Kysymyksiä ja vastauksia – osa 1

Kysyin viime viikolla Instagram-stooreissa, että olisiko jotain kysymyksiä, joihin haluaisit minun vastaavan tai kuulla tarkemmin ajatuksiani. No sieltähän tuli stoorien kautta useampi kysymys, joista valitsin tähän postaukseen osan ja ensi viikolla tulee sitten toinen osa vastauksia. Seuraavaksi itse asiaan!

1. Mitä kaikkea teit päivisin äitiyslomalla? Koitko yksinäisyyttä?

En kokenut yksinäisyyttä. Yleisesti päivät kuluivat mielestäni nopeasti. Heräämisen jälkeen syötiin rauhassa aamupala, sitten käytiin ulkona aamupäivän vaunulenkillä, ehkä kaupassakin ostoksilla, sitten lounas, iltapäivällä vauva usein nukkui pidemmät päiväunet ja itse sai hengähtää hetken tai nukkua edellisen yön univelkoja pois. Ja hups vaan, sitten yleensä mies jo tulikin töistä kotiin ja illalla puuhattiin jotain yhdessä tai vuoroteltiin treenien tai juoksulenkkien kanssa. Loppuillasta alkoikin iltatoimet ja vauvan nukuttaminen ja sitten se pieni luksushetki sohvannurkassa telkan tai kirjan ääressä ennen nukkumaan menoa.

Tapasin äitiyslomalla äitikavereita, työssäkäyviä kavereita, reissasin, menin arkiviikolla vanhempieni luo kylään, kävin siskojeni luona ja tein myös hiukan töitä tähän blogiin liittyen ja kirjoitin blogia. Tekemistä oli kyllä ja sitä oli helppo keksiä.

Olen tyyppinä myös henkilö, joka tykkää olla yksin ja nautin suuresti omasta rauhasta. Joten mammaloman ajoittain verkkainen tahti sopi kyllä minulle, sen vastapainoksi oli ihan riittävästi tekemistä ja vauvan hoitamista, että niitä pieniä rauhallisia omiakin hetkiä osasi arvostaa suuresti.

Suosituimmat äitiys-aiheiset postaukseni.

2. Haluatteko ison perheen?

Hmm, iso perhe on aina suhteellinen käsite. Luulenpa, että sillä taidetaan nykyajassa tarkoittaa perhettä, jossa on vanhempien lisäksi 3-4 lasta tai enemmän. Koskaan ei voi sanoa ”ei koskaan”, mutta ehkäpä nämä kaksi rakasta lasta riittävät tulevaisuudessa meille. Ei kolmaskaan ihan poissuljettu asia ole, mutta sen aika näyttää. Nyt eletään tätä hetkeä ja nautitaan siitä. <3

Vauvaelämää ja parisuhdetta.

Uraäiti vai kotiäiti – tai sittenkin jotain siltä väliltä.

3. Mikä yrittäjyydessä on ollut tähän mennessä helpointa tai vaikeinta?

Helpointa, hmmm. Teen parhaillaan sitä, missä koen olevani parhaimmillani, eli markkinoinnin työt, kirjoittaminen, sisällöntuottaminen, tekstituotanto, asiakaspalvelu jne., joten se on ollut tavallaan helppo osa. Ja kun tekee mistä tykkää, niin työhön syntyy silloin flow, intohimo ja työn imu, jotka vievät mukanaan. Saan yrittäjänä nauttia työpäivistäni ja -tehtävistäni joka päivä.

Vaikeinta on ollut uskaltautua ryhtyä yrittäjäsi ja sparrauksen puute aika ajoin. Kyllä palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyminen vaatii ison henkisen latauksen ja päätöksen, sekä luottamuksen itseensä, osaamiseensa ja tulevaisuuteen. On vain ryhdyttävä toimeen ja uskottava siihen, että kyllä tästä jotain tulee ja loput selviää vasta matkalla.

Yrittäjyyden vapaus on ihanaa, mutta sen vastapainona itsenäisyys on välillä iso lasti, kun asioita ei voikaan jakaa työkaverille tai kysyä neuvoa viereiseltä penkiltä. Päätökset on tehtävä itse ja niiden seuraukset myös pureskeltava itse. Perhe, läheiset, yrittäjäystävät sekä bloggaajakollegat ovat kullanarvoisia sparraajia, joiden kanssa ajatuksia ja ideoita pystyy pallotella. Myös Danielin kanssa juttelen paljon esimerkiksi hinnoista, tarjouksista ja verotuksellisista asioista. Häneltä kyselen myös mielipiteitä joidenkin päätösteni tueksi.

To do -listoja ja työpäiviä.

Miltä tyypillinen työviikkoni näyttää?

4. Koetko olevasi valmistautuneempi nyt toisen raskauden kohdalla verrattuna ensimmäiseen raskauteen?

Kyllä koen olevani valmiimpi. Vauvan saapuminen ja vauvan hoitaminen tuntuu tosi luonnolliselta asialta ja sen suhteen ei ole uutta. Olen nyt jo äiti, joten tämä toinen synnytys ei luo minulle kokonaan uutta äiti-identiteettiä, joten sekin on iso ero tällä toisella kertaa. Tiedän jo, millaiselta äitiys tuntuu ja mitä se jokseenkin on. Toki elämä muuttuu yksilapsisesta perheestä kaksilapsiseksi ja se on se uusi asia, joka muuttaa elämän. Esimerkiksi iltaisin nukutetaan yhden lapsen sijaan kahta ja sylin jaan jatkossa kahdelle lapselle. <3

Synnytykseen valmistaudun, tiedän mitä se ehkä voi olla, mutta silti koen, että se voi myös olla jotain täysin muuta kuin viime kerralla. Minulla on postauksissa odottamassa jo synnytykseen liittyvä teksti, jossa pohdiskelen valmistautumistani synnytykseen ja millaisia ajatuksia se on herättänyt.

Mitä olen oppinut äitiydestä.

5. Oletko koskaan järjestänyt lukijoidesi kanssa tapaamisia?

Kyllä olen. Olen järjestänyt lukijoilleni neljän kerran juoksukoulun, äitiseuraajille vaunulenkkitreffit ja yhden juoksuporukan kanssa järjestimme polkujuoksuillan kauniissa polkumaastossa Helsingissä. Lukijatapaamisia on kiva järkätä, mutta hetkeen sellaisille ei ole ollut aikaa. Ehkä äitiyslomalla on taas eri tavalla aikaa esimerkiksi vaunulenkkitreffeille – miksipä ei vaikkapa jossain päin Espoota tai Kirkkonummea. Jossain vaiheessa haluaisin järjestää myös hyvinvointiviikonloppuja lukijoilleni, jos kiinnostusta ja tulijoita sellaisiin olisi.

6. Jatkaako Pikkuässä päiväkodissa, kun vauva syntyy?

Kesäloma sattuu juuri kivasti vauvan syntymän aikaan, joten kesän Pikkuässä on kotona ja vielä isyyslomankin. Mutta syksyllä hän sitten varmaan jatkaa osittaista päiväkotiviikkoa, joka jaetaan niin, että hän pääsee aamupäivisin ulkoilemaan päiväkotiin muiden lasten kanssa, voi syödä lounaan ja nukkua päiväunet ja sitten minä menen vauvan kanssa hakemaan. Eli varmaan teemme sellaisen 20 h viikkosopparin, mutta ei asiaa ole vielä lukkoon lyöty. Ruotsinkielen kehityksenkin kannalta olisi hyvä, että hän saisi olla ruotsinkielisessä ympäristössä muutamia tunteja viikossa.

Päiväkotiharjoittelu alkoi tänään – minkälaisia ajatuksia se herättää?

7. Onko sinulla hyvä suhde omiin vanhempiisi?

Kyllä on. Ollaan paljon tekemisissä heidän kanssaan ja lähes päivittäin vaihdetaan kuulumisia Whatsapissa. Vanhempani ovat vielä työelämässä ja asuvat toisella paikkakunnalla, joten arkiviikkoina emme kuitenkaan näe, vaan tapaamme viikonloppuisin tai lomilla.

Mutta se on myös toisaalta ihana juttu, että edelleen voi mennä yökylään omaan kotiin ja viettää siellä sitten muutamia päiviä kaikessa rauhassa ja saada lisäkäsiä lapsenkin hoitamiseen.

Vanhempani ovat myös aina tukeneet minua kaikessa, mihin olen ryhtynyt, eivätkä ole koskaan kyseenalaistaneet valintojani. Olen saanut olla aika vapaa ja itsenäinen, mutta sen vastapainoksi vastuu on pitänyt kantaa itse, eikä meitä liiemmin ole paapottu tai asioita tuotu kultalusikalla eteen. Ja sen näen vain hyvänä asiana siis. 🙂

8. Millainen on sun raskausajan ruokavalio?

En puhuisi ruokavaliosta, koska se kuulostaa siltä, että noudattaisin jotain eksaktia tapaa syödä. Olen jatkanut samalla tavalla ruokailua ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen. Raskausajan ruokailuni eivät siis poikkea normaalista syömisestäni, ehkä määrällisesti syön hiukan enemmän, erityisesti nyt loppuraskaudessa vatsa tuntuu kurnivan enemmän kun vauva kerää vatsassa kokoa.

Imettävän äidin ruokavalio.

Pieniä muutoksia ruokavalioon kohti hyvää oloa

Kokonaisuus tasapainossa ja kohtuus kaikessa.

Syön riittävästi, kun nälkä on ja koitan pitää monipuolisuudesta huolen. Ruokailuni koostuvat pääosin tavallisesta kotiruuasta/arkiruuasta: aamupala, ehkä joku aamupäivän hedelmä tai kourallinen pähkinöitä, lounas, päivällinen jo melko aikaisin lapsen tullessa kotiin ja sitten iltapalaa ennen nukkumaan menoa.

Aamupalaksi syön yleensä puuroa tai leipää tai molempia. Lounaaksi syön monesti edellisen päivän iltaruokaa ja lisukkeeksi pilkon vihanneksia. Teen myös lounaaksi ruokaisia salaatteja ollessani yksin kotitoimistolla, joskus syön ulkona ravintolassa tai lounasruokalassa. Iltaruokana syömme koko perhe aina samaa ruokaa. Iltapalaksi surauttelen usein tukevan smoothien ja seuraksi saatan tehdä esimerkiksi leivän. Iltapalan suuruus riippuu siitä, miten aktiivinen päivä on ollut.

Ruokaisa salaatti nopeaksi lounaaksi – näin sen teet!

Smoothie-preppaus valmiiksi pakastimeen.

Kesäisen raikas smoothie.

Syömme lihaa, mutta osa ruuista on kasvisruokia ilman lihaa. Esimerkiksi keittoja, piirakoita ja wokkeja teemme muista raaka-aineista. Nyt raskausaikana olen tarkoituksella syönyt hyvin punaista lihaa ja ottanut rautalisää ja b-vitamiinia, jotta rauta-arvot eivät laskisi ainakaan ruokavalion takia.

Suosituimmat hyvinvointiaiheiset postaukseni

——

Sain näiden kysymysten lisäksi vielä kahdeksan muutakin kysymystä ja palaan niihin sitten ensi viikolla Kysymyksiä ja vastauksia OSA 2:ssa. 🙂

Me suuntaamme huomenna viettämään pääisäistä perheeni ja sisarusteni kanssa Tampereelle ja samalla menemme myös kylpylöimään. Eli niitä vanhempia ja perhettä tulee taasen nähtyä. Mukava pääsiäisloma tiedossa ja aion kyllä ottaa seuraavat päivät loman kannalta, relata ja tehdä mitä mieleen tulee.

Aurinkoista pääsiäistä sinullekin sinne! Ihana kun saavuit blogiin tänäänkin. <3

-Hilla

Tekstin valokuvat ottanut ihana ja taitava Pauliina Tähkäpää.

Instagramissa @hillasblog.

Aiemmin tekemäni kysymyksiä ja vastauksia -postaus.

33 kysymystä – aviomies vastaa.

+17

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *