Varma pito suksiin – asennuta pitokarvat tavallisiin suksiin

Yhteistyössä CustomSki pitokarvasukset.

Harmittaako hiihtolenkillä lipsuva ja pitämätön suksi? Tai oletko kyllästynyt läträämään pitovoiteiden ja liisterituubien kanssa arpoen keliä ja siihen sopivaa voidetta? Ainakin minä olen. Mutta arvatkaas mitä, olen päässyt eroon niistä molemmista. Jihuu!

Olen saanut hiihtää tämän talven pitävällä suksella, enkä ole kertaakaan voidellut perinteisen suksiani. Asennutin vanhaan suksipariin karvapohjat. Perinteisen hiihtäminen on ollut nautinnollista, kun suksien pohjassa on varma pito. Unelmasukset, sanoisin!

Hiihdosta tulee näiden uutisten jälkeen varmasti taas trendilaji, varsinkin kun Krista Pärmäkosken eilinen olympiapronssi kasvattaa hiihtohurmosta entisestään! Eilisen pronssihiihdon jälkeen oli lähdettävä ladulle lykkimään ja niin oli tehnyt muutama muukin. 🙂

Jos nyt suoraan sanotaan, olen aina inhonnut lipsuvaa suksea sekä pitovoitelun tekemistä ennen hiihtolenkkiä. Tänä talvena ei ole ollut niitä pulmia.

Nyt ehkä luulet, että pitää lähteä suksikaupoille ostamaan tuliterät uudet sukset, jotta homma onnistuu. Ei tarvitse. Sun uudet unelmasukset voidaan tehdä nykyisistä suksistasi mittatilaustyönä asennuttamalla niihin pitokarvat. Tämä on hiihtovarusteiden uusinta uutta tältä talvelta, pitokarvojen asennus vanhoihin suksiin.

Saatan kuulostaa vähän innostuneelta, sillä niin olenkin.

Pitokarvat yksilöllisesti tavallisiin suksiin

Mistä oikein on kyse?

Skin-sukset ovat olleet parin viime talven aikana hiihdon harrastajien kasvava trendi, mutta sitä varten on täytynyt ostaa kokonaan uusi suksipari. Nyt sama pito voidaan tehdä jo olemassa oleviin suksiin.

Hollolalainen suksi- ja voitelumestari Esa Vironen on kehittänyt uuden tavan, jolla pitokarvapohja on mahdollista asentaa omiin vanhoihin, tavallisiin suksiin. Moni omistaa ihan hyvät sukset, mutta ongelmana on niiden voitelu. Tällä uudella prosessilla hyväksi havaitut sukset saavat karvapohjan asennuksen ansiosta uuden elämän.

Pitoalueen ja karva-alueen pituus määritellään yksilöllisesti ja suksipariin on mahdollista jopa asentaa eripituiset karvat. Karvalle tehdään tila suksen pohjaan olaksen molemmille puolille CNC-ohjatulla jyrsimellä. Tämän jälkeen karva liimataan tehtyyn uraan, Esa Vironen kertoo asennuksesta. (lähde)

Mun vanhat sukset, joihin asennettiin pitokarvapohja.

Pitokarvan asennus onnistuu edullisimmallaan 80 eurolla. Käytännössä sukset toimitetaan esimerkiksi Matkahuollolla Viroselle. Toimitusajaksi Vironen lupaa noin viikon. Vironen tekee yhteistyötä paikallisen suksihuoltofirman kanssa ja samalla reissulla sukset voidaan käyttää hionnassa. (lähde)

Nautinnollisia hiihtolenkkejä

Ainakin omalta osaltani voin suositella näitä pitokarvapohjia lämpimästi. Luisteluhiihto on ollut mulle monta talvea perinteisen tyyliä mieleisempi hiihtotapa juurikin voitelusyistä, mutta pitokarvapohjien ansiosta pertsan lenkit ovat lisääntyneet. Huomattavasti.

Mulle on kertynyt hiihtokilometrejä ihan mukavasti tälle talvelle ja parin viikon päästä olisi luvassa Finlandia-hiihdon 50 kilometriä. Maaliskuussa suunnataan vielä viikoksi Lapin lumille hiihtämään. Sinnekin aion ottaa mukaan nämä pitokarvasukseni, eipähän tarvi sielläkään kuluttaa aikaa suksien voiteluun.

Haluan uskoa, että pitokarvasuksien ansiosta hiihdosta on helpompi innostua uudelleen, vaikka viime kerrasta olisi vuosia aikaa. Hiihtotraumat voi unohtaa, kun saa alleen toimivan suksen.

Mikäli varma pito ja karvapohjien asennus sinun nykyisiin suksiin kiinnostaa, niin menehän Facebookissa CustomSkin sivulle ja ota yhteyttä suksimestari Virosen Esaan. Facebookin kautta voit laittaa viestiä ja löytyy sieltä puhelinnumerokin. Samoilta sivuilta selviää myös, missä ja milloin karvapohjasuksia voi testata. Tänään ainakin koehiihtoa Hollolassa Tiiristuvalla klo 16 saakka.

Nyt suuntaan ladulle Kristasta ja Iivosta mallia ottaen!

-Hilla hiihtoniilo

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

7 kommenttia

 1. Kuulostaa tosi kiinnostavalta! Mikä on sun kokemus, toimiiko pitokarvat hyvin kelillä kuin kelillä? Tuntuu, että useiten kuulee just skini-suksien omistajilta, että ei ollu hyvä luisto vaikka itellä olis suksi pelannut kuin unelma. Sen takia on tullut sellanen fiilis, että skinit ei toimi oikein joka kelillä 😀 Vaikka toki eihän mikä tahansa suksi kulje joka säässä sellaisenaan, mutta tykkään siitä että voin lähteä ladulle koska vaan ”ikkunasta ulos katsomatta” ja suksi pelaa hyvin aina.

  0
  1. No ehkä sellainen pöppökeli ja uusi lumi ei ole paras keli skinille. Tai sitten ihan loppukevään jääladut, sellaisia olosuhteita en ole vielä päässyt kokemaan. Mutta ainakin tavallisella talvikelillä toimii hyvin, myös plussalla ja kovemmalla pakkasella. 😊 Ja mua ei kuntoilijana haittaa, jos luisto ei ole kaikista paras, pito on mulle tärkeämpi. Heh.

   Mut juu, samoja ajatuksia olen skineistä kuullut. Riippuu varmasti paljon siitä, keneltä kysytään. 😎

   0
 2. Ne skinithän ei oo täysin voiteluvapaat, jos näin voi sanoa eli niihin kovemmalla pakkasella tarvii kyllä luistovoidetta. Parhaan tuloksen saa toki aina ostamalla voideltavat sukset, mutta se edellyttää taas sitä voitelutaitoa ja aikaa, mutta toki jos pelkkää luistoa pitää lisätä, niin se helpottaa todella paljon, kun ne sukset kuitenkin pitää, mikä on yks mun mielestä tärkeimmistä ominaisuuksista suksissa. 😀 Mulla on itsellä optigripit ja tykkään siitä, että ne pitää ja on todella hyvät nollakelillä ja kun latu on aivan jäinen, mutta kovalla pakkasella ei luista kunnolla, niin niihin on kehitetty omat luistovoiteet. Tokihan noiden pitopohjasuksien vitsaus on se, että niiden pitää olla yhtä kylmät kuin lumi, ettei se tartu pohjaan eli lämpimästä autosta, jos ne nostaa ulos, niin pitää hetki odotella..

  0
  1. No se on aivan totta, ei täysin voiteluvapaat. Mutta luistovoidetta on aina helppo laittaa säällä kuin säällä, toisin kuin pito voidetta, joka on aina vähän arpomista.😊

   Tärkein asia on ehkäpä just toi sun mainitsema ajan säästyminen, voi vaan lähteä hiihtämään ja lisätä luistoa kun siltä tuntuu. Luiston ei tarvi edes olla paras, kunhan suksi pitää. Siksi karvat on ainakin mun tyylisille kuntoilijoille aikaa kivat. 😊👌

   0
 3. Kiitos tästä vinkistä. Täytyypä laittaa harkintaan, josko päivittäisi omat pertsat karvapohjiksi. Karvapohjat on olleet ostoslistalla jo pari vuotta, mutta tämä voisikin olla hyvä (ja edullisempi) ratkaisu.

  Ps. Onko kukaan koskaan sanonut, että muistutat hyvin paljon Laura Lepistöä 😊

  0
  1. Heips Kielo! Kiva kuulla, ota siitä vinkki korvan taa ja tutustu vaihtoehtoon. Edullisempaa kuin ostaisi täysin uuden parin. Mä olen tykännyt. Ja hehe, et ole tosiaan ensimmäinen, joka on sanonut, että muistutan Laura Lepistöä. 😀 Kait meissä siis jotain samaa näköä on.

   0
 4. Oikeat suksitehtaalla tehdyt skin sukset eivät ole profiililtaan samat kuin ns voideltavat sukset. Näin ollen, ns omista vanhoista voideltavista suksista ei saa hyviä skin-suksia jyrsimällä, koska niiden profiili on liian matala ja yleensä niiden rakenne ei kestä jälkikäteen tehtyä jyrsintää. ne voivat toimia hetken, mutta ei enää 800km jälkeen

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *