottain kysymyksiä Instagramin, sähköpostin ja tämän blogin kautta. Olen vastannut jo niin moneen sähköpostiin yksitellen, joten siksi ajattelin tällaisen kollektiivisen juoksurattaita käsittelevän blogitekstin olevan paikallaan.

Meillä on käytössä siis X-Lander Run juoksuvaunut. Ne ovat meidän aioat vaunut, joita olemme näiden kuukausien aikana käyttäneen ja olemme olleet tyytyväisiä. Tai niin tyytyväisiä kuin nyt yksiin vaunuihin voi olla. Eiväthän nämä ole matkarattaat, eikä maailman tyylikkäimmät kaupunkivaunut, mutta kaikkea ei voi saada samassa paketissa. Uskon kuitenkin, että nämä ovat parhaat mahdolliset juoksurattaat. Ainakin me olemme olleet tyytyväisiä tähän valintaan.

Mieheni on juoksija, hän juoksee viikossa paljon ja on sen suhteen kelpo arvioimaan näitä juoksuvaunuja. Miehelleni kertyi juuri 1000 kilometriä juoksua mittariin vaunujen kanssa. Minäkin olen juossut jonkin verran vaunujen kanssa, mutta enimmäkseen kävellyt ja hoitanut arkiaskareita ja kierrellyt kaupungilla kuin myös metsäpoluilla vaunujen kanssa. Meillä on myös monia perheellisiä juoksijoita ja suunnistajia, joilla on ollut nämä samat vaunut käytössä. Oikeastaan monien heidän suosittelemina aikoinaan päädyimme hankkimaan juuri nämä juoksuvaunut. Suosituksia saimme muun muassa parilta Suomen maajoukkuesuunnistajalta, jotka kehuivat vaunuja ja se oli meille riittävä meriitti uskoaksemme, että treenaaminen näiden kanssa onnistuu.

Vaunuihin saa vaihdettua kolme osaa, vaunukopan, auton turvakaukalon sekä näin myöhemmin ratasosan, jossa istutaan. Turvakaukaloa emme itse koskaan vaunuihin asentaneet, sillä meiltä puuttui siihen tarvittavat liitäntäosat. Vaunukoppa sen sijaan oli ensimmäiset 5 kuukautta käytössä, jonka jälkeen siirryimme vauvan kasvaessa nykyiseen istunosaan.

Vaunuissa ei ole kääntyvää etupyörää, mutta se on vain plussaa juostessa. Etupyörä pysyy suunnassa, eikä koskaan jarruta menoa. Kaupungissa vaunut ovat ketterät, vaikkei kaikista pienimmät olekaan. Hyvin olen silti näiden kanssa pienemmissäkin tiloissa pärjännyt, mahtunut kiertelemään vaatekaupoissa ja ruokakaupoissa, mahtunut ratikkaan ja kaupungin vilinään.

Lumessa X-Lander Run juoksuvaunut kulkevat ongelmitta. Renkaat pyörivät hyvin, eivätkä ne kerää liiaksi lunta. Etupyörään on saattanut nuoskakelillä hieman kerääntyä lunta, mutta aina vaunut ovat rullanneet hyvin. Paksuja nuoskalumikelejä on aika harvoin loppujen lopuksi ainakin Helsingissä tai Etelä-Suomessa muutenkaan.

Monet ovat kysyneet valitsisimmeko nämä edelleen vaunuiksi, jos olisimme uudelleen samassa tilanteessa. Vastaus on kyllä. Olemme olleet näihin tyytyväisiä. Näiden kanssa mahdun ratikkaan ja busseihin Helsingissä, mutta yhtä hyvin ne sopivat suunnistuskilpailuihin, joissa kilpailukeskukseen pääseminen saattaa vaatia polkuja pitkin kulkemista.

Jos tilaa ja käytettävää rahaa olisi enemmän, ostaisin näiden lisäksi ehkä jotkut tyylikkäämmät ja hieman pienemmät kaupunkivaunut. Sellaiset, joiden kanssa voisi lattemammailla ja sopisivat tyylikkäämmin myös minun outfittiin. Kuulostaa pinnalliselta, tiedän, mutta jos joku jäi sitä miettimään. Olisihan Bugaboot tosi tyylikkäät ja niiden kanssa kärryttelisi mielellään Espaa pitkin Helsingissä ja pitelisi toisessa kädessä lattekahvia. 😄👍Nämä juoksuvaunut on sellaisiin verrattuna vähän juntit. Me olemme halunneet pärjätä vauvaelämän kuitenkin tähän asti vain yksillä vaunuilla ja se on näiden kanssa onnistunut erittäin hyvin.

Moni on myös kysynyt, mistä olemme nämä hankkineet. En halua tehdä tästä kaupallista postausta, linkittämällä verkkokauppojen nimiä tai linkkejä tänne, mutta googlettamalla löydätte. Itse löysimme omat vaunumme eräästä ruotsalaisesta verkkokaupasta. Kaikista suomalaisista juuri nämä vaunut olivat silloin loppu, eikä kaikissa edes ollut näitä valikoimassa. Ei ollut kaikista helpoin löytää kyseisiä vaunuja, mutta ihan mahdollista se on. Vaunuliikkeistä voi myös kysellä ja selvittää saatavuutta. X-Lander merkki on itsessään ymmärtääkseni puolalainen. Monet ovat olleet kiinnostuneita näistä vaunuista, joten luulisi suomalaisten verkkokauppojen ottavan mallia enemmän myyntiin. Ainakin itse ottaisin, jos vaunuverkkokauppaa pitäisin. Vink vink.

Mitkä ovat vaunujen miinuksia? Ainakin ekana tulee mieleen juuri ne liintäntäosat eli adapterit, jotka ovat erilaiset koppaan ja autoistuimeen. Meiltä puuttui toiset ja siksi emme koskaan saaneet liitettyä autoistuinta runkoon. Emme mistään löytäneet kyseisiä adaptereja jälkikäteen, joten annoimme asian olla. Se vähän harmitti. Vaunujem saatavuus on mielestäni myös miinus. Emme löytäneet vaunuja livenä kaupoista, joten tavallaan ostimme sian säkissä. Yleensä haluan testata tuotteen ennen ostopäätöstä, mutta näiden osalta luotimme vahvoihin suosituksiin. Mikä olisi vielä miinus… Hmm, ehkä se, että nyt vaunujen istuinosaa ei saa täysin makuuasentoon. On nimittäin ollut kertoja, jolloin olisi halunnut laskea vauvan nukkumaan täysin vaakatasoon, mutta se ei onnistu. Rattaissa hän siis nukkuu aina puoli-istuvassa asennossa. Muita miinuksia minulla ei tule mieleen, vaikka yrittämällä yritän tässä miettiä.

Sadesuojat ja hyttysverkot löytyy, samoin pieni tavaratila vaunujen alta. Vaunuissa on jarrut, mutta niitä en ole koskaan käyttänyt. Paikallaan ollessa laitamme toki rattaat lukkoon, ja se ominaisuus on kaikissa vaunuissa aina. Soittokellokin löytyy, mutta ainakaan minun juoksuvauhti ei ole niin kova, että pitäisi kelloa soittaa ohitustilanteissa. 😄

Sellainen arvostelu minun osalta näistä juoksurattaista. Enempää sanottavaa en keksi. Joskus ihan ihmettelen, kun saan sähköpostia, jossa on 20 kysymystä näihin vaunuihin liittyen. Että miten joku edes keksii niin monta kysymystä vaunuista. Mutta minä en taida vaan olla kovinkaan pikkutarkka tai kiinnostunut ihan pienimmistä ominaisuuksista, siksi en osaa kaikkia asioita edes pohtia. Mutta kysykää! Kysykää mitä mieleen tulee, minä vastaan.

Ja tämän postauksen jälkeen en enää vastaa sähköposteihin tai Instassa kysymyksiin, linkkaan vain tämän postauksen ja sanon, että vaunujen markkinointi oli minun osaltani tässä. Ovat saaneet nimittäin vaunut mun somekanavissa aika paljon ilmaista PRää ja näkyvyuttä.😅😉 X-Landerilla ei vielä taida olla ambassadoreja tai brändilähettiläitä. Olen semmoinen joka tapauksessa ollut, ihan mielelläni toki.😊

Vaunuterkuin,

Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

  1. Emmi 26.7.2017 at 19:39 - Reply

    Meillä on ollut nämä samat rattaat kohta viisi vuotta käytössä ja en voi kuin kehua! 👍👍

  2. Teija 31.7.2017 at 13:44 - Reply

    Heippa,

    ja kiitos paljon postauksesta! Tuli varmasti tarpeellista tietoa monelle, me tulevat vanhemmat mukaan lukien :) Sellaista haluaisin vielä kysyä, että oletko sattumoisin kokeillut Babyjoggerin vaunuja tai Bumbleriden Speedeja työnnellä? Ja jos olet, niin oletko huomannut eroa X-runeihin jousituksessa tms.? Ohikulkijalta (een ole vaunustalkkari täällä korvessa :D) sain sellaisen kommentin, että X-runien jousitus on kovempi kuin edellä mainituissa, mutta sitä miten se käytännössä tuntuu niin en kyllä tiedä. Ja olet oikeassa, että näiden vaunujen saatavuus ja ennen kaikkea testaaminen suomalaisissa liikkeissä on miltei mahdotonta :( ja mieluiten kuitenkin ostaisin suomesta ja toki itse ensin testaten.

    • Hehe! Oot kunnon vauvustalkkeri. Pahoittelut kun vastaaminen on kestänyt. Mutta harmiksesi joudun kertomaan, että mulla ei ole kokemusta muista vaunuista. Voi siis olla, että näiden jousitus on muihin verrattuna kovempi mut ainakaan meille ei ole ollut huono asia. Toimii ainakin meillä hyvin ja juostaan kyllä paljon näiden kanssa. Ja Pikkuässä viihtyy kyydissä. 😊👍

    • Outi 24.5.2018 at 19:39 - Reply

      Näissähän ei ole jousitusta ollenkaan, jos vertaa tavallisiin lastenvaunuihin, eli on suunniteltu asfaltille. Tasaisella asfaltilla ei tarvitse jousitusta. Jos on hiekoitussoraa tai ihan soratie, niin täristää kyllä soran päällä. Se onkin ainoa huono puoli näissä, itse ainakin tykkäsin tosi paljon, ja toimivat nimenomaan asfaltilla. Ovat superkevyet ja menevät hölkätessä lähes itsestään eteenpäin.

      • Hilla 28.5.2018 at 09:40 - Reply

        Totta! Eihän näissä jousitusta ole, jos vertaa muihin. En ole tullut edes ajatelleeksi. Toisaalta se on juostessa myös näiden etu, en usko, että juoksuvaunuissa toimisi kovin pehmeät ja jousitetut vaunut, voisi mennä juoksu niiden kanssa aika raskaaksi. :)

  3. TeijaL 4.1.2019 at 13:36 - Reply

    Moi, kiitos postauksesta! Itseä myös kiinnostaa nämä rattaat, mutta mietityttää miten kulkevat mm näin talvella. Eli kun on lunta eikä ole vielä aurattu tai on muuten epätasainen alusta (esim tuossa postauksen talvikuvassa rannalla), täriseekö rattaat?

    • Hilla 5.1.2019 at 21:23 - Reply

      Heippa! Mun mies on juossut näiden kanssa varmaan 2000 kilometriä, jo silloin ekana talvena paljon, kun vauva oli vielä pieni ja oli kuomukopassa. Kyllähän ne nyt jonkin verran tärisee, mutta ei mitenkään liikaa. Edes silloin kun keväällä oli jäätyneitä kökköjä. Vauva vaan nukkui hyvin. :) Ja siis juoksuvaunut-/rattaat ei saisi olla liian jousitetut, koska silloin niistä tulee raskaat työntää. Jos siis niiaavat jopa kuopassa jne. Näin olen ymmärtänyt. Tottakai siis tärisevät, mutta ei mitenkään liikaa ja paljon ollaan käytetty.

  4. Aku 30.8.2021 at 08:47 - Reply

    Hei, ensimmäisenä kiitos hyvästä postauksesta! Auttoi meitä vaunujen valinnassa kun hakusessa oli vaunut joiden kanssa voi oikeasti liikkua ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä. Vaunut sai helposti tilattua suoraan valmistajalta ja tulivat nopeasti perille. Jousitusta näissä ei tosiaan ole mutta tuota joustoa pystyy hieman säätämään rengaspaineella, eli kun hieman vajuuttaa paineita niin rengas joustaa enemmän jolloin kyyti on tasaisempaa. Lumessa liikkumisessa auttaa mitä suuremmat renkaat vaunuissa on ja näiden renkaat ovat varmaan suurimmasta päästä mitä vaunuista löytyy.

Seuraa Instagramissa