Pavlova on kaunis ja näyttävä marenkikakku. Täytteitä ja koristeita vaihtamalla siitä saa eri sesonkeihin sopivan jälkiruuan tai leivoksen kahvin kera. Pavlova onkin yksi lemppareistani juuri kauneutensa ja helppoutensa tähden.

Löysin nämä valokuvat tietokoneeni muistista. Ne oli tallennettu sinne vuosi sitten pääsiäisenä, jolloin teimme pavlovasta pääsiäisversion raikkaine marjoineen. Mikäs sen parempi kuin jakaa ohje nyt blogiinkin, josko se vaikka päätyisi jonkun herkuksi pääsiäispöytään.

Pienenä knoppitietona kerrottakoon, että Pavlova on saanut alkunsa Uudessa-Seelannissa 1920-luvulla venäläisen balettitanssijan Anna Pavlovan mukaan, joka saapui maahan kiertueelle. Kakkua tarjoiltiin hänelle juhlaillallisella.

Vuonna 2016 vietimme joulun lomalla Uudessa-Seelannissa ja silloin tuli huomattua, että Pavlova on todellakin Uuden-Seelannin juhlakakku. Ruokakaupoissa oli joulun aikaan myynnissä vihannesosastolla kasoittain tuoreita marjoja ja niiden vieressä marenkilevyjä. Muistan, että mekin teimme sinä jouluna joulupöytään Pavlovan ja nautimme sen 30 asteen lämpötilassa Airbnb-asuntomme terassilla. Oli vähän erilainen joulu se.

Pavlova – pääsiäisen marjaisa marenkikakku

Pavlovassa yhdistyy rapea marenki, kermaisan pehmeä täyte ja raikkaat marjat tai hedelmät. Tämä kakku kootaan vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana ja kakku näyttävänä. Pavlovasta voi tehdä yhden ison kakun tai jokaiselle erikseen oman pienen leivoksen, söpöjä sellaisetkin.

Marenkilevyt voi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi odottamaan ja sitten vaikka pääsiäispäivällisen jälkeen kakun kasata tarjolle tai koristella vaikkapa yhdessä lasten tai perheen kanssa. Uskon, että tämän kakun kokoaminen olisi monen lapsen mielestä kiva juttu!

Marenkilevyt voi ostaa myös valmiina kaupasta, jos haluat oikaista ja tehdä tämän super helposti.

Ja nyt siihen itse reseptiin, joka vaihtelee hiukan tekijän ja perinteen mukaan.

Pavlova – resepti

Marenkipohjat

 • 6 munanvalkuaista
 • hyppysellinen suolaa
 • 2 dl sokeria
 • 2 dl tomusokeria
 • 1,5 tl vaniljasokeria
 • 1 tl valkoviinietikkaa
 • 2 tl maizenaa (ei pakollinen, onnistunee ilmankin)
 1. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
 2. Levitä marenkivaahto kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 20 cm kokoiseksi levyksi. Marenkivaahdosta tulee siis kaksi pyöreää marenkipohjaa.
 3. Kypsennä marenkia 125 asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä vielä reilun tunnin verran. Marenki kypsennetään miedolla lämmössä kaikessa rauhassa, jotta se pysyy vaaleana ja kuivuu päältä rapeaksi. Sisältä marenki voi jäädä hieman vaahtokarkkimaisen pehmeäksi.

Pavlovan kokoaminen ja koristelu

Ainekset

 • 1 tlk vispi- tai kuohukermaa maun mukaan (2-3 dl)
 • 1 purkki vaniljarahkaa
 • Lemon curd -sitruunatahnaa

Erilaisia marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan. Keltaisilla hedelmillä saisi pääsiäismäisen ulkonäön, marjat sopivat Pavlovan päällä muuten hyvin.

 1. Vaahdota kerma ja nostele joukkoon purkillinen vaniljarahkaa.
 2. Nosta ensimmäinen marenkilevy kakkuvadille ja levitä puolet kerma-rahkaseoksesta levyn päälle sekä muutama lusikallinen lemon curd -sitruunatahnaa. Pilko hedelmiä tai marjoja väliin ja nosta päälle toinen marenkilevy.
 3. Levitä loput kerma-rahkaseoksesta kakun päälle, koristele marjoilla tai hedelmillä ja halutessasi lusikoi vielä lemon curd -tahnaa koristeeksi päälle. Kakku on valmis pääsiäispöydän kruunuksi ja nautittavaksi!

Meidän kakussa oli tuolloin näemmä koristeena pensasmustikoita, vadelmia, granaattiomenaa sekä passionhedelmän sisustaa. Lemon curdia laitoimme vain kakun sisälle väliin. Tuoreet tai pakastemarjat toimivat ihan yhtä hyvin. :)

Aurinkoista ja herkullista pääsiäisviikkoa sinulle! <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog