Leivoin viikonloppuna niin pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä, että ajattelin ohjeen kiinnostavan teitäkin. Olen yleensä tehnyt sämpylät veteen tai maitoon, mutta tällä kertaa kokeilin ensimmäistä kertaa kauramaitoa. Ja lopputuloksen mukaan se toimi vallan hyvin. :)

Tuoreet sämpylät aamupalalle tai arki-illan iltapalapöytään – mikäs sen parempaa. Tämä ohje oli nopea vaivata, sitten vain annoin rauhassa taikinan nousta ennen leipomista. Tuo makea siirappi tekee sämpylöihin kivan lisän. Suosittelen.

Pehmeät sämpylät kauramaidosta

  • 5 dl kauramaitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl karkeampia sämpyläjauhoja
  • 2 dl kauraleseitä tai hiutaleita
  • 2 pussia kuivahiivaa (käyttämissäni pusseissa oli 7 g kuivahiivaa)
  • 3 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä

Lisäksi: noin 0,5 dl vehnäjauhoja sämpylöiden muotoiluun, vettä voiteluun ja kaurahiutaleita sämpylöiden koristeeksi ennen uuniin laittamista.

Tee näin:

Sekoita jauhot ja hiutaleet keskenään. Lämmitä kauramaitoa hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi, noin 42-asteiseksi, jotta hiiva alkaa toimia. Sekoita kuivahiiva maitoon ja ala nostella jauhoja taikinan sekaan samalla. Lisää suola, siirappi ja loput jauho-hiutalesekoituksesta vähitellen taikinan joukkoon. Vaivaa lopuksi joukkoon oliiviöljy. Sämpylöistä tulee kuohkeita, kun taikina jää tässä vaiheessa hieman pehmeäksi.

Anna taikinan kohota peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa noin puolen tunnin / tunnin ajan.

Lämmitä uuni 200-225 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta ensin pitkä pötkö. Leikkaa pötköstä sopivan kokoisia paloja ja muotoile niistä sämpylöitä. Sen jälkeen sämpylöiden annetaan kohota uunipellillä vielä noin 20-30 minuuttia. Kohonneet sämpylät voidellaan vedellä ja ripotellaan päälle kaurahiutaleita ennen uuniin laittoa.

Sämpylöitä paistetaan uunissa 15 minuuttia ja sen jälkeen nautitaan tuoreina tietenkin. :)

Herkullisia hetkiä tuoreiden sämpylöiden parissa.

-Hilla