Meillä koko perhe on nukkunut perhepedissä synnytyslaitokselta kotiin saapumisesta saakka. Termi perhepeti on kutsumanimi sille melko tavalliselle asialle, että vanhemmat jakavat parisänkynsä lapsen kanssa. Koko perhe nukkuu samassa sängyssä. Tai tavallinen ja tavallinen, en osaa sanoa kuinka tavallista tai epätavallista perhepedissä nukkuminen on, mutta meille se on hyvin luonnollista. Tämä perhepetiaihe herättää paljon keskustelua ja siitä halutaan kuulla mielipiteitä. Meidänkin lapsen huonetta vauvavuonna aina välillä joku ihmetteli: missä sänky on, eikö teidän lapsi nuku omassa pinnasängyssään?

Taaperon kanssa perhepedissä

Meillä perhepeti on toiminut aivan älyttömän hyvin, siksi olemme siihen päätyneet. Kaikki sai alkunsa ihan niistä ensimmäisistä öistä, jolloin imetin vastasyntynyttä vauvaa yötä päivää. Yölläkin lähes jatkuvasti tai vähintään tunnin välein. Minä, paljon unta vaativana ihmisenä, en olisi mitenkään jaksanut sitä vauvan siirtelyä minun viereen rinnalle ja rinnalta pois omaan sänkyyn.

Minusta tuntui niin luonnolliselta ja helpolta pitää vastasyntynyt siinä vieressä ja laittaa tissi suuhun aina kun tilanne sitä vaati. Itse tavallaan myös nukuin samalla kun syötin lasta. Siitä perhepeti sai meidän perheessä alkunsa ja sillä tiellä ollaan edelleen puolitoistavuotiaan kanssa. Meidän puolitoistavuotias nukkuu edelleen meidän välissä.

Milloin siirrätte lapsen omaan huoneeseensa nukkumaan?

Milloin siirrätte lapsen omaan huoneeseensa nukkumaan? Tuon kysymyksen olen saanut kuulla muutamia kertoja ja siihen minun on pitänyt jotain vastata. Toki olemme tuota kysymystä myös itse miettineet. Olisiko järkevää opettaa lapsi pikkuhiljaa nukkumaan omassa huoneessaan vai jatkammeko näin. Tällä hetkellä vain tuntuu siltä, että siihen ei ole mitään tarvetta, koska parhaillaan kaikki nukutaan niin hyvin kuin taaperon kanssa voi nukkua.

Meidän taapero voi nukkua yhteen menoon vaikka 11 tuntia ja yön aikana laitan vain pari kertaa tutin takaisin hänen suuhunsa, jos hän ei sitä itse löydä takaisin suuhunsa. 11 tunnin unet kelpaavat minulle (on välissä huonompiakin öitä) ja tavallaan ehkä itsekin siirrän sitä tosiasiaa, että lapsi pitäisi opettaa omassa huoneessaan nukkumiseen. Mutta miksi pitäisi?