Taimikasvatusta ja ajatuksia ensi kesän puutarhasta

Käsillä on sydäntalvi parhaimmillaan, vaikkei sitä täällä etelässä lumen määrästä osaisi päätellä. (lunta kun ei ole ollenkaan) On talvi, mutta parin kuukauden kuluttua lähestytään jo kevättä. Kevään lähestyminen tarkoittaa viherpeukalolle ja multasormille inspiroitumista, siemenkauppojen verkkosivuilla surffailua sekä kesäisiä puutarhaunelmia.

Tässä vaiheessa talvea mietin jo vähän tulevaa kesää. Pian on käsillä taimikasvatusaika, jos itse haluaa kasvattaa taimia ja kasveja ihan siemenestä asti. Haluan kokeilla ainakin muutamia, koska se on niin palkitsevaa sekä samalla hiukan haastavaa ja opettavaista puuhaa. Kokosin tähän blogitekstiin ajatuksia, mitä vuoden 2020 puutarhakesään ja kasvimaalle voisi kuulua:

Taimikasvatusta ja ajatuksia ensi kesän puutarhasta

Kasvimaalla ja kasvihuoneessa vähemmän on enemmän

Viime vuonna olin isoimmillaan raskaana, kun istutuskesä oli parhaimmillaan. Homma lähti hieman lapasesta, syytän siitä raskaushormoneja ;). Lopulta kasvimaalla kasvoi hiukan yli 30 lajiketta erilaisia hyötykasveja, suoraan sanottuna liikaa, varsinkin aloittelijalle.

Tulevaksi kesäksi otan hiukan erilaisen lähestymistavan: vähemmän on enemmän. Laatu ennen määrää. Vähemmän eri lajikkeita eli valitsen vain niitä, jotka kasvoivat viime kesänä parhaiten. Sellaisia olivat esimerkiksi salaatit, pavut, tomaatti, porkkana, peruna ja kurkku.

Jotain ihan uutta

Haluan silti kokeilla jotain ihan uutta, ja etenkin kasvihuoneen lämmössä. Tulevan kesän pari villimpää kokeilua voisivat olla munakoiso ja vesimeloni. Molemmat viihtyvät lämpimässä kasvihuoneessa ja ovat melko aikaisia lajikkeita, vaikka voisi luulla toisin. Olen hankkinut molempien siemeniä ja meinasin kasvattaa taimet itse.

Enemmän kukkia

Kasvimaalta jätän muutamia vaikeiksi osoittautuneita kasveja pois, kuten kaalit ja niiden tilalle haluaisin kasvattaa enemmän kukkia. Rakastan erilaisia leikkokukkia maljakossa ja mikäs sen parempi, jos maljakkoon voisi saada kukkia omalta pihalta tai ruukkuihin itse kasvatettuja kesäkukkia.

Olen selaillut Siemenkaupan sivuja ja siellä minua kiinnostavat ainakin: Harjaneilikat, Kesäkukkaseot ”Sininen niitty”, Pallohäntälajitelma, Pelargoni ja Isotsinnia. Mihin lie päädyn lopulta…

Lisää pioneja

Edellinen asukas oli istuttanut pihallemme pari puskallista pioneja. Ne ovat olleet meidän pihan kauneimpia kasveja. Pioni.fi sivultolta voisin tilata jonkun herkullisen värisen pionin siihen kohtaan, josta viime kesänä kaivoin pari marjapuskaa pois ja siirsin ne toisaalle. Parille pionipuskalle olisi siis oivallinen tyhjä kohta meidän pihalla.

Vierailu kevät- ja puutarhamessuilla

Huomasin Viherpiha-lehdestä, että Kevät- ja puutarhamessut järjestetään huhtikuun alussa ja meinasin, että voisin jonkun viherpeukalo-kaverin kanssa mennä sinne haistelemaan puutarhatunnelmaa. Kiinnostaisiko sinua?

Kauniit loppukesän daaliat

Kuva. Meillä kotona -sivustolta: Daalian kasvatus ja hoito.

Viime vuonna loppukesällä ihastelin Instagramissa kauniita daalioita ja ajattelin silloin, että ovatpa nuo tyylikkäitä. Siihen aikaan vuodesta pioneiden kukinta oli loppunut eikä meidän pihalla kukkinut oikein enää mikään. Jos vaikka puutarhamessuilla löytäisin jonkun daalia-mukulan, jonka voisin istuttaa kukkapenkkiin. Kenties.

Pieni rakennusprojekti

Minun pitäisi jo lopettaa tämä lista ja blogiteksti, koska huomaan taas, että mopo on jo keulimaisillaan. Sanonpa silti vielä yhden idean tai haaveen, miksi sitä nyt kutsuukaan. Sellainen pienimuotoinen rakennusjuttu meidän terassille.

Haluaisin kukkaruukut maantasosta vähän korkeammalle, joten olisi kiva rakentaa vähän kuin saunan lauteet meidän terassin yhdelle seinustalle. Siihen voisi nostella ruukut käden ja silmän korkeudelle. Kasveja olisi helppo hoitaa ja samalla ne nousisi ehkä paremmin esiin. Niin ainakin ajatuksissani kuvittelen. Mutta tämä nyt on tällainen idea vasta. 🙂

Mm m, että sellaisia puutarha-ajatuksia täällä tulevalle kesälle. Katsotaan mikä toteutuu ja mikä ei. Yritän koko ajan pitää mielessäni sen tosiasian, että tulevana kesänä jaloissani pyörii sellainen 1-vuotias ihana kävelyä opetteleva vauvaloinen. 🙂 Voipi siis olla, että se ”vähemmän on enemmän” -mantra pitäisi pitää mielessä hiukan tiiviimmin. Heh!

Onko siellä muita pihan, puutarhan, kasvimaan tai kukkaruukkujen laittajia ja tulevan kesän pohtijoita? Onko hyviä suosituksia kesäkukiksi? Mikä teitä inspiroi? Mistä haaveilette puutarhan osalta? Olisi todella mukava kuulla! <3 Nyt toivotan oikein mukavaa viikon alkua sinulle!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

+12

You may also like

2 kommenttia

  1. Kivoja ajatuksia jälleen 😊 samat pohdinnat itsellä, mutta täytyy hieman jarrutella omia ajatuksia, kun tulevan puutarhan pohjatyöt ovat vielä vähän kesken. Kasvihuoneessakin ovat tällä hetkellä vain pelkät kehikot 😅 ensimmäistä kertaa tulee itse laitettua kasvihuoneeseen jotakin ja mietin, että pitäisikö kokeilla valmista tainta ensikertalaiseksi, jotta tulisi satoa. Marjapuskia ja hedelmäpuita on ollut jo monena vuonna aiemmin, mutta nyt keväällä istutetaan itse ekaa kertaa pensasmustikoita, joita oli edellisellä pihalla. Olen enemmän ollut marja- ja hedelmätarhuri ja nyt on tarkoitus laajentaa hiljalleen muihinkin herkkuihin. Opintiellä siis ollaan 👍🏼

    0
    1. Heippa Laura! Ja pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt. <3 Joskus täytyy priorisoida ja nyt blogin edelle on hypännyt lasten hiihtoloma. Olen Instasta nähnyt teidän kasvihuoneen aihion ja näyttää todella hyvältä. :) Se projekti kyllä kiinnostaa valtavasti. Ehkä kirjoittelet siitä blogiin, ellet ole jo. :) Pensasmustikat kuulostaa kivalta, uskoisin myös, että lapset tykkäisi niistä ja niitä olisi kiva poimia suuhun suoraan puskasta. Opintiellä ollaan täälläkin ja sehän tässä puutarhahommassa kivaa onkin. Täällä just siemeniä hypistelen, vaan vielä ei ihan ole aika. :D Palataan asiaan taas! -Hilla

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *