Hormonaalisen aknen hoito ruokavaliolla: akne ja sokeri

Minulla on ollut teini-iästä asti epäpuhtauksiin taipuvainen iho. Jos maailmassa voisi toivoa ihan mitä vain toiveita, voisin toivoa, että jostain tupsahtaisi minulle täydellinen iho ilman näppyä, finnejä, epäpuhtauksia tai hormoniaknea. Harmi vaan sellaisia toiveita ei ole, joten asian kanssa on pitänyt oppia elämään ja miettiä, miten ihon saa pidettyä (mahdollisimman) hyvässä kunnossa.

Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin blogissa. Miten saada akneiho kuntoon? sekä Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoidosta.

Oma tilanne ei ole sieltä pahimmasta päästä, posket eivät helota punaisenaan isoja aknefinnejä, mutta kyllä omat epäpuhtaudet on ihotautilääkärin kanssa luokiteltu menneinä vuosina aikuisiän akneksi. Itselläni ongelmakohtia ovat olleet yläselkä sekä nyt raskauden ja ihmetyksen jälkeen kaulafinnit, sellaiset syvällä ihon alla olevat paukamat, jotka ovat kipeitä ja pysyvät sitkeästi paikoillaan viikosta toiseen. Kuinka ärsyttävää! Miksi aikuisiässäkin pitää vielä saada harmaita hiuksia näinkin turhan asian kanssa?

Raskaus- ja imetysajan ihoni oli parhaassa kunnossa. Iho hehkui, vatsa kasvoi ja kasvoilla oli se kuuluisa raskausajan hehku. Ne on ne hormonit! Imetysaikana ihoni pysyi edelleen hyvänä korkeamman hormonitoiminnan ansiosta, vaikka herkuttelinkin enemmän ja Fazerin sinistä kului raita jos toinenkin aina silloin tällöin. Ruokavaliolla ei ollut raskausaikana ja imetysaikana vaikutusta ihon kuntoon. Naishormonit pitivät huolen siitä, että iho hehkui.

Imetyksen loputtua huomasin ihon kunnossa muutoksen. Noin kuukauden aikana näppyä ja finnejä tuli lisää ja parhaillaan ollaan samassa tilanteessa. Olen siis hyvin varma siitä, että omalla kohdallani finnit ovat hormonaalisen vaihtelun tulosta. En aio silti luovuttaa asian kanssa, vaan uskon, että asia on mahdollista korjata puhtaalla ruokavaliolla, hyvällä hoidolla ja ajan kulumisella. Suurimmaksi painopisteeksi tällä kertaa laitan kuitenkin ruokavalion.

Olen menossa huomenna Saran luo kasvohoitoon. Sara on luottokasvohoitajani, jonka hoidoissa on aina yhtä rentouttavaa käydä. Fiilis on niin euforinen ja samalla saan Saralta myös tsemppiä siihen, että paremman ihon saavuttamiseksi on paljon tehtävissä. Tälläkin kertaa aion kasvohoidon lisäksi puhua ruokavalion ja ihonhoitotuotteiden merkityksestä. Antibiottikuureihin en ole nimittäin valmis kajoamaan, vaan luotan asian korjaantuvan muilla keinoilla. Ainakin aluksi haluan niin uskoa.

Sara on nähnyt paljon asiakkaita, joiden akneiho on lähtenyt parantumaan ruokavaliomuutosten jälkeen. Blogissaan Sara on käsitellyt näitä aiheita todella hyvin ja esimerkiksi tämä kohta kuvaa omaa tilannettani aika hyvin:

Tässä kirjoituksessani keskityn kuitenkin sokerin vaikutuksiin hormonaalisen aknen näkökulmasta, sillä leijonanosa omasta asiakaskunnastani koostuu 25-30 vuotiaista naisista, jotka  kamppailevat tai ovat ensimmäistä hoitoaikaa varatessaan kamppailleet aikuisiällä puhjenneen aknen kanssa. Näistä naisista lähestulkoon jokainen kärsii hormonaalista aknesta, takanaan hyvin toistensa kaltainen tarina: useamman vuoden käytössä ollut hormonaalinen ehkäisy on hiljattain lopetettu ja sen jälkimainingeissa on puhjennut akne, jonka seurauksena moni on syönyt ihotautilääkäriltä saadun pitkän antibioottikuurin tai useitakin.”

”Lähes jokainen nainen huomaa ihossaan muutoksia jo pelkästään yhden hormonikierron aikana. Iho on yleensä parhaimmillaan ja hehkuvimmillaan kierron puolivälissä, jolloin estrogeenitasot ovat korkeimmillaan. Kierron lopussa estrogeenitasot romahtavat ja tällöin on yleensä se hetki kun kasvojen iholle ilmestyy vähintään se yksin kipeä hormonifinni vaikka muuten ei näppyihin olisi taipumusta ollenkaan. Ymmärtääkseni saman tyyppinen ilmiö tapahtuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen myötä kun kroppa ei enää saakkaan kuukausittaista tasaista hormoniannosta pillereistä ja hormonitasapaino muuttuu laskeneen estrogeenitason myötä. Kun naisen kehossa ei ole tarpeeksi estrogeenia tasapainottamaan testosteronin määrää, ihon talirauhaset aktivoituvat ja alkavat tuottaa aiempaa enemmän  talia. Näiden hormonaalisten muutosten ja lisääntyneen talintuotannon myötä iho on alttiimpi alusta aknelle. Yksinään ihon muuttuminen öljyisemmäksi ei kuitenkaan aknea aiheuta, vaan tarvitaan myös muita tekijöitä, kuten edellä on mainittu. Tässä kohtaa astuvat mukaan mm. sokeri ja muut nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja nostavat hiilihydraatit.”

Ruokavalion ja hormonitoiminnan välistä syy-seuraus yhteyttä kuin myös merkitystään ihon hyvinvoinnissa ei läheskään aina tiedosteta, ymmärretä tai uskota. Vaikka ihon kanssa olisi paljonkin ongelmia, on harva silti välittömästi valmis käärimään hihansa ja testaamaan tietyistä ruoka-aineista luopumista edes hetkellisen eliminaatiodieetin verran.”

Saan kaulan alueen ongelmakohdat hyvin meikillä piiloon, eikä omista blogikuvistani varmaankaan koskaan huomaa, että minulla olisi sen ihmeemmin mitään ongelmia ihossa. Jokainen, joka aikuisiän aknesta ja finnipaukamista kärsii, voi kuitenkin helposti samaistua siihen ärsyttävään tunteeseen, jota kipeät finnit aiheuttavat ja minkälaista vaivaa niiden peittäminen aiheuttaa. Olen vuosien ajan kokeillut jos jonkinlaista; antibiottikuuria, erilaisia hoitotuotteita ja vähän ruokavaliomuutoksiakin. Tällä kertaa aion kääriä kunnolla hihat ja kokeilla ruokavaliomuutoksia hieman suuremmalla kädellä. Tähän mennessä olen ollut viikon ilman sokeria, lisännyt kasviksia ruokavaliooni, yrittänyt juoda riittävästi sekä korvannut osan lihatuotteista kasvikunnan vaihtoehdoilla. Herkkuihin en ole koskenut, vaan tulehdusta ruokkivan sokerin pidän minimissä.

Ihon parantumiselle on annettava aikaa, seuraavan kuukauden tai kaksi aion syödä akneiholle suotuisella tavalla. Katsotaan sen jälkeen miten ihmiskoe on toiminut ja missä mennään kuukauden tai parin päästä. Kerron myös lisää kasvohoidosta, jonka Sara minulle huomenna tekee uusilla tuotteilla. Näillä konstein kohti hekuvaa ihoa, maybe some day! 🙂

Ihanaa sateista tiistaita kaikille! Jakakaa ihmeessä vinkit hehkuvaan ihoon ja onko siellä ruudun takana muita, jotka ovat kokeilleet ruokavaliomuutoksia ihonhoitoon? Millaisia tuloksia olette saaneet? Ja ovatko muut naiset huomanneet raskaudella ja imetyksellä olleen suotuisia vaikutuksia ihoon? Tai hormonaalisella ehkäisyllä ja muutoksilla sen kanssa?

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

19 kommenttia

 1. Oletko kokeillut suolasaippuaa? Mulla räjähti iho hotmonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kukkaan ja nyt vuoden ajan olen yrittänyt etsiä ratkaisuja siihen. Ainoa asia josta tähän asti on ollut apua on ollut suolasaippua, se on hillinnyt tilannetta jonkun verran yhdessä Originsin Out of trouble naamion kanssa. Tsemppiä taistoon, I feel you! Niin inhottavaa kohdata teini-iän ongemat yhä vaan…

  0
  1. Heippa Nina! Kiitos vinkistäsi, en ole kokeillut suolasaippuaa. Sitäkin voisin kokeilla. Joskus etelän lomalla olen huomannut, että suolainen merivesi ja aurinko ovat auttaneet. Vähän sama vaikutus voisi olla siinäkin… Ja kiitos tsempeistä! <3

   0
 2. Kirjoititpa itselle ajankohtaisesta aiheesta! Itselläni kasvojen iho räjähti e-pillereiden lopetuksen jälkeen. Söin 6 kk antibioottikuurin, joka tehosi loistavasti ja iho oli mahtavassa kunnossa. Kun kuuri loppui, finnit palasivat heti.

  Aloin tutkimaan, mistä tämä johtuu. Poistin ruokavaliostani maitotuotteet. Siitä vähän ajan päästä poistin myös viljatuotteet. Aluksi en huomannut mitään muutosta, ja oli todella turhauttavaa elää rajoitetun ruokavalion kanssa, kun tuloksia ei näkynyt. Nyt 5 kk jälkeen iho on mennyt kokoajan parempaan päin. Finnejä tulee kyllä edelleen (etenkin ennen kuukautisia naama räjähtää), mutta ei läheskään yhtä paljon kuin 5 kk sitten.

  En osaa sanoa, onko ruokavaliomuutos parantanut ihoani ja en uskalla palata enää vanhoihin tapoihin 😀 En ole kuitenkaan ollut ruokavalion kanssa täysin ehdoton, vaan olen n. kerran viikossa syönyt herkkuja, myös viljoja ja maitoa. Aion jatkaa samaa rataa ja toivoa, että tilanne paranee ajan kanssa.

  Tsemppiä sulle!

  0
  1. Heippa Jenna, kiitos sinunkin tarinastasi. Harmillista toden totta, iholla, varsinkin kasvojen iholla on niin suuri merkitys koko fiilikseen. Monella hormonaalisen ehkäisyn lopetus on ajanut tuohon tilanteeseen. :/ Hienoa, että sinulla ruokavaliolla ja ehkä myös ajan kulumisella on ollut vaikutusta. Itsellä nyt 4 viikkoa takana maidotonta, sokeritonta sekä ilman höttöhiilareita. Ehkä jokseenkin parempaan suuntaan, mutta ongelmakohdat pysyvät tiukassa. Tsemppiä sinullekin!

   0
 3. Hei. Mulla on E-pillereiden lopettamisen jälkeen puhjennut akne alkukesästä. Itsellä on nyt antibioottikuuri menossa ja A-vitamiini voide käytössä. Kahden kuukauden jälkeen on alkanut tulemaan tulosta, toivon sen myös olevan pysyvää. Todellakin tiedän mitä tarkoittaa nuo kivuliaat näpyt 🙁 Itsetunto välillä ollut myös aika maassa.
  Mutta kiinnostaa tuo ruokavalio puoli. Mitä käytännössä tarkoittaa tarkalleen sokerin karsiminen? Syötkö hedelmiä? Mites täysjyväviljat? Marjat? Maitotuotteet?
  Tsemppiä!

  0
  1. Heippa Johanna! Tsemppiä ja voimia sinulle ihon kanssa. Se voi tosiaan viedä itsetuntoakin maahan, vaikka muut eivät sitä uskoisikaan. Kirjoitan ihan pian jatko-osan tuohon blogipostakseen ja avaan enemmän aihetta omalta kohdaltani. Lisää juttua siis tulossa. Olisi kiva, jos kommentoit siihenkin, miten sinun tilanteesi on edennyt. Toivottavasti hoidot auttavat! <3

   0
 4. Kuulostaa niin tutulta! Juuri sama tilanne, raskauden aikana iho muuttui aivan suorastaan täydelliseksi ja olikin sellainen kunnes kierto taas alkoi vauvan ollessa noin 4 kk. Kuukaudessa saa nauttia noin viikon ajan hyvästä ihosta kunnes se taas räjähtää ja niitä hoidellaan sit muutama viikko. Täytynee myös yrittää sokeria ja maitotuotteia vähentää. 🤔 Tsemppiä!

  0
 5. Hei,

  Itselläni sitkeä aikuisiän selkäakne parani lähes kokonaan kun aloin huuhdella hoitoaineen päästäni niin että aine ei valunut selkääni pitkin, siis pää kenossa tai alaspäin toisinsanoen. Ilmeisesti hoitoainetta oli jäänyt aina huuhtelusta huolimatta iholle ja iho oli tästä ärsyyntynyt. Löytö oli yllättävä ja upea 😀 Ehdin kokeilla antibiootit ja voiteet ilman tuloksia.

  0
 6. Olen itse alkanut aikoinani syömään e-pillereitä aknen takia, enkä uskalla niitä lopettaa ettei akne puhkea. Vaikka pillerit pitävät melko hyvin kurissa pahan aknen, niin olen vuosien saatossa huomannut maitotuotteiden ja alkoholin lisäävän näppyjä. Erityisesti maitotuotteet saavat ihoon heti pari isoa kipeää paukamaa. Olen kokeillut asiaa niin monta kertaa, että pakko se on uskoa 🙁 Myös rasvainen ruoka ylipäätänsä, myös pähkinät vaikka ovatkin terveellisiä, muodostavat näppyjä nopeaan. Monesti olen kuullut lääkäreiden sanovan ettei ruokavaliolla ole merkitystä, mutta olen itse satavarma, että sillä on!

  0
  1. Sitä olen monesti itsekin kuullut, mutta ystävät ja ihmiset taas todenneet oman kokemuksen kautta sen, että kyllä vaikuttaa. Itse uskon myös, että vaikuttaa. Onhan ihminen niin kokonaisvaltainen asia. 🙂 Tsemppiä sinulle ihon kanssa nyt ja jatkossa. <3

   0
 7. Pakko tulla kommentoimaan ja kertomaan oma kokemukseni ihoni parantaneesta tuotesarjasta, josta kiitän korkeampia voimia yhä ja edelleen. 😀
  Iho-ongelmat alkoivat teini-iässä, jatkuen sen jälkeen aikuisiän aknena. Pääosin ongelmani on ollut aina pintakuiva iho ja ihonalaiset tulehdukset. Siis se raivostuttava yhdistelmä, iho on kuiva mutta silti rasvoittuva. Jo kauan sitten luottokosmetologini selitti että etenkin omat kaulan ja leuan ongelmani johtuvat nimenomaam usein hormoneista. Ja kappas, raskausaikana ihoni oli kuin 15v sitten ennen ongelmien alkua. Nyt jatkan vuosikkaani imetystä ja saan edelleen nauttia ongelmattomasta ihostani vaikka ihonhoito on aivan järjettömän vähäistä… 😀 Olen silti turvallisin mielin koska tiedän mikä toimii jahka tämä autuus loppuu.
  Löysin muutama vuosi sitten Bion-merkkisen ihonhoitosarjan jonka jälkeen iho-ongelmani vähenivät ratkaisevasti. Vuosien ajan laitoin tuhottomasti rahaa korkealaatuisiin tuotteisiin, kävin säännöllisesti kosmetologilla ihonpuhdistuksessa ja olin kaikinpuolin äärimmäisen tarkka ihonhoidosta, kunnes erään kerran kosmetologilta lähti testiin tuo Bion sarja ja ihme kyllä, parissa viikossa kaikki muuttui. Ensin kuivatti ja kiristi ja meinasin jo hylätä koko tuotteet,mutta pian iho tottui, parani eikä uusia tulehduksia paljon tullutkaan. Vaikka tuosta on siis jo muutama vuosi aikaa, olen edelleen ihmeissäni muutoksesta ja super onnellinen että törmäsin tuohon sarjaan. En tiedä toimisiko sinulla, mutta suosittelen lämmöllä testaamaan. 😊

  0
 8. Hei,

  ootteko te e-pillereiden lopettamisen jälkeen aikuisiän aknen saaneet koskaan ajatelleet, että pillerit on voineet aiheuttaa munasarjoillenne sen, ettei ne enää oo palanneet normaaliin hormonien tuotantoonsa, koska aivo-munasarja-käskytys on käytännössä suljettu koko e-pillereiden syömisen ajan? Kuinka moni mies tekisi vastaavan kokeen ja söisi ehkäisyä joka lopettaisi ja korvaisi kivesten testosteronin tuotannon…
  Sori jos puhun näin suoraan, mutta musta tästä aiheesta pitäisi herätellä keskustelua.

  Itselläni alkoi akne aikuisiällä e-pillereiden lopettamisen jälkeen, ihokarvat alkoi rehottaa, kuukautiset oli paljon niukemmat kuin ennen pillereitä (söin n. 3 vuotta), tukkaa alkoi lähteä, yms. oireita jotka viittasi siihen että oma estrogeenintuotanto ei lähtenyt enää kunnolla käyntiin. Tuli myös alaselkäkipuja, jotka myöhemmin yhdistin epäonnistuneen hormonitoiminnan aiheuttamiin, häiriintyneen ovulaatiotoiminnan tuloksiin eli munasarjoihin jämähtäneisiin munarakkuloihin.
  Myöhemminkin sainkin PCOS-diagnoosin kun lähdin itse selvittämään tätä uutta oirekirjoani. Gynekologien yleinen selitys on se, että pillerit pitävät PCOS:n piilossa, mutta minulla oli täysin akneton iho, terveet ja selvästi runsaammat kuukautiset eikä mitään hiustenlähtöä ennen e-pillereitä. Itse uskon myös monien muiden tarinoita luettuani, että pillerit voivat lamata munasarjojen toimintaa pysyvästi ja aiheuttaa näin niiden syömisen jälkeen myös pysyvää aknetaipumusta. Dokumentoitua näyttöä hormonituotannon muutoksista on vaikea saada, koska harva nainen otattaa hormoni-verikokeet (esim. eri estrogeeenit, progesteroni sekä testosteroni) ennen e-pillereitä ja sen jälkeen.

  0
  1. Heips, Nämä ovat hyviä pohdintoja. Ja tosiaan kuinka paljon on tutkittu sitä, millaisia muutoksia hormonaalinen ehkäisy voi aikeuttaa. Ja ylipäätään sitä, miten kroppa niistä palautuu. Vaikea ottaa kantaa, koska en tiedä tarpeeksi, mutta hyvä että asioista puhutaan.:) Raskaaksi tulemisen jälkeen en ole enää halunnut ottaa hormonaalista ehkäisyä, annan kropan olla tasapainossaan parhaillaan.

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *