Raha, raha, raha – mihin kaikkeen rahaa kuluu?

Pari viikkoa sitten kävi niin, että mieheni lähti Lappiin matkalle ja jossain vaiheessa iltapäivää aloin etsiä lompakkoani. En löytänyt lompakkoa mistään, kunnes muistin jättäneeni sen auton hanskalokeroon edellisenä iltana kun olin ollut tekemässä porrastreenin Espoossa. No siinä vaiheessa oli jo liian myöhäistä, sillä lompakko oli jo Lahden kohdalla matkalla Danielin mukana Lappiin. Mieheni ei kääntynyt enää siinä vaiheessa tietenkään takaisin, vaan päätimme, että lainaan rahaa naapureiltani.

Menin sitten hieman, totta vie nolona, naapurin ovella ja kerroin huoleni. Viikko pitäisi olla lapsen kanssa kotona ja minulla on vain 2,5 euroa käteistä. Lomapakko Lapissa. Lupasin siirtää naapurin tilille 100 euroa ja hän kävi nostamassa minulla automaatista 100 euroa riihikuivaa käteistä. Kiitollinen edelleenkin tästä avusta!

Sitten oli viikkobudjetti tiedossa: 100 euroa, jolla pärjätä tuleva viikko. No eihän sitä oikeasti kovin paljoa käteistä rahaa edes tarvitse viikossa, jos tarkemmin ajattelee. Kauppareissut olivat ne tärkeimmät, etenkin juuri siinä tilanteessa, kun jääkaappi oli melko tyhjä.

Minulla kuitenkin heräsi kiinnostus, että mihin  kaikkeen rahaa kuluu? Mihin käytän rahojani kuukauden aikana. Sen selvittäminen on nykyään kuitenkin tosi helppoa, sillä maksan aikalailla kaiken kortilla. Kirjauduin viime perjantaina omaan verkkopankkiini ja katsoin viimeisimmän kuukauden tiliotteelta menot. Mitäs siellä oli?

Mihin kaikkeen rahaa kuluu?

Skrollasin tiliotteeni ja tässä kaikki menoerät, jota viimeinen kuukausi on pitänyt sisällään:

 • Kun palkka saapuu tililleni, laitan siitä heti asuntolainan lyhennykseen perustetulle tilille oman lainanlyhennykseni sekä oman osuuteni yhtiövastikkeeseen. Asuminen useampi sata euroa. Asuminen on isoin kuukausittainen menoerä.
 • Viimeisen kuun aikana meillä tiskikone sanoi kaput, olihan se kestänyt jo 15 vuotta. Oli ostettava uusi, kävelin Giganttiin ja sille tielle jäi 399 euroa kodinkonehankintaan.
 • Apteekista kävin ostamassa rautaa, D-vitamiinia ja maitohappobakteereja 42 euroa.
 • Puhelinlasku 24,46 euroa. Minulla on työpuhelin, mutta halusin säilyttää myös täysin oman erillisen puhelimen ja sen laskua maksan itse.
 • 3 kertaa lounas ulkona: 10,90, 11,50, 8,50 eur.

 • Verkkokaupasta tilattu 2 kirjaa: 38 euroa.
 • Laivaliput Tallinaan 30 euroa.
 • Muutama junamatka Helsinkiin: 6,70 euroa per kpl.
 • Laitan joka kuussa nykyään myös hieman säästöön sijoittamalla. Ostan harvemmin suoria osakkeita, mutta siirrän vaihtelevan summan sivuun ja laitan niitä rahastoihin. Sijoituksiini yritän sitten olla koskematta, ne ovat sellaista rahaa, jota säästän tulevaisuuteen pidemmällä aikavälillä. Tuo rahastoihin/osakkeisiin laitettu summa voi olla kuussa 50-300 euroa, riippuen millaisia menoja kulloinkin on. Yritän joka kuussa myös vähän säästää palkasta tililleni.
 • Ja viimeisimpänä toisiksi suurin menoerä. RUOKA. Kortilla oli Prisma, Citymarket, K-Supermarket, Alepa, K-market, Lidl. Kaikkia niitä ja useampi kerta. Ja varmasti tarpeellisen lisäksi vähän turhaakin. Mutta olen päättänyt, että laadukas ravinto on myös iso osa hyvinvointiani ja siksi en liikaa halua nipistää kaupasta. Ostan suomalaisia kasviksia, hedelmiä, marjoja, hyvää leipää, lihaa, juustoja jne. Kaikkea sellaista oikeasti ravitsevaa, vaikka pakastepitsa halvempaa olisikin. Käyn kuitenkin ostamassa työreissuissa usein lounaita kaupasta ja silloin mukaan tarttuu myös turhaakin. Kauppalaskuja voisi pienentää ainakin sillä, että ottaisi useammin omaa ruokaa töihin mukaan. Mutta, iso mutta, äitiyslomalla sain niin usein säätää ruokien kanssa kotona, että on ihana nauttia nyt lounaista ulkona sekä hakea kaupasta lounassalaatteja tai muuta mukavaa. Ruoka ja kaikki tarpeellinen ruokakaupoista: 200-350 euroa. (HUOM, tämä siis mun osuus, Daniel käy meillä useammin ruokakaupassa ja kokonaismeno on varmaan 600-700 euroa kuukaudessa, en tiedä, pitäisi selvittää.) Se kyseinen viikko elettiin lapsen kanssa kahdestaan 60 eurolla kauppamenojen osalta.
 • Viime viikonloppuna kävin Tallinnassa ja siellä tuli tehtyä ostoksia, mutta olin tehnyt tämän listauksen jo ennen reissua, joten Tallinnan menoja en siksi listannut tuohon. Jos kuitenkin haluatte tietää Tallinnan menot, niin ne olivat: nahkanilkkurit 110 euroa, rintsikat 30 euroa, Bossin dödö miehelle 26 euroa, farkkumekko 39,90 ja ruuat 40 euroa. Tax Freestä viinipullo 8 euroa ja suklaalevy 3 euroa. Nämä olivat kuitenkin jo seuraavan kuun menoja tiliotteella.

Suurimmat menoerät asuminen ja ruokakauppa

Sellaisia. Isoimpina menoina siis asuminen ja ruokakauppa. Ihan ehdottomasti. Mutta ne ovat ok niin! Mukava ja viihtyisä koti pitää olla ja syödäkin ihmisen pitää. Mutta kyllä, rahaa kuluu joka viikko.

Loppuun vielä sanottakoon, että menneeseen kuukauteen ei osunut vakuutusmaksuja enkä tankannut autoakaan kertaakaan. Mieheni hoitaa pääosin auton kustannukset.

Mihin sinulla kuluu rahaa? Mikä on suurin menoerä?

Jatkan tätä aihetta seuraavan kerran vaikka siten, että pohdin miten näihin voisi tulevaisuudessa vaikuttaa ja miten oikeasti voisi saada vähän suurempia summia säästöön joka kuussa, jos niin haluaa. 🙂

Kiinnostaako teitä ylipäätään tällainen käytännön rahapuhe?

Ihanaa viikon jatkoa!

t.Hilla

 

+63

You may also like

4 kommenttia

 1. Moi! Kiinnostaa tietää, että onko teidän koko perheen ruokakulut kuukaudessa tuon 200-350€? 😮 Vai tuleeko tuon lisäksi vielä miehen pussista ostetut ruoat?:) Meillä vähän sama ideologia ruokaan, ei siitä haluta tinkiä, pyritään syömään terveellisesti. Ulkona syödään ehkä 2krt/kk. Meidän ruokakulut on kuitenkin ehkäpä 500-700€/kk. Joten tuo kuulostaa aika vähältä summalta mitä teillä menee.:) Ps. Reseptejä toivoisin blogiisi lisää, helppoja, terveellisiä arkiruokia!

  0
  1. Moikka! Mies käy meillä enemmän kaupassa. 😀 Ei siis ole 200-350 euroa kuukauden kauppalasku, nuo oli mun ostokset tuossa neljän viikon otannassa. Ei tosiaan siis selvitä tuolla summalla ruokakaupan osalta. 😀 Mutta tuohon aikaikkunaan mahtui myös viikonloppuja, jolloin oltiin Pohjanmaalla, meidän vanhemmilla ja häissä. Äkkiä lähtee ruokakauppaostoksista silloin pois, jos ei tule käytyä viikonlopun ruokaostoksia tekemässä. 🙂 Joo, mä voisin ottaa tästä kopin ja jakaa niitä! 🙂

   0
 2. Aihe kiinnostaa ehdottomasti, lisäpostauksille toive! Sinulla on hyvin maanläheinen tapa elää (esim. ei ylellisiä matkakuvia instassa, joiden kustannuksista ei tietoa) ja arvostan, että olet raha-asioissa näin rehellinen blogissasi! Melko pienet kulut oli minusta kuukauden aikana (joka toki selittyi sillä, että miehesi maksaa osan). Yhden hengen taloudessa kun kaikki kulut menee omasta pussista 🙂 Esim. auton vakuutukset, verot ja polttoaineet, muut vakuutuslaskut, sähkö, jne. Sen lisäksi itsellä menee rahaa ainakin kosmetiikkaan, kampaajalla käyntiin, keikkalippuihin, jne. Kaikesta olisi mahdollisuus vähentää, mutta ruoka on asumisen lisäksi isoin kuluerä ja myös se ainoa kohta, mistä ei halua tinkiä.

  0
  1. Heippa! Kiva kuulla, tykkään näitä itsekin kirjoittaa, koska ovat mielenkiintoisia ja samalla selviää omia kulutustottumunsia ja ylipäätään sitä, miten sitä rahaa mihinkin kuluu. Joten ehkäpä siis keksin uusia kulmia aiheeseen.

   Ja juu, kahden ihmisen taloudessa saa jaettua asioita. Ja mua opetti nuukemmaksi kyllä hoitovapaa vuosi kotona kun eleli aika pienellä. Se on jäänyt vähän päälle. Mutta toisaalta hyvä niin. 😊Kaiken tarpeellisen olen kyllä aina saanut. Ja mä en ole käynyt kampaajalla viimeiseen 10 vuoteen, oon aina leikannut itse ja jos värjään joskus harvoin, niin senkin olen tehnyt itse. Hehe.

   Kivaa viikkoa sulle! 😊💕

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *