Tein tällaisen kuvakollaasin itselleni selvittääkseni tulevan kylpyhuonerempan suuntaviivoja. Päätin jakaa sen tännekin, koska blogin kautta voi aina saada uusia näkökulmia tai vinkkejä tähänkin projektiin. Maailma on miljoonien mahdollisuuksien paikka, joten suunnittelussa on lähdettävä jostain ylemmältä tasolta liikkeelle ja päädyttävä lopulta konkreettisesti valitsemaan kaakelit, hanat ja muut tarpeelliset materiaalit.

Kuvat ovat Pinterestistä hakusanalla kylpyhuone tai bathroom, osa kuvista myös Instagramista, niissä näkyykin tilin nimi.

Päädyimme siihen, että aloitamme kodin remontoinnin yläkerran ja kylpyhuoneen remonteilla. Niiden ollessa kunnossa onnistuu muuttaminen uuteen kotiin jo hyvin ja saamme riittävästi tilaa tavaroille ja elämiselle. Kuukauden verran ilman kylpyhuonetta oleminen ei tulevana talvena kiinnosta, joten siksi aloitamme kylppäristä. Yläkerrassa maalaamme seinät, katot, hiomme ja lakkamme lautalattian ja laitamme uudet listat paikoilleen. Myös lattian hionta olisi huomattavasti vaikeampaa muuton jälkeen. Nyt se on  helppo tehdä, kun talo on tyhjä tavaroista ja huonekaluista.

Tämä remontti, sen selvittäminen sekä aikatauluttaminen on vaatinut jälleen priorisointia. Mikä on tärkeintä ja oleellisinta – siitä aloitamme. Keittiön ja alakerran juttuja voimme tehdä kyllä sitten myöhemmin.

Tulevan kodin kylpyhuone on pian 20 vuotta vanha ja se on alkuperäisessä kunnossa. Ei siis mikään ikäloppu, mutta kyllä kylpyhuoneiden ja vesieritysten elinkaari alkaa olla sellainen, että remontti on hyvä tehdä ennemmin kuin myöhemmin. Nykyrakentaminen taitaa tässäkin ajassa olla hiukan jo muuttunut ja kylpyhuoneremontit tehdään hiukan uudistuneella tavalla. Minä en ole remontin toteuttamisen asiantuntija ollenkaan, mutta olen päättämässä siitä, millaiset pinnat kylppäriin tulee.

Kylppärin yhteydessä on myös pieni WC ja tilava kodinhoitohuone ja ne teemme samalla kertaa. Ajattelimme niin, että säilytämme KHH-huoneen kaapistojen rungot remontin ajaksi ja hankimme runkoihin sitten remontin jälkeen vain uudet ovet. Näin kaikkea ei tarvitse uudistaa, mutta ilmettä saadaan freesattua kaapinovia vaihtamalla.

Meillä on sellainen toive, että koko perheen arkivaatekaapit tulisi kodinhoitohuoneeseen. Juhlavampia vaatteita voimme ihan hyvin pitää muualla, mutta arkisemmat käyttövaatteet saisi olla kodarissa, missä pyykki muutenkin hoidetaan. Siellä voisi pestä, kuivata, viikata ja lopuksi laittaa kunkin omaan paikkaan paikoilleen. Ei tarvitsisi niin paljon kuskata pyykkiä ympäri kotia.

Yhdessä kodinhoitohuoneen korkeassa kaapissa on muun muassa siivouskaappi ja päätin jo, että siivouskaappi saa siirtyä eteisen kaappiin. Kodinhoitohuoneessa saa mieluummin olla tilaa niille vaatteille, treenivaatteille tai esimerkiksi liinavaatteille.

Mutta nyt siihen itse asiaan eli kylpyhuoneen suunnitelmiin. Näissä kuvissa se varmaan käy osittain ilmi, millaista tunnelmaa olemme tavoittelemassa. Rauhallista, mutta kuitenkin joillain yksityiskohdilla hieman persoonallista. Ei valkoista, mutta kuitenkin vaaleahkoa, jotta yleisilme pysyy valoisana ja avarana. Aikaa kestävää. Ehkä jollain tapaa klassista siinä mielessä, että 10 vuoden päästäkin se näyttäisi kivalta ja kauniilta, eikä vain edellisen aikakauden trendien mukaiselta.

Huomaan, että inspiraatiokuvissa kohtaa sekä moderni että tuollainen perinteisen romanttinen. Saa nähdä, miten ne kaksi asiaa saamme yhdistettyä tai millaiseen lopputulokseen sitten pintamateriaaleilla päädymme. Jokaisessa kuvassa on aina jotain mistä tykkään, vaikka kuva ei kokonaisuudessaan olisikaan just sitä, mitä meille haluan.

Seiniin haluamme jotain vähän isompaa kaakelia, esimerkiksi hieman epätasaista beigeä, mattaa. Lattialle olemme suunnitelleet hexagonin-muotoisia laattoja. Kylpyhuoneen ja saunan välistä seinää purettaisiin sen verran, että yläosa voisi olla lasia ja alaosa kaakelia. Nyt seinä on täysin ummessa ja seinässä on vain ovi. Muutos toisi tilaan avatuutta.

Pienessä vessassa on pönttö ja lavuaari, sellainen lavuaari, jonka alla putket ovat näkyvissä. Tarvitsemme kyllä allaskaapin, jonne saadaan esim hammasharjat ja WC-paperia säilytykseen.

Kaikki on vielä siis valintojen osalta auki, mutta hieman on alkanut hahmottua omat ajatukset ja tarpeet. En ole koskaan aiemmin tehnyt alusta asti remonttia kypyhuoneeseen tai ollut tilanteessa, että olisin saanut vaikuttaa pintamateriaaleihin. Tämä on siis elämäni ensimmäinen kerta, kun ylipäätään katselen kaakelivalikoimaa. Ensimmäinen ajatus oli vain se, että miksi näitä pitää olla niin paljon. :D

Myös hanojen värejä on nykyisin ihan loputtomasti, kromia, kultaa, ruusukultaa, messinkiä, hopeaa, mustaa ja erilaisia värejä… Uskon, että onneksi budjetti ja järjellinen suhtautuminen rahankäyttöön auttaa tässäkin asiassa. Kylpyhuoneen remontin teettäminen maksaa joka tapauksessa, joten emme aio hassata tähän tolkuttomasti rahaa materiaalien osalta. Niin kuitenkin, että lopputuloksesta tulee mieleinen. Kivaan lopputulokseen voi päästä niin monilla budjeteilla.