Yhteistyössä CustomSki pitokarvasukset.

Harmittaako hiihtolenkillä lipsuva ja pitämätön suksi? Tai oletko kyllästynyt läträämään pitovoiteiden ja liisterituubien kanssa arpoen keliä ja siihen sopivaa voidetta? Ainakin minä olen. Mutta arvatkaas mitä, olen päässyt eroon niistä molemmista. Jihuu!

Olen saanut hiihtää tämän talven pitävällä suksella, enkä ole kertaakaan voidellut perinteisen suksiani. Asennutin vanhaan suksipariin karvapohjat. Perinteisen hiihtäminen on ollut nautinnollista, kun suksien pohjassa on varma pito. Unelmasukset, sanoisin!

Hiihdosta tulee näiden uutisten jälkeen varmasti taas trendilaji, varsinkin kun Krista Pärmäkosken eilinen olympiapronssi kasvattaa hiihtohurmosta entisestään! Eilisen pronssihiihdon jälkeen oli lähdettävä ladulle lykkimään ja niin oli tehnyt muutama muukin. :)

Jos nyt suoraan sanotaan, olen aina inhonnut lipsuvaa suksea sekä pitovoitelun tekemistä ennen hiihtolenkkiä. Tänä talvena ei ole ollut niitä pulmia.

Nyt ehkä luulet, että pitää lähteä suksikaupoille ostamaan tuliterät uudet sukset, jotta homma onnistuu. Ei tarvitse. Sun uudet unelmasukset voidaan tehdä nykyisistä suksistasi mittatilaustyönä asennuttamalla niihin pitokarvat. Tämä on hiihtovarusteiden uusinta uutta tältä talvelta, pitokarvojen asennus vanhoihin suksiin.

Saatan kuulostaa vähän innostuneelta, sillä niin olenkin.

Pitokarvat yksilöllisesti tavallisiin suksiin

Mistä oikein on kyse?

Skin-sukset ovat olleet parin viime talven aikana hiihdon harrastajien kasvava trendi, mutta sitä varten on täytynyt ostaa kokonaan uusi suksipari. Nyt sama pito voidaan tehdä jo olemassa oleviin suksiin.

Hollolalainen suksi- ja voitelumestari Esa Vironen on kehittänyt uuden tavan, jolla pitokarvapohja on mahdollista asentaa omiin vanhoihin, tavallisiin suksiin. Moni omistaa ihan hyvät sukset, mutta ongelmana on niiden voitelu. Tällä uudella prosessilla hyväksi havaitut sukset saavat karvapohjan asennuksen ansiosta uuden elämän.

Pitoalueen ja karva-alueen pituus määritellään yksilöllisesti ja suksipariin on mahdollista jopa asentaa eripituiset karvat. Karvalle tehdään tila suksen pohjaan olaksen molemmille puolille CNC-ohjatulla jyrsimellä. Tämän jälkeen karva liimataan tehtyyn uraan, Esa Vironen kertoo asennuksesta. (lähde)

Mun vanhat sukset, joihin asennettiin pitokarvapohja.

Pitokarvan asennus onnistuu edullisimmallaan 80 eurolla. Käytännössä sukset toimitetaan esimerkiksi Matkahuollolla Viroselle. Toimitusajaksi Vironen lupaa noin viikon. Vironen tekee yhteistyötä paikallisen suksihuoltofirman kanssa ja samalla reissulla sukset voidaan käyttää hionnassa. (lähde)

Nautinnollisia hiihtolenkkejä

Ainakin omalta osaltani voin suositella näitä pitokarvapohjia lämpimästi. Luisteluhiihto on ollut mulle monta talvea perinteisen tyyliä mieleisempi hiihtotapa juurikin voitelusyistä, mutta pitokarvapohjien ansiosta pertsan lenkit ovat lisääntyneet. Huomattavasti.

Mulle on kertynyt hiihtokilometrejä ihan mukavasti tälle talvelle ja parin viikon päästä olisi luvassa Finlandia-hiihdon 50 kilometriä. Maaliskuussa suunnataan vielä viikoksi Lapin lumille hiihtämään. Sinnekin aion ottaa mukaan nämä pitokarvasukseni, eipähän tarvi sielläkään kuluttaa aikaa suksien voiteluun.

Haluan uskoa, että pitokarvasuksien ansiosta hiihdosta on helpompi innostua uudelleen, vaikka viime kerrasta olisi vuosia aikaa. Hiihtotraumat voi unohtaa, kun saa alleen toimivan suksen.