Kaupallinen yhteistyö Keiju.

Tämä mehevä kylmäsavulohipiirakka sopii mainiosti tarjoiltavaksi niin arkeen kuin juhlaan. Arkiruoaksi piirakan voi hyvin valmistaa etukäteen ja lämmittää sopivan määrän silloin, kun nälkä tai ruoka-aika yllättää. Piirakan lisukkeeksi valmistan usein raikkaan vihersalaatin.

Teemme Danielin kanssa molemmat etätöitä kotona suurimman osan työajastamme, joten hoidamme arkiruoan valmistuksen itse, useimpina päivinä sekä lounaalle että päivälliselle. Lounaaksi valmistamme yleensä jotain sellaista, jonka voi näppärästi lämmittää mikrossa, jotta työpäivän aikana ei turhaan kulu aikaa ruoan valmistamiseen. Koitamme tehdä sen verran isoja ruokamääriä, ettei joka päivä tarvitsisi häärätä hellan/uunin edessä, vaan jääkaapissa odottaisi esimerkiksi edellisen päivän iltaruokaa lounaaksi.

Tytöt ovat työpäivien aikana päiväkodissa, joten lounaaksi voimme helpommin valita sellaisia raaka-aineita ja mausteita, joista lapset eivät niin välitä. Suolaiset piirakat ovat monessa mielessä hyviä. Välillä teemme niitä tarkasti ohjeen mukaan, kuten tämän herkullisen savulohipiirakan, mutta toisinaan varioimme sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Piirakkaan voi helposti sujauttaa viimeiset jämät juustoja tai vihanneksia, ja sitä riittää sopivasti pariksi kolmeksi päiväksi.

Tällä kertaa täytteessä on maidon ja munien lisäksi emmentaljuustoraastetta sekä creme fraichea, oikein juhlaversio. Yhtä hyvin täytteeseen sopisi myös kermaviili, kaurakerma, vuohenjuusto, homejuusto tai jotain muuta, mitä jääkaapista kulloinkin löytyy.

Meille tärkeä asia arkiruoan valmistuksessa on varioiminen, koska siten saamme makuihin vaihtelua ja jääkaapista kaiken hyödynnettyä. Välillä tulee keksittyä uusia mielenkiintoisia makuyhdistelmiä, kun lisää ennakkoluulottomasti mukaan jotain erikoisempaa.

Tätä kylmäsavulohipiirakan pohjaa olen tehnyt samaisella ohjeella ennenkin, mutta alkujaan sekin tuli kehitettyä hiukan vahingossa. Huomasin nimittäin, että seesaminsiemenet ja kourallinen juustoraastetta tuo piirakkaan herkullista makua ja rakennetta. Piirakasta saa helposti gluteenittoman, kun vaihtaa pohjan vehnäjauhon gluteenittomaan jauhoseokseen.

Piirakkapohjan leivonnassa käytin ensimmäistä kertaa uutta Keiju Merisuola -levitettä, jossa on hienonnettua merisuolaa seassa. Levite on täysin kasvipohjainen, Suomessa valmistettu, lisäaineeton, palmuöljytön ja sopii leivontaan, ruoanlaittoon tai sellaisenaan leivän päälle. Tähän piirakkapohjaan Keiju Merisuola -levite antoi hyvää makua. Keiju Merisuola -levite on kehitetty suomalaiseen makuun ja se on avainlipputuote.

Tyhjän paketin voi lopulta kierrättää kartonkikeräykseen, kuten muidenkin 400g Keiju-tuotteiden rasiat. 600g rasiat kierrätetään muovinkeräykseen.

Seuraavaksi jaan kylmäsavulohipiirakan ohjeen:

MEHEVÄ KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA

POHJA

200 g Keiju Merisuola -levitettä
1 muna
1 dl emmentaljuustoa raasteena
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl seesaminsiemeniä

TÄYTE

300 g kylmäsavulohta
1/2 purjo
300 g parsakaalia
mustapippuria myllystä
1/2 tl sormisuolaa
2 dl creme fraichea
1 dl kevytmaitoa
3 munaa
1,5 dl emmentaljuustoa raasteena
1 dl tuoretta tilliä silppuna
2 rkl sitruunan mehua

Päälle lopuksi pinjansiemeniä.

Vuoka 26 cm halkaisijan kakkuvuoka korkeilla reunoilla.

Näin valmistat kylmäsavulohipiirakan:

1.Sekoita piirakkapohjan kuivat aineet, hieman huoneenlämmössä tai mikrossa pehmentynyt Keiju Merisuola -levite, juustoraaste ja kananmunat keskenään. Painele taikina 26 cm halkaisijan korkeareunaiseen kakkuvuokaan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.

2.Halkaise purjo, huuhtele puhtaaksi ja leikkaa pieneksi. Huuhtele parsakaali ja pilko paloiksi.

3.Sekoita kulhossa maito, creme fraiche, munat, juustoraaste, mausteet, sitruunan mehu ja lisää sekaan kylmäsavulohipalat, parsakaali ja purjo. Kaada täyte piirakkavuokaan ja tasoita hieman.

4.Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja taikina ruskistuu. Jos pinta tummuu liiaksi, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa tai laske hieman uunin lämpöä.

5.Anna kylmäsavulohipiirakan jäähtyä ja vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua. Ripottele piirakan päälle pinjansiemeniä. Tee lisukkeeksi raikas salaatti.

Leppoisaa viikon jatkoa!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @keijutuotteet

  1. Laura 4.10.2021 at 21:27 - Reply

    Kiitos – tämä oli todella maukasta! Kiitos reseptistä – jää käyttöön, tuosta kananmunasta pohjassa olisin kysynyt, kun sen laittoi mukaan piti kyllä tämän piirakkaleipurin laittaa lisää jauhoja mukaan. Muuten taikinaa ei olisi saanut taputeltua vuokaan koska se oli liian löysää – eli onko tuossa virhe vai laitatko itse niin löysänä sen kuin tuolla ohjeella tulee?

    • Hilla 5.10.2021 at 10:58 - Reply

      Moikka Laura, tein piirakan juuri tällä ohjeella, eikä minulle tullut niin löysää etten olisi saanut vuokaan sitä taputeltua. Harmi juttu, että sulla niin erilainen pohja tullut. Mutta voita ei tietenkään kannata sulattaa nesteeksi, vaan hiukan vain pehmittää mikrossa taikinan joukkoon tai laittaa jopa jääkaappikylmänä. Taputtelin taikinan jauhon avulla vuokaan, joten siinä vaiheessa vielä hieman jauhon määrä lisääntyy. ”Nestettä” taikinassa on vain tuo kananmuna. /Hilla

Seuraa Instagramissa