Mitä hyötyä on urheilukellosta?

Yhteistyössä Zalandon kanssa.

Olen käyttänyt urheilukelloja treenatessani jo useamman vuoden ajan. Ennen niistä puhuttiin nimellä sykemittari, mutta nykyään ne sisältävät niin monenlaisia toimintoja, että kuvaavampi nimi taitaa olla jo urheilukello tai älykello. Minulta on muutamia kertoja kyselty sitä, mitä hyötyä on urheilukellosta? Ja miksi ylipäätään käytän sykemittaria tai älykelloa liikkuessani. Tällä hetkellä minulla on käytössä Suunnon Spartan Sport ja siitäkin on kyselty käyttäjäkokemuksia ja mielipiteitäni. Ylipäätään on myös hyödyllistä miettiä sitä, miten valita itselleen sopiva urheilukello. Siksi päätin kirjoittaa ajatuksiani sykemittaristani sekä yleisesti siitä, mihin kelloa hyödynnän.

Juoksen ja treenaan taas useamman lenkkini ja treenikertani kellon kanssa. Synnytyksen jälkeen liikuntani oli siinä määrin kevyttä, että lenkkeilin muutaman kuukauden täysin ilman urheilukelloa. Juoksun pariin siirtyessäni kilometrit ja vauhdit alkoivat taas kiinnostaa minua, joten kello palasi takaisin ranteeseeni.

Itse en ole mikään kummoinen tekninen hifistelijä, joka tutkisi kellojen kaikki yksityiskohdat mitä tekniikkaan tulee. On minulla silti muutama tärkeä syy, miksi urheilukelloja käytän. Vauvavuoden jälkeen kunnon kohotessa olen jälleen ilolla seurannut kunnon nykytilaa ja sen kehitystä sykkeiden ja treenikirjausten osalta. On mukava huomata, että saman lenkin juokseekin jo nopeammin tai kilometrit vaihtuvat mittarissa eri fiiliksellä.

Urheilukelloista on hyötyä tavoitteellisesti treenaaville, mutta ihan yhtälailla myös kuntoilijoille, jotka haluavat seurata harjoitteluaan, kehitystään tai muuten vaan vähän kikkailla ja hifistellä treenejään. Urheilukellolla voi olla myös motivoiva vaikutus, se tallentaa treenit ja sen avulla voi tarkkailla omaa palautumistaan. Minkä takia minä käytän urheilukelloa liikkuessani ja mitä hyötyä kellosta on treenien analysoimiseen?

Mitä hyötyä on urheilukellosta on minulle?

Itselleni suurimpana syynä kellon käyttämiseen on motivaatio. Kello antaa minulle paljon motivaatiota, kun voin jälkeenpäin nähdä treenin kokonaisuudessaan tai juoksemani matkan kilometreinä. Saatan joskus esimerkiksi pidentää lenkkiä vielä vähäsen, ihan vain siitä syystä, että saan jonkin mukavan tasaluvun täyteen, esimerkiksi 10 kilometriä. Tärkeää on myös tietää lenkkiin kulunut aika, joka on mielestäni helpoin katsoa urheilukellosta. Treenin alussa painan kellon päälle ja lopetuksen jälkeen treeni tallentuu kellon muistiin. Joskus on kiva lähteä lenkille ihan ilman määränpäätä tai tavoitetta, mutta silloinkin kello jälkeenpäin tietää, mitä olen tehnyt. Kello motivoi minua.

Lenkin pituuden lisäksi kellon avulla pystyn seuraamaan nopeutta eli vauhtia. Se on toinen ominaisuus, joka on mielestäni olennainen näissä kelloissa. Varsinkin kovempi vauhtisissa treeneissä on etua, että pystyy seuraamaan omaa vauhtiaan. Juoksukisoissa kellosta on hyötyä, kun alussa ei lähde juoksemaan omaan kuntoonsa nähden liian kovaa ja toisaalta kisan lopussa voi kellon avulla seurata, ettei vauhti pääse tippumaan liikaa, vaikka tuntuisikin jo pahalta.

Tällä hetkellä vetotreenit eivät vielä kuulu ohjelmaani, mutta aikaisemmin vetoja tehdessäni olen tarkkaillut kellolla vauhtejani. Samasta syystä kuin kisoissa: jotta en juokse liian kovaa tai hiljaa. Optimaalinen kehitys tapahtuu, kun kovempia treenejä osaa juosta itselleen sopivalla vauhdilla ja sykkeillä. Varsinkin ryhmässä juostessa vauhdit saattavat karata liian koviksi, sillon omalla kellolla voi tarkistaa asian ja himmailla tarvittaessa.

Kolmas itselleni tärkeä ominaisuus on treenien tallentuminen. Kaikki treenini tallentuvat Movescount-palveluun, jossa voi pitää joko avointa tai yksityistä profiilia monien sosiaalisen median aplikaatioiden tapaan. Tiedot siirtyvät kellosta palveluun joko lataamalla kelloa tietokoneen usb-portin kautta tai manuaalisesti puhelimen Movescount-applikaatiota käyttäen. Movescountissa voi käydä tarkastelemassa kavereiden treenejä ja kommentoida niitä. Palvelua voi käyttää puna valmennuksessa, sillä esimerkiksi valmentajan on helppo käydä seuraamassa sieltä toteutuneita treenejä. Hauska lisä on kuvien lisääminen, treenin aikana otetut valokuvat voi halutessaan lisätä omaan profiiliin.

Ohjelman avulla reitti synkronoituu kartalle. Pystyn näkemään oman treenini karttapohjalla ja ohjelma antaa myös tiedot kilomertiajoista lenkin varrelta selkeänä graafisena esityksenä. Suunnistajana minun on mainittava tämä karttaominaisuuden tärkeys suunnistajille. Suunnistustreenin jälkeen reitin saa ladattua koneelle ja sitä kautta voi analysoida omaa reittiä, missä sitä on todellisuudessa tullut kuljettua tai millaiselta esimerkiksi virhe on kartalla näyttänyt. Suunnistustekniikan parantamisessa kyseinen ominaisuus on siis oiva. Ja toki niiden virheiden lisäksi saa nähdä onnistuneet reitinvalinnat ja verrata vaikka kaverin reitinvalintaan ja toteutukseen.

Kuten urheilukellon toinen nimi sykemittari kertoo, kellolla saa tarkkailtua myös sykkeitä. Itse en kuitenkaan näe tätä ominaisuutta kovinkaan tärkeänä itselleni (joku muu voi olla asiasta täysin eri mieltä), koska seuraan mieluummin omaa oloani, hengästymistä ja vauhteja. Kovissa treeneissä syke luonnollisesti nousee ja pidempiä lenkkejä teen sitten matalemmilla sykkeillä. Perus tunnin lenkkejä yritän tehdä melko reippaasti. Kuntoaan voi silti kohottaa, vaikkei joka treenissä tuijottaisikaan sykkeitä.

Suurin syy sykevyöni käyttämättömyyteen on se, että se hinkkaa ilkeästi ihoani rintojen alla, jättäen punaisen, kirvelevän alueen sykevyön käyttämisen jälkeen. Näin ollen olinkin ilahtunut uudesta Suunto Spartan Sport Wrist HR -kellosta, joka mittaa sykkeen suoraan ranteesta, jolloin sykevyötä ei tarvitse käyttää. Itse en vielä omista kyseistä kellomallia, mutta ehkäpä joskus.

Viidentenä hyötynä urheilukelloissa on treenien analysointi, kehityksen seuraaminen ja arkistointi. Eipä niitä tietoja tarvitse jokaisen lenkin jälkeen niin tarkasti katsella, mutta silloin tällöin lataan kaikki treenit tietokoneelleni, jolloin on mukava katsella mitä on tullut tehtyä. Suunnon ohjelmaan voi myös tallentaa omat ennätykset vaikkapa 5 ja 10 kilometrin matkoilta sekä puolimaratonilta ja fiilistellä kehitystä siitä näkökulmasta.

Bonuksena on sanottava Suunnon kelloista vielä ulkonäkö. Ne ovat kauniita ja varsinkin monen naisen mieleen ulkonäön puolesta. Urheilukellot ovat totutusti isoja miehisiä könttejä, mutta nämä Spartan-kellot sopivat myös kauniisti naisten sirompaan ranteeseen ja jopa arkikelloksi tavallisten vaatteiden seuraan. Kelloa löytyy sekä hempeän vaaleanpunaisena (sakura) että kirkkaan sinisenä ja mustana, itselläni on tämä valkoinen.

Siinä oli minun ajatuksia juoksutreenien analysoimisesta sykemittarilla. Jos tällaiset älykellot, urheilukellot tai sykemittarit kiinnostavat, suosittelen sinua kurkkaamaan, mitä pitää sisällään Zalandon Älykello-opas. Zalandon älykellovalikoimasta löytyy myös tämä minun kellomalli eli Suunnon Spartan Sport ja monen monta muuta kivaa mallia.

Varmasti minulta jäi paljon sanomattakin näistä urheilukelloista, sillä näissä on niin mahdottoman paljon ominaisuuksia.  Ja varmasti monet käyttää kelloa vähän erilaisiin tarkoituksiin. Seuraavaksi kuulisin mielelläni sinun ajatuksia sykemittareista. Käytätkö kelloa treenatessa, jos käytät niin miksi, milloin ja miten? Antaako sykemittari sinulle motivaatiota treeneihin vai mikä on mielestäsi sen tärkein ominaisuus?

– Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *