Taimien kasvatus siemenestä – milloin ja miten esikasvatus onnistuu?

Kodikasta kotoilua -postaussarja jatkuu tänään aiheella: taimien kasvatus siemenestä. Tämä on itseasiassa toivepostaus, jota minulta on moni kysellyt tämän kevään aikana. Mitä kasvatan? Miten kasvatan? Miksi esikasvatus kannattaa? Mistä on helppo aloittaa? Kylvöhuuma on vallannut minut viimeisen kuukauden aikana ja haluan nyt jakaa tätä ilosanomaa muillekin. 😉

Se on palkitsevaa, kun pieni vihreä taimi puskee mullan alta ja kurottelee kohti aurinkoa ja kesää. Se on voimaannuttavaa, erityisesti tällaisena kotoilukeväänä. Pieniä, suuria iloja eristyksen keskelle. Minua multahommat rentouttaa suuresti, vaikka välillä hermot kävisi kireämmällä kaiken tämän pakotetun kotoilun keskellä.

Ehkäpä juuri siksi nyt onkin aika aloittaa kotona jotain uutta, vaikka taimien kasvatusta kesää varten. Viherpeukalointi tekee hyvää niin keholle kuin mielelle ja kesän mittaan sen tuloksista saa nauttia monessa muodossa.

Puutarha ja pihahommat eivät missään nimessä ole vain heille, joilla on oma piha. Ei, ei. Kerrostalokodin parveke ja ikkunalaudat ovat oivallisia paikkoja taimien kasvatukselle, niistä voi rakentaa kutsuvia viherkeitaita, jotka viihdyttävät asujaansa niin keväällä kuin myöhäiseen syksyyn saakka.

Minulta on Instagramissa yksityisviesteillä kysytty myös sitä, onko taimien esikasvatus pakollista, jos haluaa satoa kesällä. Taimia esikasvatetaan siksi, että siemenillä on erilaisia itämis- ja kasvuaikoja. Esimerkiksi paprika ja chili pitäisi kylvää tammikuussa, jos mielisi niistä satoa kesällä. Mutta ihan yhtä hyvin taimia voi ostaa puutarhoilta valmiina tai valita vain sellaisia kasveja, jotka eivät vaadi esikasvatusta. Eli ei esikasvatus mitenkään pakollista ole, se vain on pieni pala kesää vähän etukäteen ja nopeuttaa kasvien kasvua kesän alussa.

Esimerkiksi salaatit, porkkanat, pavut, perunat, pinaatti ovat sellaisia hyötykasveja, jotka voi kylvää vasta toukokuussa suoraan ulos, eikä esikasvatusta niiden osalta tarvitse. Moni kasvi silti hyötyy esikasvatuksesta, koska kasvu on nopeampaa siinä vaiheessa, kun vahvan taimen siirtää ulos vs. siemen alkaisi vasta itää.

Viime kesänä esikasvatin jopa salaattia huhtikuussa, toukokuussa nostin ne kasvimaalle ja ne ryöpsähtivät tosi nopeasti isoiksi. Meidän talouteen ei ostettu kaupasta salaattia touko-elokuussa ollenkaan. 1/3 vuotta pärjäsimme omalla salaatilla ja vielä syyskuussa keräsimme pinaattia salaattiin.

Maalis- ja huhtikuu ovat parasta aikaa taimien esikasvatukseen

Maalis- ja huhtikuu ovat parasta aikaa taimien esikasvatukseen, joten siemenet on hyvä laittaa pian itämään, jos taimikasvatus houkuttelee. Kaupoilla ei kuulu tänä keväänä turhaan pyöriä, joten siksi listaan tähän muutamia verkkokauppoja, joista siemeniä voi hankkia. Multaa löytyy helposti ruokakaupasta markettikierroksen yhteydessä ja on marketeissa aika laaja valikoima tavallisimpia siemeniäkin.

Siemenkauppoja verkossa:

Siemenkauppa

Hyötykasviyhdistys

Exotic Garden

Maatiainen

Nelson Garden

Puutarhatalo Sydänmaa

SC Schetelig

Ahon alku

Korpikangas Siemen

Niittysiemen

Siementen lisäksi tarvitaan kylvölaatikoita (esimerkiksi maatuvia kuituruukkuja), potteja, pieniä ruukkuja tai vaikka tyhjiä viilipurkkeja. Purkkeihin multaa ja taimien nimeämistä varten muutama nimitikku, jos haluaa. Näitä myydään valmiina, mutta ihan yhtä hyvin niitä voi askarrella itse tai tehdä jäätelötikuista. Kastelua varten suihkupullo tai kastelukannu. Siementen peittämiseen alkuvaiheessa muovikelmua, jotta multa pysyisi helpommin kosteana.

Taimien kasvatus siemenestä ei ole mitään rakettitiedettä, vaikka olisit asian kanssa ensikertalainen. Siemenpussien kyljessä on yleensä hyvät ja selkeät kasvatusohjeet sekä aikataulu, milloin siemenet tulee kylvää. Lisäksi ystävämme Google antaa hyvät vinkit jokaiselle kasville: googlaapa vaikka pavun tai tomaatin kasvatus siemenestä, niin löydät oivalliset ohjeet niihin.

Mitä kasvattaisin?

Ensiksi pitää valita mitä halua kasvattaa. Valitse vaikka muutama lajike alkuun, siitä se sitten kylvöhuuma saattaa kasvaa kohisten, kun vauhtiin pääsee. Siemenkauppojen valkoimaa selatessa löytää varmasti sopivat.

Mitkä hyötykasvit olisivat helppoja aloittelijalle? Omasta kokemuksesta sanoihin, että helppoja ovat salaatit, porkkanat, pavut, herneet, erilaiset niittykukat, auringonkukat, pinaatti, avomaankurkku, osa yrteistä, jne… Viime kesänä kasvihuoneessa myös tomaatin ja kurkun kasvatus onnistuivat hyvin, mutta ne ovat kasveja, jotka vaativat lämpöä. Tomaatti voisi sopia hyvin aurinkoiselle parvekkeelle, missä kesähelteellä lämpöä riittää. Pitää siis hieman miettiä sitä, millainen oma parveke, terassi tai kasvimaa on.

Taimien kasvatus siemenestä

Siemenet kylvetään ohjeiden mukaan kuohkeaan multaan. Multa pidetään kosteana itämisvaiheessa ja idätyslaatikon päällä voi pitää muovikelmua kuin kasvihuoneen kattona. Pidä istutuslaatikot valoisalla ikkunalaudulla tai kasvivalon alla, jos sellainen on.

Kun hajakylvetyt taimet alkavat olla hyvän kokoisia ja varrestaan voimistuneita, kannattaa ne koulua omiin ruukkuihinsa jatkamaan kasvua. Esimerkiksi tomaatintaimet erotellaan jokainen omaan ruukkuunsa – kesän mittaan jokainen erillinen taimi kasvaa kookkaaksi kasviksi, joka vaatii ympärilleen tilaa omassa ruukussa. Yksi tomaatintaimi tuottaa jo kivasti satoa esimerkiksi paahteisella parvekkeella.

Taimia kannattaa kastella aluksi usein mutta vähän. Multa tulee olla kosteaa, mutta ei läpeensä märkää. Lehtien haalea väri tai hidastunut kasvu ovat merkkejä siitä, että taimelle kannattaa antaa lisäravinnetta, mutta useimmiten lannoitusta tarvitaan vasta myöhemmin kesällä. Kasvatusohjeissa kerrotaan, mikäli kasvi on sellainen, joka hyötyy lannoittamisesta.

Mitä taimia minulla on jo kasvamassa?

Tällä hetkellä meillä kasvaa taimina lehtikaalia, basilikaa, oreganoa, munakoiso, tomaattia, vesimeloni, orvokkeja, pelargoneja, paria papulajiketta, endiivi-salaattia, ruohosipulia, köynöspinaattia ja lapsen kanssa laitetut herneet ja auringonkukat. Muita salaatteja, niittykukkia, sipuleita ja porkkanoita laitan sitten myöhemmin suoraan ulos kasvimaalle. Osan kasvatus onnistuu ja osan ei niin hyvin, mutta siinä myös piilee jutun juju. Kesän mittaan on kiva nähdä, minkä kasvin kanssa onnistuu tuottamaan satoa.

Puutarhatyöt, ruukut parvekkeella ja ylipäätään kasvien parissa touhuaminen edistävät hyvinvointia ja lisäävät sopivasti fyysistä aktiivisuutta. Samalla mieli virkistyy kevään etenemistä seuratessa ja kasvun ihmettä ihastellessa. Palkkioksi saa silmän iloa ja herkullista syötävää sitten myöhemmin kesällä.

Seuraavassa puutarhapostauksessa esittelen kasvilaatikoita, joista rakennamme pihalle kokonaisuuden laattojen kanssa. Siitä lisää myöhemmin, kunhan ensin kasvatellaan taimia!

Mikäli jäi vielä jokin asia pohdituttamaan, niin kysäise kommenttilaatikon puolella. Vastaan, jos osaan. 🙂 Ja jos siellä ruudun toisella puolen on osaavia puutarhureita, niin saa mielellään jakaa lisää hyviä vinkkejä kommenteissa.

-Hilla

Instagrmaissa @hillasblog

Piha ja puutarha.

 

+13

You may also like

2 kommenttia

  1. Moikka! Kiitos kivasta vinkkipostauksesta. Pakko kysästä myöskin näin pienten uteliaiden multapeukaloiden äitinä; missä säilytätte kotona kaikki nämä esikasvatuksessa olevat kipposet ja ruukut turvassa lapsilta?

    0
    1. Moikka! 🙂 Meillä istutukset on aina hyllyjen päällä, sellaisella korkeudella, ettei niihin pienet multasomet ylety. Työhuneessa on tuo hylly, johon mahtuu kivasti monta riviä taimia. Ei meidän 3-vuotias enää niihin koske, mutta ryömijä varmaan näpräisi, jos käsiksi pääsisi. -Hilla

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *