Asuntohaaveista kohti lainalupausta ja uutta kotia

Kaupallinen yhteistyö Nordea.

Uuden kodin etsiminen lähtee asuntohaaveesta ja erilaisista tarpeista. Kerron tässä blogitekstissä meidän perheen seuraavista kotiunelmista ja -haaveista sekä konkreettisista tarpeista, toiveista ja kompromisseista asumiseen liittyen. Näiden lisäksi oleellinen asia on lainalupaus, jonka tarvitsemme pankiltamme Nordealta, jotta voimme lähteä ottamaan seuraavaa askelta asumisen ja unelmakodin osalta.

Unelmissa uusi koti

Sana unelmakoti kuulostaa ehkä liiankin hyvältä. Vähän sellaiselta hattaraiselta päiväunelta, mitä se osin onkin. Siitä unelmasta kaikki kuitenkin lähtee, ainakin kun puhun omasta puolestani. Ajatuksissa on jokin visio seuraavasta kodista ja siitä, mitä asumiselta tarvitsemme. Unelmamme on omakotitalo.

Loppujen lopuksi uuden kodin löytäminen on paljon valintoja ja kompromisseja. Kaikkea ei voi saada samassa paketissa, mutta itselleen mieluisan ja sopivan kodin voi kyllä löytää, rakentaa tai rakennuttaa.

Olemme etsineet uutta kotia nyt noin vuoden verran ja huomanneet, että seuraavan kodin osalta toiveet ovat sitä luokkaa, ettei niiden täyttyminen ole aivan helppoa. Nykyinen koti on ihana, joten tietenkin seuraavaa asuntoa tai taloa vertaa nykyiseen.

Toisaalta ajan kuluminen on selkiyttänyt ajatuksiamme, ja asuntonäytöissä käyminen on konkreettisesti vahvistanut sitä visiota, mitä seuraavalta kodilta haluamme. Olemme voineet paikan päällä todeta, että ”joo, jotain tähän suuntaan” tai ”ei, ei ainakaan tällaista”.

Koko perheen koti kiikarissa

Pohdinnan keskiössä on kysymykset: Millaisessa ympäristössä haluamme asua ja kasvattaa seuraavat vuodet lapsiamme? Millaista elämää haluamme elää? Kuinka paljon aikaa haluamme asumiseen käyttää? Mikä on budjetti ja kuinka paljon rahaa pystymme ja haluamme asumiseen laittaa? Millainen sijainti on meille tässä elämänvaiheessa hyvä?

Eniten olemme pohtineet ja kyseenalaistaneet sijaintia. Sijainti vaikuttaa suurimmassa määrin asunnon hintaan, mutta myös siihen, millaista elämä konkreettisesti on. Kaupunkien tai kuntakeskusten kupeessa palvelut ja harrastukset ovat lähellä ja päiväkoti- ja koulumatkat lyhyitä. Kun keskeisestä sijainnista antaa periksi, tulee hinnat selkeästi alas, tonttien koot kasvavat ja oma rauha lisääntyy. Mitä painottaa?

Edelleenkään meillä ei ole mitään kiveen hakattua ajatusta sijainnin suhteen, mutta aivan liian kauaksi palveluista ja asumiskeskuksista emme ole muuttamassa, vaikka aika ajoin selailenkin upeita vanhoja puutaloja hehtaarin tontilla jossain syrjäseudulla. Tässä kohtaa unelma ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa. Olemme nimittäin jo ehtineet huomata, miten tärkeitä leikkikaverit, ystävät, tekeminen ja harrastaminen meidän 4-vuotiaalle esikoiselle on.

Haluaisimme, että tulevaisuudessa leikkikaverin luokse tai kouluun voi liikkua itse, eikä jokainen asia olisi kiinni autosta, kuljettamisesta tai meistä vanhemmista.

Sivusilmällä katselemme tontteja ja rakentaminenkin voisi olla yksi vaihtoehto, jos sopiva tontti vastaan tulisi. Mutta tässä elämänvaiheessa kyllä tuntuisi helpommalta vaihtoehdolta löytää valmis talo, eikä laittaa yhtä vuotta raksaelämään ja vuokralla-asumiseen. Nämä ovat isoja juttuja, eikä nämä siksi ratkea ihan sormia napauttamalla.

Olemme kyllä myös valmiita tekemään pintaremonttia ja sen sellaista, joten sen suhteen emme ole kranttuja etsimämme kohteen osalta.

Mitä seuraavalta kodilta tarvitsemme?

Mitä seuraavalta kodilta tarvitsemme? Haaveilemme seuraavasta kodista, koska jotkut asiat eivät täyty nykyisessä. Olen Instagramissa aikaisemmin hiukan sivunnut näitä asioita, joista merkittävin asia on asuinneliöt. Nykyisessä kodissa on 101 neliötä, mikä melkein riittää, mutta ei kuitenkaan.

Teemme Danielin kanssa molemmat töitä kotoa käsin ja tällä hetkellä kodissamme ei ole edes yhtä työhuonetta. Daniel tekee töitä makuuhuoneessamme ja minä keittiön pöydällä. Se on yksi asia, mihin tarvitsemme tulevaisuudessa muutosta ja se myös vaikuttaa jokapäiväiseen arkeen mielestämme paljon.

Työpiste on oleellinen asia, vaikka periaatteessa töitä voikin tehdä sohvalla tai vaikka lastenhuoneen lattialla, mutta eihän ne ole pitkäaikaisia ratkaisuja. Vähemmästäkin menee selkä juntturaan.

Toinen asia, mistä olen aiemmin puhunut, on kodinhoitohuone tai tila kaikelle sille, mikä nyt on ympäri kotiamme. Pesuhuoneessa pestään pyykit, kuivataan kuravaatteet, istutaan potalla, meikataan, vaihdetaan vaippaa ja ripustetaan märät lenkkivaatteet kuivumaan. Siinä muutamassa neliössä nämä kaikki.

Pyykkiteline on olohuoneessa ja ne viikatut vaatekasat siinä minun ”työpöydälläni” eli keittiön pöydällä. Jälleen asia, joka vaikuttaa jokapäiväiseen arkeen ja siksi haluamme siihen muutosta.

Kun neliöt tai huonejärjestys ei kohtaa tarpeen kanssa, tulee se joka päivä arjessa vastaan, vaikka koti muuten olisi kuinka ihana ja mukava hyvänsä.

Tarpeita, kompromisseja, unelmia ja budjetin reunaehdot

On siis tarpeita, unelmia, kompromisseja, haaveita, mutta onneksi budjetti tuo yhdestä suunnasta reunaehdon, joka vähintään hinnan osalta tekee selvän rajauksen Etuoven tai Oikotien hakukentissä.

Olin säästänyt täyden ASP-tilin (18 000 euroa), kun ostimme Helsingistä ensimmäisen omistusasunnon vuonna 2015. Myimme asunnon vuonna 2017 ja saimme siitä ihan kivan summan voittoa. Nykyiseen kotiimme puolestaan Daniel käytti ASP-säästönsä ja ensiasunnon ostajan hyödyn. Niiden lisäksi on tietenkin tarvittu myös Nordean notkeaa asuntolainaa, jonka hakeminen on ollut aina helppoa ja suoraviivaista.

Nykyisestä kodista omistamme tietyn osan, jonka olemme säästöillä ja lainan lyhennyksillä omaksi maksaneet. Lisäksi olemme viimeisten vuosien aikana säästäneet kuukausittain rahastoihin ja tileille mistä on mahdollisuus käyttää varoja seuraavaa kotia ostaessa. Tärkein asuntohaaveen mahdollistaja on kuitenkin asuntolaina ja sitä edeltävä lainalupaus, joka kädessä seuraavaa kotia on helpompi etsiä.

Lainalupaus takataskussa uutta kotia etsimään

Lainalupaus on maksuton lainatarjous pankilta. Lainalupauksen kanssa on helppo lähteä asuntonäytöille ja tehdä ostotarjous seuraavasta kodista, kun mieleinen kohdalle sattuu. Nordean lainalupaus on maksuton eikä sido mihinkään. Parhaat asunnot menevät nopeasti, mutta lainan ollessa valmiiksi sovittuna, voi tehdä nopeitakin päätöksiä.

Miten lainalupaus haetaan?

Nordean lainalupaus on pankin lainatarjous, joka on helppo hakea verkossa. Hakemuksessa arvioidaan omaan talouteen sopiva lainamäärä asuntolaskurilla ja täytetään lainahakemus sähköisesti verkossa – ihan sieltä omalta sohvalta käsin.

Lainahakemuksen lähettämisen jälkeen Nordea ottaa yhteyttä puhelimitse, jonka jälkeen sovitaan jatkoneuvotteluista tarkemmin.

Me saimme uuden lainalupauksen mutkattomasti Nordealta. Hakemuksen jälkeen puhuimme puhelimessa ja sen jälkeen kävimme läpi pari videoneuvottelua sekä minä että Daniel, kun olemme seuraavaa asuntolainaa yhdessä hakemassa. Lainaneuvottelussa kävimme muun muassa läpi taloutemme meno- ja tuloeriä ja varmistimme, että seuraava laina on meidän perheen taloudelle ja tuloille sopivan kokoinen.

Lainalupaus kertoo alustavasti lainan enimmäismäärän, laina-ajan ja koron. Lainaehdotus ei ole vielä asiakasta tai pankkia sitova, mutta asiakas saa näkemyksen itselleen sopivasta hintatasosta. Lainalupausta varten pankki tarvitsee vielä tarkemman selvityksen tuloista ja menoista, tiedot ostettavasta kohteesta ja mahdollisesta lisävakuudesta.

Lainalupauksen saatuamme meille vielä muistutettiin, että asuntolainalupaus on voimassa kuusi kuukautta, mutta lainalupauksessa ilmoitettu asuntolainan hinta on voimassa yhden kuukauden. Lainalupauksen uusimisen voi tehdä kerran Nordean verkkopankin kautta ja myöhemmin lainalupaus on neuvoteltava uudelleen, jolloin lainalupauksen tiedot ja asuntolainan hinta tarkistetaan uusimisen yhteydessä.

Mitkä asiat vaikuttavat asuntolainen määrään?

Kiinnostava ja oleellinen asia on tietenkin se, kuinka paljon lainaa voi saada. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä asuntolainan määrä määrittelee reunaehdot asumishaaveille.

Asuntolainan määrään vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi omat tulot ja menot, säästöt, korkotaso sekä asunnon sijainti. Lainaa ottaessa on myös syytä miettiä, kuinka suuren kuukausierän pystyy maksamaan huoletta ilman, että se vaikuttaa omaan elintasoon.

Ajattelen, että tuo viimeisin kohta on hyvin tärkeää käydä itse tai puolison kanssa läpi. Vaikka lainaa saisi enemmän, on hyvä miettiä sitä, millaiset kuukausittaiset asumismenot tulevaisuudessa haluaa. Asuntolainan määrä on iso asia, joka määrittelee menoja pitkälle tulevaisuuteen. Kuinka paljon tuloistasi haluat käyttää asumiseen?

Täältä voit laskea arvion talouteesi sopivan asunnon hintatasosta.

Yleisenä sääntönä suositellaan, ettei asumiskuluihin saisi kulua enempää kuin kolmasosa kuukauden nettotuloista. Asumiskuluihin lasketaan lainalyhennys ja esimerkiksi yhtiövastikkeet sekä vesi- ja sähkömaksut. Asumiskulujen ja elämiseen kuluvien menojen jälkeen rahaa olisi hyvä jäädä myös säästöön kuukausittain niin kutsutuksi puskuriksi yllättäviä menoja varten.

Tietoa asuntolainan lainakatosta ja omarahoitusosuudesta.

Meillä on Nordean lainalupaus ja uusi koti etsinnässä

Meidän perheellä on Nordealta lainalupaus uutta kotia varten. Sen hakeminen oli suoraviivaista ja onnistui täysin sähköisesti. Nyt vaan etsitään ja odotellaan, että oikea koti osuu kohdalle ja mahdollisimman moni toive toteutuisi uutta kotia etsiessä. Lainalupauksen uusiminen on helppoa, jos uutta kotia ei heti löydykään.

Vaikka haaveilu, suunnittelu ja etsiminen on ihanaa ja tykkään niistä, ei silti pidä unohtaa nykyhetkeä ja tässä hetkessä elämistä. Olen ihan varma, että jokaisen kotia ja uutta asuntoa etsivän toiveet lopulta toteutuu jollain tavalla ja asiat liikahtavat eteenpäin. Ennemmin tai myöhemmin.

”Asioilla on tapana järjestyä” on yksi lempi motoistani ja se pätee myös asunnon etsimiseen. Kyllä se oikea sieltä sitten aikanaan löytyy, kun sen aika on.

Jännittäviä aikoja kuitenkin omalla tavallaan. Missä sitä kenties ollaan puolen vuoden tai vuoden kuluttua tai ollaanko edelleen täällä. Sen aika näyttää.

Asunto-onnea kaikille asuntokaupoilla kalasteleville!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog ja @nordea_fi

Puhutaanko teillä rahasta?

Säästämisen tavoitteellisuus motivoi.

+24

You may also like

10 kommenttia

 1. Hei, miksi asunnon sijainti vaikuttaa asuntolainan määrään ? Tätä en ymmärtänyt.

  0
  1. Moikka Marika! Sijainti vaikuttaa siinä mielessä, että pankki arvioi sijainnin osalta riskiä suhteessa annettavaan lainaan. Esimerkkinä omakotitalo syrjäseudulta muuttotappioalueelta vs. omakotitalo muuttovoittoalueelta keskeiseltä sijainnilta. Toisen talon arvo laskee, toisen nousee tulevaisuudessa –> pankille vähemmän riskiä nousevan talon arvossa, joten sellaisiin kohteisiin ja sijainteihin pankkien on helpompi antaa lainaa. Mieluummin pankki haluaa omistaa kohteita, joiden arvo säilyy ja siten vastaavat annetun lainan määrää. Sijanti on siis olellinen asia ja toki asiaa katsotaan monesta näkökulmasta, mutta tiivistäen näin. 🙂 Toivottavasti tämä avasi asiaa. /Hilla

   +2
 2. Meillä on myös omakotitalon etsintä käynnissä, minkä vuoksi lainahakemuksia on tullut täytettyä. Kiva kuulla, että teillä sujui Nordean kanssa hyvin! Meillä puolestaan lainahakemuksen teko jäi Nordean kanssa kesken, sillä Nordealta tuli vaatimus mm. asunnonvälittäjän kirjallisesta hinta-arviosta nykyisestä kodista ja kesämökistä. OP:lla puolestaan kaikki sujui kuten teillä Nordean kanssa. Olimme Nordeaan useasti vielä yhteydessä ja sieltä vastasivat, että nykyisin kaikilta vaaditaan asuntovälittäjän kirjallinen arvio myyntihinnasta. Kieltämättä mielenkiintoista!

  0
  1. Moikka Pauliina! Juu, voin tietenkin puhua vain omasta puolesta, mutta me olemme kolme kertaa neuvotelleet lainaa Nordean kanssa ja joka kerta on sujunut notkeasti. Lainan antamiseen vaikuttaa moni asia ja ehkä riippuen kohteesta tai sijainnista, voi pankeilla olla hieman erilaiset riskienhallinnan keinot ja siten selvittelevät asioita hieman erilaisella kaavalla. Meiltäkin nykyisen asunnon arvoa kysyttiin ja sen halusi pankki tietää. Osasimme sen hyvin sanoa, koska hetki sitten samanlainen asunto myytiin vierestä. Mukavaa kevättalven jatkoa! /Hilla

   +1
 3. Miten Nordealla suhtaudutaan siihen, että nykyinen asunto on vielä myymättä? Ne siis luottaa siihen että saatte varmasti nykyisen myytyä, olisiko hetken aikaa ”2 asunnon loukussa”?
  Onnea uuden kodin etsintään 😍

  0
  1. Heippa! Meillä on kyllä tarkoitus myydä ensin oma ja vasta sitten tarttua seuraavaan. Jos teemme ostotarjouksen seuraavasta kohteesta, niin voimme laittaa tarjouksen ehdoksi, että sitä ennen myymme nykyisen asunnon pois. Sitten kun edellinen on myyty, voimme ostaa seuraavan. Ei siis kahden asunnon loukkua, vaikka uskomme nykyisen kodin menevät kaupaksi. Hyvä sijainti, kiva asunto ja ihana piha. 🙂 Kiitos ja mukavaa kevättalven jatkoa! /Hilla

   +1
 4. Hei Hilla, Ihana blogi. Mistä olet hankkinut tuon ihanan valkoisen kaapin, joka on keittiön nurkassa? Onnea uuden asunnon etsintään.

  0
  1. Heippa Sanna! Kaappi on vanha antiikkikauppias ja sen löysin Lahden Antiikkitukusta.🥰 Siellä on paljon kauniita kaappeja, hyvä valikoima. Hilla

   0
 5. Hei,
  Kiinnostaisi tietää teidän nykyisen asunnon arvoa (suuntaa antava). Haaveilen kys alueelle muutosta, ja kartoitan hintatasoa. Kiitos.

  +1
  1. Heippa Jaana,
   Parhaimman kuvan hintatasosta saat varmaan kun katselet parhaillaan myynnissä olevia kohteita Kirkkonummelta. Meillä on tietenkin joku kuva, mitä lähtisimme kodistamme pyytämään (jos myyntiin nyt laittaisimme), mutta hintatasosta saa ison kuvan Etuoven tai Oikotien kautta. 🙂 /Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *