DIY: Näin teet jouluisen havukranssin kuusenoksista

Minulle tuli viime viikolla pikkujoulufiilis ja halusin kotiin pikkurahalla jotain tunnelmallista ja jouluista. Katselin hetken aikaa olohuoneen ikkunoista takametsiin ja siellähän sitä materiaalia riittää. Kuusenoksia nimittäin.

Tässä marraskuun lopussa on hyvä aika aktivoitua joulujuttujen kanssa, vaikka oikeasti ei vielä kiinnostaisi. Jouluun on se neljä viikkoa aikaa ja joka vuosi totean saman asian: joulukuu menee niin nopeasti.

Mikä onkaan parempi kuin fiilistellä tunnelmaa ja kaunista havukranssia jo hyvissä ajoin. Punaiset joulupallot ja tonttu-ukot voi lisätä sitten myöhemmin, tällainen havukranssi ei ole mun mielestä liian jouluinen, vaan sopii kauniisti marraskuun iltojen tunnelmointiinkin. Lisäyksenä niille, jotka inhoavat joulua ja jouluvalmisteluja. 😀

Tällaisen havukranssin voi tehdä ulko-oven koristeeksi tai esimerkiksi ruokapöydän kattaukseen keskipisteeksi. Kokosin tähän kuvien muodossa ohjeet ja välineet, joilla homma onnistuu. Kranssit sopivat hyvin myös joululahjaksi tai tuliaiseksi kyläilemään mennessä. Havuköynnös koristaa näyttävästi vaikkapa kuistia tai kerrostaloasujan parveketta. Uskon, että saaja ilahtuu omin käsin tuotetusta koristeesta, jonka saa muutaman viikon kuluttua viskata pois. Toki ulkona se säilyy ihan kevääseen asti.

Sain eräs iltapäivä Pikkuässän päiväunille ja sitten lähdin toteuttamaan.

Tarvitset havukranssiin:

  • oksasakset
  • kuusenoksia sekä halutessaan esimerkiksi mustikan ja puolukan varpuja
  • rautalankaa
  • rautalankapihdit
  • kranssin pohjaksi pajunoksia, joista ensin tehdään kranssin pohja
  • koristeita, jos sellaisia haluat kranssiin lisätä

Ja sitten vain sitomaan. Tee ensin pajunoksista pyöreä kranssi, jonka ympärille lähdet pyörittelemään havunoksia pieninä nippuina. Taivuttele ensin pajunoksia hetki käsissäsi ympyrän muotoon. Tee niistä sitten ympyrä, jonka halkaisija on noin 20-30 senttimetriä, voit tehdä toki isommankin. Kun pajuista tehty ympyrä on mielestäsi sopivan kokoinen, puno ylijäävät oksanpäät kehälle ja sido kokonaisuus rautalangalla kiinni.

Pätki sen jälkeen havunoksat valmiiksi, noin 15 senttimetrin pituisiksi pätkiksi. Aloita kranssin kokoaminen kiinnittämällä rautalangan pää tiukasti pajupohjaan. Kerää tämän jälkeen sopiva nipullinen oksia käteesi ja lähde kiinnittämään niitä pajupohjaan. Kolmesta viiteen oksaa per nippu on sopiva määrä, oksien tuuheudesta riippuen. Asettele ne pajupohjan päälle ja sivuille. Kiepauta sitten rautalanka tiukasti niiden ympärille. Etene näin koko kranssi ympäri, kunnes kranssi on tuuhean paksu ja pyöreä kauttaaltaan. Solmi lopuksi rautalanka tiukasti kiinni ja voit tehdä rautalangasta myös kiinnityslenkin, jos havukranssi on tarkoitus laittaa esimerkiksi seinään.

Voit käyttää kranssia koristeena sellaisenaan, tai lisätä siihen haluamiasi koristeita. Mielikuvitus on vain rajanasi! Koristeluun voi käyttää esimerkiksi nauhoja, pähkinöitä, pieniä joulupalloja, sydämiä, kanelitankoja tai muita metsän aarteita, kuten käpyjä tai oksia. Valmiin kranssin voi asetella vaikka takan seinustalle, keittiön pöydälle, ulko-oveen tai terassille. Monikäyttöinen koriste ulos tai sisälle. 🙂

Sitten vain glögit kuumaksi, hyvää musiikkia soimaan, kynttilät palamaan ja joulufiilis on täällä, ei sitä kannata liioin stressata. 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

+2

You may also like

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *