Elämme ilmastoraportin jälkeistä aikaa, mikä tulee vaikuttamaan varmasti joltain osin myös tulevan joulun joululahjahankintoihin. Lahjat kuuluvat jouluun, mutta miten voisi välttyä turhien ja tarpeettomien lahjojen hankkimiselta. Turhalta ostamiselta ja turhalta kuluttamiselta. Miten voisi ilahduttaa lahjansaajaa jollain hyödyllisellä. Hyödyllisiä, kestäviä ja tarpeellisia joululahjaideoita – niitä yritin tähän blogitekstiin keksiä sinulle vinkiksi.

Elämysjoululahjat

Jotain yhdessä koettua, yhdessä nähtyä. Sellaista, joista jää lahjapapereiden sijaan yhteinen muisto.

 • Vien sinut päiväksi Nuuksioon vaeltamaan eväiden kera.
 • Vien sinut viikonlopuksi Lappiin vaeltamaan.
 • Vien sinut kesällä pyöräretkelle saaristoon.
 • Vien sinut kesällä telttaretkelle.
 • Liput teatteriin, elokuviin, kesäteatteriin.
 • Matka kylpylään tai hotelliviikonloppu.
 • Lähimatkailua johonkin lähialueen nähtävyyteen.
 • Yhteinen mökkireissu, jonka olosuhteet sinä järjestät kuntoon lahjansaajalle.

Liikunnalliset joululahjat

Noniin, yksi mun lemppareista. Tällaiset joululahjat ovat varmasti oivallisia monille. Tässä muutamia esimerkkejä

 • 10 kerran kortti joogaan, kiipeilemään tai kuntosalille.
 • Yhteinen matka avantouintiin ja saunomaan.
 • Yhteinen viikonloppuretki laskettelemaan. Mitä pohjoisemmaksi, sitä isommat rinteet. Hauskaa voi pitää jo vaikka Lahden Messilässä.
 • Uudet sukset.
 • Uudet sulkapallo- tai tennismailat.
 • Uudet lenkkarit, uudet sisäliikuntakengät.
 • Osallistumisoikeus puolimaratonille tai maratonille.
 • Osallistuminen polkujuoksujouluun.
 • Uudet uikkarit.
 • Uimakoulu.
 • Ratsastustunti.
 • Uusi yhteinen liikunnallinen harrastus.

Käytännölliset joululahjat

Käytännöllisiksi lahjoiksi luokittelisin joka kodin kulutushyödykkeet. Sellaista tavaraa, jota kulutetaan joka kodissa lähes päivittäin. Joululahjaa valitessa voit sitten satsata vaikka premium-laatuun tai hankkia sitä vähän kalliimpaa ja ehkä vähän parempaa kahvi- tai teelaatua. Kääri käytännöllinen lahja kauniiseen pakettiin tai kerää lajitelma koriin. Käyttötavarat ovat aina tervetulleita, eikä ne jää kenellekään kotiin pyörimään.

 • Kahvi
 • Tee
 • Viherkasvit
 • Kukkaset
 • Ruoka ja juoma
 • Siivousvälineitä: ekologiset pesuaineet esimerkiksi
 • Herkkuja.

Itsetehdyt joululahjat

Mitä osaisit tehdä itse? Neuloa villasukat, tehdä helmikorun, taiteilla taulun ja kehystää sen. Istuttaa viherkasvin kukkaruukkuun ja paketoida kauniisti? Sitoa havukranssin kuusenoksista. Jalkahieronta kullalle tai niskahieronta äidille. Ikkunoiden peseminen toisen puolesta. Vain mielikuvitus on rajana, lahjoja voi ihan hyvin tehdä ja toteuttaa itse.

Joululahjaideoita kotiin ja sisustajalle

Miten olisi lahjaksi jotain kaunista ja hyödyllistä kotiin? Jotain, mikä kestää käyttöä ja muotokieli kestää aikaa. Esimerkiksi desing-huonekalu tai Iittalan, Arabian ja Marimekon astiat. Tässä muutamia poimintoja: