5 x Ihonhoito pintaa syvemmältä

Yhteistyössä kauneushoitola Sara H. kanssa.

Kirjoitin muutama viikko sitten ihostani ja hormonaalisesta aknesta, joka puhkesi imetyksen lopettamisen jälkeen kaulan alueelle. Sain postaukseen monta kommenttia samoihin pulmiin liittyen sekä tsemppaavia viestejä! Taas kerran totean, minulla on i-h-a-n-i-a lukijoita.

Samalla on tosin todettava, että hormonaalinen akne ja aikuisiän akne ovat harmillisen yleisiä ongelmia, jotka vaivaavat montaa muutakin siellä ruudun toisella puolella. Ikävää.  Taustalla on monesti hormonaalisen ehkäisyn muutos, joka laukaisee iholla aknen, talirauhasen tulehduksen ja kipeitä finnejä. Ajattelin kirjoittaa 5 x Ihonhoito pintaa syvemmältä -postauksen ja kertoa, onko puhtaammasta ruokavaliosta ja kosmetologini vinkeistä ollut apua. 🙂

Tässä muutama ote kommenteista, joita tuli tuon tekstin loppuun lukijoiltani:

Iho-ongelmat alkoivat teini-iässä, jatkuen sen jälkeen aikuisiän aknena. Pääosin ongelmani on ollut aina pintakuiva iho ja ihonalaiset tulehdukset. Siis se raivostuttava yhdistelmä, iho on kuiva mutta silti rasvoittuva.

Olen itse alkanut aikoinani syömään e-pillereitä aknen takia, enkä uskalla niitä lopettaa ettei akne puhkea. Vaikka pillerit pitävät melko hyvin kurissa pahan aknen, niin olen vuosien saatossa huomannut maitotuotteiden ja alkoholin lisäävän näppyjä. Erityisesti maitotuotteet saavat ihoon heti pari isoa kipeää paukamaa.

Kuulostaa niin tutulta! Juuri sama tilanne, raskauden aikana iho muuttui aivan suorastaan täydelliseksi ja olikin sellainen kunnes kierto taas alkoi vauvan ollessa noin 4 kk. 

Mulla on E-pillereiden lopettamisen jälkeen puhjennut akne alkukesästä. Itsellä on nyt antibioottikuuri menossa ja A-vitamiini voide käytössä. Kahden kuukauden jälkeen on alkanut tulemaan tulosta, toivon sen myös olevan pysyvää. Todellakin tiedän mitä tarkoittaa nuo kivuliaat näpyt  Itsetunto välillä ollut myös aika maassa.

Kirjoititpa itselle ajankohtaisesta aiheesta! Itselläni kasvojen iho räjähti e-pillereiden lopetuksen jälkeen. Söin 6 kk antibioottikuurin, joka tehosi loistavasti ja iho oli mahtavassa kunnossa. Kun kuuri loppui, finnit palasivat heti. Aloin tutkimaan, mistä tämä johtuu. Poistin ruokavaliostani maitotuotteet. Siitä vähän ajan päästä poistin myös viljatuotteet. Aluksi en huomannut mitään muutosta, ja oli todella turhauttavaa elää rajoitetun ruokavalion kanssa, kun tuloksia ei näkynyt. Nyt 5 kk jälkeen iho on mennyt kokoajan parempaan päin. 

Mulla räjähti iho hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kukkaan ja nyt vuoden ajan olen yrittänyt etsiä ratkaisuja siihen. Ainoa asia josta tähän asti on ollut apua on ollut suolasaippua, se on hillinnyt tilannetta jonkun verran yhdessä Originsin Out of trouble naamion kanssa. 

Pieniä muutoksia ja hyvää hoitoa

Missä itse olen tällä hetkellä aknen hoidossa? Miten ihoni voi? Millainen ruokavalioni nyt on? Onko ruokavaliomuutoksilla ollut vaikutuksia ihon kuntoon? Miten puhdistan ihoani?

Persikkaisen pehmeää ja heleää ihoa minulla ei ole koskaan ollut, mutta saahan siihen silti tähdätä. Näpyt ja finnit ovat olleet seuranani aikaisemminkin. Tilanteeni ei siksi ollut yllätys, harmikseni jouduin toteamaan: taasko! Otin kuitenkin nopeasti ohjakset käsiini, sillä vuosien kokemuksella aknen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Hoidon ansiosta olen saanut alkavan aknen joka kerta paranemaan päin.

5 x Ihonhoito pintaa syvemmältä

Itselläni on parhaillaan käytössä seuraavat konstit: 1. akneiholle suotuisa puhdas ruokavalio 2. kasvohoidot osaavan kosmetologin luona 3. laadukkaat hoitotuotteet  4. hyvät ihonpuhdistus ja hoitorutiinit kotona 5. liikunta, veden juonti ja riittävä uni. Näillä viidellä asialla uskon olevan positiivisia vaikutuksia ihon vointiin. Niiden lisäksi annan iholle aikaa löytää uusi tasapaino.

1. Akneiholle suotuisa puhdas ruokavalio

Ensinnäkin kun tilanne oli mikä oli, otin ensimmäisenä yhteyttä Saraan, luottokosmetologiini. Olin lukenut Saran uusimmat blogit: Aknen hoito ruokavaliolla: akne ja sokeri & Aknen hoito ruokavaliolla: eliminaatiodieetti Sain Saralta tsemppiä tehdä muutoksia ruokavaliooni ja hänen motivoinnilla päätin kokeilla vähän karsitumpaa ruokavaliota.

Olen lisännyt ruokavalioon kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, laadukasta lihaa ja proteiinin lähteitä, öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä. Puhtaita raaka-aineita, joista vatsa tulee kylläiseksi ja iho kiittää. Sen sijaan olen vähentänyt tai poistanut hetkellisesti kokonaan sokeriset herkut, karkit, leivonnaiset, jäätelöt, sipsit, valmisruuat, prosessoidut ruuat, isommat määrät kovia rasvoja, maitotuotteet sekä höttöhiilarit, kuten paahtoleivän ja valkoisen pastan. Nyt takana on kuukausi puhtaampaa ruokavaliota ja iho ei ainakaan ole mennyt huonommaksi. Iho on alkanut rauhoittua, mutta en vielä huuda hurraa huutoja.

Sokeri on tulehdukselle polttoainetta, siksi olen yrittänyt karsia sen minimiin. Sen sijaan värikästä kasvista ja ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon ravintoaineita.

2. kasvohoidot osaavan kosmetologin luona

Kosmetologini Sara teki muutama viikko sitten iholleni rentouttavan kasvohoidon uusilla Essen probioottisilla ihonhoitotuotteilla, jotka ovat tämän postauksen kuvissakin. Hoito oli taasen mielettömän ihana ja se teki kasvoille hyvää. Erityisesti pidin kuorinnoista, jotka heleyttivät ihoa ja päällimmäinen kuollut ihosolukko sai väistyä. Iho tuntui hoidon jälkeen pehmeältä, joustavalta ja kosteammalta kuin aikoihin.

Olin hoidon jälkeen rentoutuneen vetelä ja onnellinen, kuten aikaisemminkin. Miten hyvää se joka kerta tekeekään!

3. laadukkaat hoitotuotteet

Sain Essen tuotteita myös mukaani kotiin ja olen niillä hoitanut, puhdistanut ja kosteuttanut kasvojani nyt kolmisen viikkoa. Kuten Essenin sivuillakin todetaan, akne on monimutkainen ihon epätasapainotila, jonka taustalla voi olla useita eri tekijöitä. Joissain tapauksissa hoidoksi tarvitaan lääkitystä, mutta monissa tapauksissa ihon tasapaino palautuu tietyillä elämäntapavalinnoilla sekä valitsemalla oikeanlaiset päivittäiset ihonhoitotuotteet.

Essen tuotteet pohjautuvat probiotti-ajatukseen. Tuotteet auttavat ihoa säilyttämään tai palauttamaan takaisin iholle optimaalinen mikrobitasapaino. Hoitotuotteiden avulla iholle luodaan suotuisa ympäristö, joka suosii hyödyllisten mikrobien kasvua ja näin parantaa ihon omaa, luonnollista tasapainoa. Tiettyihin Essen tuotteisiin lisätään probiootteja, joilla muutetaan aktiivisesti ihon mikrobikantaa. Hoitotuotteiden lisänä suositellaan myös syömään sisäisesti probiootteja, esimerkiksi maitohappobakteerikuuri tai terveyskaupoista saatavia probioottivalmisteita.

Mielestäni tämä ajatus tuotteiden takana käy järkeeni ja uskon, että ihon oman bakteerikannan tasapaino on akneiholla järkkynyt. Helposti akneihoa myös hoitaa liikaa, pesee tai kuorii liian voimakkailla aineilla, jolloin oravanpyörä senkun kiihtyy. Välillä kyllä suoraan sanottuna mietin, että osaanko hoitaa riittävästi mutten liikaa.

Uudet tuotteet ovat tähän mennessä lunastaneet odotuksensa. Kerron niistä tarkemmin, kunhan olen saanut testata vielä pari viikkoa lisää. 🙂 Tällä hetkellä suosikkituotteitani ovat seerumi, hoitoöljy sekä riittävän mieto puhdistusaine.

4. hyvät ihonpuhdistus ja hoitorutiinit kotona

Edelliseen kohtaan viitaten, tärkeässä roolissa on ihonhoitorutiinit. Hyvät hoitotuotteetkaan eivät auta, jos niitä ei käytä säännöllisesti ja oikein. Kosmetologini Sara on neuvonut tuotteiden käytössä. Kasvojen puhdistus on ollut minulle jo vuosia rutiini, en ole koskaan mennyt meikeillä tai epäpuhtaalla iholla nukkumaan. Sinänsä rutiineissa ei ole muutettavaa, mutta uudet tuotteet vaativat hetken aikaa tottumista. Olen jo pidemmän aikaa käyttänyt Yon-Ka-sarjan tuotteita, joten tämä Esse on nyt uusi tuttavuus.

Huuhtelen aamuisin kasvot kevyesti ja levitän kasvoille kasvoveden jälkeen voiteen. En meikkaa päivittäin, mutta kun meikkaan, teen meikin aina hoidetulle iholle. Iltaisin sitten puhdistan ihoni suihkun yhteydessä, kuorinnan teen noin kerran viikossa ja yöksi jälleen levitän seerumin tai öljyn sekä hoitovoiteen.

5. liikunta, veden juonti, riittävä uni ja positiiviset ajatukset

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä uni, vesi, liikunta ja positiiviset ajatukset. Niiden arvoa ei suinkaan voi väheksyä. Ihminen on kokonaisuus ja ihokin kertoo tarinaamme. Joku kärsii stressistä, toinen univajeesta, ja nekin asiat voivat näkyä iholla. Liikunta saa veren kiertämään, kuona-aineet liikkeelle ja siten puhdistaa ihoamme pintaa syvemmältä. Uskon siis, että liikunnallakin on osansa ihon kunnossa. Kuten sanottu, ihminen on kokonaisuus.

Yritän myös olla koskematta ja sorkkimatta finnejä, koska eivät ne näpräämällä ainakaan parane. Tämän koko Kroatian reissun olen ollut täysin ilman meikkiä, uinut merivedessä ja antanut ihon hengittää. Aurinko on aina tehnyt iholleni hyvää.

Siinä minun viisi kohtaa, joihin olen kiinnittänyt huomiota ja ottanut asiat tarkempaa syyniin. Iho on jo kuukaudessa näyttänyt paranemisen merkkejä. Uskon, että oikealla tiellä ollaan, vaikka tulokset tulevatkin tooooodella hitaasti, kun niitä eniten odottaa. Mutta sekin on minulle jo tuttua. Akneiholle täytyy antaa aikaa, eniten harmittaa ne kaulan isoimmat paukamat, koska en halua niistä jäävän arpia.

Saran kanssa jatkamme tätä ihoprojektia ja seuraavalla kerralla kirjoittelen varmaan hiukan enemmän millaisia tuotteita minulta kylpyhuoneen hyllyltä löytyy.

Suosittelen oman kokemukseni kautta Saraa kaikille, jotka painivat iho-ongelmien kanssa tai haluavat kokea ihanan kokonaisvaltaisen rentoutumishetken hoitopöydällä. Ihon kunto on oikeasti tärkeä juttu, sen tietää varsin hyvin viimeistään sitten, kun on kärsinyt aknesta. Positiivisin mielin joka tapauksessa eteenpäin! 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Sara H.
Mariankatu 26 (Kruununhaka)
00170 Helsinki
+358505950145
sara@sarah.fi

Hoitola avoinna ma-la sopimuksen mukaan.

0

You may also like

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *