Nurmikon hoito, lannoitus ja sammalen torjunta – kaunis ja vihreä nurmikko

Kaupallinen yhteistyö Kekkilä Garden.

Aloitin meidän nurmikon hoidon noin pari viikkoa sitten. Pihallamme on erilaisia nurmikkoalueita, joista osa on paremmassa kunnossa ja osa kehnommassa. Muutimme tähän kotiin 2,5 vuotta sitten ja sinä aikana emme ole hoitaneet nurmikkoa mitenkään – se on kyllä alkanut näkyä. Paikoin nurmi on haalistunut, ohentunut, laikukas, joissain kohdin on sammalmättäitä tai jopa paksuja sammalmattoja. Joissain kohdin nurmi vihertää kauniisti ja sellainen nurmi olisi ilo silmälle koko pihassa.

Kokosin tähän blogipostaukseen yhteistyössä Kekkilän kanssa parhaat vinkit, joilla saada kaunis ja vihreä nurmikko. Kerron, miten nurmikkoa hoidetaan kesällä, miten nurmikosta saa tuuhean ja hyvinvoivan, miten sammal poistetaan sekä milloin ja miten Kekkilän nurmikon hoitotuotteita käytetään.

Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa siinä missä kasvitkin. Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin nurmen juuriston käytettävissä, jolloin nurmikko jaksaa kasvaa kauniina. Tämä on minusta tärkeä oivallus, jos tavoittelee kaunista nurmea. Nurmikkoa tulee hoitaa, mutta se ei tarkoita, että se olisi vaikeaa tai monimutkaista.

Oikeiden tuotteiden avulla hoidettu nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta. Hyväkuntoinen nurmi kestää paremmin kulutusta ja säätilojen vaihtelua niin kesällä kuin talvella. Nurmikko on väriltään tumman vihreä ja tuuhea, kun se voi hyvin – siis ilo silmälle ja pihan kaunistus.

Nurmikon hoito, lannoitus ja sammalen torjunta

Vinkkien ja hoito-ohjeiden yhteydessä esittelen Kekkilän tehostetut luonnonlannoitteet nurmikolle, joita tänä keväänä ja kesänä nurmikon hoidossa käytän:

 1. Nurmikon sammalsyöjä PLUS+
 2. uutuus Nurmikon hoitomulta
 3. Nurmikkolannoite PLUS+.
Kekkilän nurmikonhoitopaketti.

Nurmikon hoito

Miten sammalen saa pois nurmikolta?

Kuten kuvasta näkyy, sammal on paikoitellen vallannut nurmikon. Osin syynä voi olla varjoisat kasvuolosuhteet ja kosteuden seisahtuminen tiiviille nurmelle, mutta varmasti hoitamattomuudella ja lannoitteiden puutteella on iso merkitys meidän pihan sammalbileisiin. Jotkut pitävät sammalta kauniina nurmella, mutta me haluamme saada sammalen tilalle nurmikon, joka kestää kulutusta meidän pihalla ja jalkojen alla.

Tässä alla on kuva kaikista huonokuntoisimmasta nurmikon kohdasta, joka on sammalta lähes kokonaan.

Sammal nurmikolla kertoo, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voi parantaa helposti. Nurmikon kasvualustan tiivistyminen heikentää juuriston ilmavuutta ja kerää maan pintaan kosteutta, jolloin nurmelle alkaa kasvaa sammalta. Tuuhea ja hyvinvoiva nurmikko estää sammaleen kasvua.

Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on sammaloituneelle nurmikolle tarkoitettu erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Tumma rae on huomaamaton ja helppo levittää. Mittasin Nurmikon sammalsyöjää pussin ohjeiden mukaan oikean määrän ja ripottelin sen pienen lapion avulla tasaisesti nurmen pintaan. Jos tuli kasoja, haravoin ne tasaiseksi.

Mittaa oikea määrä Sammalsyöjää.
Ripottele tasaisesti nurmikolle.

Sammalsyöjä PLUS+ sisältää nurmikolle tärkeitä ravinteita ja hivenaineita, joiden ansiosta nurmikko jatkaa kasvuaan elinvoimaisena käsittelyn jälkeen. Luonnolliset raaka-aineet ovat kasviperäisiä, ja niihin on lisätty mineraalilannoitetta, kuten rautasulfaattia tehostamaan vaikutusta. Lannoite on turvallinen kasveille, lapsille ja lemmikeille.

Näin poistat sammalen nurmikolta:

 1. Mittaa pinta-ala ja arvioi Sammalsyöjä PLUS+ määrä, joka nurmelle tarvitaan. Tarvitset Sammalsyöjä -hoitolannoitetta 2,5 L/100 m2.
 2. Levitä lannoite mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden.
 3. Kuivana aikana kastele nurmikko heti lannoittamisen jälkeen.
 4. Kuivuneen sammalen voi tarvittaessa haravoida pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Elpyessään nurmikko peittää kuivuneen sammalen ja sammal maatuu nurmen sekaan.
 5. Levitä nurmikonpintaan kerros uutuus Nurmikon hoitomulta

Kuinka saan nurmikon kasvamaan paremmin?

Sammal ei aina ole nurmikon ongelma, vaan hoito tekee hyvää myös ohentuneelle ja haaleanvihreälle nurmelle. Kekkilän Nurmikon hoitomulta on sopiva tuote, kun haluaa parantaa nurmen kasvua ja saada siitä tuuheamman ja vihreämmän. Hoitomulta elvyttää nurmen uuteen kukoistukseen.

Nurmikon hoitomulta.

Tiivistynyttä pintamaata voi rikkoa talikolla tai ilmastaa siihen tarkoitetulla laitteella. Siten juuristo saa ilmaa ja ravinteita, ja nurmikko voi paremmin. Ilmastetun nurmikon pintaan levitin haravalla tasaisen kerroksen Kekkilä Nurmikon hoitomultaa.  Nurmikon pinnalle levitettävä hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että nurmikko juurtuu ja versoaa paremmin.

Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä kasvukauden alussa, nurmen vihertyessä, mutta yhtä lailla nurmikkoa voidaan hoitaa pitkin kesää. Nurmikko hyötyy hoidosta ajankohdasta riippumatta. Hoitomultaa voi levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai myöhemmin sammalen poistamisen jälkeen.

Hoitomullan levityksen jälkeen nurmea hoidetaan näin:

Nurmikon leikkaaminen

 • Nurmikkoa leikataan säännöllisesti, noin kerran viikossa tai harvemmin kasvunopeudesta riippuen.
 • Sopiva leikkuukorkeus on 4-6 cm. Huomioi, että kovin lyhyeksi leikattu nurmikko kuivuu helpommin kesälämmössä.
 • Kun ruohonleikkurin terä on kunnossa, leikkuujälki on tasaista.

Nurmikon kasteleminen

 • Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina.
 • Kastele harvemmin ja kerralla enemmän niin, että maa kastuu pintaa syvemmältä. Näin juuristo hakeutuu syvemmälle ja nurmikko kestää paremmin kuivia kausia.
 • Sopiva veden määrä kerralla on noin 10 litraa neilömetrille. 

Miksi nurmikkoa kalkitaan ja lannoitetaan?

Nurmikon kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminen. Kalkitseminen vähentää maan happamuutta ja parantaa nurmikon kasvua. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Nurmikon kalkitsemiseen käytetään Kekkilä Rakeista kalkkia tai Kekkilä Puutarhakalkkia. Helposti levitettävä kalkki on rakenteeltaan murumainen ja kostea, ja se liukenee nopeasti ja vaikuttaa pitkään.

Kalkin lisäksi nurmikkoa lannoitetaan säännöllisesti. Nurmikkolannoite PLUS+ on riittoisa, tehostettu luonnonlannoite, jota käytetään kotipihojen lisäksi myös esimerkiksi golfkentillä. Kekkilä Nurmikkolannoite on perinteinen mineraalilannoite. Lannoitteiden typpi (N) kasvattaa nurmen tuuheaksi ja vihreäksi ja kalium (K) parantaa juurtumista ja samalla kuivuuden ja talvenkestoa. Rautaa sisältävät lannoitteet syventävät nurmikon vihreää väriä.

Jos nurmikko näyttää vaalealta eikä kasva hyvin, se saattaa tarvita uuden lannoituskierroksen. Kesällä voit levittää Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ -lannoitetta aina syyskuuhun saakka. Nurmiheinien kasvukausi on pitkä, ja nurmikko talvehtii paremmin, kun se kasvaa hyvin.

 • Levitä lannoite mahdollisimman tasaisesti tasaisen kasvun varmistamiseksi.
 • Kastele nurmikko kuivalla säällä heti lannoittamisen jälkeen.
 • Kalkkia ja lannoitetta voi levittää nurmelle läpi kesän pussien käyttöohjeiden mukaisesti.

Hyvinvoivan nurmikon 5 vinkkiä – näillä stepeillä kohti kaunista nurmea:

 1. Hoida nurmikkoa kuin muitakin kasveja.
 2. Käytä Sammalsyöjä-hoitolannoitetta, jos haluat päästä eroon sammalesta.
 3. Ilmasta nurmen pintaa tekemällä siihen reikiä. Juuristo saa ilmaa ja ravinteita ja nurmi vahvistuu.
 4. Levitä nurmelle hoitomultaa, joka virkistää ja edistää nurmen kasvua.
 5. Lannoita nurmikkoa kesällä Nurmikkolannoite PLUS+ -lannoitteella.

Me olemme tällä hetkellä levittäneet sammalsyöjää kaikille niille alueille, joilla sammalta esiintyi nurmen seassa enemmän tai vähemmän. Annoimme Sammalsyöjän vaikuttaa 1,5 viikkoa, jonka jälkeen haravoimme isoimmat sammalmatot pois ja levitimme koko pihan nurmelle tasaisen kerroksen Kekkilän Nurmikon hoitomultaa, joka sisältää juuri oikeassa suhteessa lannoitteita.

Nyt odotamme nurmen elpymistä ja sammalen kuivumista, ja jossain kohdassa ensimmäistä nurmenleikkuuta, kunhan nurmi on ensin kasvanut tarpeeksi. Myöhemmin kesällä lannoitamme vielä tarpeen mukaan ja käytämme Sammalsyöjää joihinkin kohtiin uudelleen, tarpeen mukaan. Mielenkiinnolla seuraamme tuloksia ja nurmikon muutoksia. Raportoin tuloksia blogiin tai Instagramiin @hillasblog-tilille kesän edetessä. Instagram-profiilin kohokohdista löytyy myös story-kilipit tallennettuna – siellä näytän videoilla käytännössä, miten olemme hoitaneet nurmikkoa.

Näiden kohtien jälkeen onkin koko kesä aikaa fiilistellä kaunista nurmikkoa ja kotipihaa. Hyvinvoivan nurmikon hoitaminen on helppoa, jolloin aikaa jää nurmesta sekä kesästä nauttimiseen!

Tässä lopuksi vielä kysymyksiä, joita sain Instagramissa seuraajiltani sekä vastauksia niihin.

Nurmikon hoito: Q & A – kysymyksiä ja vastauksia

Miksi nurmikolle tulee sammalta?

Sammal nurmikolla kertoo, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Nurmikon kasvualustan tiivistyminen heikentää juuriston ilmavuutta ja kerää maan pintaan kosteutta, jolloin nurmelle alkaa kasvaa sammalta. Useimmiten sammalta esiintyy nurmialueilla, joille vesi jää helpommin seisomaan, kosteus kerääntyy nurmeen tai alue on varjossa auringonpaisteelta. Myös leuto ja kostea talvi parantaa sammalen olosuhteita, ja nurmikko kärsii. Hyvinvoiva nurmi puolestaan estää sammalen kasvua.

Kuinka nopeasti Nurmikon Sammalsyöjällä saa tuloksia aikaan? Näkeekö kesällä tuloksia, jos nyt keväällä aloittaa?

Paras teho ja muutos nurmikkoon saadaan, kun Sammalsyöjä aloitetaan heti keväällä ilmojen lämmettyä noin 10 asteeseen. Hoito kannattaa aloittaa toukokuussa ja jatkaa kesäkuussa, mutta toki myöhemminkin voi aloittaa – tulokset tulevat sitten vain vähän myöhemmin. Tuloksia alkaa nähdä jo muutamassa viikossa.

Meillä sammal alkoi kellastua ja irrota jo 1,5 viikkoa Sammalsyöjän levityksen jälkeen. Haravoimme silloin enimmät sammalet pois ja levitimme päälle Kekkilän Nurmikon hoitomultaa. Kun hoitamisen aloittaa keväällä ja alkukesällä, saa loppukesän katsella tuloksia ja nauttia kauniimmasta nurmikosta.

Kerron kesän mittaan, kuinka nurmikkomme tästä paranee ja sammal toivon mukaan vähenee.

Kuinka kauan annoit Sammalsyöjän vaikuttaa ennen kuin levitit päälle hoitomultaa?

Annoin Sammalsyöjän vaikuttaa sammaleisen nurmen päällä 1,5 viikkoa, jonka jälkeen se alkoi irrota haravalla. Sammalen haravointi ja poistaminen ei ole pakollista. Sammalen voi myös jättää nurmen joukkoon kuivumaan ja maatumaan. Itse halusin haravoida isoimmat sammalpeitot pois niistä kohdin, jossa sammal oli vallannut nurmikkoa eniten. Sammalta irtosi haravoimalla yllättävän paljon eli tämä hoito oli kyllä tarpeellinen.

Voiko hoitomullan jälkeen heti levittää nurmikkolannoitteen?

Hoitomullassa on itsessään runsaasti lannoitteita ja ravinteita, joten se ei heti tarvitse uutta lannoitusta. Hoitomullan voi ensin antaa vaikuttaa ja nurmen vahvistua sen alta uudelleen. Kesän edetessä ja nurmikon kasvettua lannoitusta voi jatkaa Nurmikkolannoitteella.

Pitääkö nurmikon hoito tehdä heti keväällä vai onnistuuko myöhemmin kesällä?

Nurmikkoa voi hoitaa koko kesän ja se hyötyy hoidosta läpi kesän, mutta tietenkin, mitä aikaisemmin keväällä hoidon aloittaa, sitä nopeammin kesällä pääsee nauttimaan hyvinvoivasta ja vehreästä nurmesta. Paras ajankohta Sammalsyöjälle ja Nurmikon hoitomullan levitykselle on touko- ja kesäkuussa ja siksi sitä ajankohtaa suositellaan, mutta totta kai myöhemminkin hoito tehoaa.

Miten suurelle alueelle yksi pussi hoitomultaa riitti?

Nurmikon hoitomullan käyttöohjeissa lukee, että yksi pussi hoitomultaa riittää neljälle neliömetrille nurmea. Siitä pystyy sitten laskeskella tarvetta omalle nurmikkoalueelle – onko tarve paksummalle vai hiukan ohuemmalle noin parin sentin kerrokselle.

Pitääkö nurmikolla kävelyä varoa, kun sen päälle on levitetty Sammalsyöjää, Nurmikon hoitomultaa tai Nurmikkolannoitetta?

Nurmikkoa ei tarvitse varoa hoitamisen aikana. Kaikki tuotteet ovat luonnonmukaisia ja ympäristöystävällisesti tuotettuja, ja nurmikon päällä voi kävellä hoitamisen aikana. Sammalsyöjää on turvallista käyttää, sillä se ei ole myrkyllistä lapsille, lemmikeille eikä kasveille. Sammalsyöjä voi jopa hyötyä siitä, että sammalen päällä kävellään ja rakeita haravoidaan sammalen sisälle vaikuttamaan ja haittaamaan sammalen kasvua.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja apua kaikille nurmikon hoitajille! 🙂

Suosittelen seuraamaan Kekkilän Instagram-tiliä, siellä jaetaan hyödyllisiä vinkkejä puutarhanhoitoon ja kasvien kasvattamiseen.

Aurinkoista toukokuun jatkoa!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Lue lisää:

Piha ja puutarha.

Kodikasta kotoilua.

+6

You may also like

3 kommenttia

 1. Meillä on juurikin vanhan nurmikon peruskorjaus menossa.

  +1
  1. Hyvä hyvä, nurmikon hoidolla saa kyllä nurmen kivasti virkistymään uuteen kukoistukseen. 🙂 Meillä huomaa jo ison eron! Aurinkoista kesää! /Hilla

   0
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Me muutimme juuri uuteen kotiin täällä Porissa ja ensimmäistä kertaa meillä on iso piha, jota hoitaa. Talossa ei olla pitkään aikaan asuttu joten nurmikkotyöt ovat jääneet vähemmälle ja sammaltakin on nurmikon pinnalla. Hyvä vinkki myös tuo hoitomulta.

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *