Viime vuoden aikana luin useamman artikkelin ja tekstin siitä, miten multitasking on tehotonta. Vaurioittaa pahimmillaan aivoja, lopputuloksia syntyy hitaammin ja kokonaisuudessaan multitasking uuvuttaa ihmistä.

Elokuvatutkimus osoitti: Multitasking kuormittaa aivoja

Teetkö töissä monta asiaa kerrallaan? – Ei kannattaisi: Multitasking haittaa työsuoritusta ja on vahingollista aivoille.

Suomalaistaustainen huippupsykologi: Unohda multitasking, saat enemmän aikaan tekemättä mitään – ja tulet onnellisemmaksi

Aivotutkimuskeskuksen johtaja: Myytti ihmisen aivojen tehottomasta käytöstä on väärä

–  Ihminen ei pysty multitasking-toimintaan. Tarvitsemme uudenlaisia hallintamenetelmiä, jotta pystytään keskittymään olennaiseen. Tietoja, virikkeitä ja ärsykkeitä on jatkuvasti saatavilla hirveän paljon eri puolilta. Ihminen ei pysty multitasking-toimintaan eli aidosti yhtä aikaa keskittymään moneen asiaan. Tämä on yksi modernin ajan tuoma uusi haaste aivoille, sanoo psykologian tohtori Tiina Parviainen.

Olen tässä perheellisenä äitinä tullut kuitenkin siihen tulokseen, että pienen lapsen kanssa kotona oleminen on parhaimmillaan ja kai pahimmillaan juurikin tuota parjattua multitaskingia. Monen asian tekemistä yhtä aikaa. Ja moneen suuntaan menemistä yhtä aikaa.

Kun laitan ruokaa, katson sivusilmällä kaiken aikaa mitä lapsi tekee. Ruokakaupassa kerään ostoksia ja luen kauppalistaa samalla pitäen silmällä mikä tomaattisose tippuu hyllyltä seuraavaksi. Päiväuniaikaan avaan läppärin, maksan pari laskua, kirjoitan blogin ja yritän tehdä muutaman asian tehokkaasti kun on kerran hetki aikaa. Illalla tv:tä katsellessä luen yhtä aikaa kirjaa lapselle, heitän palloa ja käyn vaihtamassa vaipan, juttelen miehen kanssa. Ai niin ja kylpyaikakin on jo. Imuroinpa vielä tuosta eteisestä samalla kertaa nuo hiekat. Ja hmm, pyykkikoneessa on vielä pyykit odottamassa ripustamistaan. Hän kylpee ja minä ripustan samalla nämä pyykit ja juttelen hänen kanssaan.

Tutkimusten mukaan minun kaltaisten äiti-ihmisten aivot ovat tuhoutumassa. Juuri paraikaa.

Eipäs vitsailla, on on tuossa varmaan jotain perääkin. Kotona olemisessa mielestäni rankinta on juurikin tuo multitasking. Se, että omat aistit ovat kaiken aikaa hereillä moneen suuntaan. Pieni lapsi ei osaa varoa vielä itseään ja haluaa kaiken aikaa huomioni leikkiessään. Hänen kanssaan on oltava läsnä ja samalla hoitaa kotihommia ja esimerkkinä ruuanlaittoa siinä sivussa. Samalla pitää huolehtia, ettei hän tipu sohvalta tai vedä keittiönkaapista kattiloita päälleen.

Illalla osa väsymyksestä on varmasti peräisin juurikin siitä, että on koko päivän ollut valppaana. Äitinä pienelle.

Jo kouluaikoina ja opiskeluaikoina olin sellainen, että halusin tehdä läksyt hiljaisuudessa. Halusin keskittyä tentteihin lukemiseen omassa rauhassani ja ajoittainen hiljaisuus teki vaan hyvää. Erityisesti luovuuteni puhkeaa hiljaisuudessa kukkaan. Blogitekstin kirjoitan hiljaisuudessa paljon nopeammin valmiiksi kuin meluisassa paikassa.

Lapsiarki pienen kanssa on mukavaa, mutta on siinä toden totta omat haasteensa. Välillä mieheni tekee etätöitä kotona kokonaisen päivän ja voin ihan suoraan sanoa, että joskus kateellisena katson kun hän istuu 8 tuntia kaikessa rauhassa ja saa keskittyä ”vain” töihinsä. Hulivilipäivinä sellainen näyttää ihan luksukselta vierestä katsottuna. Niinä päivinä kun ottaa itse 20000 askelta, eikä ole edes käynyt lenkillä.

Tiedän, tiedän. Ruoho näyttää vihreämmältä toisella puolen. Työssä käyvät ystäväni laittavat minulle viestejä, että ”Oo, saat olla ulkona ulkoilemassa valoisalla, ihanaa. Nauti! Kateellisena täällä katselen toimistopöydän takaa Instagram stoorejasi.” Kyllä minä nautinkin, mutta ulkoilemaan on lähdettävä lapsen kanssa satoi tai paistoi.

Niin vaan asioilla on aina kaksi puolta.

Tänään hoitaja oli meillä kotona hoitamassa lasta muutaman tunnin ja minä sain sillä aikaa rauhassa keskittyä hommiin. Loppupäivän saamme sitten keskittyä leikkeihin, ulkoiluun ja vähän siihen multitaskingiin lisäksi.

Tuntuu, että tänään olen saanut noukkia parhaimmat kirsikat molemmista kakuista.☺️ Keskittyä työhommiin kerralla ja olla rauhassa lapsen kanssa.

Ja toisaalta, joskus ihan tietoisesti j