Satokausi, syksyn juurekset, viilenevät ilmat, nopeat sosekeitot, herkullinen maku ja edullinen hinta. Siinä on jo monta hyvää syytä tehdä juureksista samettisen pehmeitä sosekeittoja. Suosin sosekeittoja nopeina lounaina arkena. Jääkaapista löytyy lähes aina porkkanoita, punajuurta tai bataattia. Sen lisäksi loraus kermaa, mausteita ja jotain lisuketta, niin ruoka on valmis.

Soseutan smoothie-koneella keiton lopuksi soseeksi. Keitinveden määrällä pystyy helpoiten säätämään keiton paksuutta. Itse tykkään aika paksuista sosekeitoista. Sellaisesta, että keitto pysyy helposti lusikassa. Käytän aina oikeaa kermaa näihin, koska siitä vaan tulee täyteläisin ja paras maku (mun mielestä) mutta ihan hyvin voit korvata soija- kaura- tai jollain muulla kasviperäisellä tuotteella tuon kerman, niin sitten saat kasvi- tai vegaanivaihtoehdon tästä.

Ja sitten itse resepteihin:

Syksyn pehmeimmät sosekeitot x 3

Punajuurisosekeitto vuohenjuustolla

6 kpl punajuuria
1 purkki kermaa (2 dl)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
pari ruokalusikallista pehmeää vuohenjuustoa

Porkkana-inkiväärisosekeitto

6 kpl porkkanoita
1 purkki kermaa (2 dl)
ripaus suolaa
ripaus chiliä
melko iso pala inkivääriä (tai maun mukaan)

Bataatti-kookossosekeitto

2 kpl bataatteja (sellaisia aika isoja)
1 purkki kermaa (2 dl)
ripaus suolaa
pieni pala tuoretta chiliä (käy kuivattukin)
Loraus kookosmaitoa tai kookoskermaa

Ohje:

Kaikki nämä kolme keittoa valmistuvat samalla kaavalla. Kuori juurekset ja laita ne kattilaan veden kanssa kiehumaan. Keitä kypsäksi. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta säästä osa. Kaada kypsät juurekset smoothie-blenderiin ja jätä kattilaan sauvasekoittimella soseutettavaksi. Lisää joukkoon kerma, vähän keitinvettä ja mausteet. Soseuta. Jos keitto tuntuu edelleen liian paksulta, niin lisää kuumaa keitinvettä sen verran, että keiton paksuus tuntuu sopivalta.

Sosekeitto on valmis nautittavaksi. Päälle voi hyvinkin lisätä vielä pähkinöitä, siemeniä, oliiviöljyä, tofupaloja tai raejuustoa. Ne lisäävät suutuntumaa, proteiinin määrää sekä tekevät keitosta entistä tukevamman. Seuraksi vielä tuoretta leipää, niin avot!

Nautinnollisia ruokahetkiä sosekeittojen ääressä. <3

-Hilla