Säästämisen tavoitteellisuus motivoi minua, kuten varmaan aika montaa muutakin. On ihan eri asia laittaa 10 euroa tai 1000 euroa kuukaudessa säästöön, jos on jokin tavoite. Tavoite voi tietenkin olla hyvin erilainen tai eri suuruinen: ensi kuussa ostettavat uudet talvikengät tai eläkesäästöjen kartuttaminen 40 vuoden päähän. Mutta yhtä kaikki, tavoite on tavoite, joka antaa tekemiselle suunnan ja tarkoituksen.

Säästämisen tavoitteellisuus motivoi

Joka kolmannella 17-74-vuotiaalla suomalaisella ei ole säästöjä. On siis paljon ihmisiä, jotka ehkä haluaisivat päästä säästämisessä alkuun, mutta ekana pitäisi aloittaa. Jokin konkreettinen tavoite puuttuu. Toisaalta voi olla myös tavoite, mutta lopullinen päätös tai jokapäiväiset teot puuttuvat – kenties aloittamisen kynnys on noussut liian suureksi tai ajatellaan, että mitäpä sillä yhdellä 10 eurolla on väliä, jos enempää ei ole mahdollista säästää.

Vastaan tässä blogitekstissä omalta osaltani muutamiin kysymyksiin, joista voi olla säästämisen ja sijoittamisen aloittamisen sekä ylläpitämisen kannalta hyvä pohtia. Missä asioissa säästämme? Mikä on säästämisen tavoitteemme?  Mitkä ovat kuukausittaisia konkreettisia tekoja säästämisen osalta? Meidän perheen säästötilanne tällä hetkellä? Mikä on suurin haasteesi säästämisessä?

Missä asioissa säästämme?

Pienistä puroista syntyy iso virta. Pienistä summista syntyy ajan myötä isompi säästösumma. Tämä on taustalla oleva ajatus, kun teen säästämiseen liittyviä päätöksiä.

Silti minusta tuntuu, että olen liian usein lukenut niitä säästämisvinkkejä, että jätä kaupungilla take away -kahvi ostamatta ja laita se 4 euroa mieluummin säästöön. Keitä kahvit kotona, ota oma muki ja säästä. Kyllä varmasti näin säästetään euroja, mutta mielestäni kysymys on paljon suuremmista suuntaviivoista ja valinnoista kuin siitä yhdestä kahvimukista.