Kesän lounassuosikkini on ehdottomasti herkullinen salaatti. Kesäisiä salaatteja voi tuunata vaikka millä tavalla – raaka-aineita, lisukkeita ja kastikkeita vaihtelemalla saa herkullisia ja erilaisia makuelämyksiä. Salaateissa on sekin mukava puoli, että ”puoli kiloa päivässä” kasviksia on helppo saada täyteen, kun esimerkiksi lounas koostuu värikkäästä annoksesta.

Siskoni Nuppu ja Vilma olivat meillä eilen kylässä. Päivä oli aurinkoisen kuuma ja lounaaksi teki mieli jotain hiukan kevyempää. Vilma ehdotti lounaaksi hallou-mansikka-salaattia ja sellaisen sitten yhdessä teimme. Salaatit saamme tällä hetkellä omalta kasvimaalta, ne kasvaa siellä ihan valtoimenaan ja näyttää jopa siltä, että kaikkea emme ehdi edes syömään. Myös retiisit valmistuvat paraikaa kasvimaalla.

Tähän salaattiin tuli:

salaattia (kolmea eri lajiketta kasvimaalta)
kurkkua
avokadoa
suomalaisia mansikoita
paistettua halloumia
basilikan lehtiä

Salaatin kastikkeeksi teimme itse pestoa:

Valmista vihreää pestoa noin 3-4 dl

1 dl pinjansiemeniä
2 basilikapuskaa
2 dl hyvää öljyä
2 dl parmesaaniraastetta (palasta raastettua)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
hyppysellinen mustapippuria
pala tuoretta chiliä

Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja pestokastike sileäksi. Jos pesto tuntuu liian paksulta, lisää hieman sitruunamehua tai öljyä.