Kaupallinen yhteistyö Nordea

Olen blogiurani aikana monta kertaa huomannut, että raha kiinnostaa aiheena. Se kiinnostaa monestakin syystä, mutta erityisesti silloin, jos olen valmis antamaan konkreettisia lukuja ja numeroita asioiden taakse. Tässä blogitekstissä kerron, mikä oli lopulta meidän yläkerran pintaremontin hinta.

Olemme remontoineet kesällä ostamaamme omakotitaloa Lahdessa nyt reilut kaksi kuukautta. Kun erään kerran kysyin Instagramissa seuraajiltani, mitä haluaisitte tietää lisää omakotitalon remontista, nousi selkeästi esiin seuraavat kysymykset: Millaisella budjetilla remontoitte? Mitä tuo maksaa? Mitä tuollainen totaaliremppa kustantaa? Avaa vähän remonttiin liittyvää rahapuolta, kiinnostaisi tietää!

Laitoin tuolloin toiveen korvan taakse ja ajattelin palata jollain tavalla aiheen käsittelyyn, kunhan numerot täsmentyvät. Tässä sitä nyt ollaan blogitekstin äärellä ja aiheena yläkerran remontti, jonka saimme valmiiksi juuri edellisenä iltana ennen muuttoviikonloppua lokakuun lopussa. Muuttoa edeltävänä iltana siivosin vielä viisi tuntia remontin pölyjä viimeisten listoitustöiden jälkeen.

Ymmärrän hyvin, että raha aiheena kiinnostaa. Se koskettaa meitä jokaista yhtä paljon kuin hampaiden harjaaminen. Raha liittyy tavalla tai toisella meidän jokaisen elämään, päivittäin. Siksi on hyvä, että rahasta ja raha-asioista myös puhutaan, tuodaan erilaisia vaihtoehtoja esille ja jaetaan vinkkejä näissäkin asioissa.

Toisaalta raha-asiat ovat hyvin suhteellisia ja se tekee niistä kinkkisiä, koska aina mukaan mahtuu vertailua. ”Onko se paljon vai vähän?” on mahdoton kysymys vastata, kun minulta kysytään esimerkiksi, onko remontoiminen kallista. Raha-asioihin, kuluttamiseen ja säästämiseen vaikuttaa lisäksi erilaiset valinnat, joita päivittäin teemme.

Tässä meidän tilanteessa omakotitalon pintaremontti totta kai maksaa, mutta on tämä silti edullisempaa kuin talon rakentaminen tyhjälle tontille. Ainakin kun meillä on itsellä osaamista, apua ja voimavaroja tehdä pintaremppaa itse, talon rakentamiseen rahkeet eivät suinkaan riittäisi. Teimme siis lopulta valinnan ja ostimme edullisemman kohteen, jonka pinnat vaativat remonttia. Sen takia meillä on varaa tehdä remonttia.

Säännöllinen kuukausisäästäminen rahastoon jatkuu remontin aikana

Kirjoitan tätä blogitekstiä yhteistyössä Nordean kanssa. Edellinen raha-aiheinen postaukseni liittyi niin ikään henkilökohtaiseen taloudenpitoon: Näin aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen rahastoon. Kerroin tuossa tekstissä, miten otin elokuussa osaa Nordean Säästä!-haasteeseen ja tein Nordean kautta rahastosäästämisestä kuukausittain toistuvaa. Valitsin sopivan rahaston ja määritin summan, joka siirtyy joka kuukausi käyttötililtäni rahastoon säästöön. Tällä hetkellä rahastosäästöni karttuu kuukausittain, vaikka unohtaisin hetkeksi koko asian. Remontin aikana niin on käynyt, kun on ollut paljon muuta muistettavaa!

Aika on rahaa, kun kysymys on rahastosäästämisestä ja sijoittamisesta. Mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi, jotta säästöt ehtivät kasvaa korkoa korolle. Yleensä aloittamisen kynnys on kaikista korkein, mutta kunhan sen tekee, rullaavat asiat sen jälkeen eteenpäin. Juuri siihen Nordea meitä kannustaa: Säästä! tänään, eikä vasta huomenna.

Meille on ollut tärkeää miettiä perheemme talousasiat huolella läpi ennen kuin aloitimme tämän mittavan pintaremontin. Minulla menee Nordean kautta joka kuukausi rahastoon 30 euroa säästöön ja loppuvuoden se olkoon sopiva summa. Arvioin omia säästötavoitteita ensi vuoden alussa uudelleen, kun olemme saaneet remontin valmiiksi ja viimeiset remonttilaskut maksettua.

Remonttikulujen keskellä on konkreettisesti huomannut sen, että mahdollisuus säästämiseen vaihtelee erilaisten elämäntilanteiden aikana, mutta koskaan sitä ei kannata täysin unohtaa. Pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Samalla tavalla ajattelin reilu vuosi sitten, kun olin kuopuksen kanssa hetken hoitovapaalla ja tuloni olivat nykyistä pienemmät. Silloinkin säästin, vaikka summat olivat pieniä.

Avasin elokuussa Nordeaan rahastosalkun, jonka kautta sijoitin alkusummana 1000 euroa vastuulliseen rahastoon. Sen sijoitukset on hajautettu eri maihin ja toimialoille. Hajautus madaltaa riskiä, joka totta kai aina liittyy sijoittamiseen. Sitä ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä, jos säästämisen ajallinen perspektiivi on pitkällä tulevaisuudessa.

Näen verkkopankkini kautta, että kyseisen rahaston kokonaiskehitys on vihreällä +31,0. Vaikka näin ei olisikaan ja kehitys olisi miinuksen puolella, en olisi hätkähtänyt sitäkään kehitystä. Nämä rahat säästän ja sijoitan pitkällä tähtäimellä ja siihen kuuluu niin nousut kuin laskutkin. Sellaisia tulee ja menee, kiikarit olen nostanut niiden yli kauemmas tulevaisuuden horisonttiin. Olen päättänyt säästää tähän rahastoon ainakin kymmenen vuoden aikajänteellä.

Yläkerran remontin hinta

Yläkerran remontti valmistui juuri ennen muuttoa. Sykimme sen kimpussa noin kaksi kuukautta kaikki viikonloput aamusta iltaan ja lisäksi apunamme oli minun sekä Danielin isät, äidit auttoivat lastenhoidossa ja ruokien kanssa. Hartiavoimia ja maalisudin heiluttajia riitti. Ainakin siinä määrin, että saimme juuri sopivasti projektin valmiiksi ennen muuttoa.

Pinnat ja vessan teimme täysin itse. Lopuksi kaksi eri ammattilaista kävi hoitamassa remontin valmiiksi lattian hionnalla ja lakkauksella sekä listoittamalla. Ne olivat kaksi asiaa, jotka oli parempi ulkoistaa osaaviin käsiin ja maksaa taitaville tekijöille niiden hoitamisesta.

Yläkerran remontissa suurin säästö oli siis oma työ. Kun sunnuntai-iltana toiseen kotiin ajaessa väsytti, oli oman työn tuntihinnalla siinä vaiheessa helppo lohduttautua. Tapetin poistaminen (joskus jopa postimerkin kokoisina paloina), tasoittaminen, paklaaminen, maalaaminen, tapetointi ja siivoaminen ovat remontin helpointa hommaa, joka on kyllä työteliästä ja aikaa vievää, mutta siinä on helppo säästää tuhansia euroja ja sen teimme. Omien työviikkojen lisäksi teimme viikonloppuisin 12 tunnin päiviä remontin keskellä. Tähän sopisi sanonta: tuntui kuin olisi laittanut rahaa pankkiin! ;)

Yläkerrassa on tilaa noin 100 neliötä. Olemme laskeneet yläkerran remontille hinnan merkkaamalla kulut matkan varrella Exceliin. Tällainen hinta remontille loppujen lopuksi tuli:

Tapetit 1400 eur
Kattomaalit 300 eur
Seinämaalit 400 eur
Vessan allaskaappi 388 eur
Vessan pesuallas (vanhan hanan säästimme) 60 eur
Vessan lattia 175 eur
Vessanpönttö 320 eur
Struktuuripinnoite kolmeen seinään 200 eur
Lattian hionta ulkoistettuna 3100 eur
Listoitustyö ulkoistettuna 1400 eur
Yläkerran väliovet 600 eur
Yläkerran katto-, lattia-, ovi- ja ikkunalistat noin 1700 eur
Portaikon sormipaneeli 700 eur
Suojamateriaalit 100 eur

Työkalut meiltä löytyy omasta takaa, niitä ei tarvinnut ostaa tai vuokrata.

Loppusummaksi tulee 10 843 euroa, joka on pääosin materiaaleista koostuvaa.

Omalla työpanoksella säästämme

Onko loppusumma paljon tai vähän, onko remontoiminen kallista? Se on suhteellinen käsite, mutta tuon verran yläkerran pintaremontti lopulta maksoi. Saimme remontin jälkeen käyttöömme uudet, raikkaat ja puhtaat pinnat, joilla aloittaa elämämme tässä talossa.

Ilman omaa työpanosta hinnan voisi ainakin tuplata. Ilman omaa työpanosta hinta olisi varmasti pyörähtänyt 20 000 euron isommalle puolelle, sillä ulkoistettu työ on arvokasta. Olemme huolellisesti pohtineet, mitä ulkoistamme ja mitä teemme itse.

Alakerran remontissa pinnat tulevat maksamaan arviolta saman verran, ja sen lisäksi kaksi kalliimpaa investointia ovat kylpyhuone/sauna-tilojen uusiminen sekä keittiöremontti, jonka yhteydessä kaadamme yhden väliseinän, jotta saamme saarekkeen keittiöön. Laatoitustyötä ja vesieristyksiä emme itse osaa tehdä, joten ne on ollut parempi ulkoistaa ammattilaisille. Keittiössä maksaa eniten sähkötyöt uuteen paikkaan siirrettynä, keittiön kalusteet sekä kodinkoneet. Putkitöissä säästämme, koska vesipisteet säilytämme vanhoilla paikoillaan.

Seuraavaksi jatkamme alakerran remonttia

Alakerran remonttia jatkamme edelleen itse, sen minkä ehdimme, mutta lisäksi saamme avuksemme yhden remonttimiehen, joka vapautuu toiselta työmaalta meidän avuksi seuraavaksi kuukaudeksi. Pohjatöitä teemme keittiön osalta eli puramme vanhan keittiön (annamme/myymme sen Torissa) ja remontoimme pohjat kuntoon ennen keittiön toimitusta. Lisäksi jatkamme viikonloppuisin alakerran pintojen uusimista, maalausta ja tapetointia. Edelleenkään meillä ei ole harrastuksista puutetta seuraavien parin kuukauden aikana, remontti huolehtii kyllä niistä. Seuraava puhteeni on olohuoneen vanhan tapetin poistaminen ja pintojen tasoittaminen.

Alakerran remontti valmistuu näillä näkymin vuoden vaihteessa, joten sitten meille hahmottuu lopullinen hinta kokonaisuudelle. Ensi kesäksi jää vielä talon ja autotallin ulkomaalaus, koska haluamme hoitaa maalipinnat hyvään kuntoon, jotta ne kestävät taas seuraavat 10 vuotta. Ehjä ja puhdas maalipinta on sijoitus tulevaisuuteen sekin. Siinä tulevat olemaan suurimmat kustannukset tämän remontin osalta.

Remonttiin säästetyt rahat tulivat nyt käyttöön

Tämän talon remontin kuluihin olemme säästäneet vuosia ja tämä onkin konkreettinen osoitus siitä, että erilaisille säästöille tulee tarpeita. Lisäksi olemme tehneet molemmilla asunnoillamme ihan hyvät summat voittoa myydessämme ne Uudellamaalla, joten sieltäkin remonttirahaa on tähän kohteeseen hiukan karttunut.

Näiden isojen menojen ohella jatkamme kaiken aikaa kuukausittaista säästämistä rahastoon. Se on tärkeää ja sitä tarkastelemme pidemmällä perspektiivillä. Toisaalta onhan tässä omakotitalon remontoinnissakin jotain samaa kuin sijoittamisen aikajänteessä; remontoimme nyt ja ajattelemme samalla, että tässä on meille koti ainakin seuraavaksi 10 vuodeksi. Toivottavasti pidempäänkin. Tämä on koti, jossa toivottavasti viihdymme pitkään ja lapsemme saavat kasvaa isoiksi ja käydä koulunsa.

Muuttopäivänä neljä miestä kantoi meidän parisängyn yläkertaan rappuset ylös ja kun sänky oli paikallaan, tokaisi yksi kantajista: ”Seuraava sänkynne onkin sitten palvelutalossa.” Nauroimme makeasti, vaikka toisaalta siinä tokaisussa oli pieni hippu totuuden siementäkin. Kyllä tätä remonttia on tehty pidemmän ajan perspektiivi mielessä, vaikka minkään ei tarvitsekaan olla lopullista. Elämän suuntaa sekä suunnitelmia voi aina muuttaa.

Oman henkilökohtaisen talouden narujen käsissä pitäminen korostuu erityisesti tällaisina aikoina, kun maksaa isoja remonttilaskuja ja laskuissa vilisee tuon tuosta isoja numeroita. Menot syövät säästöjä, mutta samaan aikaan tämä on sitä elämää, johon haluamme panostaa. Tulevaisuutta varten on säästettävä ja varauduttava, mutta on muistettava myös elää ja nauttia näistä päivistä tänään ja huomenna, ennen sitä palvelutalon moottorisänkyä.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @nordea_fi

Lue lisää Nordean Säästä!-haasteesta.

#SäästäHaaste #säästäminen #sijoittaminen #asuntolaina #asuminen #Nordea

Lue lisää:

Asuntohaaveista kohti lainalupausta.

Keittiöremontti ja uuden keittiön suunnitelma.

Seuraa Instagramissa