Vauvan ja taaperon päivärytmi – millainen päivärytmi meillä on? Se on uniasioiden ohella toinen aihe, jota minulta on toivottu viime aikoina useampaan otteeseen. Tämäkin asia, kuten monet muutkin asiat vauvan kanssa ovat tosi yksilöllisiä. Siksi voin lähinnä kertoa omia kokemuksia ja miten asiat meillä menevät nyt kahden lapsen kanssa ja miten vauvan ja taaperon päivärytmit ovat löytäneet meillä tietynlaisen kaavan. :)

Vauvan ja taaperon päivärytmi

Millainen on teidän tyypillisen arkipäivän rytmi vauvan ja taaperon kanssa?

Sanoisin, että olemme löytäneet nopeammin selkeämmän päivärytmin vauvan kanssa varmastikin siksi, että 3-vuotias esikoisemme määrittelee päivärytmin, johon vauvakin on tavallaan solahtanut mukaan. Tässä seuraavaksi lyhyt kuvaus meidän tyypillisestä päivästä kellonaikoineen, mutta jonain päivänä se voi tietenkin monen muuttujan ansiosta olla jotain muutakin ja päiväunet menee niin sun näin. Tätä tekstiä kirjoittaessa vauva on 3 kk ikäinen ja taapero 2 vuotta 11 kuukautta.

7-8 HERÄTYS:

Heräämme useimmiten 7-8 aikaan aamulla. Daniel on herännyt jo aikaisemmin ja lähtenyt töihin. Päiväkotiaamuina herään viimeistään 7:30, mutta muina aamuina herään ilman kelloa nyt äitiysvapaalla, koska taapero toimii herätyskellona.

Nousemme esikoisen kanssa tekemään aamupalaa ja vauva saattaa nukkua vähän pidempään. Suljen makuuhuoneen oven, jotta vauva saisi vielä nukuttua ja me ehtisimme tehdä aamutoimia hetken aikaa isomman kanssa rauhassa. Syömme aamupalan, puen itselleni ja taaperolle päivävaatteet ja useimmiten siinä vaiheessa vauvakin jo herää. Imetän hänet yleensä heti heräämisen jälkeen.

Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat päiväkotiaamuja, jolloin tähtäämme 8:30 päiväkodille. Meidän esikoinen on aina ollut aamu-uninen, joten en ole kovin montaa kertaa lapsen takia joutunut heräämään kukonlaulun aikaan. Enemmänkin lasta on pitänyt herätellä päiväkotiaamuina.

9-11 ULKOILUA ja PÄIVÄUNIA

Tavallisena arkipäivänä kotosalla suuntaamme ulos 9-10 aikaan ja samalla vauva menee vaunuihin ekoille unilleen. Ekat päiväunet kestävät yleensä noin 1-2 tuntia. Ulkoilemme kunnes nälkä alkaa kurnia masussa – parhaimmassa tapauksessa ehdimme sisään vähän ennen vauvan heräämistä ja saan lounaan aluilleen tai lämmitettyä edellisen päivän ruokaa lounaaksi.

12 LOUNAS

Syömme lounaan about puolen päivän aikaan. Usein vauva herää vähän ennen lounasta, imetän hänet taas heräämisen jälkeen, jotta hän viihtyisi sitterissä ja saisin itse syödä rauhassa samalla taaperon kanssa.