Erilainen vauva, erilainen vauvavuosi

Tulin tällä kertaa kirjoittelemaan asiasta, joka pulpahti tässä yksi päivä vaunulenkillä ajatuksiini. Nimittäin siitä, miten erilaisia vauvatkin voivat olla ja miten paljon se vaikuttaa kokemukseen vauvavuodesta. Vauvoilla on kaikilla samoja tarpeita – ruoka, uni, rakkaus, läheisyys, kosketus ja kuiva vaippa. Mutta näiden asioiden jälkeen moni asia onkin tosi yksilöllistä.

Olen jo yhden vauvavuoden kokenut esikoisemme kanssa. Se oli yhdenlainen ja antoi minulle käsitystä siitä, millainen vauvavuosi voi olla. Tuo käsitys on kuitenkin hyvin subjektiivinen siinä mielessä, että suurimmalta osalta vauvan luonne ja vauvan tarpeet määrittelevät sen, millaiselta kyseinen vuosi voi tuntua.

Kun on yksi kokemus taustalla jostain asiasta, ajattelee helposti, että seuraava olisi samanlainen. Mutta eihän se niin mene, välttämättä. Ei tässäkään asiassa, ainakaan minun kokemukseni mukaan. Erilainen vauva, erilainen vauvavuosi.

Olen nimittäin kokenut näiden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, että tämän toisen vauvan kanssa olemme päässeet jollain tavalla helpommalla. Osaltaan varmaan siksi, että äitiys ja vauvaelämä on jo tuttua, mutta myös siksi, että tämä toinen lapsi on oma erilainen persoona ja tällä kertaa ”vauvabingossa” saimme vähän ”helpomman” vauvan. (pitääko nyt koputtaa puutaa, kun sanoo tällaista täällä ääneen?)

Näin jälkeenpäin osaan vasta nähdä, että viimeksi vauvavuoden väsymys oli todellista. Esikoinen söi kerralla vähän, mikä tarkoittaa myös sitä, että vauva söi useammin, voisiko sanoa jopa usein. Toisaalta siitä syystä esikoinen ei koskaan esimerkiksi puklannut, mutta herätti minua öisin parin tunnin välein, koska tarvitsi masuun lisää maitoa.

Nyt tämä toinen vauva onkin siinä mielessä erilainen, että hän syö kerralla enemmän, tankkaa vatsan täyteen maitoa iltaisin (ainakin minun kokemuksen mittakaavassa) ja nukkuu huomattavasti pidempiä unipätkiä kerralla. Se, että saa yöllä nukuttua pidempiä pätkiä putkeen kirkastaa mielen ja virkistää kehon eri tavalla.

Sanoisin jopa, että kokemus vauvavuoden helppoudesta tai vaikeudesta syntyy useimmilla varmaan juurikin siitä, miten vauva nukkuu ja miten saa itse nukutuksi. Unella vaan on niin iso merkitys – kaikkeen. Ainakin minuun on, jos en nyt lähde yleistämään tätä havaintoani.

Ymmärrän tässä valossa paremmin sen, miksi olin niin väsynyt esikoisen ollessa 8 kuukauden ikäinen. Olinhan nukkunut kahdeksan kuukautta vain 2-3 tunnin unipätkissä. Se rasittaa pitkässä juoksussa, eikä keho ja mieli pääse samalla tavalla palautumaan. Vauva kyllä määrällisesti nukkui riittävästi, mutta se ei auta siihen, että imetyskertoja ja heräämisiä tuli monta kertaa yössä. Vauvat ovat erilaisia.

Varmaankin tämän uniasian takia tämä vauvaelämä tuntuu nyt jollain tavalla helpommalta. Isossa kuvassa nukumme paremmin. Toki toisen lapsen kohdalla osaa asioiden kanssa ottaa muutenkin rennommin – ainakin minä koen nauttineeni nyt enemmän kun kaikki keskittyminen ei mene siihen ”suorittamiseen” tai asioiden pähkäilemiseen. Olemme jo kerran eläneet näitä hetkiä pienen vauvan kanssa läpi.

Siksi oman kokemukseni mukaan sanoisin: erilainen vauva, erilainen vauvavuosi. Se, että joku sanoo vauvavuoden olevan tosi rankka ja väsymyksen täyteinen, on varmasti totta. Sitä tuntemusta ei missään nimessä pidä vähätellä. (Kokeile esimerkiksi nukkua 8 kuukautta 2-3 tunnin pätkissä ;)) Mutta yhtä totta on myös se, että ”vauvabingossa” voi saada hyvin (ainakin paremmin) nukkuvan vauvan, jolloin kokemus on erilainen, helpompi. Vauvavuoden voi kokea myös rauhallisena ja helpohkona, vaikka niistä kokemuksista varmaan vähemmän puhutaan. Jos ylipäätään pärjää vähemmällä unella, ei vauvavuoden heräilyt välttämättä siinä tilanteessa rasita yhtä paljon. Minä tarvitsen määrällisesti enemmän unta ja silloin vauvan unet vaikuttaa helpommin omaan oloonkin.

Halusin vain nostaa esiin tämän ajatukseni siitä, miten vauvavuoden unen tai unettomuuden voi kokea niin monella eri tavalla ja miten paljon se vaikuttaa kokemukseen vauva-ajasta. Nyt myös ymmärrän paremmin sen, miten tärkeää yhtäjaksoinen ja syvä uni ovat palautumiselle.

Tämän tekstin voi varmaan lopettaa hyviä unia toivottamalla. Tai ainakin mahdollisimman hyviä. <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

+20

You may also like

2 kommenttia

  1. Allekirjotan kyllä ite ainaki ton, et vauvavuoden rankkuus riippuu siitä miten saa nukutuksi. Meillä vauva päivisin nyt ollu melko itkunen hereillä ollessa, mut alusta asti nukkunu yöt tosi hyvin ja päivisinki yleensä yhet useamman tunnin päiväunet. Pääsääntösesti koen siis, et meillä menee melko hyvin, ku ite jaksaa päivällä silti virkeänä hyssytellä itkevää vauvaa.

    0
    1. Ihana kuulla, että sielläkin jaksellaan hyvin vaikka itkuisuuttakin on päivisin. Mutta kuten sanoit, sillä on iso merkitys miten itse saa öisin nukuttua ja omia akkujaan ladattua. Päivisin jaksaa sit ihan eri tavalla, jos itsellä ei liikaa väsymys paina. ☺️🧡 Ihanaa vauvasyksyn jatkoa sinne teille. 🍁😍 /Hilla

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *