Rapeat rahkasämpylät

Kokeilin ensimmäistä kertaa rahkasämpyläreseptiä. Sämpylöistä tuli maukkaita ja koostumukseltaan kuohkeita, joten ajattelin jakaa ohjeen teillekin. Lämpimät sämpylät kuuluvat syksyyn, mikä onkaan parempaa kuin leipoa sämpylöitä pimeänä syysiltana ja syödä niitä kuuman teen kanssa iltapalapöydässä. Olin itse tullut juuri juoksulenkiltä, laitoin sämpylät sen jälkeen uuniin. Söin kaksi tuoreen lämmintä sämpylää juoksulenkin jälkeiseen nälkääni. Nam, voiko olla parempaa kuin juuri uunista nostetut sämpylät!

Tämä taikina kohosi yön yli jääkaapissa, se olikin varmasti tämän taikinan salaisuus. Rahka puolestaan antaa leivälle hennon happaman maun, mikä sekin teki rahkasämpylöistä vähän erilaisia. Olen kerran jos toisenkin leiponut kivikovia sämpylöitä, mutta näiden kanssa kohoaminen tapahtui helposti. En jaksanut olla kovin tarkka sämpylöiden muodosta, vaan nostelin taikinan lähes suoraan pellille sen enempää muotoilematta.

Rahkasämpylät ovat aivan tavallisia sämpylöitä, mutta osa nesteestä korvataan rahkalla. Rahka tekee leivästä muutenkin vähän tuhdimpaa, tuohan se taikinaan lisää proteiinia. Taikinaan voi lisäillä myös oman maun mukaan joitain siemeniä tai jopa pähkinöitä. Mielikuvitus ja kokeilumieli ovat oikeastaan vain rajana.

Sämpylät voi tarjoilla pienellä tuunauksella. Luin juuri viikonloppuna uutta Gastronaatti 2 kirjaa ja siellä oli resepti herkullisiin halloum-juusto leipiin. Näiden sämpylöiden väliin voisi siis laittaa vaikkapa paistettua halloumia, itsetehtyä pestoa, kikhernetahnaa ja vaikka kaupan hyllystä joitain ituja. Tavallisten juuston ja kinkun tilalle voi siis hyvin keksiä ihan jotain muuta ja samalla leivistä saa ruokaisamman vaihtoehdon tai tuhdimman iltapalan. Tässä ohje sämpylöihin:

Rahkasämpylät

12–15 sämpylää

1 prk (250 g) Ehrmann rehti & rasvaton maitorahkaa
2 1/2 dl vettä tai maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 dl kaura- tai spelttihiutaleita
noin 7 dl vehnä- tai spelttijauhoja
vettä voiteluun

Sekoita rahka ja neste. Lisää hiiva, suola, hunaja ja öljy sekä hiutaleet. Sekoita ja lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa. Kohota huoneenlämmössä noin tunti tai jääkaapissa noin kolme tuntia. Voit myös puolittaa hiivan määrän ja kohottaa taikinaa jääkaapissa yön yli.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo taikinasta sämpylöitä, kohota 20–30 minuuttia. Voitele vedellä ja ripottele päälle hiutaleita tai siemeniä. Paista noin 10 minuuttia eli kunnes sämpylät ovat kauniinvärisiä.

Makoisia sämpylähetkiä!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

+2

You may also like

2 kommenttia

  1. Tämä menee testaukseen ehdottomasti. Tällaiset reseptit on tehty juuri minua varten, taikina vaan kasoina pellille ja paisto. Ei koko keittiö ole jauhossa.
    Niin, ja tuoretta sämpylää ei voita mikään!

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *