Muutto uuteen kotiin on hoidettu ja olemme onnellisesti täällä. Tuntuu jo ihan voiton puolella olemiselta ja sitähän tämä osin onkin. Remontti kuitenkin jatkuu pienen välihenkäyksen jälkeen. Seuraavana vuorossa on alakerta ja siitä yhtenä osana keittiöremontti. Keittiöremontti ja uuden keittiön suunnitelma alkaa olla hyvällä mallilla; piirrustuksina ja havainnekuvina, jotka odottaa päästä toteutetuksi. Lupasin kertoa tulevasta keittiöremontista täällä blogin puolellakin.

Kyseessä ei ole ihan sellainen ”vanha pois ja uusi tilalle” -keittiöremppa, vaan ennen sitä olemme hakeneet rakennuslupaa hiukan mittavammalle muutokselle. Kaikki lähti siitä, että halusimme tähänkin kotiin avaran keittiö-olohuonetilan ja saarekkeen, kuten edellisessä kodissa oli. Näimme tilojen osalta potentiaalin tähän muutokseen jo ostovaiheessa, sillä keittiön takana on kapeahko ja pitkä makuuhuone, jonka aiomme muuttaa osaksi keittiötilaa.

Näin ollen koko keittiö pyörähtää uuteen järjestykseen. Puramme kaksi väliseinää eli väliseinät, jotka erottavat makuuhuoneen nykyisestä keittiöstä. Väliseinien tilalle tulee saareke ja kodinkoneet siirtyy nykyisen makuuhuoneen puolelle uuden keittiön takaseinälle. Näin sanallisesti muutoksia on hiukan vaikea selittää, mutta liitin tähän muutaman kuvan nykytilanteesta ja sen jälkeen on uuden keittiön suunnitelmakuvat, joista muutos varmaan hahmottuu.

Kylmälaittaat muuttavat keittiöremontissa pisimmän matkan eli toiseen päähän koko keittiö-ruokailuhuone tilaa.

Keittiöremontti alkaa väliseinän purkamisella

Aloitamme keittiöremontin marraskuun alussa eli ensi viikolla. Uuden keittiön asennus on tilattu joulukuun alkuun, joten meillä on noin kuukausi hoitaa pohjat kuntoon. Vanhan keittiön annamme/myymme Torissa ja puramme sen hakijalle ja sen jälkeen väliseinä puretaan kaapistojen takaa. Samalla tasoitamme seinäpinnat ja seinän purkamisen jälkeen myös lattia ja katto kaipaa remontointia. Sähkömies tulee tekemään uudet sähkövedot ennen keittiön asennusta.

Onhan tässä hommaa juu, mutta olemme tehneet samanlaisen remontin edellisessä kodissa, kun purimme sieltä väliseinän keittiön ja olohuoneen välistä. Tiedämme siis, millainen remontti meitä odottaa. Tässä poikkeuksena on se, että väliseinä on osittain kantava, joten siihen on lujuuslaskettu tilalle uusi palkki, joka kantaa yläkerran painon. Danielin isä on lujuuslaskentaan erikoistunut rakennusinsinööri, joten sen osalta osaamista kyllä löytyy ja palkki saadaan rakennettua paikalleen.

Tässä yllä olevassa kuvassa näkyy uuden keittiön ”takaseinä”, johon on tulossa pakastin, jääkaappi, aamiaiskaappi ja sen jälkeen alkaa taso, jossa muun muassa uuni ja keittotaso.

Vesipisteen paikkaa emme tule vaihtamaan, koska se olisi vaatinut lattian auki piikkaamista ja se olisi nostanut remontin kustannuksia huomattavasti. Päädyimme siis siihen, että teemme saarekkeesta ison, jotta siihen mahtuu niin tiskikone kuin tiskiallaskin.

Sen verran taustatyötä vaaditaan ensin, jotta päästään siihen tilanteeseen, jota uuden keittiön suunnitelma kuvastaa. Tämä siis lyhyehkönä taustoituksena, mitä keittiöremontti vaatii ennen uuden asennusta.

Keittiöremontti ja uuden keittiön suunnitelma

Ostamme uuden keittiön Keittiömaailmalta. Olen sopinut heidän kanssaan kaksi kaupallista sisältöyhteistyötä valmiista keittiöstä, mutta ne sisällöt tulevat vasta sitten, kun keittiö on asennettu ja valmiina paikoillaan. Tässä vaiheessa ja tässä blogitekstissä kerron keittiösuunnitelmista ihan omasta halusta, koska tiedän aiheen kiinnostavan monia, seuraajani ovat halunneet kuulla lisää ja haluan tallentaa tämänkin vaiheen omaksi muistoksi blogipäiväkirjaan. Maksamme keittiön itse ja työtäni yrittäjänä on sitten myöhemmin sisällöntuotanto, jonka teen uudesta keittiöstä yhteistyössä Keittiomaailman kanssa. Halusin täsmentää tämän, jotta kaupallisen sisällön merkitsemisen osalta ei tule väärinkäsityksiä. :)

Millaisia toiveita meillä oli uuden keittiön osalta?

Tavatessani keittiösuunnittelijan ensimmäistä kertaa, oli suunnitelma minulla jo kirkkaana mielessä. Havainnekuvien piirtäminen ei siis kestänyt kovinkaan kauaa, koska kerroin ajatukseni ja sen jälkeen keittiösuunnittelija  piirsi ne mittaan ja kertoi omat ehdotuksena yksityiskohdista.

Toivoin että keittiössä olisi:

Runsaasti tasoa, ilman yläkaappeja. Olen tallentanut viimeisten vuosien aikana paljon keittiökuvia Instagramiin ja huomasin jossain vaiheessa, että yhdistävänä tekijänä niissä oli avaruus ja yläkaapittomuus. Halusin pitäytyä siinä ja nyt meille on tulossa keittiö, jossa on paljon sitä. Keittiö on kuitenkin kookas, joten säilytystilaa on silti runsaasti, vaikka yläkaappeja ei olekaan.

 

-Saareke oli toiveena ja sen saamme nyt väliseinän purkamalla. Tiskikone tulee saarekkeeseen kuin myös vesipiste ja allas. Pesualtaan materiaaliksi valitsin valkoisen posliinin. Sekin on pitkäaikainen haaveeni, josta pidin lopulta kiinni. Olin jo kääntymässä sinkkiin tai komposiittiin jossain vaiheessa, mutta onneksi pidin siitä haaveesta kiinni, mitä monesti olen ihaillut. Hana tulee olemaan kullanvärinen ja siinä on valkoinen posliininen yksityiskohta, joka yhdistää sen kauniisti altaaseen. Keittiön kaappien nupit on harjattua messinkiä, joten ne yhdistyvät puolestaan hanaan.

-Korkeat kodinkoneet yhdelle seinälle. Kodinkoneet halusin sijoittaa yhteen riviin tuonne takaseinälle ja kiitos ihanalle ja osaavalle Muoti Mielessä Anne Melenderille, joka Instagramin yksityisviestien kautta kävi keskustelua kanssani ja suositteli kääntämään keittiön näin. Se oli minulle ahaa-elämys, joka ratkaisi monta asiaa. :) Nyt pakastin ja jääkaappi ovat lähimpänä eteistä, jolloin kauppakassit on helppo purkaa tuossa saarekkeen kulmalla.

Ikkunapenkki, aamiaiskaappi ja muita keittiön ratkaisuja

Aamiaiskaappin sisään piiloon mikro, paahdin ja keittimet. Tämä on ollut yksi pitkäaikainen toiveeni, aamiaiskaappi ja nyt sellaisen saamme. Joskin teimme pienen kompromissin, siitä ei tule 120 cm leveää tai edes 80 cm, vaan on tavallisen 60 cm leveän kaapiston kokoinen. Sen sisälle tulee hyllyt, jonka päälle koneet voi asetella. Ovet aukeaa sivuille taittuen. Näin ollen uuni ja liesi mahtuvat hyvin vielä takaseinälle, koska halusin nekin sinne ”piiloon”, jotta ne eivät näy kotiin tullessa tai esim olohuoneessa istuessa. Aamiaiskaapin olisi voinut toki sijoittaa isona tuonne toiselle seinälle, mutta mieluummin pidättäytyin yläkaapittomassa tasossa toisen seinän osalta.

-Takaseinään hellan taakse kaakelia ylös asti tiililadonnalla. Kuvaan on piirretty valkoinen kaakeli, mutta oikeasti en ole vielä päättänyt millainen tai minkä värinen kaakeli olisi. Se voisi olla valkoinen, mutta voi se olla jotain muutakin. Pari erilaista ajatusta minulla on. Saa vinkata, jos hyviä idiksiä!

-Keittiön tasot tulee olemaan laminaattia. Siinä on yksi keittiön pihistä kohde eli valitsimme kauniin laminaatin, joka on metrihinnaltaan edullista. Tässä keittiössä se varsinkin näkyy hinnassa, koska tasoa on runsaasti. Tasossa on on kaunis elävä pinta, jossa on ruskean ja beigen eri sävyjen lisäksi hiukan lämmintä sävyä myös ja se yhdistyy kivasti messinkisiin nuppivetimiin. Näin olen ainakin ajatellut. :D Tasot voi vaihtaa myöhemmin, jos esim 10 vuoden kuluttua olisi eri tilanne.

-Tasot tulee 95 cm korkeuteen eli hiukan standardia korkeammalle, koska olemme molemmat melko pitkiä ja siten 192 cm pitkän Danielin ei tarvitse kumartaa keittiössä kokatessa. :D

Ikkunapenkki ja ovet terassille

-Ikkunapenkki ja pariovet ruokailutilaan. Ikkunapenkki tulee ihan siksi, että ikkunan alareuna on matalammalla kuin taso. Joten ratkaisimme asian sillä, että taso tippuu ikkunan kohdalla penkiksi ja sen taakse jää samalla patteri. Toisen ikkunan korvaamme pariovilla, jolloin ruokailutilasta avautuu ovet suoraan terassille. Kesällä varsinkin ihana juttu ja talviaikaan taas tuo tilaan valoa.

-Klassinen kaappien väri. Halusin kaapistojen väriksi jotain sellaista, joka ei mene muodista pois vaan olisi sellainen klassinen ja pitkäikäinen valinta. Metsänvihreä oli jossain vaiheessa kyllä mielessä, mutta pelkään sen olevan liian ”trendiväri” nyt. Tiedä sitten… En kuitenkaan halunnut valkoista tai liian vaaleaa harmaata, beigeä tai hiekkaa, joten lopulta päädyimme hieman tummempaan greigeen eli harmaan, beigen ja ruskean sekoitukseen. Väri ei ehkä ole juuri se oikea näissä havainnekuvissa, mutta värin nimi on tähkä. Keittiön seinät maalaamme jollain vaaleammalla beigellä, kuten yläkerrassakin moni seinä.

 

Keittiö ja ruokailutila yhdistyy olohuoneeseen

Tässä näkyy kokonaisuus vielä olohuoneen suunnasta. Pariovien eteen tulee ruokailutila ja ruokapöytä. Kuvasta puuttuu takka, jota emme ole siis purkamassa, vaan pidämme nykyisen valkoisen lämpöä varaavan takan. Takka on kutakuinkin tuossa ruokapöydän ja olohuoneen välissä sitten.

Mitähän vielä… Kysy pois, mikäli jokin asia vielä kiinnostaa keittiön osalta! Minä vastaan kommenttien puolella sitten. Toiminnallisuuksista ja valinnoista osaan sanoa sitten paremmin, kun saamme kokea ne käytännössä. Tässä on suunnitelma, toivon mukaan siitä tulee hyvä myös käytännössä. :)

Ainiin, jotakuta saattaa mietityttää kuivauskaapin puute, mutta me aiomme selvitä ihan ilman sellaista. Pesemme tiskit koneessa ja sen minkä tiskaamme käsin kuivaamme samantien kaappiin omalle paikalleen. Tiskialtaan viereen on kyllä tulossa vetolaatikko, jota tarpeen tullen voi käyttää myös niin sanottuna ”kuivauslaatikkona”. Uskon, että pärjäämme ilman kuivauskaappia, joka on historiallinen jäänne niiltä ajoilta, kun vielä tiskattiin käsin. Esimerkiksi kesämökillä tiskien kuivauskaappi on tosi hyvä juttu, jos siellä ei ole tiskikonetta. :)

Sellainen keittiö on tulossa meille! Kenties joulupuuron keitämme uudessa keittiössä, mutta tammiparketin viimeistely menee varmaan ensi vuoden puolelle. Asia kerrallaan. :)

Leppoisaa sunnuntain jatkoa sinulle. Meillä lapset tuli viikonlopun aikana uuteen flunssaan, joten olen tehnyt ensi viikon töitä tänään sunnuntaina jo hiukan ennakkoon pois ensi viikon to do -listalta!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

  1. Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle 3.11.2021 at 09:22 - Reply

    Kiva lukea suunnitelmista ja kuulostaa hyvältä! Tuo ikkunapenkki on aivan ihana, olen aina haaveillut sellaisesta omaan keittiöön :) Tsemppiä remppahommiin, olisikin ihanaa jos joulupuuroa pääsisi keittelemään sitten jo uudessa keittiössä!

Seuraa Instagramissa