Lisätulojen tienaaminen hoitovapaalla ja osa-aikatyö

Olen äitiysloman ja hoitovapaan aikana tutustunut siihen, miten hoitovapaalla voi ja voisi tienata lisätuloja. Lisätulot ja hoitovapaa ovat tietenkin jo hieman absurdi yhtälö siinä mielessä, että kotona ollessa aikaa töille jää vähän ja lisätulojen hankkiminen voi olla vaikeaa. Hoitovapaalla kun lapsen hoito on se ensisijainen työ ja lisätulot tehdään päiväunien aikaan, illalla tai yöunista nipistäen. Myös viikonloppuina puolison ollessa kotona on mahdollisuus tehdä lisätuloja, mutta silloin nipistetään perheen yhteisestä ajasta. Vuorotyöläisillä ja keikkatyöläisillä on hieman erilaisia vaihtoehtoja lisätulojen tienaamiseen.

Lisätulojen tienaaminen hoitovapaalla

Suomessa vanhempainpäivärahat tukevat  lapsiperheitä äidin tai isän ollessa lapsen kanssa kotona. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita ovat äitiysraha, vanhempainraha tai osittainen vanhempainraha. Äitiysvapaan ajalta maksetaan äitiysrahaa 105 arkipäivää. Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä, tai vanhemmat voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Meidän perheessä päädyttiin siihen ratkaisuun, että minä jäin äitiysloman jälkeen vielä kotiin ja mies jatkoi töissä. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää.

Yksinkertaistaen: Kela maksaa 9 kuukautta aikaisempiin tuloihin perustuvaa vanhempainpäivärahaa ja sen jälkeen äiti/isä palaa takaisin työelämään tai jatkaa lapsen hoitoa kotona kotihoidontuella, joka on muutama sata euroa kuukaudessa, hieman kaupungista ja kunnasta riippuen. Kotihoidontuen maksaminen  päättyy viimeistään, kun perheen nuorin lapsi täyttää 3 vuotta. Esimerkiksi nyt kun muutimme Helsingistä Kirkkonummelle, niin kotihoidontukeni pieneni lähes sadalla eurolla, koska siitä tippui Helsinki-lisä pois. Tässä elokuussa kirjoittamani blogi: Saan 454,19 euroa lastenhoidon tukea kuukaudessa. Miten perheellisen talous käytännössä hoituu?

Noh, mikä minua kirvoitti kirjoittamaan tätä tekstiä? On hienoa, että meillä Suomessa on tällainen kotihoidontuki-järjestelmä, mutta onhan se sanomattakin selvää, ettei 350 euron tuella paljoa kuukaudessa rehvastella. Jos kuitenkin lapsen kanssa haluaa olla kotona enemmän kuin 9 kuukautta, tulee tämä asia jokaisessa perheessä vastaan. Tulotaso tippuu. Siinä vaiheessa joku saattaa alkaa punnita erilaisia vaihtoehtoja tehdä lisätuloja, tai on aloittanut jo äitiysloman aikana. Sellaisessa tilanteessa itse olen parhaillaan, punnitsen erilaisia vaihtoehtoja lisätuloista, yrittäjyyteen, osa-aikatöistä kokopäiväiseen palkkatyöhön ja päivähoitoon. Mikä olisi meidän perheelle paras ja kannattavin ratkaisu?

Hoitovapaan ja täyden työviikon välissä on tietenkin osa-aikatyö. Osa perheistä päätyykin tekemään osittaista työviikkoa ja siten lyhentämään esimerkiksi lapsen päiväkotipäiviä.

Selvittelin viime viikolla joustavan hoitorahan mahdollisuuksia ja muutamien laskelmien jälkeen mietin, että onko se kuitenkaan niin kannattavaa viedä lasta osittaiseen päivähoitoon. Minulla on toiminimi, jonka kautta teen blogitöitä ja markkinoinnin töitä sivutoimisesti. Jos päättäisin viedä lapseni päiväkotiin pariksi päiväksi, tippuisi kotihoidontuki 2/5 osaa pienemmäksi ja sen lisäksi maksaisimme kaksi päiväkotipäivää. Sen jälkeen olisin Kelan silmissä yrittäjä ja he haluaisivat minulta todistuksen yrittäjän eläkevakuutuksesta, joka on vähintään 120 euroa kuukaudessa. Tästä syystä menot kasvaisivat ja noiden kahden työpäivän aikana minun pitäisi sitten toivottavasti onnistua yrittäjänä siinä määrin, että tienaisin voita leivälle. Riittäisikö kaksi päivää siihen?

Osa-aikatyö vs. kokopäivätyö

Kannattavampaa olisi tietenkin mennä täysipäiväisesti palkkatöihin ja viedä lapsi viitenä päivänä yli kahdeksaksi tunniksi päiväkotiin, mikä sekin on tietenkin yksi vaihtoehto. Mutta olisiko tässä välimaastossa joku ratkaisu?

Uskallan myös väittää, että meillä Suomessa on vasta kehittymässä kulttuuri siihen, että toinen vanhempi tekee osittaista työviikkoa. Kolmi- tai nelipäiväinen työviikko olisi tässä kohtaa unelma, mutta kuinka helppo sellainen on löytää? Eri aloilla osittaiseen työviikkoon suhtaudutaan varmaan eri tavoin. Joillain aloilla se on varmaan helpompi järjestää kuin toisilla.

Olen tosi motivoitunut työntekoon ja työn tekemisen halu jo polttelee minua, toisaalta yksi vuotiaalle 9 tunnin päiväkotipäivät tuntuvat vielä aika pitkiltä, varsinkin viitenä päivänä viikossa. Vaikka itse sanonkin, olisin kolmena päivänä viikossa vaikka kuinka hyvä työntekijä. 😉 Haluan tehdä töitä ja taloudellisesta näkökulmastakin katsottuna niitä pitäisi vähän tehdä. Samalla se toisi kaivattua vaihtelua hoitovapaan rinnalle. Osa-aikatyö ja sivutoiminen yrittäjyys ovat kuitenkin asioita, jotka eivät ole ihan niin yksinkertaisia asioita, kun olen viime aikoina aiheen parissa pyörinyt. Kuinka kannattavaa on tehdä esimerkiksi vain kolme päivää töitä ja kuitenkin maksaa päiväkotimaksua?

Jos työaika on rajallinen, miten saada siitä mahdollisimman suuri hyöty irti. Olla vielä hoitovapaalla ja osittain töissä. Haluan herättää keskustelua tämän aiheen tiimoilta, sillä uskon että kotihoidontuen ja kokopäivätyön välissä on erilaisia vaihtoehtoja. Miten teidän perheessä?

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

16 kommenttia

 1. Meillä minä palaan töihin ensi viikolla kokopäiväisesti. Mies alkaa tehdä nelipäiväistä viikkoa pitäen maanantait vapaina. Lapsi on siis päivähoidossa 4 päivänä viikossa ja molempien joustavien työaikojen takia saadaan tunnit pidettyä hyvin alle 35h/viikko, joilloin hoitomaksu on vain 80 prosenttia täydestä hinnasta. Lisäksi koska mies tekee nelipäiväistä viikkoa, saa hän joustavaa hoitorahaa. Koska miehen veroprosentti myös laskee kun palkka pienenee niin meidän laskujen mukaan sillä että poika saa olla kuitenkin päivän viikossa kotona isänsä kanssa saamme käteen vain n. 80-100€/kk vähemmän kuin sillä että poika olisi hoidossa 5 pv/viikko. Omalla alallani osa-aikatyö ei käytännössä ole mahdollista (tai tottakai lain mukaan on, mutta työmäärä ei vähene samassa suhteessa oikeasti), muuten tehtäisiin molemmat 4 pv/viikko, jolloin hoitomaksu edelleen pienenisi jos tunnit saataisiin alle 25h/viikko.

  0
  1. Moi Vilhelmiina ja kiitos kun kerroit, mihin teidän perhe päätynyt. 🙂 Se on totta, että yksikin päivä vähemmän päiväkodissa vaikuttaa jo selkeästi maksuun ja sitten taas joustava hoitoraha kompensoi. Noita laskutoimituksia on siksi hyvä tehdä ja huomata, ettei esim yhden kotipäivän pitäminen välttämättä vaikuta kokonaisuuteen kovinkaan paljon, mutta lapselle silti yksi kotipäivä enemmän on paljon. Eli laskeskelemaan vain ja toivomaan, että oma työnantaja voi mahdollistaa jomman kumman vanhemman osittaisen työviikon, jos sellainen on toiveissa. 🙂

   0
 2. Olen tehnyt vanhempainvapaan jälkeen 2-3 työvuoroa viikossa. Olen vuorotyössä ja työvuorot ovat ajoittuneet iltoihin ja viikonloppuihin. Olen saanut siis lisäksi täyden kotihoidontuen,koska mieheni on ollut lapsemme kanssa töissä ollessani. Hänellä on päivätyö ma-pe. Tottakai tämä vähentää perheen yhteistä aikaa. Iltavuorojen jälkeen myös väsyttää herätä lapsen kanssa aamulla,varsinkin nyt raskausaikana. Jään pian uudestaan äitiysvapaalle. Toisen lapsen syntymän jälkeen olisi tarkoitus olla pidempään hoitovapaalla vanhempainvapaan päättymisen jälkeen. Halueamme hoitootaaaa pieniä lapsiamme kotona.Toivottavasti jokainen perhe löytäisi itselleen sopivan ja toimivan ratkaisun.

  0
  1. Juurikin niin, toivottavasti jokainen perhe löytäisi itselleen sopivan ja toimivan ratkaisun. Näitä kommentteja lukiessa huomaa sen, että ratkaisuja on yhtä monta kuin on pienlapsiperheitäkin. Kiva kun jaatte omia kokemuksianne. Teidän perhe on ainakin löytänyt hyvän tavan edetä elämässä tässä kohtaa. 🙂

   0
 3. Moikka. Me ollaan ajateltu sellaista vaihtoehtoa (tätä muutamat kaverit suositelleet) että molemmat vanhemmista tekee osittaista työviikkoa. Toinen 2 pvää töissä ja toinen 3, vuoropäivät kotona. Veroprosentti laskee, joustava hoitoraha ja ei päiväkotimaksua, ja lisäksi molemmilla aikaa olla kotona. Etenkin, kun kyseessä pieni lapsi joka ei vielä sos aktiviteetteja varta vasten tarvitse niin että päikkykuviot olisi ehdottomasti tarpeen 🙂 tsekatkaa tämä mahdollisuus kanssa! Voi olla kannattavampaa kuin et toinen töissä isolla veroprosentilla ja toinen kotona pienellä kotihoidontuella, ja molemmat saa työmahdollisuudet 🙂 toki riippuu työpaikoista.

  0
  1. Moikka! Ja kiitos hyvästä kommentista, tässä taas yksi erilainen vaihtoehto, hyvä että toit sen esiin. 🙂 Tuossakin ratakaisussa on kyllä monia hyviä puolia, mutta myös omat haasteensa. Mutta matalammat veroprosentit, eikä tarvetta päivähoidolle on tuon vaihtoehdon hyödyt, jos kuluja miettii. 😀 Kivaa alkanutta vuotta sulle!

   0
 4. Kun lapseni täytti 9kk, hän aloitti puolipäiväpäiväkpdin ja minä teen 16-22h/vkossa töitä. Saan osittaista hoitorahaa. Tää on ollu meille tähän hetkeen paras ratkaisu. Lapsi on just sopivasti päiväkodissa, 4h/pvä ja mä sen ajan töissä. Päivähoito maksaa kylläkin 174e/kk tolta ajalta. Mä saan joustavaa hoitorahaa sen 240e/kk miinus verot ja sit tuntipalkkaa töistä.

  Mulle on tehny hyvää tehä vähän töitä, olla toimistolla omissa ajatuksissa. Lapselle varmasti tekee hyvää olla sen lyhkäsen ajan siellä päiväkodissa muiden lasten kanssa ja siellä on erilaisii virikkeitä mitä mä voin tarjota. Iltapäivät ollaan yhdessä kotona niinku aina ennenkin.

  0
  1. Moikka Taika ja kiitos ajatuksistasi. Mulle myös tekisi omalla tavallaan hyvää myös töihin paluu, sitä jo odotankin. Eli ymmärrän hyvin tuon kun sanot, että ihana olla taas toimistolla ”omissa ajatuksissa” aikuisten keskellä. Mutta kotonakin on ne hyvät puolet. 😉 Sä olet saanut yhdistettyä kivasti ne molemmat. 🙂 Ihanaa alkanutta vuotta sinne teille!

   0
 5. Hei
  Hyvä aihe 🙂
  Meillä mies tekee yrittäjänä täyttä työaikaa. Itse olen osittaisella hoitovapaalla ja teen töitä 3pv/vko (ti, ke, to). Neljä vapaata peräkkäin on ihanaa, sopivasti viikonlopun yhteydessä 😉 Päivähoitoa 13pv/kk niin maksu 75% täydestä. Hoitoraha on suunnilleen päivähoitomaksun verran eli palkan verran jää käteen tällä systeemillä. Itse koen oman työuran kannalta, että oli hyvä osittain palata töihin kun lapsi oli 1,5v (kolmas äitiysloma 10v aikana). Täysi työviikko olisi liian raskas tässä elämäntilanteessa. Vanhemmat lapset on koulussa ja nykykoulu vaatii jonkin verran myös vanhempien aktiivisuutta (ainakin jos vähänkään haasteita oppimisessa tms). Tsemppiä sinulle! Olet ihana persoona näin somen välityksellä – varmasti saat eteesi ihania työprojekteja perheen ehdolla ♡

  0
  1. Heippa ja kiva kuulla, että aihe herätti ajatuksia ja jaksoit kommentoida. 🙂 Joustava hoitoraha on kyllä hyvä juttu. Ja tosiaan omasta blogipostauksesta jäi pois kokonaan ura pohdinnat jne, monille tosiaan se töihin paluu on siinäkin mielessä hyvä tehdä nopeasti, ettei putoa kelkasta. Tsemppiä sinnekin teidän perheelle. <3

   0
 6. Hyvä postaus! Koen että olemme suomessa etuoikeutettuja, kun meillä on mahdollisuus olla lapsen kanssa kotona ja sitä vielä tuetaan taloudellisesti. Mutta, tosiasia on, että pienihän tuo korvaus on. Kyllä toisen täytyy tienata kohtuullisesti, jotta toinen voi olla lapsen kanssa kotona tuohon kolmeen ikävuoteen saakka. Meillä on lapset olleet kotona tuohon kolmeen ikävuoteen saakka ja minä olen tehnyt sitten sijaisuuksia aina silloin kun mieheni on ollut vapaalla (mieheni on keikkatöissä ja pidempiä aikoja kerralla pois, vastaavasti myös kotona pidempään). Tällainen järjestely on ollut meille mahdollinen ja ainut vaihtoehto miten olemme pystyneet antamaan lapsille mahdollisuuden olla pidempään kotona.
  Oikein mukavia aurinkoisia talvipäiviä!

  0
  1. Kiva kuulla ja samoin sinne aurinkoisia talvipäiviä, nyt niistä on saatu nauttia. 🙂 Teillä on sumpliminen onnistunut kivasti ja keikkatyö on joustanut sitten siinä kohtaa kun miehesi on ollut kotona ja sulla on ollut mahdollisuus tehdä sijaisuuksia. Teidän lapset ovat saaneet olla pitkään kotona. 🙂 Näitä kommentteja lukiessa kyllä huomaa, että erilaisia ratkaisuja on monia.

   0
 7. Täällä just samat pohdinnat.. Toisaalta haluaisin heti äitiysloman päätyttyä töihin, mutta en halua laittaa lasta vielä hoitoon kokopäiväsesti.. Miestä pitäs innostaa, jos voisi saada nelipäiväsen viikon, ja jos sais. itse tehdä muutaman vuoron viikossa.. Toisaalta jos vaan oisin kotona, nii minusta se ois lapselle paras vaihtoehto.. Ja minullehan se on etuoikeus, ku niin ihanan tyypin kans saisin viettää päivät ja ”tehdä työtä” täällä kotona. Nuo on vaikeita päätöksiä.. Puolensa joka asiassa, niin hyvässä ku pahassa.. Raha-asioista täytyisi ottaa selvää enempi.. Sen verran oon ottanu selvää, että jos ilmoittaudun heti työttömäksi työnhakijksi, saan enemmän työttömyyspäivärahaa kuin kotihoidon tukea. (Onko laissa tuossa pieni porsaanreikä?) Oman alan töitä ei oo kovasti tarjolla ”kokemattomalle”, ku en oo paljo ollu töissä ennen lasta,nii saisin varmasti vähän aikaa olla rauhassa ”työttömänå” kotona.. Sitte jos järjestyis työ, nii kattois sitte, mihin laittaa lapsen hoitoon.. Hoitaisko mummu muutamana päivänä tms.. 😊 toisaalta näitä on kiva miettiä, mutta toisaalta toivois helppoa ratkasua jostaki.. Ja että joku muu voisi tehä päätöksen mun puolesta. 😀

  0
  1. Juu, ei ne ratkaisut taivaalta tipahda, vaan itse pitää yhdessä puolison kanssa pähkiä ja miettiä. Ja eihän mikään päätös ikinä lopullinen ole näissä asioissa, sekin on hyvä muistaa. 🙂 Tekee jonkun ratkaisun ja sitten korjaa kurssia, jos jossain vaiheessa alkaa tuntua toiselta. Ja hienoa, jos teillä voisi olla mummi apuna. <3

   0
 8. Hyvä aihe! Olin itse kotona poikani kanssa 1 v 4 kk ja tämän jälkeen aloitin työt. Mieheni oli isyysvapaalla tuossa kohtaa kuukauden niin sain ensin itse sopeutua takaisin työelämään ja vasta sitten poika vietiin päiväkotiin. Olen tehnyt 4-päiväistä viikkoa töissä ja perjantait olen lapsen kanssa kotona. Näin hoitoviikko ei ole liian pitkä ja kotona ehtii olla enemmän. Töistä saan tietysti vähemmän palkkaa, mutta kelan osittainen hoitovapaaraha korvaa sitä hieman. Tämä on ollut meillä todella hyvä järjestely ja aion jatkaa kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Työnantajalla on käsitykseni mukaan velvollisuus suostua tähän ja meidän työpaikalla on ainakin suhtauduttu asiaan myönteisesti.

  0
  1. Nelipäiväinen työviikko kuulostaa tuohon kohtaan hyvältä. Kuten sanoit, päiväkotiviikko vähän lyhenee ja kotipäiviä on sitten yksi enemmän. Kiva, että miehesikin sai pitää tuossa kohtaa vielä isyysvapaa. 🙂 Kyllä ne ratkaisut aina löytyy.

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *