Yhteistyössä Pilttipiirin kanssa.

Palaa mielessäsi omaan lapsuuteesi. Mikä lapsuudessasi oli arvokkainta? Aikuisina emme enää muista, kuka teki soseet, ja olivatko vaatteemme sävy sävyyn. Mutta sen muistamme, miltä näytimme vanhempiemme silmissä, ja millaisina tulimme rakastetuiksi.

Olin eilen Piltin 65-vuotisjuhlalounaalla. Onnea 65-vuotias Piltti ja Suomessa valmistettu vauvan ja lasten ruoka, joka on helpottanut monessa kohtaa meidänkin perheen arkea.

Juhlavuotenaan Piltti haluaa puhua armollisesta lapsiperhearjesta. Mielestäni aihe on äärimmäisen tärkeä. Suorituskeskeisessä ja kiireisessä arjessa armollisuutta ei ole koskaan liikaa. Päinvastoin. Sitä pitää itsekin aika ajoin pysähtyä ja miettiä, mikä riittää? Miten olla riittävän hyvä lapsilleen, itselleen ja lähimmäisilleen?

Tilaisuudessa armollisesta lapsiperhearjesta oli puhumassa inspiroiva Maaret Kallio. Maaretin sanat saivat minussa heräämään tunteita ja erilaisia ajatuksia. Niin omasta lapsuudestani kuin nyt vanhemman roolissa. Kotiin kävellessä, Pikkuässän nukkuessa vaunuissa, pohdin omaa lapsuuttani ja sitä miten se näkyy nykyisessä elämässäni.

Olen lapsena tullut rakastetuksi ja kuulluksi. Olen kasvanut kuusihenkisessä perheessä mukavalla asuntoalueella pienellä paikkakunnalla. Meillä oli omakotitalo ja metsät ympärillä. Meillä elettiin tavallista arkea ja vietettiin paljon aikaa ulkona ja yhdessä.

Tärkeimmät muistoni lapsuudesta ovat hyvin arkisia. Ne liittyvät sellaisiin hetkiin, joista olen nauttinut ja perheemme on ollut yhdessä. Meillä oli esimerkiksi joka ilta tapana kylpeä ammeessa, lämmitimme useamman kerran viikossa saunaa, laitoimme yhdessä ruokaa ja viikonloppuina aamupäivisin ulkoilimme. Myös kesämökillä ja liikunnan parissa vietetyt hetket ovat hyvin muistissani.

Näin jälkikäteen mietittynä, lapsuudessani arvokkainta oli yhdessä vietetyt hetket ja yhdessä koetut asiat. Yhdessä puuhastelu. Niissä hetkissä ei ollut kiire.

Tuoreena vanhempana haluaisin omankin lapsen kohdalla muistaa, kuinka tärkeitä arkiset asiat ovat lapsille. Kuinka tärkeitä ovatkaan ne hetket, kun jonain päivänä piirretään yhdessä keittiön pöydän ääressä tai leivotaan yhdessä ensimmäistä kakkua. Nautitaan aamupuuroa ennen päiväkotiin lähtöä tai istutaan kaikessa rauhassa ruokailemaan päivän päätteeksi.

Eniten merkitystä on ympäröivällä tunnelmalla ja sillä, että on lapselle aidosti läsnä. Niin ajattelen.

Maaret esitteli puheessaan viisi viisautta kohti lempeää perhearkea. Nostan niistä kaksi omaa lemppariani tähän.

Luota tavalliseen taikaan. Rutiinit rakentavat perusturvaa. Hyvään elämään tarvitaan loppujen lopuksi vähän: aikaa, rakkautta ja turvaa. Vaali väljyyttä. Sen turvissa ehtii kertoa murheet, tasata suuttumuksensa ja kaivautua kainaloon.

Uskalla tehdä huonosti. Armollisemman arjen viisautta löytyy keskinkertaisesti ja huonostikin tehdyissä asioissa. Riman laskeminen on tärkeä taito. Pohdi tarkoin, mikä on tärkeää tehdä hyvin ja mihin perheenä haluatte keskittyä. Mieti yhtä tarkoin, mitä kaikkea elämässä voi tietoisestikin hoitaa seiskan suorituksella.

Kyllä rima nousee itselläkin joskus turhan korkealle tai liian monta rautaa on yhtä aikaa tulessa. Suorittajana jalka jää toisinaan kaasulle ja läsnäolo voi olla puolitiessä. Niissäkin kohdin voi silti olla itselleen armollinen ja samalla tietoisesti palauttaa vaikka nuo edellä mainitut asiat mieleen. Läsnäoloakaan ei voi väkisin suorittaa.

Tutkimusten mukaan herkkyys ja myötätunto itseä kohtaan lisäävät myös herkkyyttä ja myötätuntoa lasta kohtaan. Siinä on jo yksi hyvä syy hieman höllätä ja lisätä myötätuntoa vanhempana itseäänkin kohtaan.

Mitä sinä muistat lapsuudestasi? Mikä lapsuudessasi oli sinulle arvokkainta?

Piltin 65-vuotisjuhlatilaisuudessa meidät aikuiset ja lapset oli otettu ihanalla tavalla huomioon. Aikuiset söimme lohta ja juureksia, samat raaka-aineet löytyivät myös pienten lautasilta, yksi Piltin syksyn 2017 uutuustuotteista Pohjoisen Maut Peruna -lohikiusaus. Vatsa tuli täyteen niin minulla kuin Pikkuässälläkin.

Kuvissa Piltin syksyn 2017 tuoteuutuuksia.

Jaa sinäkin omat Piltti-hetkesi: #piltti65 #pilttipiiri #sinäolettärkeä

-Hilla

Kuvat: Monna Treenaa ottamia. <3

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Seuraa Instagramissa