Olen viihtynyt keittiössä ja hellan ääressä viime aikoina todella paljon. Tajusin sen siitä, kun katselin kameran kuvia ja mietin, mistä aiheesta voisin tänään kirjoittaa blogitekstin. Kun kameran muistikortti oli pääosin täynnä ruokakuvia, niin päätös oli helppo. Jaan teille viime viikolla tekemäni lämpimän papu-halloum-salaatin. Tästä tuli ihan älyttömän hyvää!

Teen kesällä paljon salaatteja. Syksyn ja talven tullen meillä jotenkin automaattisesti siirrytään lämpimämpiin ruokiin: keittoihin, vuokiin, patoihin ja pastoihin. Salaatit jäävät sivurooliin lisäkkeiksi. Minä kuitenkin tykkään tosi paljon salaateista, niistä vaan pitää talven tullen tuunata vähän ruokaisampia.

Itseasiassa äitini vinkkasi näistä pavuista, kun oli tehnyt joku eräs viikonloppu ystävilleen lämpimän, ruokaisan salaatin. Ostin näitä papuja, taitavat olla Pirkka-papuja, K-kaupan pakasteesta. Kiehautin ne ja keitin ihan hetken, jotta suutuntuma säilyi rapsakkana. Ihan löysäksi keitetyt pavut ei minun mielestä ole niin hyviä, ainakaan tähän tarkoitukseen.

Papujen lisäksi ruokaisan ja lämpimän tästä salaatista tekee lämmin couscous, sipulin kanssa kuullotettu kesäkurpitsa ja pannulla paistettu halloum-juusto.

Salaatin raaka-aineet:

 • Keitettyjä papuja
 • Lämmintä couscousta
 • Sipulin kanssa kuullotettua kesäkurpitsaa
 • Paistettua halloum-juustoa
 • Feta-juustoa
 • Salaattia
 • Kurkkua
 • Basilikaa
 • Tomaattia

Salaatinkastike:

 • 1 dl viinietikkaa tai sitruunamehua. tai osin molempia
 • 3 dl rypsiöljyä (tai öljyä 2 dl + vettä 1 dl)
 • 1/2 tl suolaa.
 • 1/2 tl musta- tai valkopippuria.
 • pieni valkosipulin kynsi sekaan puristettuna
 • pieni pala chiliä
 • ihan pieneksi silputtua tai saksittua basilikaa

Leikkasin, paloittelin, paistoin ja keitin kaikki raaka-aineet valmiiksi. Lämpimien ruokien annoin olla hellan liedellä niin kauan, kunnes kaikki oli valmista. Sitten vain sekoitin kaiken yhteen isossa kulhossa ja kaadoin tarjoiluvadille. Salaatin päälle lorautin vielä kastiketta ja sitten huutelinkin nälkäiset syöjät pöytään ruoan ääreen. Meidän Pikkuässälle tämä ruoka ei kylläkään maistunut, mutta onneksi jääkaapissa oli edellisen päivän makaronilaatikon jämät, joten hänkin sai ruokaa eteensä ja vatsan täyteen.

Lisukkeeksi tämän salaatin kanssa voi tarjota tuoretta leipää. Jos kotoa löytyy vähän kuivunutta vanhempaa leipää, niin niistäkin saa ihanan lisukkeen salaatin kaveriksi, kun voitelee ja ripottelee päälle kuivattua timjamia ja laittaa hetkeksi uuniin paahtumaan. Olen monet kerrat pelastanut ns. ”vanhat” leivät tällä taktiikalla. :)