Varasin ajan fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen kun synnytyksestä oli kulunut aikaa kolme kuukautta. Nopein palautuminen synnytyksen jälkeen tapahtuu juurikin ensimmäisten kuukausien aikana, mutta on muistettava, että spontaania palautumista tapahtuu vielä pitkään. Nyt kolme kuukautta synnytyksen jälkeen halusin kuulla osaavan äitiysfysioterapeutin arvion siitä, miltä tilanne näyttää tällä hetkellä – tavallaan tsekkauksen niille omille tuntemuksille, kun ammattilainen tarkastelee palautumista vähän ”pintaa syvemmältä”.

Sanoisin, että omat tuntemukset palautumisen suhteen ovat olleet hyvät, vaikka samalla tiedostankin sen, että synnytyksestä on vasta kulunut lyhyt aika. Oman olon mukaan vatsalihakset ovat palautuneet paikoilleen, saan aktivoitua lantionpohjanlihaksia, erkauma on lähtenyt palautumaan hyvin, en koe kipuja, ei ole virtsankarkailua. Ryhtiin tarvitsen lisää tukea, hartianseutu on vähän jumissa imetyksestä ja kantamisesta sekä isossa kuvassa keskivartalo tuntuu heikolta.

Lisäksi halusin saada uusia liikevinkkejä keskivartalon vahvistamiseen tästä eteenpäin sekä kommenttia hieman siihen, mitä fyssari on mieltä juoksun pariin palaamisesta – millä aikataululla tai valmiuksilla sitten kun sen aika on.

Mitä fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa tehtiin?

Aikaa fyssarin jälkitarkastukselle oli varattu ruhtinaalliset 1,5 tuntia, joten siinä oli hyvin aikaa käydä asioita läpi perusteellisesti. Otin vauvan mukaani ja imetin hänet ennen vastaanottoa, joten vauva jaksoi makoilla mukana tuon ajan osin autokaukalossa, osin huoneen lattialla maton päällä pötkötellen.

Kerroin aluksi vähän taustojani, niin liikunnallisia taustoja kuin raskauteen liittyviä asioita: miten raskauteni ovat sujuneet ja miten synnytykset olivat menneet, erityisesti tämä viimeisin. Juteltiin fyssarin kanssa myös toiveistani vastaanoton suhteen.

Riisuin itseni alusvaatteisilleni, jonka jälkeen fyssari tutki vartaloa seisoma-asennossa, sen jälkeen kävin hierontapöydälle makuulle ja fyssari jatkoi vastalihasten ja erkauman tutkimisella sekä käsin tunnustelemalla että ultraäänellä. Hän myös kysyi, haluanko että lantionpohjanlihasten tilanne tutkitaan lisäksi sisätutkimuksena ja minua tietysti asia kiinnosti, joten ultran lisäksi fyssari tutki lantionpohjanlihasten toiminnallisuutta sisältäpäin. Suosittelen tätäkin!

Vartalon ja lihasten toiminnallisuutta tutkittiin yhteistyöllä, jolloin fyssari pyysi minua jännittämään ja rentouttamaan tiettyjä lihaksia. Vaikeinta oli löytää lantionpohjasta eri lihaksia ja jännittää niitä eri kohtiin keskit