Metsistä ja pelloilta kerättävät villiyrtit ja -kasvit ovat näin alkukesästä parhaimmillan, nokkonen mukaan lukien. Alkukesän vehreydessään, tuoreina täynnä C-vitamiinia ja arvokkaita ravintoaineita. Me kävimme eilen keräämässä läheiseltä niityltä nokkosia (kerääminen on helpoin tehdä kumihanskat kädessä, sellaiset vessan pesuun tarkoitetut) ja Daniel paistoi niistä illalla meille grillin lämmössä nokkoslettuja. Väliin laitoimme ihan perinteisin menoin hilloa ja kermavaahtoa.

Nokkonen on todellista metsien ja peltojen superfoodia, sillä se sisältää muun muassa runsaasti rautaa, c-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia.

Tämä on iso litran taikina, jonka voi yhtä hyvin tehdä vaikka puolikkaana, kuten me eilen. Tai sitten tekee ison taikinan, säilyttää siitä jääkaapissa osan ja tekee seuraavana päivänä lounaaksi vaikkapa ruokaisan version – nokkosletut lohitäytteellä.

Tämä nokkoslettutaikina toimii yhtä hyvin pohjana siis makeiden lettukestien herkutteluun tai ruokaisiin nokkoswrappeihin. Ihan sen mukaan, mitä letun sisälle keksii täytteeksi laittaa.

Nokkosletut

10 isoa lettua

Ainekset:

1 l maitoa tai kauramaitoa
4 munaa
1 tl suolaa
6 dl jauhoja
½ dl öljyä tai sulatettua voita/margariinia
1,5-2 litraa nokkosia tuoreina (jotka voi surauttaa blenderissä maidon kanssa sileäksi, niin sekoittuvat tasaisesti taikinan joukkoon)
Paistamiseen: voita tai öljyä

Lettutaikinan kannattaa antaa hetken turvota jääkaapissa ennen paistamista.

Näiden lettujen lisäksi etsin pari muutakin nokkosohjetta googlailemalla. Ehkä ensi viikolla meidän ruokalistalla on jotain muutakin nokkosesta. Ainakin nämä kuulostivat hyviltä ja testaamisen arvoisilta:

Nokkos-ricottapiirakka.

Nokkos-ricottapasta.

Herkullisia hetkiä nokkoslettujen tai muiden nokkosruokien ääressä,

Hilla

Instagramissa @hillasblog

  1. ida ihana 10.6.2019 at 10:45 - Reply

    Letut ja kesä kuuluvat ehdottomasti yhteen!:) Täytyy myöntää, että nokkosta en ole vielä ruoanlaitossa käyttänyt, pinaattia kyllä. Ehkäpä siinä on tämän kesän haaste…
    Kiitos inspiroivasta postauksesta ja kivaa viikkoa!
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa