Kaupallinen yhteistyö Nordea

Olen blogiurani aikana monta kertaa huomannut, että raha kiinnostaa aiheena. Se kiinnostaa monestakin syystä, mutta erityisesti silloin, jos olen valmis antamaan konkreettisia lukuja ja numeroita asioiden taakse. Tässä blogitekstissä kerron, mikä oli lopulta meidän yläkerran pintaremontin hinta.

Olemme remontoineet kesällä ostamaamme omakotitaloa Lahdessa nyt reilut kaksi kuukautta. Kun erään kerran kysyin Instagramissa seuraajiltani, mitä haluaisitte tietää lisää omakotitalon remontista, nousi selkeästi esiin seuraavat kysymykset: Millaisella budjetilla remontoitte? Mitä tuo maksaa? Mitä tuollainen totaaliremppa kustantaa? Avaa vähän remonttiin liittyvää rahapuolta, kiinnostaisi tietää!

Laitoin tuolloin toiveen korvan taakse ja ajattelin palata jollain tavalla aiheen käsittelyyn, kunhan numerot täsmentyvät. Tässä sitä nyt ollaan blogitekstin äärellä ja aiheena yläkerran remontti, jonka saimme valmiiksi juuri edellisenä iltana ennen muuttoviikonloppua lokakuun lopussa. Muuttoa edeltävänä iltana siivosin vielä viisi tuntia remontin pölyjä viimeisten listoitustöiden jälkeen.

Ymmärrän hyvin, että raha aiheena kiinnostaa. Se koskettaa meitä jokaista yhtä paljon kuin hampaiden harjaaminen. Raha liittyy tavalla tai toisella meidän jokaisen elämään, päivittäin. Siksi on hyvä, että rahasta ja raha-asioista myös puhutaan, tuodaan erilaisia vaihtoehtoja esille ja jaetaan vinkkejä näissäkin asioissa.

Toisaalta raha-asiat ovat hyvin suhteellisia ja se tekee niistä kinkkisiä, koska aina mukaan mahtuu vertailua. ”Onko se paljon vai vähän?” on mahdoton kysymys vastata, kun minulta kysytään esimerkiksi, onko remontoiminen kallista. Raha-asioihin, kuluttamiseen ja säästämiseen vaikuttaa lisäksi erilaiset valinnat, joita päivittäin teemme.

Tässä meidän tilanteessa omakotitalon pintaremontti totta kai maksaa, mutta on tämä silti edullisempaa kuin talon rakentaminen tyhjälle tontille. Ainakin kun meillä on itsellä osaamista, apua ja voimavaroja tehdä pintaremppaa itse, talon rakentamiseen rahkeet eivät suinkaan riittäisi. Teimme siis lopulta valinnan ja ostimme edullisemman kohteen, jonka pinnat vaativat remonttia. Sen takia meillä on varaa tehdä remonttia.

Säännöllinen kuukausisäästäminen rahastoon jatkuu remontin aikana

Kirjoitan tätä blogitekstiä yhteistyössä Nordean kanssa. Edellinen raha-aiheinen postaukseni liittyi niin ikään henkilökohtaiseen taloudenpitoon: Näin aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen rahastoon. Kerroin tuossa tekstissä, miten otin elokuussa osaa Nordean Säästä!-haasteeseen ja tein Nordean kautta rahastosäästämisestä kuukausittain toistuvaa. Valitsin sopivan rahaston ja määritin summan, joka siirtyy joka kuukausi käyttötililtäni rahastoon säästöön. Tällä hetkellä rahastosäästöni karttuu kuukausittain, vaikka unohtaisin hetkeksi koko asian. Remontin aikana niin on käynyt, kun on ollut paljon muuta muistettavaa!

Aika on rahaa, kun kysymys on rahastosäästämisestä ja sijoittamisesta. Mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi, jotta säästöt ehtivät kasvaa korkoa korolle. Yleensä aloittamisen kynnys on kaikista korkein, mutta kunhan sen tekee, rullaavat asiat sen jälkeen eteenpäin. Juuri siihen Nordea meitä kannustaa: Säästä! tänään, eikä vasta huomenna.

Meille on ollut tärkeää miettiä perheemme talousasiat huolella läpi ennen kuin aloitimme tämän mittavan pintaremontin. Minulla menee Nordean kautta joka kuukausi rahastoon 30 euroa säästöön ja loppuvuoden se olkoon sopiva summa. Arvioin omia säästötavoitteita ensi vuoden alussa uudelleen, kun olemme saaneet remontin valmiiksi ja viimeiset remonttilaskut maksettua.

Remonttikulujen keskellä on konkreettisesti huomannut sen, että mahdollisuus säästämiseen vaihtelee erilaisten elämäntilanteiden aikana, mutta koskaan sitä ei kannata täysin unohtaa. Pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Samalla tavalla ajattelin reilu vuosi sitten, kun olin kuopuksen kanssa hetken hoitovapaalla ja tuloni olivat nykyistä pienemmät. Silloinkin säästin, vaikka summat olivat pieniä.

Avasin elokuussa Nordeaan rahastosalkun, jonka kautta sijoitin alkusummana 1000 euroa vastuulliseen rahastoon. Sen sijoitukset on hajautettu eri maihin ja toimialoille. Hajautus madaltaa riskiä, joka totta kai aina liittyy sijoittamiseen. Sitä ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä, jos säästämisen ajallinen perspektiivi on pitkällä tulevaisuudessa.

Näen verkkopankkini kautta, että kyseisen rahaston kokonaiskehitys on vihreällä +31,0. Vaikka näin ei olisikaan ja kehitys olisi miinuksen puolella, en olisi hätkähtänyt sitäkään kehitystä. Nämä rahat säästän ja sijoitan pitkällä tähtäimellä ja siihen kuuluu niin nousut kuin laskutkin. Sellaisia tulee ja menee, kiikarit olen nostanut niiden yli kauemmas tulevaisuuden horisonttiin. Olen päättänyt säästää tähän rahastoon ainakin kymmenen vuoden aikajänteellä.

Yläker