Minua kävi hetki sitten haastattelemassa eräs toimittaja liittyen meidän kotitalouden menoihin ja tuloihin sekä tähän aikaan, kun olen lapsen kanssa kotona. Meillä oli tosi mielenkiintoiset keskustelut, joista kuulette lisää tuonnempana, mutta yhtenä asiana mainitsin hänelle meidän nuukailutammikuusta. Ajattelin kertoa teillekin tästä meidän ihka omasta konseptista muutaman sanan lisää.

Monet viettävät tammikuussa tipatonta. Meidän perheessä isompi saavutus olisi ollut tipallinen tammikuu, joten keksittiin tilalle jotain muuta. Ajateltiin, että tässä meidän tilanteessa tipatonta tammikuuta hyödyllisempi konsepti olisi nuukailutammikuu. Ajatuksena siis oli, että katsottaisiin tarkemmin, mihin kaikkeen kulutamme ja yrittäisimme samalla säästää joistain menoista vielä vähän lisää. Sellaista tammikuuta ollaan nyt vietetty puolet tästä kuusta ja hyvältä vaikuttaa.

Joulun ja uuden vuoden vietimme lomaillen ulkomailla. Kotiin palatessa oli jälleen palattava ns. ”arkeen” myös kulutuksen osalta ja samalla oli hauska ajatus kiristää kukkaron nyörejä vähän vielä entisestään. Samalla selvittäen konkreettisemmalla tavalla meidän kuukausittaisia menoja. Vaikka tietoisia kuluttajia olemmekin, niin emme ole koskaan ecxelöineet meidän menoja ja tuloja. Emme nytkään nuukailutammikuun aikana ecxelöintiin lähteneet vaan sen sijaan olemme panostaneet suunnitelmallisuuteen.

Olemme huomanneet sen, että fiksulla suunnittelulla voi säästää helpoissa paikoissa. Ruokakauppa parhaana esimerkkinä. On eri asia käydä kaupassa joka toinen päivä haahuillen ilman suunnitelmaa ostaen sitä sun tätä ja päälle vielä vähän mitä tekee sillä hetkellä mieli. Toinen vaihtoehto on suunnitella viikon ruuat etukäteen listalle ja mennä kauppaan tämän listan kanssa. Tulee hankittua oleelliset asiat, kaupassa tarvitsee käydä vain kaksi kertaa viikossa ja samalla voi jättää herkut ja extrat sinne kaupan hyllyyn. Eurojen lisäksi tässä suunnitelmallisuudessa säästyy aikaa, mikä on ihana asia sekin. Viime torstaina kävimme esimerkiksi 50 eurolla kaupassa Lidlissä, kannoimme kotiin kaksi isoa kauppakassia ruokaa ja niistä ruuista riitti tähän maanantaihin saakka. Teimme esimerkiksi pari isoa satsia lasagnea ja muutenkin kaikkia ruokia söimme vähintään kaksi kertaa.