Olen äitiysloman ja hoitovapaan aikana tutustunut siihen, miten hoitovapaalla voi ja voisi tienata lisätuloja. Lisätulot ja hoitovapaa ovat tietenkin jo hieman absurdi yhtälö siinä mielessä, että kotona ollessa aikaa töille jää vähän ja lisätulojen hankkiminen voi olla vaikeaa. Hoitovapaalla kun lapsen hoito on se ensisijainen työ ja lisätulot tehdään päiväunien aikaan, illalla tai yöunista nipistäen. Myös viikonloppuina puolison ollessa kotona on mahdollisuus tehdä lisätuloja, mutta silloin nipistetään perheen yhteisestä ajasta. Vuorotyöläisillä ja keikkatyöläisillä on hieman erilaisia vaihtoehtoja lisätulojen tienaamiseen.

Lisätulojen tienaaminen hoitovapaalla

Suomessa vanhempainpäivärahat tukevat  lapsiperheitä äidin tai isän ollessa lapsen kanssa kotona. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita ovat äitiysraha, vanhempainraha tai osittainen vanhempainraha. Äitiysvapaan ajalta maksetaan äitiysrahaa 105 arkipäivää. Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä, tai vanhemmat voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Meidän perheessä päädyttiin siihen ratkaisuun, että minä jäin äitiysloman jälkeen vielä kotiin ja mies jatkoi töissä. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää.

Yksinkertaistaen: Kela maksaa 9 kuukautta aikaisempiin tuloihin perustuvaa vanhempainpäivärahaa ja sen jälkeen äiti/isä palaa takaisin työelämään tai jatkaa lapsen hoitoa kotona kotihoidontuella, joka on muutama sata euroa kuukaudessa, hieman kaupungista ja kunnasta riippuen. Kotihoidontuen maksaminen  päättyy viimeistään, kun perheen nuorin lapsi täyttää 3 vuotta. Esimerkiksi nyt kun muutimme Helsingistä Kirkkonummelle, niin kotihoidontukeni pieneni lähes sadalla eurolla, koska siitä tippui Helsinki-lisä pois. Tässä elokuussa kirjoittamani blogi: Saan 454,19 euroa lastenhoidon tukea kuukaudessa. Miten perheellisen talous käytännössä hoituu?