Valoa pimeyden keskelle

Kodin valaistuksella on iso merkitys, varsinkin näin marraskuun pimeinä päivinä. Muutimme tähän uuteen kotiimme reilut kolme viikkoa sitten ja ensimmäiset viikot ovat pitäneet sisällään uusien lamppujen metsästystä ja asennusta. Tämä vuodenaika pakotti meidät valaisinkaupoille aika pian, jottei tarvinnut käsikopelolla kulkea tai tunnelmallisesti pelkän kynttilän valossa.

Myimme edellisen asuntomme mukana kaikki huonekalumme ja valaisimet siinä samalla, kun ostaja oli niistä kiinnostunut. Tämän uuden kodin ovesta tulimme sisään parin hassun lampun kanssa. Siitä alkoikin lamppushow, joka alkaa olla pian päätöksessään.

Moni sanoo valaisimien hankinnan olevan sisustamisessa yksi haasteellisimmista asioista. Yhdyn ehkä hiukan samaan toteamukseen. Näiden muutaman viikon aikana olen huomannut, miten suuri vaikutus valon värillä, voimakkuudella, paikalla, mallilla ja asennuskorkeudella onkaan lopputulokseen. Esimerkiksi sinertävä valo tekee kolkon ja kylmän olon, ja johonkin tilaan roikkuva kattovalaisin ei vaan sovi. Plafondillakin on oma tarkoituksena, sekin on tullut huomattua.

Olimme suunnitelleet tiettyjä valaisimia eri huoneisiin jo hyvissä ajoin. Pikkuässän huoneeseen jotain riittävän kirkasta tuleviin leikkeihin, olkkarin kattoon katseenvangitsijaa, ruokailutilaan pöydän päälle jokin yksinkertaisen kaunis valaisin, keittiöön ja eteiseen jotain simppeliä, makkariin tunnelmallista ja työhuoneeseen sitten jotain, joskus… Lista on yllättävän pitkä, kun lähtee nollasta.

Huone kerrallaan olemme tässä ensimmäiset viikot menneet. Tärkeimmät valot alkavat olla paikallaan, mutta kaikki ei mennyt oman suoraviivaisen käsikirjoitukseni mukaan. Esimerkiksi olohuoneeseen olin ajatellut roikkuvaa valaisinta. Kun viimein roikkuva valaisin oli saatu kattoon kiinni, jouduin toteamaan Danielille: ei yhtään hyvä. Ei toimi. Pois. Roikkuva valaisin olohuoneen keskellä näytti ihmeelliseltä, väärä asia väärässä paikassa. Onneksi mieheni oli yhtä mieltä kanssani ja valo tuli tikkaiden avulla takaisin maantasalle.

Ja asentaminen, valojen asentaminen on sitten toinen juttunsa, josta voisi kirjoittaa ihan oman tekstin. Mutta jätän sen aiheen tällä kertaa lyhyeen. Sanon vain sen, että miehestäni on kuoriutunut muuton aikana melkoinen sähkömies. Paino sanalla melkoinen. Eräs ilta vähän hirvitti, kun yht’äkkiä puoli kotia meni pimeäksi kun väärät piuhat kohtasivat vahingossa. Onneksi asunnon sähkökeskus katkaisee niissä tilanteissa sähkön automaattisesti, eikä siinä sen kummempaa tapahtunut. Pieni oikosulku vain.

Makuuhuoneeseemme emme ole löytäneet vielä sopivaa kattovalaisinta, valon lähteenä on saanut toimia tunnelmallisen kaunis pöytävalo, jonka löysin Verkkokauppa.com:n valikoimasta. Oikeastaan olen niin ihastunut tähän Watt & Veke -pöytävalaisimeen, että pärjäämme sen kanssa varmasti, vaikkei kattovalaisinta ihan heti löytyisikään. Valon väri on kotoisan lämmin ja se piirtää seinille kivalla tavalla valon ja varjon viivoja. Makkariin on illalla ihana köllähtää lukemaan kirjaa kun on saanut ensin Pikkuässän unille. Useimpina iltoina uni on vienyt voiton, eikä lukemani kirja ole kovin nopeasti edennyt.

Keittiön kattovalaisimen valinta oli helppo. Entisessä kodissa meillä oli tämä sama Innoluxin Kuplat -riippuvalaisin, vain eri värisenä ja yhtä kokoa pienempänä. Edellinen valo oli väriltään harmaa ja hieman pienempi, pidin siitäkin tosi paljon. Uuden kodin pöytä on isompi kuin edellinen, joten ajattelin sen päälle sopivan hieman kookkaamman valon. Värinä läpinälkyvä-valkoinen oli myös hyvä valinta, riippuessaan se on hillityn minimalistinen. Valo on kauniin lämmin tässä valossa. Kolmen vuoden kokemuksella olen tosiaan ihastunut tähän valaisimeen, ja ensirakkaus jatkuu edelleen. 😉

Ruokapöydän yllä riippuva valaisin sitoo ruokailuryhmän yhteen. Taustalle haluan vielä jotain taidetta, hyllyä tai lipaston, mutta niiden aika on joskus myöhemmin. Pääasiat ensin kuntoon.

Meidän tämän illan projektina taitaa olla työhuoneen valo. Ehkäpä usutan Danielin taas tikkaiden jatkoksi ja pidän itse peukkuja, että valaisin on katossa sellainen kuin se on kuvitelmissani. Sisustaminen on siinä mielessä mielenkiintoinen laji, että ensin pitää harrastaa mielikuvitusta, sitten puuhastella ja jälkeenpäin todeta oma mielikuvitus onnistuneeksi tai vähemmän onnistuneeksi. Ihanan haasteellista sanon minä!

Tässä vielä linkit näihin valoihin, jos kyseiset yksilöt teitä kiinnostavat. Tilasin lamput verkkokaupan kautta Verkkokauppa.com:ista ja ne saapuivat parissa päivässä postin mukana. Vielä ehtii hyvin vaikkapa jouluksi hankkimaan uuden valaisimen, jos sisustukseen haluaa muutosta. Siellä on monia kivoja malleja näiden lisäksi.

Watt & Veke Albin small ‐pöytävalaisin, harmaa, pieni

Innolux Kuplat ‐riippuvalaisin, kirkas, 48 cm

Valoisaa pimeää marraskuuta täältä lamppushown keskeltä. 🙂

-Hilla

Blogiyhteistyö:

Nämä kuvien kaksi valaisinta saatu blogiyhteistyönä. / Verkkokauppa.com

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

2 kommenttia

  1. Mistä tuo ihana yöpöytä on? Ollaan etsitty yöpöytää kohta vuosi eikä mitään kivaa ole löytynyt mutta nyt kolahti 🙂

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *