Villinä vihanneksiin – Kesäinen kasvispiirakka ja satokauden salaatti

Kaupallisessa yhteistyössä Apetinan ja Indieplacen kanssa.

Kasvikset kuuluvat kesään ja ovat kesällä parhaimmillaan. Kesään ja kasviksiin liittyy monenlaisia muistoja jo lapsuudesta asti. Pienestä pitäen olen jaksanut ihmetellä kaikkia niitä herkkuja, joita kesä pelloilla ja kasvimailla meidän ruokapöytiin kasvattaa. Siihen tarvitaan lämpöä, valoa ja sopivasti kesäsateita – niitä Suomen kesä parhaillaan meille tarjoilee.

Mummolan pihalla kasvoi jättikokoisia raparpereja. Ne olivat pienenä minua isompia, ainakin tuntui siltä. Raparperin lehden sai laittaa päähän hatuksi. Mummo pyöräytti raparperisesongin aikaan lähes päivittäin piirakan tai kiisselin. Hän kutsui raparperikiisseliä hepeliksi, ja hepeliä se on meille edelleen.

Muistan metsäretket mummon kanssa mökillä, kun löysimme aina kanttarelleja. Näin aikuisena olen jälkeenpäin ajatellut, että olipa mummo taitava sienestäjä tai toisin sanoen – hän tiesi parhaat apajat. Onko mummon kanttarellikastikkeen ja tuoreiden perunoiden liittoa voittanutta? Sanoisin, että ei. Siinä maistuu kesä parhaimmillaan. Ehkä osin tuon kesämuiston ansiosta sienistä tuli minulle herkkua jo lapsena.

Omalta pihalta ruokaa lautaselle

Lapsuuteni asuimme omakotitalossa asuntoalueella. Isoa peltomaista kasvimaata meillä ei ollut, mutta sellainen pieni kasvimaa kuitenkin. Muistan hakeneeni sieltä salaatin lehdet, tuoksuvia yrttejä ja sipulin varsia kesäruokien seuraksi. Jotain pientä, mutta jotain niin hyvää ja itse aikaan saatua.

Hellepäivinä kastelimme kasveja letkulla tai kanniskelin painavia kastelukannuja kasvimaan laidalle. Herkuista pidettiin huolta ja tuntui upealta, kun omalta pihalta löytyi jotain lautaselle.

Tänä päivänä tunnen tuota samaa iloa, kun omalta pihalta kerään omien lasteni kanssa vihreää lautaselle. Ajattelen, että tässä luodaan niitä samoja kesämuistoja, joita olen itse saanut kokea. Välillä olemme ihan villinä vihanneksiin.

Ruokaan tutustuminen, ruoan arvostaminen ja erilaisiin makuihin tottuminen lähtee jo lapsuudesta. Miltä kesävihannekset voivat tuntua, tuoksua ja maistua?

Kesäruokaan liittyy valtavasti muistoja

Kesän ensimmäiset mansikat maistuvat makeilta kuin karkit. Lautaselle löytyy sateenkaaren värit torien kojuista, jotka notkuvat täynnä herkkuja. Ruokakesä on herneenpalkojen poksuttelua, omalta maalta kerättyjä aarteita, sipulinipun tuoksua ja uusia perunoita, joiden päälle lisätään nokare voita ja tuoretta tilliä. Lähes haistan tuon tuoksun nenässäni tätä kirjoittaessani. Kesäruokaan liittyy valtavasti muistoja, vaikkei niitä tulisi edes ajatelleeksi.

On silti jotain, mistä minäkään en lapsena pitänyt, mutta joihin olen sittemmin aikuisena tykästynyt. Näitä olivat muun muassa lehtikaali, pinaatti, retiisit ja pavut. Lehtikaali tuntui puisevalta, pinaattikeittoa en voinut sietää, retiisit oli kitkeriä ja pavut – kuka sellaiset oli keksinyt… Toisaalta hassua; nykyisin noita lapsuuden inhokkejani löytyy oman pihan viljelylaatikoista ja oikein ylpeydellä kannan niitä meidän perheen keittiöön.

Käännä upeat maut täysille

Apetina haastaa tänä kesänä tutustumaan kasviksiin, jotka eivät välttämättä ole niin tuttuja ja tykätyimpien joukossa. Monet kasvisruoat nousevat aivan uudelle tasolle muutamalla helpolla niksillä, kuten hyvällä maustamisella, juustoilla ja oikeilla makujen yhdistelmillä.

Juuri nyt on täydellinen aika ahmia kaikki mehukkaat kausivihannekset ja herkulliset kasvisruoat. Käännä upeat maut täysille ja hyökkää keittiöön paloittelemaan vihannekset anteeksi pyytelemättä. Niin minäkin aion tehdä ja olla ihan villinä vihanneksiin!

Nämä kesäisen kasvispiirakan ja raikkaan satokauden salaatin valmistusohjeet olen suunnitellut kaupallisessa yhteistyössä Apetinan kanssa. Ruoat on helppo pakata mukaankin ja syödä vaikka puistossa piknikillä, merenrannan kallioilla tai vaikka mökin laiturilla. Kasvispiirakan pohjan voi tehdä jääkaappiin odottamaan jo edellisenä iltana. Kun pohja on valmiina odottamassa, on tämä piirakka lähes pikaruokaa. Siten ehtii maksimoida ajan siellä laiturin nokassa.

Kesäinen kasvispiirakka

POHJA:

100 g kylmää voita
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä

TÄYTE:

muutama tuoreen sipulin varsi
2 rkl öljyä paistamiseen
1 litraa pinaatin lehtiä
1 litra lehtikaalin lehtiä (yhteensä paistettuna noin 5 dl täytettä, lehdet menee kokoon)
1 kananmuna
150 g Apetina Classic-kuutioita
1 tl kuivattua oreganoa (käy myös tuoreena)
tuoretta basilikaa kourallinen
1/4 mustapippuria
1 dl maitoa
1 dl kermaa

 1. Paloittele voi kuutioiksi. Lisää kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, suola ja vehnäjauhot mukaan. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita taikina palloksi.
 2. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. (vuoan halkaisija noin 24 cm) Töki pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja nosta pohja jääkaappiin odottamaan täytettä. (voi odottaa 30 min tai vaikka yön yli)
 3. Laita pilkotut kasvikset öliiviöljyn kanssa pannulle ja paista miedolla lämmöllä noin 10 min, kunnes kasvikset menee kokoon ja vesi haihtuu. Mausta ja lisää pohjan päälle Apetina-juuston kanssa.
 4. Sekoita muna, maito ja kerma kulhossa ja lisää piirakan päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia 180-190 asteessa, kunnes piirakka on päältä kauniin ruskea ja täyte kypsynyt.
 5. Piirakka tarjoillaan raikkaan satokauden salaatin kanssa, jonka ohje alla.

Satokauden salaatti

vihreää salaattia
kurkkua
pikkutomaattia
retiisejä
paketillinen (100 g) Apetina Snack -juustoa öljyssä (monia eri makuja, valitse mieleinen)
pannulla ruskistettuja pinjansiemeniä
tuoreita basilikan lehtiä

ARVONTA

Jätä tähän postaukseen kommentti sinun kesäisestä kasvismuistosta tai lempi kasvisherkusta, niin olet mukana 100€ K-ryhmän lahjakorttiarvonnassa.
Muista täyttää sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kenttään, jotta saadaan voiton kohdalle osuessa sinuun yhteys. (maili ei näy muille) (Postauksen säännöt löydät täältä)

Arvonta päättyy 30.6 klo 00.00

#ahmikasviksia #apetina

Kesäisen herkullisia makuja Sinun ruokapöytääsi toivottaen!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

+10

You may also like

68 kommenttia

 1. Kesäkeitto. Lapsena siitä ei oikein tykännyt, aikuisena maistuu kyllä. Meillä myös lapsuudessa kylvettiin perunat, porkkanat, salaatit, tilliä, persiljaa, retiisiä. Taisi olla jopa punajuuriakin. Nykyään vanhemmilla edelleen kasvimaat, nykyisin myös lehtikaalta ja kesäkurpitsaakin. Ja raparperiä liikaakin. Marjapensaita myös. Omalla perheelläni pieni kasvimaaläntti, herukat, vadelmat ja tyrnit sekä raparperit kasvavat myös pihalla. Erityisesti marjat ilahduttavat, helppoa satoa eikä tarvi kauas lähteä poimimaan.

  0
   1. Lapsuudessa kasvimaalla kasvatettiin kaikenlaista ruokapöytään. Mökillä meillä oli tapana äitini kanssa kerätä metsämansikoita 🙂

    0
   2. Lapsuuden kasvismuistoista tulee spontaanisti mieleen ensimmäisenä se, että pihallamme yhden omenapuunjuurella kasvoi ruohosipulia. Popsimme sitä pihaleikeissä vähän irvistellen, ihan vaan siksi koska sitä oli lupa syödä (opettelu siihen että kaikkea ei voi laittaa suuhun) . Nykyään olen kyllä ruohosipulin(kin) ystävä.

    0
   3. Kasviksista saa kokkailtua vaikka mitä ihanaa ja lempparia kasvisherkkua on kyllä melkein mahdoton valita! Oman kasvimaan antimista tietysti vielä ihan erityistä laittaa herkkuja. Ihana kesäinen kasvismuisto on kyllä kesäkeitto, mummon keittämänä <3

    0
    1. Kesäkeitto! Isäni on kokki, joten osaa loihtia kyllä kaikkea muutakin ihanaa kasviksista. ❣️

     0
     1. Kaikenlaiset kasvispihvit ovat todella maukkaita! ❣️ Lapsena tykkäsin syödä kasvikset lähinnä raakana 😂

      0
  1. Kyllä tulee mummon kesäkeitto mieleen.. Mummo oli aina tyytyväinen kunme lapset syötiin kaikkea mitä tarjottiin, ei oltu ranttuja ei😄.

   0
   1. Herneitä oli ihana syödä suoraan kasvimaalta. Olivat parhaimmillaan kasvun alkuvaiheessa kun herneet oli vielä pieniä ja ”kuori” niin pehmeä että senkin sai helposti pureskeltua. Ja tietysti kesän ekat mansikat omalta maalta 😋

    0
    1. Vaikea valita vain yhtä kasvisherkkua. Uunissa tehty kasvismunakas on yksi uusi lemppari.

     0
    2. Lemppari kesäruoka on kesäkeitto. Sitä syödään joka kesä!😊

     +1
   2. Lempparikasvisruokia ovat ehdottomasti tofu-nuudelikeitto ja kasvissosekeitto runsaalla kermalla & koskenlaskijalla!

    0
 2. Lapsena meillä oli iso kasvimaa omalla pihalla ja mummolassa. Ensimmäiset uudet perunat omasta maasta maistuivat niin hyviltä. 😋
  Nuorempana aina ajattelin etten halua riesakseni kasvimaata, kun se mielestäni silloin teetti niin paljon työtä. Nyt kaihoisasti keväisin aina mietin että olisi edes yksi laatikko jossa jotain kasvattaa. Ehkä uudessa tulevassa kodissa saan sitten laittaa laatikollisen herkkuja kasvamaan parvekkeelle.😊

  0
  1. Lempparikasvis on porkkana. Lapsuuden paras kasvismuisto on herkulliset kasvismuffinssit.

   0
 3. Sain ensimmäisen kasvimaani alle kouluikäisenä, kun sitä niin kovasti toivoin. Mutta eihän ne mummon lahjoittamat porkkanansiemenet kasvaneet yhtään, kun multa pyöräytettiin kavereiden kanssa ympäri lähes päivittäin. 😀 Siitä se into kasvien viljelyyn kuitenkin lähti ja nyt minulla on ihana viljelypalsta.

  0
 4. Lapsena kävin usein mummin mökillä ja siellä oli iso kasvimaa. Siellä kasvatettiin paljon eri vihanneksia ja marjoja, ja ehdoton lemppari oli vadelmat ja karviaiset. Usein tehtiin uusista perunoista perunasalaattia mikä maistui hyvältä grillimakkaran kanssa!

  0
 5. Suurinta herkku lapsesta asti on ollut itse kuokitut uudet perunat <3 siihen lisänä vielä sipulikastiketta.

  0
 6. Meillä oli lapsuuden kodissa yhteinen pihapiiri mummulan kanssa ja siinä iso kasvimaa, perunapenkit ja mansikkamaa. Marjapensaita oli myös paljon, herukoita ja vadelmia. Lapsena käytiin aina serkkujeni kanssa maistelemassa tuoreita herneitä, porkkanoita ja ruohosipulia suoraan maalta. Useita kertoja mummu ja pappa laittoivat ruuaksi uusia perunoita, tillin ja kevätsipulin kanssa, sekä muurikkapannulla paistettuja silakoita. Ja loppukesästä oli aina lähimetsästä poimituista mustikoista tehtyä mustikkapiirakkaa.

  0
 7. Paras kasvisruoka on nimenomaan tässäkin postauksessa esitellyt erilaiset piirakat, joissa feta/salaattijuustoa mukana 😊

  0
  1. Lempparikasvis on porkkana. Lapsuuden paras kasvismuisto on herkulliset kasvismuffinssit.

   0
 8. Mökillä oli parasta poimia tuoreet herneet ja marjat suoraan suuhun. Lisäksi omasta maasta kaivetut perunat ovat parasta mitä tiedän! Ne eivät kaipaa kuin voita seurakseen.

  0
 9. Lavakauluksessa kasvaa kaikista parhaiten ja helpoiten siemenistä pinaatti, joka on super herkullista sellaisenaan heittää tuoreena kasviksena lämpimän ruoan lisukkeeksi lautaselle!

  0
 10. Äiti teki aina pinaattilettuja oman sadon pinaatista, joidenka sisälle sitten laitettiin eri kasviksia ja juustoja 🥰

  0
 11. Kesä alkaa, kun ensimmäisen avomaakurkut löytyvät marketista 🙂 se on paras kesäherkku!

  0
 12. Herkullisen näköistä 😋

  Lapsuudessa äitini teki usein tonnikalasalaattia, johon tuli erilaisia kasviksia. Erityisesti retiisi salaatin päällä näytti kauniilta ja maistui erikoiselta.

  Kesäherkkuna hauskin on raparperi raakana kasvimaalta poimittuna ☺️

  0
 13. Mummolan kasvismaalta oli ihana kerätä lapsena herneitä, salaattia, marjoja ja ruohosipulia!

  0
  1. Lapsuuden suosikkeja olivat uudet perunat sipuli-voikastikkeella sekä marjamehut ja -piiraat.

   Nykyään teen kesän kasviksista vaikkapa tofu-kesäkeittoa tai ruokaisaa salaattia, jossa perunaa, porkkanaa, kesäsipulia, jotain suolaista juustoa ja öljy-sinappikastiketta. 🙂

   0
 14. Kesään kuuluvat karviaiset, raparperit, uudet perunat, ruohosipuli..

  0
 15. Lapsuudesta on montakin kasviksiin liittyvää kesämuistoa, mutta päällimmäisenä taitaa olla oma vuokrapalsta. Sinne koko perhe poljettiin pyörillä kylvämään, kitkemään, kastelemaan ja lopulta keräämään satoa. Ja ihan parhaitahan ne porkkanat ynnä muut oli!

  0
 16. Lapsena oli ihan parasta syödä juuri pellolta nostettuja uusia porkkanoita, jotka mamma huuhteli vesiletkun alla torikuormaa tehdessään!

  0
 17. Erilaiset kasvis-juustopiirakat taitaa olla lemppareita! Myös itse tehty perunasalaatti uusista perunoista on ihana kesäherkku.

  0
 18. Kasvissosekeitto on lemppari läpi vuoden ja viimeaikoina uunijuurekset on maistuneet erityisen hyvin. Porkkana on ehkä lemppari 🙂

  0
 19. Ne hetket, kun olemme kävelleet torille ja ostaneet paikallisia kasviksia korit täyteen. Niitä on herkuteltu sellaisinaan, mutta myös ujutettu erilaisiin kesäherkkuihin!

  0
 20. Mummo-vainaan keittämä raparperisoppa ja riisipuuro, molemmat nautittuna kylmänä ❣️

  0
 21. Mulla se ehdoton lapsuuden lemppari oli pinaattikeitto ja on kyllä edelleen. Olin hieman huono syömään lapsena varsinkin kesäpäivinä, mutta pinaattikeitto maistui!
  Toinen ihana muisto on mummin kasvimaat, marjapuskat, omenapuut ja kasvihuone. Siellä herkuteltiin siskon kanssa paljon 😋

  0
 22. Voi muistoja on monia: kesäkeitto Porvoon torilta ostetuista kasviksista, kauppalaiva-Christinalta jätski tötterö, tuore persiljasilppu tomaatin päällä Famon luona, paistettu eilisen uusiperuna keittokinkun ja kasvisten kanssa, hieman nokinen grillattu patonginpala saaressa.. Melkein tulee tippa linssiin kun näitä muistoja kaivelee mielensä arkistoista ja samalla voi hymyssä suin huomata, miten nykyään omalle perheelleen tulee tarjoiltua lähes samoja juttuja toivoen että heillekin (etenkin pojalle!) tulisi niistä yhtä kultaisia muistoja. Yhteistä näille kaikille ruoille on se että ne on syöty yhdessä; ei hopealusikalla eikä hienossa kahvilassa, vaan yhdessä perheen kesken 🙂

  0
 23. Tuoreet porkkanat ja perunat suoraan maasta ovat mun kesäherkkuja!

  0
 24. Kasvismuistot liittyvät vahvasti mummolaan ja kasvimaahan. Lapsuuden kesät alkoivat aina siementen ja perunan istuttamisella multaan. Ja mitä herkkuja siellä kasvoikaan: herneitä, salaatteja, sipuleita, makeita pieniä porkkanoita. Nam.

  0
 25. Lapsuudesta ihanimmat kesän kasviksista olivat mummon juuri maasta nostamat uudet perunat, joista hän keitti lapsille aina kaikkein pikkuruisimmat ja niitä oli hauska meidän syödä.

  0
 26. Retiisi! Jotenkin unohdan sen olemassaolon ania syksyn tullen ja muistan vasta kesällä. Kesällä söisinkin sitten joka päivä retiisiä, ihan sellaisenaan salaatissa pääosin. Se on kyllä myös ihan super herkkua leivän päällä.

  0
 27. Mummolan kasvihuoneen ruohosipuli suoraan puskasta, sekä porkkanat suoraan pesun jäljiltä ovat kyllä varhaisimmat ja makoisimmat kasvismuistot. Ja tietysti uudet potut 😋

  0
 28. Lapsena ja edelleen odotan, että mummu tuo rymättylästä ensimmäiset varhaisperunat. Niiden lisäksi isän savustamaa kalaa, parasta!

  0
  1. Kesällä mansikat on kyllä parhautta! 😊 Ruokaiset salaatit maistuu myös hyvin, kiva kun omasta (mökki) pihasta saa käydä hakemassa salaattiaineet.

   0
   1. Lapsuudessa äidin tarjoamat uudet perunat, joita kastettiin jonkinlaiseen sipulimaitoon, jossa oli myös tilliä. Oli hyvää! ❤️

    0
 29. Kesällä rakastan grillata kasvisvartaita! Kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia ja kirsikkatomaatteja, ihan parasta!

  0
 30. Mulle rakkain muisto on se, kun tehtiin mummin kanssa yhdessä Lindströmin pihvejä <3 Ovat yhä lemppariruokaani!

  0
 31. Kesäkeitto on parasta herkkua. Erityisesti lapsuudessa mummin tekemänä, joka sujautti liemen joukkoon aina nokareen voita.

  0
 32. ISO KIITOS kaikille arvontaan osallistuneille, upeita kommentteja ja kesäisiä kasvismuistoja! 🙂 /Hilla

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *