Tykkään syödä salaatteja, koska niihin saa kätkettyä herkullisella tavalla kasviksia, joita jokaisen meistä olisi hyvä syödä puoli kiloa päivässä. Käsi sydämellä, kuinka monilla tuo määrä täyttyy päivittäin? Ei ainakaan minulla, jos en hieman näe vaivaa asian eteen. Marjoja aamupalalle, välipalaksi hedelmä, salaattia ruuan kanssa, illalla napostellen porkkanoita ja kukkakaalia… Pienistä eristä syntyy kokonaisuus.

Ruokaisa salaatti on yksi hyvä kikka, jolla arkeen ja juhlaan on helppo ujuttaa enemmän juuresten ja kasvisten sisältämiä kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Niitä elämän eliksiirejä. Ilman proteiineja ja hiilareita salaatti ei kuitenkaan pidä nälkää, vaan kokonaisuudessa on mietittävä myös protskut, hiilarit ja rasvat kuntoon. :)

Syön usein ihan tavallista kotiruokaa lounaaksi, jolla tarkoitan kaikkea muuta kuin salaatteja, mutta kyllä salaateistakin saa koostettua ruokaisan aterian. Salaatteja on itseasiassa helppo tuunata, kunhan varmistaa jääkaapista löytyvän tarpeelliset ainekset.

Usein kuulee sanottavan, että ”en voi syödä salaattia lounaaksi, kun ei se pidä nälkää.” En ihan osta tuota väitettä, koska se on paljolti siitä kiinni, mitä salaatti sisältää. Ainakin näillä seuraavilla raaka-aineilla ja kikoilla valmistettu salaatti pitää nälän loitolla ja vatsa täyttyy herkullisilla ravintoaineilla.

Ruokaisa salaatti nopeaksi lounaaksi, evääksi tai herkulliseksi dinneriksi – näin sen teen!

1. SALAATTIPOHJA

Aloitan salaatin tekemisen sillä, että pesen pienen nipun salaattia ja pilkon sen lautaselle. Mitä tummempaa salaatin vihreä väri on, sitä enemmän salaatti sisältää tärkeitä ravintoaineita ja hivenaineita. Tammenlehtisalaatti ja lollo rosso -salaatti ovat esimerkkejä tummista, ravintorikkaammista salaattilajikkeita. Myös rautapitoisesta lehtikaalista voi pilkkoa alimman salaattipedin, ja totta kai mikä tahansa sallaatti käy, mutta tuo väriasia kannattaa pitää silloin tällöin mielessä.

2. KASVIKSIA, JUUREKSIA JA HEDELMIÄ

Tavallisimpien kasvisten lisäksi salaattiin on kiva ujuttaa rouskuvia juureksia ja kaaleja. Ne tuovat mukavaa purutuntumaa syömiseen sekä lisäävät huimasti aterian kuitumäärää. Pilko juurekset vaan riittävän pieniksi, jotta niiden syömisen ei vaadi ihan liikaa purukalustolta. Tähän salaattiin pilkoin porkkanaa ja parsakaalia.

Ja sitten ihan kaikkea tavallista kasvista tai hedelmääkin, mitä mieleen tulee ja kaapista löytyy sillä hetkellä: kurkkua, tomaattia, paprikaa, kesäkurpitsaa, mangoa, päärynää…

3. HIILIHYDRAATTEJA