Tein eilen herkullista kaalilaatikkoa ja jaoin siitä muutaman kuvan stooreihin. Samalla lupasin jakaa reseptin ja päätin tällä kerta tehdä sen tänne blogin puolelle, jotta ohje löytyy jatkossa googlettamallakin. Kaalilaatikko on syksyinen ruoka. Kotimaiset kaalit ovat tähän tarkoitukseen parhaimmillaan. Lisäksi olen oppinut pari kikkaa Vilma-siskoltani liittyen kaalilaatikon valmistamiseen: ne ovat kerma ja creme fraiche, jotka antavat kaalilaatikolle ihanaa täyteläisyyttä.

Kaalilaatikon seuraksi sopii mielestäni parhaiten tuoreet suomalaiset puolukat, suoraan vaikka pakasteesta ripoteltuna annoksen päälle. Puolukat antavat kaivattua raikkautta ja kirpeyttä annokseen. Tällä ohjeella tein isoon vuokaan runsaan satsin kaalilaatikkoa. Määrät voi siis hyvin puolittaa, jos olet pienempää annosta tekemässä. Toisaalta isommasta satsista voi hyvin pakastaa yhden annoksen ja syödä vaikka eväänä tai etätyöpäivän lounaana myöhemmin.

Kasvisversion tästä saa niin, että korvaa jauhelihan kaurajauhiksella ja maitotuotteet vaikkapa kauratuotteilla. Tällä kertaa tein itse kuitenkin ihan perinteisen ohjeen mukaan.

HERKULLINEN KAALILAATIKKO

28 cm x 36 cm vuoka tuli täyteen näillä määrillä

iso keräkaali tai suippokaali
pieni punakaali
5 porkkanaa
1 sipuli
2,5 dl risottoriisiä tai puuroriisiä
400 g jauhelihaa
1/2 dl siirappia
2 dl ruokakermaa
150 g creme fraiche
4 dl vettä
loraus öljyä
1/2 liemikuutio
2 tl välimeren yrttisekoitusta
mustapippuria myllystä
reilu ripaus suolaa

TEE NÄIN

1. Silppua kaalit, porkkanat ja sipuli valmiiksi.

2. Kuullota pannulla sipuli, lisää jauheliha, mausta jauheliha suolalla, mustapippurilla ja yrttisekoituksella. Anna jauhelihan kypsyä ja hieman ruskistua. Kaada sen jälkeen jauheliha vuokaan odottamaan.

3. Kaada ison kattilan pohjalle loraus öljyä ja lisää porkkanapalat. Pyörittele porkkanoita hetki öljyssä, lisää sitten kaalit, riisit, puolikas liemikuutio ja vesi joukkoon. Anna koko kattilan sisällön lämmetä ja kaalien pehmentyä kattilassa muutama minuutti. Kaada lopuksi kattilan sisältö jauhelihan kanssa vuokaan ja sekoita ainekset vuoassa tasaisesti keskenään.

4. Sekoita lopuksi kaalilaatikon joukkoon kerma, creme fraiche ja siirappi.

5. Laita vuoka 190-200 asteiseen uuniin 30-40 minuutiksi kypsymään valmiiksi. Lisää tarvittaessa vuokaan lisää vettä kypsentämisen aikana, jos näyttää siltä, että riisit imevät nestettä enemmän kuin vuoassa on.

6.Kun kaalilaatikon ottaa uunista pois, kannattaa sen antaa hetki vielä jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Siinäkin vaiheessa nestettä imeytyy vielä hieman riiseihin ja vuoka ”tukevoituu”.

Herkullisia hetkiä kaalilaatikoiden ääressä! Kotimaiset kaalit ovat nyt sesongissa parhaimmillaan ja edullisimmillaan kaupan hyllyssä. :)

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

  1. Maria 6.9.2021 at 17:35 - Reply

    Tein tällä reseptillä ja tuli erinomaista! Kiitos inspiraatiosta 😍

    • Hilla 24.9.2021 at 13:23 - Reply

      Mahtava juttu! :)