Kaupallinen yhteistyö If Vakuutus.

Koulut alkavat suurimmalla osalla lapsia ensi viikolla ja uudet ekaluokkalaiset astelevat koulutietään tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Miten mukavaa, riemastuttavaa ja vähän myös jännittävää aikaa monelle, varsinkin ekaluokkalaisille kaiken uuden keskellä. Kirjoitan tässä blogitekstissä lasten liikenneturvallisuuden tärkeydestä, Ifin vuosittain jakamista Keltanokka-lippiksistä ekaluokkalaisille sekä liikennekasvatuksesta meidän perheen näkökulmasta.

Koululaiset palaavat kesälomien jälkeen tutulle koulutielleen, Keltanokat ovat siis pian liikenteessä! Liikenneturvallisuus on tietenkin tärkeää joka päivä, mutta ollaanhan erityisen varovaisia ja huolellisia liikenteessä tulevien viikkojen aikana. Huomioidaan, varmistetaan, annetaan tietä ja tilaa. Kiire ei ole.

Bongaa Keltanokka liikenteessä

If jakaa vuosittain koulunsa aloittaville Keltanokille keltaiset lippikset ja haluaa siten olla mukana parantamassa lasten liikenneturvallisuutta. Keltanokka-lippiksiä jaetaan ekaluokkalaisille valtakunnallisesti vuosittain ympäri Suomen. Keltainen lippis näkyy liikenteessä hyvin ja se on meille kaikille merkki siitä, että huomioimme toisemme liikenteessä.

Keltanokka-lippis on näkyvä muistutus, ettei yksikään pieni lapsi tai koulutielleen palaava lapsi jäisi liikenteessä huomaamatta. Minusta on ilahduttavaa bongailla liikenteen seasta noita keltaisia lippiksiä syksyn aikana ja ihailla koulutien aloittaneita reippaita ekaluokkalaisia.

Lasten liikenneturvallisuus on tärkeä asia

Lasten liikenneturvallisuus on minulle pienten lasten äitinä tärkeä aihe ja siksi haluan olla omalta osaltani mukana antamassa näkyvyyttä uusille Keltanokille ja lasten liikenneturvallisuudelle blogini kautta. Liikenneturvallisuudesta ei voi koskaan puhua tai muistutella liikaa!

Meidän 2- ja 4-vuotiaat tytöt ovat vielä päiväkodissa, mutta jo muutaman vuoden kuluttua hekin tepastelevat ensimmäistä kertaa koulutietään. Siinä tilanteessa toivoisin äitinä, kuten kaikki muutkin vanhemmat, että jokainen autoilija, motoristi ja liikenteessä mukana olija olisi valppaana ja valmis ottamaan toiset huomioon.

Mielestäni muistuttaminen on kaiken a ja o! Ifin Keltanokka-lippiksiä on tilattu ekaluokkalaisille noin 55 000 kappaletta jälleen tänä vuonna ja jokainen noista lippiksistä on omalta osaltaan hoitamassa tärkeää tehtävää – muistuttamista! Kertaus on opintojen äiti, kuten sanotaan.

Liikenteessä liikkuminen muuttuu helposti arkiseksi suorittamiseksi, vaikka joka kerta liikenteessä tulisi olla valppaana ja valmiina yllätyksille. On hyvä juttu, että koulujen alun aikaan erityisesti lasten liikenneturvallisuus näkyy katukuvassa, saa huomiota mediassa ja siten liikenteessä liikkujia muistutetaan asiasta.

Liikennekasvatus alkaa jo vaunulenkillä

Ajattelen itse niin, että lasten liikennekasvatus alkaa jo varhain heidän ollessa pieniä lapsia. Liikennekasvatusta on osaltaan jo se, kun lapset ovat mukana vaunulenkillä tai istuvat pyörän kyydissä tarkkaillen, mitä ympärillä tapahtuu.

Viikoittain lapsemme istuvat vaunujen kyydissä päiväkotimatkaa tai vaunulenkillä minun ja Danielin kanssa. Lapset pyöräilevät ja potkuttelevat leikkipuistoon tai kävelevät kanssamme lähikauppaan. He ovat mukana ruokakaupassa ja kävelevät kanssamme parkkipaikoilla. Ylitämme teitä ja katsomme yhdessä, tuleeko autoja. Kaikissa niissä tilanteissa on mahdollisuus harjoitella liikennesääntöjä, liikenteen tarkkailua ja puhua ääneen asioita, jotka liittyvät liikennekasvatukseen.

Kun vanhempina havainnoimme ääneen asioita liikenteessä, alkaa asiat vähitellen jäädä lastenkin mieleen. Vaikka lapset istuisivat vaunuissa, voi heille silti suojatien kohdalla sanoa ääneen, että ”Nyt pysähdymme ja katsomme joka suuntaan, tuleeko autoja tai muita kulkuneuvoja ja vasta sitten voimme ylittää tien, kun meille on turvallisesti tilaa.”. Sillä tavalla pienet lapset alkavat oppia, hahmottaa ja ymmärtää liikenteen kulkua esimerkiksi risteyksissä ja tietä ylitettäessä.

Tietenkään pienelle lapselle ei voi antaa liikaa vastuuta liikenteessä, mutta jo pieneen ihmiseen voi istuttaa sen siemenen, että liikenteessä tulee olla tarkkana, silmät auki ja korvat kuulolla!

Tuttuja vakiolausahduksiani ovat: ennen risteystä pysähdytään, nyt on pysyttävä äidin ja isän lähellä tai pidettävä kädestä kiinni, parkkipaikalla ei saa juosta, ennen suojatien ylittämistä pysähdytään ja tarkkaillaan, tuleeko kulkuneuvoja, pyörä talutetaan tien yli, leikkipuiston alueelta ei saa poistua ilman äitiä tai isää, ja niin edelleen…

Kuluneen kesän aikana olemme pyöräilleet paljon esikoisen kanssa. Vauhti lisääntyy, matkat pitenevät ja reviiri kasvaa. Samalla huomaan, että minua välillä vanhempana hiukan hirvittää. Alamäessä vauhti kasvaa ja joskus jalka hakee paikkaansa jarrupolkimella. Toisinaan keskittymiskapasiteetti menee pelkkään pyöräilyyn, eikä tarkkaavaisuutta riitä muun liikenteen huomioimiseen.

Me liikumme tietenkin vielä yhdessä ja valitsemme sellaisia kävelyteitä, joissa saamme pyöräillä rauhassa. Tunnistan silti liikenteen riskipaikkoja tällaisille pienille, jotka vasta harjoittelevat montaa asiaa. Parhaiten näissä asioissa silti kehittyy tekemällä, harjoittelemalla ja vanhemman kanssa yhdessä kertaamalla.

Uusi koulutie tutuksi vanhemman kanssa

Keltanokka-lippis on tänäkin syksynä reippaiden pienten ekaluokkalaisten tunnus. Keltainen väri on liikenteessä huomioväri, joka näkyy pitkälle. Siitä tunnistaa lapsen, jolle liikenteessä kulkeminen voi olla uutta tai uusi koulutie vielä hiukan jännittävä. Kouluteille tulee vuosittain noin 55 000 uutta ekaluokkalaista, joilla on vasta vähän kokemusta liikenteestä. Vastuu lasten turvallisesta liikkumisesta on aina viime kädessä meillä aikuisilla.

Ennen koulun alkua on hyvä käydä lapsen kanssa kaikessa rauhassa koulutie läpi ja katsoa yhdessä sen riskipaikat, risteykset, teiden ylitykset ja muut sellaiset paikat, joista lapsen olisi hyvä olla tietoinen. Vaikka lapsi kulkisi ensimmäiset vuodet vanhemman kanssa koulumatkan, on koulumatkaa siitä huolimatta hyvä harjoitella yhdessä ennen koulun alkua.

Malttia autoilijoille koko vuodeksi

Näin lopuksi haluan vielä nostaa esiin, että me jokainen olemme omalla panoksellamme luomassa lasten liikenneturvallisuutta, joka päivä. Liikenneturvallisuus on meidän kaikkien asia ja se koskettaa ihan meitä jokaista.

Haluan omalta osaltani toivottaa koululaisille matkarauhaa vuoden jokaiselle päivälle ja puolestaan autoilijoille malttia ja lasten huomioimista liikenteen seassa koko vuodeksi. Ollaan ystävällisiä, huomioidaan toiset ja tehdään yhdessä lasten koulumatkoista mahdollisimman turvallisia.

Olen sanonut meidän tytöille, että suojatietä ylittäessä voi ihan hyvin moikata vaunuista autoilijalle. On ollut hauska huomata, että lapsen moikkaus saa usein hymyn huulille myös autoilijan kasvoilla. ”Ahaa, minun pysähdykseni teki heidät iloiseksi ja minä puolestaan tulin siitä iloiseksi.” Liikenteessäkin voi laittaa hyvää kiertoon! Olen joka kerta iloinen siitä, kun autoilija pysähtyy ja antaa tietä suojatiellä kulkeville jalankulkijoille, kuten tieliikennelain mukaan kuuluukin.

Valtakunnallisesti jaettavilla Keltanokka-lippiksillä If haluaa herättää autoilijat ja muut motoristit vuosittain koulujen alkamisen aikoihin siihen, että liikenteen seassa on jälleen suuri määrä uusia koululaisia. Pienet koululaiset vasta harjoittelevat taitojaan liikenteessä ja meidän on otettava se huomioon.

Turvallista koulutietä koululaisille ja erityisesti kaikille tämän vuoden Keltanokille, joilla on päässään keltainen Keltanokka-lippis. Ollaan jokainen omalta osaltamme tekemässä lasten liikenteessä liikkumisesta turvallista.

-Hilla

Instagramissa @hillablog & @ifvakuutus

Lue lisää:

Kotivakuutus turvana ensimmäisestä kodista lähtien.

Onnellinen juuri nyt.

Meidän perhe.

Seuraa Instagramissa