Viime päivinä mediassa on puhuttanut tapaus, jossa brittiläinen tubettaja vloggaaja Elle Darby pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin, jos kehuu hotellia somekanavissaan vastapalveluksenaan. Darby tarjosi sosiaalisen median näkyvyyttä ja kertoi viestissään, että hänellä on Youtube-tilillään 87 000 ja Instagramissa 76 000 seuraajaa. Tapaus päättyi kuitenkin ikävästi ja voitte lukea siitä enemmän täältä. Myös bloggaaja Natalia Tolmatsova kirjoitti blogissaan White Trash Disease aiheeseen liittyen.

Tämän somemyräkän jälkimainingeissa päätin kirjoittaa, mitä onnistunut kaupallinen yhteistyö yrityksen ja bloggaajan välillä on minun mielestäni.

Minulta välillä kysytään, miten kaupallisuus blogeissa toimii ja miten teen yhteistöitä yritysten kanssa. Aihe siis jokseenkin kiinnostaa ihmisiä. Etenkin siitä näkökulmasta, mitä kaikkea blogien taustalla tapahtuu ennen kuin kaupallinen yhteistyö tulee ulos blogitekstinä tai Instagram-valokuvana. Myös blogipalkkioiden hinnat kiinnostavat.

Saan jonkin verran yhteistyöpyyntöjä yrityksiltä, vaikka blogini on vielä verrattain keskikokoinen. Joskus ehdotan itse yhteistyötä yritykselle (Elle Darbyn tapaan), jos koen, että brändi on mielestäni siinä määrin kiinnostava. Ajattelen jopa niin, että yhteistyöt, jotka olen itse ehdottanut yritykselle, ovat aidosti niitä parhaimpia. Mainostamani tuote tai palvelu on silloin sellainen, johon olen itse tykästynyt ja haluan oma-aloitteisesti olla kertomassa seuraajilleni, että tällaista palvelua käytän ja näistä syistä pidän siitä.

Mainostettava yritys saa silloin rehellisen mielipiteeni tuotteesta isolle lukijajoukolle nähtäväksi ja lukijoilleni sellainen sisältö on aidosti parasta. Se, että bloggaaja itse ehdottaa ja myy kanaviaan yrityksille, on nykypäivää.

Esimerkkinä: elän parhaillaan lapsiarjessa ja sitä kautta olen kokenut hyödyllisiksi ja toimiviksi monia tuotteita, ja sellaisia tuotteita tai palveluita on ilo nostaa esille muiden hyödyksi, nostaen samalla kyseistä brändiä esiin. Raskauden jälkeen ihooni puhkesi akne ja sen jälkeen halusin jakaa blogin kautta kokemuksiani hyvästä kosmetologista. Pari esimerkkiä mainitakseni.