Vauva-arki ja liikunta

Olen kirjoitellut viime aikoina todella vähän treenijuttuja ja -vinkkejä, vaikka niitä minulta usein toivotaan. Olenhan minä liikkunut, mutta raportoinut asioista vähemmän täällä blogin puolella. Jospa syksyn tullen rustailisin vähän useammin treenijutuistani, voin ainakin yrittää.

Vauvavuosi on muuttanut sitä, minkälainen rooli liikunnalla on nykyään minulle ja miten paljon voin siihen aikaani laittaa. Tai kuinka paljon jaksan liikkua; välillä olisi aikaa, mutta ei voimia. Uskon kuitenkin, että uusi balanssi on alkanut löytyä ja siksi tuntuu ihanalta kun edessä on syksyiset polkulenkit ja joogatunnit. En väkisinkään yritä liikkua liikaa, vaan kuuntelen ennen kaikkea omaaa oloa. Liikunnan pitää antaa voimia, ei viedä niitä. Liikunta on mulle parasta mielenterapiaa ja hyvää oloa, siitä kirjoittelinkin muutama postaus sitten. Mutta miten käytännössä tällä hetkellä urheilen? No minäpä kerron.

Joka toinen päivä pyrin liikkumaan. En aseta liikkumisen suhteen itselleni mitään määrällisiä tai ajallisia tavoitteita juuri nyt. Pääasia on, että sidon lenkkarit jalkaan ja lähden ovesta ulos juoksemaan. Tai pakkaan treenikassin ja suuntaan ohjatulle jooga-tunnille. En kerää juoksukilometrejä, haluan vain kasvattaa kuntoani, saada omaa aikaa liikunnan parissa ja sitä kautta hyvää oloa ja energiaa, jonka voi antaa takaisin perheelle. Liikunta on tärkeä osa minua.

Elixian-kuntosalijäsenyys oli raskauden ja synnytyksen takia vuoden jäädytettynä. Vuosi meni nopeasti, enkä kaivannut nostelemaan rautaa tuona aikana. Aloinkin pohtia, tarvitsenko ollenkaan salijäsenyyttä tulevan vuoden aikana tai lähitulevaisuudessa muutenkaan. En ehkä, prioriteetit ovat jokseenkin muuttuneet. Asia on vielä pohdinnan alla. Käytän pari kuukautta etukäteen maksamaani salikorttia vielä ja teen päätöksen sitten sen jälkeen. Minulla olisi korkeintaan pari kertaa viikossa aikaa matkustaa junalla Helsingin keskustaan ja käydä siellä Elixian jumpissa ja saleilla.

”Ajan maksimoinnin” kannalta juoksu, kävely ja yhteistreenit kaverin kanssa on tällä hetkellä lemppareitani. Juoksulenkin takia ei tarvitse istua junassa ja kaverin kanssa lenkkeillessä voi samalla vaihtaa kuulumisia. Ennen vauvaa kävin paljon ohjatuissa jumpissa ja spinning-tunneilla, mutta tällä hetkellä juuri matkustamiseen käytetty aika tökkii eniten. Ehkä salijäsenyyden sijaan otankin kymmenen kerran kortin joogastudiolle ja käyn siellä kun haluan ohjattua liikuntaa. Muutoin keskityn juoksuun ja kotijumppiin. 😊

Koko kevään ja kesän olen siis lähinnä juossut, suunnistanut, kävellyt ja tehnyt kotijumppia sisällä tai ulkona. Peruskunto on noussut tasaisen varmasti ja lihaskuntokin parantunut siinä sivussa.

Huomasin silti viikko sitten, ollessani salilla siskoni kanssa, että voimani ovat ihan eri luokkaa nykyään kuin vuosi sitten. Eikä se mikään ihme ole. Lihasvoima on pienentynyt kuin myös lihaskestävyys. Salilla pitääkin aloittaa pienillä painoilla ja muistutella itseään oikeiden tekniikoiden tärkeydestä. Ei riuhtoa vanhasta muistusta isoilla painoilla, siitä ei saa kuin paikat rikki. Tällä hetkellä mulle olis tärkeää, että lihaskunto palautuisi riittävän hyvälle tasolle, mutta en vaan jotenkin kaipaa tässä elämäntilanteessa kuntosaleja sen enempää. Jännä juttu, mutta tällaiset fiilikset just nyt.

Jos saisin asua omakotitalossa, niin tekisin varmasti yhdestä huoneesta oman kotikuntosalin. Siellä voisi jumppailla ja säilyttää liikuntakamoja kaikessa rauhassa. Tällä hetkellä jumppapallot ja joogamatot lojuu meidän kaksiossa makuuhuoneen lattialla. Siinäpä myös yksi syy, miksi lisätila tulisi meille tarpeen. 😃

Kuntosalien ja ohjattujen jumppien sijaan polkulenkit ja suunnistusmetsät ovat vetäneet minua puoleensa koko kesän. Myös muutamia pyörälenkkejä olen tehnyt. Mäkivetoja ja lyhyitä spurttitreenejä olen kokeillut muutaman kerran, nekin tuntuvat hyviltä taas ja tuovat kivaa vaihtelua ulkotreeneihin. Porrastreenitkin houkuttelisivat, viimeksi olen ollut Malminkartanon portaissa raskausmasun kanssa. Nyt olisi vähän kevympää varmasti, pitää joku päivä mennä kokeilemaan. Pikkuässän voisi ottaa hyvin rinkkaan mukaan.

Siinä vähän treenikuulumisia mun suunnalta. Millaiset treenit sua parhaillaan houkuttelee tai miten olet ajatellut syksyn tullen liikkua? Olisi tosi kiva kuulla.

Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

+1

You may also like

9 kommenttia

 1. Just tätä asiaa pohtinu viime päivinä! Eilen päätinkin osallistua keskivartalon kehittämisen kurssille.. Ei ois uskonutkaan, miten menee raskauden ja synnytyksen jälkeen lihaksisto aivan oudoksi. Ei ollenkaan oma olo, ku ei jaksa istua selkä suorassa ja juostessa alkaa hapottaa ensimmäisenä keskivartaloa.. 😀 Kamala hinku on jo lenkkipoluille ja samaan kuntoon mitä vuosi sitten, mutta eipä tässä auta kiirehtiä.. Ja voi miten innoissani ootan, että joka viikkoinen lentopallovuoro lähtee käyntiin! 😊 Eli lentopallolla, hölkällä, kevyillä jumppajutuilla ja vaunulenkeillä tähän syksyyn.. 😊 Pitäis vaan aina väsyneenäkin muistaa vetää lenkkikamppeet niskaan, ku siitä jos jostaki saa niin paljo virtaa!

  0
  1. Mä niiiiin tiedän ton tunteen. Mieli tekisi, mutta kun oma kroppa ei ole vielä se vanha ja tuttu. Ottaa oman aikana, malta vaan. Sitten on ihana taas treenata kun homma kulkee. Iso peukku multa siis sulle, että osallistuit keskivartalon vahvistamisen kurssille, se on aina hyvä saada apua sellaiselta, joka osaa nuo asiat. 🙂 Lentopallo on kiva laji, hienoo että olet löytänyt sulle joukkueen missä pelata. Ja niin se on, välillä väsyttää, mut melkein aina lenkki silti kannattaa. Ja onneks aina voi ottaa päikkäreitä. 😉 Mukavaa päivää sulle!

   0
 2. Heippa! Kävitkö Lupauksen äitikurssin? Ohjeistettiinko kurssilla mitä liikkeitä voi tehdä salilla jos on erkauma, vai oliko ainoastaan lantionpohja/syvät vatsalihakset jumppaa? Itselläni erkaumaa vähän jäljellä ja harkitsen osallistumista, eniten kaipaisin vinkkejä salille. Kiitos jos jaksat vastata! 🙂

  0
  1. Heippa! Kävin juu ja sieltä sain paljon hyviä vinkkejä ja liikkeitä. Voisinkin kysyä, josko voisin heidän kanssaan yhteistyössä tehdä jonkun postauksen liikkeistä tai linkittää jonkin videon, missä niitä näet. Tällä tavalla kirjoittamalla on vaikea selittää. 🙂 Mutta mä laitan tämän asian listalle. 🙂

   0
 3. Olipa kiva postaus! Tämä asia on ollut viime viikkoina paljon mielessä eli kuinka vauva-aikana tulee liikuttua. Tällä hetkellä ”liikunta” on lähinnä lantionpohjan lihasten aktivointia, kun synnytyksestä on vielä niin vähän aikaa mutta jospa toipumisen edetessä päästäis vaunuttelemaan ja pian myös kokeileåmaan joogaa. Odotan niin kovasti, että pääsisin jälleen liikkumaan, uskon että se toisi edes vähän omaa entistä oloa takaisin, nyt keho tuntuu hirmu vieraalta.

  Mari/ http://kanssakulkijatkulkee.blogspot.fi/?m=1

  0
  1. Kiitos Mari kommentista, mukava, että joistain postauksista oli sinulle ihan konkreettista hyötyäkin. 🙂 Vatsalihasten kuntouttaminen ja rauhallinen paluu liikunnan pariin on a ja o. Vaikka mieli tekisikin palata nopeasti vanhaan, niin kropalle kannattaa antaa aikaa. Ehdit vielä. 🙂 Onnea vauvasta, nauttikaa. <3

   0
 4. Itselläni on kaksi lasta, juuri alkaneet uudet työt ja arki kiireineen. Työmatkapyöräily, 20km päivässä on tämänhetkinen tärkein liikuntamuoto. Juoksu ja suunnistus tärkeinä aina kun aikaa löytyy. Varsinkin suunnistus on välillä haastavaa, iltarasteilla menee heittämällä koko ilta ja paluumatkalla kuopus simahtaa autoon viivytäen yöunia. Yritän päästä edes puolen tunnin lenkille pari kertaa viikossa ja yhdelle yli tunnin lenkille kerran. Kun jostain vielä ilmestyisi lisätunteja lihaskunnon ylläpitämiselle, oi se olisi upeaa!

  Kunpa juoksukoulusi osuisi spekseiltään sopivaksi, kaipaisin ideoita kehittymiseen juoksussa ja vaihtelua lenkkeihin!

  0
  1. Heippa Kati ja kiitos viestistäsi. 🙂 Kuulostaa siltä, että olet tainnut löytää itsellesi sopivan tavan liikkua, kun aikaa on rajallisesti. Työmatkat onkin ihan parasta, jos ne voi hyödyntää liikuntaan. Menee niinkuin kaksi kärpästä samalla iskulla. 🙂

   Mulla on nyt työn alla jo blogipostaus juoksukoulusta, vähän olen miettinyt, josko järjestäisin sen joka tiistai. Pian siis lisää, olisi kiva jos pääsisit. 🙂

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *