Onnistunut kaupallinen yhteistyö yrityksen ja bloggaajan välillä

Viime päivinä mediassa on puhuttanut tapaus, jossa brittiläinen tubettaja vloggaaja Elle Darby pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin, jos kehuu hotellia somekanavissaan vastapalveluksenaan. Darby tarjosi sosiaalisen median näkyvyyttä ja kertoi viestissään, että hänellä on Youtube-tilillään 87 000 ja Instagramissa 76 000 seuraajaa. Tapaus päättyi kuitenkin ikävästi ja voitte lukea siitä enemmän täältä. Myös bloggaaja Natalia Tolmatsova kirjoitti blogissaan White Trash Disease aiheeseen liittyen.

Tämän somemyräkän jälkimainingeissa päätin kirjoittaa, mitä onnistunut kaupallinen yhteistyö yrityksen ja bloggaajan välillä on minun mielestäni.

Minulta välillä kysytään, miten kaupallisuus blogeissa toimii ja miten teen yhteistöitä yritysten kanssa. Aihe siis jokseenkin kiinnostaa ihmisiä. Etenkin siitä näkökulmasta, mitä kaikkea blogien taustalla tapahtuu ennen kuin kaupallinen yhteistyö tulee ulos blogitekstinä tai Instagram-valokuvana. Myös blogipalkkioiden hinnat kiinnostavat.

Saan jonkin verran yhteistyöpyyntöjä yrityksiltä, vaikka blogini on vielä verrattain keskikokoinen. Joskus ehdotan itse yhteistyötä yritykselle (Elle Darbyn tapaan), jos koen, että brändi on mielestäni siinä määrin kiinnostava. Ajattelen jopa niin, että yhteistyöt, jotka olen itse ehdottanut yritykselle, ovat aidosti niitä parhaimpia. Mainostamani tuote tai palvelu on silloin sellainen, johon olen itse tykästynyt ja haluan oma-aloitteisesti olla kertomassa seuraajilleni, että tällaista palvelua käytän ja näistä syistä pidän siitä.

Mainostettava yritys saa silloin rehellisen mielipiteeni tuotteesta isolle lukijajoukolle nähtäväksi ja lukijoilleni sellainen sisältö on aidosti parasta. Se, että bloggaaja itse ehdottaa ja myy kanaviaan yrityksille, on nykypäivää.

Esimerkkinä: elän parhaillaan lapsiarjessa ja sitä kautta olen kokenut hyödyllisiksi ja toimiviksi monia tuotteita, ja sellaisia tuotteita tai palveluita on ilo nostaa esille muiden hyödyksi, nostaen samalla kyseistä brändiä esiin. Raskauden jälkeen ihooni puhkesi akne ja sen jälkeen halusin jakaa blogin kautta kokemuksiani hyvästä kosmetologista. Pari esimerkkiä mainitakseni.

Olen vilpittömän innostunut blogien kaupallisista yhteistyömahdollisuuksista jo siitäkin syystä, että markkinoinnin ekonomina tällaiset asiat kiinnostavat minua ja näen suositut blogit erittäin hedelmällisinä medioina sekä vaikutus- ja mainospaikkoina. Bloggaajana inspiroidun kampanjoista ja minusta on jopa suuri kunnia, että yritys X luottaa sisällöntuotantotaitoihini siinä määrin, että ehdottaa minulle yhteistyötä blogin osalta. Koen positiivisena haasteena sen, että saan miettiä lukijoitani kiinnostavan kulman blogiyhteistyöhön.

Kaupallisuus blogeissa arvojen mukaan

Mietin aina tarkasti sopiiko tuote, palvelu, tapahtuma tai brändi omaan toimintaani. En lähde kaikkeen mukaan, mihin minua blogin kautta pyydetään, sillä haluan olla uskollinen lukijoilleni ja pitää oman linjani. Olen itse tietoinen kuluttaja ja haluan siksi markkinoida blogini kautta sellaisia tuotteita ja palveluita, joiden arvot sopivat omiini ja joiden takana voin seisoa tukevasti kahdella jalalla. Esittelen sellaisia tuotteita ja palveluita, joita oikeasti käytän. Tähän ainakin pyrin.

Suunnittelen mielelläni kaupalliselle yhteistyölle blogini näköisen näkökulman ja toteutuksen – sellaisen kulman, joka toimii juuri Hilla Stenlund -blogissa. Esimerkkinä voin kertoa, että minua ovat lähestyneet monet lisäravinne- ja kehonrakennusfirmat, mutta minä uskon puhtaaseen kotiruokaan ja puhtaisiin raaka-aineisiin ruuanlaitossa hyvinvoinnin lähteenä, joten lihastenkasvatusjauheita ja tiettyjä lisäravinteita minun blogissani ei tule näkymään. Sen sijaan tekisin mielelläni yhteistyötä vaikkapa jonkin kasvihuoneen kanssa, joka tuottaa kasviksia suomalaisten ruokapöytiin. Tai mielelläni nostaisin blogissani esiin suomalaista luomuruokaa.

Viime vuonna tein yhteistyötä muutaman urheiluvaatemerkin, parin tapahtuman, parin lastenvaatemerkin, kauneushoitolan, kahden verkkokaupan, koulutuskeskuksen, muutaman ihonhoitotuotteen ja huonekalubrändin kanssa. Näin muutamia mainitakseni.

Kaupallisia yhteistyön malleja on monia, mutta tässä blogipostauksessa puhun lähinnä kaupallisesta sisällöntuotannosta, jota tuotan lukijoilleni blogini tai sosiaalisen median tilieni kautta. Saan tuotteen tai palvelun kokeiluun, testaan tuotetta ja muodostan siitä mielipiteeni, luon sisällön ja jaan sen seuraajilleni. Saan työstäni korvauksen x ja yritys saa kauttani näkyvyyttä kohderyhmässäni, joka on pääosin suomalaiset 23-60 vuotiaat naiset. Tapahtumien markkinoinnissa voin ennakkomarkkinoida tapahtumaa ja tapahtumapäivänä tuottaa omissa kanavissani sisältöä tapahtumasta. Lyhykäisyydessään noin, mutta käytännössä blogiyhetsityö on hieman pidempi projekti. Mitä kaikkea siihen kuuluu?

Yhteistyö alkaa esimerkiksi siten, että yritys ottaa minuun sähköpostilla tai Instagramin yksityisviestin kautta yhteyttä. Voi olla, että tapaamme ja neuvottelemme tarkemmin yhteistyön sisällöstä kasvokkain. Tämän jälkeen saan tuotteen testiin vaikkapa muutamaksi viikoksi, jotta ehdin muodostaa siitä kunnollisen mielipiteen. Palveluita käyn testaamassa asiakkaan roolissa. Tämän jälkeen yleensä tuotan sisällön teksteineen ja kuvineen, joskus saatan tuottaa valokuvia myös brändin käyttöön heidän omaan markkinointiin. Valokuvaukseen voi joskus liittyä myös stailausta tai valokuvaajan apua, useimmiten se on mieheni ;). Julkaisun jälkeen vastailen mahdollisiin kommentteihin ja lisäkysymyksiin seuraajilleni. Myöhemmin käymme kampanjan tuloksia ja ajatuksia läpi yrityksen edustajan kanssa ja mietimme mahdollisia jatkosuunnitelmia, jos sellaisia on. Ajallisesti yhteistyöhön voi bloggaajan puolelta laskea vielä laskutukseen ja myöhemmin kirjanpitoon kuluneen ajan. Yhteen blogiyhteistyöhön kuluu aina useampi tunti aikaa ja tuohon aikaan suhteutan myös oman korvaukseni, jonka blogiyhteistöistä pyydän. Joitain tuotteita olen saanut lahjoina yrityksiltä ja niitä nostan someen oman mieleni mukaan, ilman sen suurempia taustatöitä.

Millainen on onnistunut kaupallinen yhteistyö yrityksen ja bloggaajan välillä?

Mielestäni onnistunut blogiyhteistyö on hyödyllinen kaikille osapuolille: lukijoilleni, yritykselle/brändille sekä minulle vaikuttajana/bloggaajana. Olen sitä mieltä, että yrityksen näkökulmasta olisi hyödyllisempää panostaa muutamaan blogiyhteistyöhön vaikka enemmän, mutta harkitummin. Viime syksyltä mielessäni on esimerkiksi eräät hammasharja ja shampoo -yhteistyöt, jotka pyörivät useamman suomalaisen bloggaajan blogeissa ja somekanavissa yhtä aikaa. Monelle seuraajalle, minulle mukaan lukien, tuli jopa kielteinen reaktio niistä kampanjoista, sillä mainos tuli eteen liian monen bloggaajan kautta – vieläpä yhtä aikaa. Instagram-feedissäni oli eräs päivä kymmenen bloggaajaa, jotka harjasivat hampaitaan samaan aikaan. Mainonnan peitto oli laaja, mutta oliko se jopa liian laaja? Tällaisia asioita yritysten kannattaisi miettiä ja joskus ehdotan ajatuksiani bloggaajan roolissa.

Bloggaajana seuraan blogeissa tapahtuvaa kaupallisuutta ja on mielenkiintoista sivusta seurata, miten brändit valitsevat vaikuttajia mukaan kampanjoihin. Useimmiten brändit valitsevat isoimpia blogeja suurien lukijamäärien takia. Joskus itse mietin, että kampanjaan olisi voinut valita jonkun hieman sopivamman ja aiheeseen paremmin liittyvän pienemmän bloggaajan. Karkea esimerkki: suksimerkin kannattaisi markkinoida mieluummin innokkaan kestävyysurheilijabloggaajan kanssa muotibloggaajan sijaan. Monilla muotibloggaajilla on kuitenkin suuret lukijamäärät, jotka brändejä kiinnostavat, mutta onko kohderyhmä silloin oikea? Onnistunut kampanja valitsee siis itselleen sopivan vaikuttajan.

Oma lukunsa on vielä se, että kaupallisuus on oltava selkeästi tunnistettavaa. Siitä kirjoitan joskus toiste. Kuluttaja-asiamiehen linjaukset blogimainonnasta voi lukea tuosta. Myös Elina oli juuri hetki sitten kirjoittanut blogissaan aiheesta. On siis tärkeää, että lukija tunnistaa mainoksen ja kaupallisen yhteistyön blogeissa. Meillä bloggaajilla on velvollisuus merkitä kaupalliset yhteistyöt selkeästi teksteihimme.

Olen myös huomannut sellaisen asian, että kaupallisten yhteistöiden suhde ”tavalliseen” blogisisältöön tulee olla riittävän pieni tai sopiva. Jos kuukaudessa julkaisee vain 8 blogitekstiä ja niistä puolet ovat kaupallisia, on se silloin lukijoiden aliarviointia. Tai ainakin sillä tavalla karkottaa lukijoita blogistaan. Kaupallisia yhteistöitä saa olla, kunhan niitä ei ole liian paljon. Itse bloggaajana pystyn siihen vaikuttamaan ja bloggaajana minun pitää tietää, mikä on omaan blogiini sopiva määrä kaupallisuutta.

Tärkeä seikka onnistuneessa blogiyhteistyössä on lisäksi se, että bloggaaja on nähnyt vaivaa sisällön tuottamiseen. Joskus näkee niitäkin yhteistöitä, joissa bloggaaja kertoo tuotteesta pintapuolisesti ja luettelee samat tuotetiedot kuin mitkä netistäkin löytyy. Silloin yhteistyö ei anna lukijalle lisäarvoa. Bloggaajana kysynkin ja aion tulevaisuudessa vielä enemmän kysyä itseltäni, mitä lisäarvoa tämä teksti lukijalleni tuottaa? Siitä näkökulmasta syntyy parhaimmat kaupalliset yhteistyöt. Jos mainostaa vessapaperia, niin sisällön pitää olla edes viihdyttävää, jos lukijalle ei pysty tuottamaan tärkeää informaatiota.

Kuten huomaatte, kirjoittaisin tästä aiheesta vielä mielelläni enemmänkin, mutta ei tyhjennetä pajatsoa kertaheitolla.

Kuulisin mielelläni teidän ajatuksia aiheesta – hyppäättekö suoraan kaiken kaupallisen sisällön yli, vai voiko se olla jopa hyödyllistä? Toki itse ainakin toivon, että se olisi hyödylliseksi, kiinnostavaksi tai edes viihdyttäväksi rakennettu bloggaajan toimesta. Onko siellä lukjoita, joita kaupallisuus blogeissa jopa ärsyttää? Kertokaahan. 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

 

0

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *