Kesän aikana on tapahtunut paljon kotirintamalla. Mukavaa, kun pääsen kertomaan täällä blogin puolella nyt enemmän meidän tulevasta kodista ja koko muutoksesta, mikä siihen liittyy. Muutamme siis uuteen kotiin syksyllä. Ostimme omakotitalon, jota pääsemme remontoimaan sisäpinnoilta oman näköiseksi. Teimme kaupat uudesta kodista viime viikolla ja eilen kävimme pankissa tekemässä kaupat tästä nykyisestä kodista. Isoja juttuja, joiden sisäistäminen on edelleen hiukan kesken, hyvällä tavalla. :)

Avaimet uuteen kotiin saamme kenties jo elokuun lopulla, viimeistään hallintaoikeus siirtyy meille syyskuun ensimmäinen päivä. Sen jälkeen aloitamme remontin. Nykyisessä kodissa saamme asua lokakuun loppuun asti, riippuen hieman siitä, miten remontti etenee. Kenties muutamme siinä kohtaa, kun lapsilla on päiväkodista syyslomaviikko. Paras kuitenkin olisi, että remonttia saataisiin tehtyä uudessa kodissa mahdollisimman pitkälle ennen muuttoa.

Uusi koti, uudet huudit

Isoin asia meidän perheelle koko muutossa on uusi kotikaupunki. (rumpujen pärinää…) Meidän uusi kotikaupunki on syksyllä Lahti. Muutamme Lahteen ja meistä tulee lahtelaisia. Tuntuu hyvältä ja nyt jo kovin luontaiselta muutokselta, jota on ehtinyt makustella muutaman viikon. Teitä kuitenkin varmasti kiinnostaa, miksi päädyimme Lahteen. Siihen on oikeastaan useampiakin syitä.

Aloitimme etsiä isompaa kotia noin puolitoista vuotta sitten. Etsimme uutta kotia aluksi tietenkin ihan nykyisen kodin läheltä. Jonkin aikaa kesti siinäkin, että ylipäätään aloimme hahmottaa mitä haluamme ja mitä tarvitsemme. Oli monia valintaan vaikuttavia tekijöitä, joista aiemmin kirjoitinkin tässä blogitekstissä: Asuntohaaveista kohti lainalupausta ja uutta kotia.

Sitten tuli koronan vaikutukset, jonka jälkeen asuntomarkkinat ovat kuumentuneet täällä Uudellamaalla huomattavan paljon, varsinkin omakotitalojen osalta. Kysyntää on, mutta tarjontaa ei samassa suhteessa. Moni tarvitsee sen yhden työhuoneen lisää tai kaipaa hieman omaa pihaa. Kodit ja talot menivät yksi toisensa jälkeen nenän edestä kaupaksi (ei aina edes ehditty näyttöön), hinnat jatkoi nousuaan ja laajensimme samaan aikaan Oikotien hakukentässä reviiriä.

Uusi koti löytyi Lahdesta

Siinä vaiheessa, kun aloimme olla Porvoon, Loviisan, Järvenpään, Sipoon ja Inkoon kohdilla asuntonäytöissä, tajusimme, että miksi emme muuttaisi Lahteen. Siellä on isovanhemmat, olen itse Päijät-Hämeessä syntynyt ja Lahdessa yläasteen ja lukion käynyt. Lahti on tuttu paikka, siellä on hyvät urheilumahdollisuudet, siellä on ystäviä, Vesijärvi ja luontoa ympärillä. Kaikki tarvittavat palvelut, mukavan kokoinen kaupunki sekä ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu lapsille. Lahdesta päräyttää junalla Helsingin rautatieasemalle 50 minuutissa, jos ja kun töiden tai vapaa-ajan takia haluaa Helsinkiin päästä.

Totean myös sen, ettei meitä toisaalta pidätellyt nykyisessä asuinpaikassa mikään sen kummemmin. Täällä on ollut todella hyvä asua kuluneet neljä vuotta, mutta elämä muuttaa mukana aina sinne, missä on tärkeät ihmiset eli meidän perhe.

Iso päätökseemme vaikuttava tekijä oli myös asuntojen hinnat, jotka ovat ihan eri lukemissa Lahdessa kuin täällä kehä kolmosen tuntumassa. Lainaa toki saa mahdollisuuksien mukaan pankista, mutta asumiskulut seuraa perässä. Nykyisen kokoinen asuntolaina alkoi houkuttaa enemmän kuin asumiskulujen tuplaaminen. Lahdesta omakotitalon saa nykyisen kodin hinnalla, näillä kulmilla budjetti olisi pitänyt tuplata.

Siitä se ajatus sitten lähti ja aloimme vanhempieni avustuksella kytätä Lahdessa myyntiin tulevia kohteita. He kävivät näytössä, jos me emme täältä Kirkkonummelta itse päässeet tai ehtineet. Ajoimme toki itsekin mahdollisuuksien mukaan täältä Lahteen taloja katsomaan (Siihenkin on aikaa käytetty, kaikkea on matkan varrella mahtunut. :D Voisin kirjoittaa aiheesta sen kirjan.). Scouttaajat hoiti hommansa hyvin, sillä ke