Kaupallinen yhteistyö Suomalaisen Työn Liitto & Avainlippu-merkki.

Joulun lähestyessä moni miettii joululahjoja – mitä hankkia joululahjaksi lapselle, ystävälle, sukulaiselle, puolisolle, kummilapselle tai läheiselle sukulaiselle? Monesti mieleen tulee ensimmäisenä tavarat ja konkreettiset esineet, joita paketoida lahjapaperiin, mutta tässä blogitekstissä kannustan valitsemaan pukinkonttiin kotimaisia palveluja. Olen tehnyt pitkän listan erilaisista aineettomista palveluista, joita voisi antaa lahjaksi ja samalla ostaa työtä Suomeen.

Olen kerännyt tähän tekstiin kotimaisia, aineettomia joululahjavinkkejä, joita sain seuraajiltani runsaasti. Kysyin Instagramin stooreissa viime viikolla, millaisen palvelun antaisit tai saisit mielelläsi joululahjaksi? Vastauksia sateli runsaasti ja niiden joukossa oli monta ilahduttavaa ideaa! Samalla myös oma ajatteluni avartui – joululahjaksi voi toden totta antaa monenlaisia palveluja ja aineettomia lahjoja, itsekin ilahtuisin sellaisista todella paljon!

Osta työtä Suomeen ja paketoi palveluita pukinkonttiin

3.12.2021 vietetään Osta työtä Suomeen -päivää, joka on vuosittain toistuva ja kaikille avoin tempaus jo seitsemättä kertaa. Päivä muistuttaa meitä kotimaisen työn arvostuksesta, josta parhaimmillaan muodostuu kansallinen merkkipäivä suomalaiselle työlle. Suomalaisen Työn Liiton merkeistä Avainlippu ja Design from Finland -merkit ovat tempauksessa mukana. Avainlipun avulla kotimainen työ on helppo tunnistaa tuotteiden ja pakkausten kyljessä sekä Suomessa tuotetun palvelun merkkinä. Design from Finland -merkki on tae suomalaisesta suunnittelusta. Design from Finland -merkittyjen tuotteiden ja palveluiden takana on suomalainen, Suomeen mm. veronsa maksava, yritys.

Osta työtä Suomeen -päivä haastaa kaikki mukaan ja erityisesti näin joulun alla voimme kiinnittää huomiota siihen, millaisia tuotteita ja palveluja käärimme läheisille lahjoiksi. Tiedostamalla ja kiinnittämällä asiaan huomion voimme vaikuttaa valintoihimme ja siihen, pysyvätkö kulutetut eurot kotimaassamme työllistämässä suomalaisia. Suomalaisia tuotteita, palveluja ja muotoilua tukemalla on merkittävät työllisyysvaikutukset. Kun paketoi lahjaksi kotimaista, tietää ostavansa samalla työtä Suomeen. 

Kotimaiset joululahjavinkit

Ilahduta aineettomalla palvelulla 

Olemme tehneet viimeiset kuukaudet uuden kodin remonttia ja samalla palvelujen tärkeys ja arvo on konkretisoitunut. Tämä projekti ei olisi mahdollinen ilman osaavia ammattilaisia, joita olemme saaneet apunamme käyttää monessa remontin vaiheessa: remppaajat, laatoittaja, sähkäri, putkari ja niiden lisäksi on tarvittu siivousta, apua lastenhoidossa ja ruoanlaittoa. 

Paljon olemme tehneet myös itse, mutta mikä olisikaan ihanampaa kuin tilata esimerkiksi remontin lopuksi loppusiivous koko kotiin tai catering-palvelun kautta ruoat pöytään. Viimeisten kuukausien aikana arvostukseni suomalaista työtä ja kotimaisia palveluita kohtaan on kasvanut entisestään.

Perheellisenä yrittäjä-äitinä katson palveluiden ostamista myös sijoituksena omaan hyvinvointiini. Esimerkiksi kotisiivous ja ikkunoiden pesu ovat asioita, joita aika ajoin ulkoistan niitä tuottavilla palveluntarjoajille. 

Viime keväänä ikkunanpesijä kävi pesemässä koko kodin ikkunat ja häneltä työ kesti vajaat kolme tuntia, kun välineet ja tekniikka oli kunnossa. Maksoin puhtaista ikkunoista kevätauringossa erittäin mielellään ja samalla säästin omaa aikaa muuhun. Omaa aikaa ja työtaakkaa vapauttavat palvelut ovat samalla hyvinvointiini ja jaksamiseeni panostamista. 

Jos siellä ruudun takana joku vielä pohtii, että voikohan joululahjaksi oikeasti ostaa ikkunoiden tai saunan pesua, niin minä sanon, että uskaltaa. Ainakin minä tulisin sellaisista äärettömän iloiseksi. Hyödyllisten lahjojen lisäksi on tietenkin myös hemmottelevia, herkullisia, viihdyttäviä ja ilahduttavia lahjoja, joita listaan teille vinkiksi seuraavaksi. Tässä listassa on 42 erilaista idea, millaisia palveluja voisi antaa joululahjaksi.

42 x Kotimaista palvelua joululahjaksi

Hemmottelevat palvelut

Hemmottelevat palvelut toimivat joululahjoina takuuvarmasti! Jos vielä hiukan tietää ja tuntee lahjansaajan mieltymyksiä, voi tällainen lahja olla nappivalinta. Omalta osaltani voin sanoa sen, että viime aikoina hemmottelevat palvelut ovat jääneet mukamas ”kiireen” jalkoihin, vaikka juuri kiireisenä aikana rentouttava hieronta voisi olla juuri sitä mitä eniten tarvitsee. 

 • Hemmotteleva hieronta
 • Kasvohoito kosmetologilla
 • Kampaamo- tai parturikäynti
 • Jalkahoito
 • Äitiyshieronta tai äitiysfysioterapia raskaana olevalle tai tuoreelle vanhemmalle
 • Lippuja uimahalliin tai kylpyläkäynti

Hyödylliset palvelut

Listasin hyödyllisiin palveluihin lahjavinkkejä, jotka ainakin itse koen arjessa erittäin hyödyllisiksi palveluiksi ja sellaisten saaminen lahjaksi ilahduttaisi varmasti. 

Minua seuraa moni perheellinen äiti ja se näkyi myös vastauksissa. Yllättävän moni laittoi, että perheelliselle voisi hyvin antaa lahjaksi lastenhoitoapua, siivousapua tai vaikka kauppakassipalvelun helpottamaan arjen hallintaa. 

”Pienten lasten kanssa ehdin siivota ja järjestellä vain pakollisen, mutta esimerkiksi ikkunoita, uunia tai jääkaappia en ole ehtinyt siivota pitkään aikaan kunnolla. Jokin siivouslahja olisi todella mieleinen!”

Vastauksissa nousi esille ammattijärjestäjän palvelu, joka sekin olisi mahtava lahjaidea. Ammattijärjestäjän järkkäämä vaatehuone tai varasto, sellainenkin kelpaisi varmasti monelle.

Erilaisia kursseja nostettiin myös esille ja niistä yhtenä esimerkkinä ensiapukurssi. Liikunnalliset lahjat saivat nekin useita mainintoja, kuten pt-harjoittelu tai joogatunti.

 • Kotisiivous
 • Ikkunoidenpesu lahjana
 • Lahjakortti jooga- tai kuntosalille
 • Lahjakortti PT:n kanssa harjoitteluun
 • Autosiivous
 • Lastenhoitoapu
 • Ruokaboksi tai kauppakassipalvelu viikoksi tai pariksi
 • Käynti fysioterapeutille tai kiropraktikolle
 • Ammattijärjestäjän palvelua
 • Osallistuminen ensiapukurssille
 • Remonttiapu

Viihdyttävät palvelut

Pukinkonttiin voi paketoida myös viihdettä ja kulttuuria monessa muodossa. Nämä ovat erinomaisia lahjoja korona-ajan jälkeen, jolloin varmasti monilla on kaipuu takaisin kulttuurin ja erilaisten viihdyttävien elämysten äärelle. 

Teatteri- ja konserttielämysten lisäksi nostaisin listalta erityisen kivana ideana esiin lasketteluvälineiden vuokrauksen ja liput laskettelurinteeseen. Tämän voisi antaa lahjaksi sellaisena yhteisenä tekemisenä ja järjestää vaikka päiväretken talvella lähimpään laskettelukeskukseen viettämään mukavan ulkoilupäivän yhdessä. 

 • Teatteriliput
 • Liput taidenäyttelyyn
 • Konserttielämys 
 • Kursseja oppia uusia taitoja (kokkailu, valokuvaus, leffakerho tms.)
 • Hotelliyö
 • Välinevuokraus ja liput laskettelurinteeseen
 • Avanto ja saunaretki
 • Lahjakortti kuntorasteille
 • Museokortti
 • Keramiikkakurssi

Herkulliset palvelut

Herkulliset palvelut, niistä tuskin kukaan kieltäytyy. Näistä nostaisin esille lounasliput paikalliseen lounasravintolaan. Kyseisen idean antoi vanhempainvapaalla oleva vanhempi, jonka päivän piristyksiä ovat kuulemma läheisessä lounasravintolassa nautitut monipuoliset lounaat ja samalla pääsee kodin seinien ulkopuolelle viettämään vauvan kanssa aikaa, eikä tarvitse itse kokata. Tosi hyvä lahjaidea!

Muistan edelleen hyvin, että saimme häälahjaksi useammankin ravintolalahjakortin ja niiden käyttäminen oli taannoin spesiaalia ja siten mieleen jäänyttä. Muistan vieläkin kyseiset illalliset sekä sen, keneltä lahjakortit olimme saaneet.<3  Ravintolaillallinen on kokonaisvaltainen elämys, jota moni arvostaa.

 • Lahjakortti ravintolaan
 • Lahjakortti kahvilaan
 • Paikallisen leipomon tai konditorian lahjakortti
 • Lounaslippuja paikalliseen lounasravintolaan 
 • Viininmaistelu

Ilahduttavat palvelut 

Viimeiseinä, muttei vähäisimpänä, ilahduttavat palvelut, joihin mahtuu monenmoista. Kukkahulluna minun on tietenkin mainittava lahjakortti paikalliseen kukkakauppaan ja valokuvauksen ystävänä tuntuisi myös upealta antaa perheelliselle valokuvaus ammattivalokuvaajan kanssa. Sellaisista jäisi ihania muistoja, joita kehystää vaikka kodin seinälle.

Eipä olisi hassumpaa haastaa ystävä vai puoliso mukaan liikuntatapahtumaan tai puolimaratonia juoksemaan ja antaa näin joulun aikaan lahjaksi osallistuminen tapahtumaan. Lahjaan voisi lisäksi kirjoittaa, että yhteiset harjoittelut tai juoksulenkit kuuluvat osana lahjaan.

 • Lahjakortti paikalliseen kukkakauppaan
 • Perhekuvaus valokuvaajan kanssa
 • Lehtitilaus, aikakausi- tai sanomalehti
 • Pakohuonepeli
 • Valokuvaus ammattikuvaajan kanssa
 • Lahjakortti melontaretkelle tai kalliokiipeilemään
 • Ratsastustunti
 • Päiväretket lähikohteisiin
 • Osanotto liikuntatapahtumaan tai puolimaratonille
 • Seinäkiipeily
 • Keilaus porukalla

Toivottavasti löydät näiden joukosta hyviä idiksiä helpottamaan joululahjojen suunnittelua läheisillesi. <3

#OstatyötäSuomeen

#kymppikotimaiseen

-Hilla

Instagramissa @hillasblog@avainlippu

Lue lisää:

Ruoka & reseptit

Seuraa Instagramissa