Kodikasta kotoilua -postaussarja jatkuu tänään aiheella: taimien kasvatus siemenestä. Tämä on itseasiassa toivepostaus, jota minulta on moni kysellyt tämän kevään aikana. Mitä kasvatan? Miten kasvatan? Miksi esikasvatus kannattaa? Mistä on helppo aloittaa? Kylvöhuuma on vallannut minut viimeisen kuukauden aikana ja haluan nyt jakaa tätä ilosanomaa muillekin. ;)

Se on palkitsevaa, kun pieni vihreä taimi puskee mullan alta ja kurottelee kohti aurinkoa ja kesää. Se on voimaannuttavaa, erityisesti tällaisena kotoilukeväänä. Pieniä, suuria iloja eristyksen keskelle. Minua multahommat rentouttaa suuresti, vaikka välillä hermot kävisi kireämmällä kaiken tämän pakotetun kotoilun keskellä.

Ehkäpä juuri siksi nyt onkin aika aloittaa kotona jotain uutta, vaikka taimien kasvatusta kesää varten. Viherpeukalointi tekee hyvää niin keholle kuin mielelle ja kesän mittaan sen tuloksista saa nauttia monessa muodossa.

Puutarha ja pihahommat eivät missään nimessä ole vain heille, joilla on oma piha. Ei, ei. Kerrostalokodin parveke ja ikkunalaudat ovat oivallisia paikkoja taimien kasvatukselle, niistä voi rakentaa kutsuvia viherkeitaita, jotka viihdyttävät asujaansa niin keväällä kuin myöhäiseen syksyyn saakka.

Minulta on Instagramissa yksityisviesteillä kysytty myös sitä, onko taimien esikasvatus pakollista, jos haluaa satoa kesällä. Taimia esikasvatetaan siksi, että siemenillä on erilaisia itämis- ja kasvuaikoja. Esimerkiksi paprika ja chili pitäisi kylvää tammikuussa, jos mielisi niistä satoa kesällä. Mutta ihan yhtä hyvin taimia voi ostaa puutarhoilta valmiina tai valita vain sellaisia kasveja, jotka eivät vaadi esikasvatusta. Eli ei esikasvatus mitenkään pakollista ole, se vain on pieni pala kesää vähän etukäteen ja nopeuttaa kasvien kasvua kesän alussa.