Kaupallinen yhteistyö Hävikkiviikko.

Pääsen kirjoittamaan teille blogitekstiä aiheesta, jonka koen tärkeäksi, kiinnostavaksi, motivoivaksi ja merkitykselliseksi, nimittäin ruokahävikki ja mitä voisimme kotitalouksissamme tehdä sen vähentämiseksi. Mitä ruokahävikki on? Miten ja missä sitä syntyy ja miten sitä voisi pyrkiä vähentämään? Kerron tässä blogitekstissä meidän kokemuksia ruokahävikistä ja tilanteita, joissa sitä eniten syntyy. Lisäksi jaan 7 konkreettista vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen.

Mitä ruokahävikki on?

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy lopulta roskiin. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa, mutta kaikista eniten kotitalouksissa – siellä arjen kotikeittiöissä, minun ja sinun keittiöissä. Ruokahävikin syntymistä voitaisiin välttää esimerkiksi paremmalla ennakoinnilla sekä valmistamalla ja säilyttämällä ruokaa toisin.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Toistan, yli sata miljoonaa kiloa ruokaa roskiin vuosittain. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli noin sadan euron arvosta. Tällaiset tutkimustulokset ja tilastot konkretisoivat määrät aivan uuteen valoon. Miltä näyttäisi 100 miljoonan kilon kasa ruokaa yhdessä läjässä? Se olisi melkoinen vuori. (Lä