Kaupallinen yhteistyö Fyrklövern Suomi.

Kulunut kesä on ollut mukavaa aikaa kokoontua yhdessä ruokapöydän ääreen. Olemme nähneet ystäviä ja sukulaisia ja nauttineet yhteisistä hetkistä. Kesä on tarjonnut monia kauniita päiviä ja tunnelmallisia iltoja, jolloin on ollut ihana nauttia ajasta läheisten kanssa.

Monta kesämuistoa on jäänyt mieleen ruokapöydän äärestä. Juhannusta vietimme länsirannikolla Pietarsaaren kesämökillä ja juhlimme kesäyön valoa pitkän pöydän ääressä. Heinäkuun alussa vanhempani juhlivat 35-vuotishääpäiväänsä, jolloin kokoonnuimme perheen kesken Itä-Suomeen Paimensaaren mökille. Ruokapöydän ääressä on syöty hyvin, vaihdettu kuulumisia, laulettu, naurettu, herkuteltu ja sytytetty kynttilä illan hämärtyessä.

Monta elämän merkityksellistä hetkeä olen kokenut ruokapöydän ääressä ja sellaisia muistoja on luotu kuluneen kesän aikana jälleen lisää.

Kaunis kattaus kutsuu pöydän ääreen nauttimaan

Elokuu on perinteisesti rapujuhlien sesonkiaikaa. Omat rapujuhlamuistoni ulottuvat lapsuuteen, jolloin isovanhemmat järjestivät elokuussa rapujuhlat heidän puutarhassa. Rapujuhlista tulee mieleen kesän viimeiset lämpimät illat, herkulliset rapupaahtoleivät, tillin tuoksu ja yhdessä pöydän ääreen kokoontuminen. Rapuleivän tekeminen vaatii kärsivällistä kuorimista, mutta se on kaiken vaivan arvoista.

Perinne siirtyi nuoremmille sukupolville sillä, että saimme olla mukana pitkän pöydän ääressä ja osallistua rapujuhliin. Aikuiset neuvoivat, miten rapuja kuoritaan ja käsitellään. Siksi haluan ottaa myös omat pienet lapset huomioon ja mukaan pöydän ääreen juhlissakin, ne ovat arvokkaita hetkiä ja myöhemmin tärkeitä muistoja.

Olen tähän mennessä syönyt vain vaarin tai äitini keittämiä rapuja, mutta tänä kesänä päätin keittää itse ensimmäiset ravut tilliliemessä ja niistähän tuli ihan yhtä herkullisia! Tai no joo, ehkä vaarin ravut säilyttävät muistoissani aina ensimmäisen paikan, mutta omat olivat oikein hyviä nekin.

Kattaus on puoli ruokaa

Yhteiset ruokailuhetket ovat arvokkaita niin arkena kuin juhlapäivinä. Kattaukseen panostamalla hetkestä voi luoda entistä kauniimman ja ikimuistoisemman. Kattaus on puoli ruokaa ja mielestäni kattaukseen panostaminen on myös rakkaudenosoitus pöytävieraille.

Tämän rapujuhlakattauksen olen luonut yhteistyössä Fyrklövernin Suomen kanssa. Jo vuodesta 1974 Fyrklövern on luonut laadukkaita astioita, jotka kestävät käytössä aikaa, sukupolvelta toiselle. Fyrklövernin astiat ovat ajattomia ja kestäviä niin muotoilun kuin materiaalien osalta. Kauniilla astioilla katetun pöydän ääressä viihdytään pitkään ja luodaan muistoja sekä uusia perinteitä.

Fyrklövern Suomen -verkkokaupassa on useita upeita astiastoja, joista päädyin valitsemaan tähän kattaukseen ajattoman ja muotoilultaan hillityn Pepper-sarjan. Pepper-sarjan astiat on valmistettu Portugalissa. Jokaisessa astiassa on yksilöllinen lasitus, joka tekee pinnasta elävän ja ainutlaatuisen. Kaikki lautaset ja kulhot on hieman erilaisia pinnaltaan ja myös muodoissa on vaihtelua. Harmaa Pepper-sarja on kaunista keramiikkaa, jossa minua kiehtoo astioiden yksinkertaisuus, vaikka jokainen astia on yksilöllinen.

Kattauksestani löytyy seuraavat Pepper-sarjan astiat: vaaleanharmaa ruokalautanen (28 cm), alkuruokalautanen (22 cm) sekä kulho (15 cm), joka sopii erinomaisesti salaattiannokselle, keitolle tai aamiaismuroille.

Ravut asettelin isolle vaaleanharmaalle vadille (36 cm) ja tillisilpun pieniin SALT-sarjan kuppeihin (8 cm). Koko kattauksen pohjana on luonnonvärinen Sense-pellavapöytäliina.

Fyrklövern-verkkokaupassa on upea valikoima kristallilasisarjoja, jotka viimeistelevät kauniisti kattauksen. Rapujuhlien kattaukseen valitsin Coupe shamppanjalasit (32 cl), vesilasit (25 cl) ja jalalliset snapsilasit (10 cl).

Yleensä snapsilaseissa ei ole jalkaa, joten nämä ovat siitä syystä kivasti erilaiset snapsilasit, joita voi hyvin käyttää myös aamiaisella tai brunssilla smoothie-lasina tai pienenä lasina tuoremehulle. Tykkään käyttää astioita oman mielen ja tarpeiden mukaan ja yhdistellä juhlallisempia laseja myös arkikattaukseen. Raikas lasillinen vichya on ihana juoda jalallisesta lasista, se on sellaista arjen upgreidausta.

Laadukkaita astioita arkeen ja juhlaan

Kauniit kattaukset yhdistyvät mielessämme usein elämän juhlahetkiin, johon ne totta kai kuuluvat, mutta haluaisin lisäksi muistuttaa, ettei kaunis arki häviä juhlahetkille piirun vertaa. Kaunis arki on intohimoni, enkä tarkoita sillä vain visuaalisesti kauniita asioita, vaan isossa kuvassa arjesta nauttimista. Sitä, että on halua tehdä arjesta itselleen mukavaa ja nautinnollista, nähdä ympärillään arjen kultahiput.

Kenties korona-aikakin on entistä enemmän opettanut meille kaikille sitä, että elämästä voi ja tulee nauttia myös oman ruokapöydän ääressä, ilman sen suurempia juhlia tai ihmisjoukkoa. Elämän merkityksellinen juhlahetki on sekin, kun keskiviikkoiltana syödään perheen kanssa yhdessä.

Ruokapöydän kattaukseen voi panostaa pienillä asioilla arkenakin. Kaunis ja laadukas astiasto on kattauksen perusta, enkä oikeastaan säästele astioita, vaan käytämme niitä tarpeen ja fiiliksen mukaan. Arkista kauneutta voi luoda kattaukseen silloinkin, kun saapuu tukka putkella kotiin ja hämmentää nälkäiselle perheelle ruokapataa. Sanoisin, että sellaisina päivinä päivällisen merkitys korostuu entisestään. Se on hetki, kun pysähdytään hetkeksi koko perhe pöydän ääreen ja kuunnellaan toisten kuulumisia.

Arkiruokailun osalta olen tehnyt päätöksen, etten turhaan jemmaa kauniita astioita tai tekstiilejä vain juhlahetkiä varten. Arkihan on parasta juhlaa, kun sen oikein oivaltaa. Meillä on usein pöydässä pellavaliina, servetteinä pellavaiset lautasliinat ja ruoka tarjoillaan kauniille astioille. Jos säästäisin niitä vain juhlahetkiin, tulisi niitä käytettyä aivan liian vähän. Pesukoneet on keksitty elämää ja tahroja varten. Samalla tavalla ajattelen astioista, ne ovat tehty käyttöä ja elämää varten.

Fyrklövernin kaikki astiastot kestävät konepesua ja useimmat ovat mikroaaltouunin kestäviä. Kyseessä on siis astiat, jotka sopivat ihan yhtä hyvin arkeen ja juhlaan. Laadukas astiasto kestää kovaakin käyttöä, perheen perjantaipitsaillallisesta puutarhajuhliin, valmistujaisjuhlista jouluaaton illalliseen ja aina arkisen mikroruoan lämmitykseen saakka! Näistä astioista syötiin tällä kertaa rapujuhlaillallinen, kenties ensi viikolla kaurapuuroa. Toimii molemmissa ja se on minulle tärkeää.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @fyrklovern_suomi

Lue lisää: Koti ja sisustus.

Seuraa Instagramissa