Kaupallinen yhteistyö Fyrklövern Suomi.

Viikonloppuna saimme sytyttää ensimmäisen adventtikynttilän ja tällä viikolla siirryimme kalenterissa joulukuun puolelle. Vuoden viimeinen kuukausi on alkanut ja samalla joulun odotus on parhaimmillaan. Minulle joulun ajassa tärkeintä ja merkityksellisintä on tunnelmointi, kodin kauniiksi laittaminen ja joulun rauhaan laskeutuminen.

Mistä muodostuu joulun tunnelma?

Ostaessamme nykyisen kodin heinäkuussa saatoin ajatella, että tulisimme viettämään tässä kodissa jo ensimmäisen joulun tänä vuonna. Mutta vaikka olemme puristaneet remppaa tiukkaa tahtia koko kuluneen syksyn, päätimme jossain vaiheessa, että ensimmäisen joulun vietämme tässä kodissa vasta vuonna 2022. Täksi jouluksi emme ehdi saada kotia valmiiksi, sillä keittiön ja olohuoneen valmistuminen menee niin lähelle joulua. Lattiat hiotaan ja lakataan vasta uuden vuoden vaihteessa.

Remonttihulinasta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, olen miettinyt joulun tunnelmaa, sen muodostumista ja kodin sisustamista viime aikoina huomattavan paljon. Kun kaksi väliseinää kaatui keittiö-ruokailutilasta, näin jo selkeästi, missä uusi ruokapöydän paikka tulee olemaan ensi jouluna. Ruokailutilaan tulee pitkä pöytä, jonka ympärille mahtuu perhettä viettämään aikaa yhdessä ja nauttimaan herkullista ruokaa. Pöydän katan kauniilla astiastolla, kuten esimerkiksi tällä upealla Fyrklövernin Aspvik-astiastolla.

Uusi kotimme on puutalo metsäisellä tontilla. Olemme tehneet tänne syksyn aikana laajan remontin, jonka myötä olemme pinta- ja sisustusvalinnoilla luoneet kotiimme ajatonta ja klassista ruotsalaistyyppistä lantliv-tunnelmaa, ripauksella moderneja valintoja. Tai noh, sanotaanko, että se on ainakin ollut visioni ja inspiraationi remontissa. Lopputulos muodostuu tietenkin vähitellen, mutta minulla on melko selkeä ajatus siitä, millaista joulutunnelmaa haluan tulevaisuudessa kotiimme luoda.

Jouluinen kahvipöytä

Klassisen ajaton joulukattaus

Fyrklövernin Aspvik-astiasto edustaa sellaista tunnelmaa, jota voisin hyvinkin nähdä juhlavassa joulupöydässämme ensi jouluna. Aspvik-astiasto on klassisen kaunis, ajaton ja tunnelmaltaan lempeän kodikas. Juuri sellainen astiasto, joka toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleeksi esimerkiksi joulupöydän ääreen viihtymään.

Aspvik-astiaston ihana puoli on sekin, että talvella sen ympärille saa muodostettua talvisia ja jouluisia kattauksia ja kesäaikaan ihan toisenlaisia tunnelmia. Tämä olisi ihastuttava astiasto yhtälailla keskikesän juhannusjuhlissa tai mansikkakakun vieressä hellepäivän kahvipöydässä.

Aspvik-astiasto muuntuu siis moneen, ja vaikka kotimme sisustuksessa ei sinistä väriä oikein olekaan, on tämä astiasto noussut suureksi lemppariksi Fyrklövernin valikoimasta. Tätä voisin kuvitella tulevaisuudessa kerääväni.

Kuten aiemmin kerroin, yksi tärkeä asia joulun ajassa minulle on joulun rauhaan laskeutuminen. Alallani marras-joulukuu on vuoden kiireisintä aikaa ja sitä suuremmalla syyllä en halua muodostaa joulusta hössöttämistä tai suoritettavaa to do -listaa, vaan sen sijaan kysyä perheeltämme: mikä meille on tärkeintä ja merkityksellisintä. Yksinkertaistaminen ja omien valintojen kirkastaminen ovat tärkeitä asioita niin ikään joulunvietossa.

Omia jouluperinteitä luomassa

Tänä vuonna menemme vielä omien vanhempien ja lasten isovanhempien luokse viettämään joulua, mutta ensi vuonna luomme kotiimme ensimmäisen oman joulun ja siitä alkaa samalla meidän perheen ”joulurutiinien” muodostuminen. Toivon joulun ajalta akkujen lataamista ja siksi joulussa tärkeintä on rentoutuminen, kiireettömyys ja lämmin yhdessäolo.

Ruokapöytään ei tarvitse saada kaikkia jouluherkkuja, vaan voimme valita juuri ne, joista eniten pidämme. Lapsiperheen äitinä tulen varmasti oikomaan ruoanlaitossa monia mutkia, perunalaatikon voi imeltää kaupantäti, lanttulaatikon soseen tehdä kaupansetä ja piparit paistunee valmiista taikinasta, jonka osaan löytää kaupan pakastealtaasta.

Veikkaanpa myös, että ensi vuonna, kun perheemme on kasvanut kolmannella lapsella, tulen ulkoistamaan joulusiivouksen ennen joulua siivousfirmalle. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä itse ja se olisi mitä parhain joululahja minulta minulle.

Sen sijaan haluan panostaa muun muassa herkulliseen jälkiruokaan, jota esimerkiksi tämä kuvissa näkyvä Pavlova edustaa. Jouluaaton illan tunnelma on satumaisen ihana ja usein jälkiruoka ja kahvipöytä nautitaan vasta melko myöhään. Tärkeitä joulumuistoja minulle omasta lapsuudesta ovat joulusauna, jouluaaton ulkoilu perheen kanssa ja pöydän ääressä ajan kanssa vietetyt herkulliset hetket. Varmasti samoja asioita tulen vaalimaan omien lastenkin kanssa.

Kiireettömyyttä ja joulun taikaa

Joulukoristeluissa lunnolliset koristeet miellyttävät silmääni. Niitä ovat kukkakimput, jouluiset kukka-asetelmat, havut ja tietenkin joulukuusi. Paperiset, vaaleat joulutähdet ovat myös kauniita jouluvaloina ja kattaustekstiileissä miellyttää suosikkini pellava.

En ole oikein suuressa määrin punaisen värin ystävä, vaan joulun värejä sisustuksessa minulle ovat luonnolliset, vaaleat sävyt, joihin voi sitten lisätä pilkahdukset kultaa, hopeaa, punaista tai vaikka tätä Aspvik-astiaston sinistä sävyä.

Toivon siis, että jokainen meistä luo juuri sellaisen joulun ja sellaiset jouluperinteet, jotka tukevat omaa hyvinvointia. Voi vaikka vastata kysymyksiin: ”Mikä joulussa on itselle mieluisinta ja tärkeintä?” ja keskittyy sitten rennosti niihin asioihin. Joku haluaa nähdä jouluna paljon ihmisiä ja tavata pävittäin sukulaisia, toiselle taas omaan kotiin rauhoittuminen on tärkeintä. Kannustan luomaan juuri sellaisen joulun, joka tuntuu itsestä hyvältä. <3

Kassisen kaunis Aspvik-astiasto on valmistettu käyttöä varten

Vaikka esittelen Fyrklövernin astiastoa jälleen juhlapöydässä samalla joulusta kertoen, haluan korostaa, että Fyrklövernin astiat valmistetaan ihan yhtä paljon arkista käyttöä ja elämää varten. Fyrklövern-astioiden ehdottomia vahvuuksia ovat niiden laatu, pitkäikäisyys ja kestävyys.

Tämä Aspvik-astiastokin on valmistettu laadukkaasta posliinista. Laadukkaan posliinin tunnistaa muun muassa siitä, että tippuessaan tai rikkoutuessaan laadukas posliini ei hajoa miljooniksi sirpaleiksi, vaan esimerkiksi lautanen hajoaa vain muutamaan palaan. Asiaa ei tietenkään kannata testata, mutta haluan siis muistuttaa, että posliinilaaduissa ja niiden kestävyydessä on huomattavia eroja. Kauniit posliiniastiat voivat olla hyvin lapsiperheellä arkisessa käytössä, vaikkemme ole siihen ehkä niin tottuneita Suomessa.

Fyrklövernin astiat kestävät konepesua, mikroa ja uunia – näitä ei todellakaan tarvitse pihistellä vitriinikaapissa vain juhlahetkiä varten. Arki on parhaimmillaan juhlaa ja haluan siksi alleviivata, että tämä Aspvik-astiasto sopii ihan yhtä hyvin myös perheellisen arkiastiastoksi. Kauniille Aspvik-lautaselle annostelee mielellään makaronilaatikkoa tai paloittelee kalapuikot lapselle noukittavaksi.

Kunhan saamme keittiöremontin valmiiksi, aion itsekin pitää pienen tuumaustauon astioiden kanssa ja miettiä tarkkaan, mikä on tulevaisuudessa meidän perheen astiasto? Mitä astiastoa haluan kasvattaa ja laajentaa? Millaisella astiastolla olisi mukava kattaa vaikkapa 12 hengen seurueelle illallinen? Ajattomuus ja klassisuus ovat minulle tärkeitä asioita kodissa, mutta niitä ryhdittää ripaus persoonallisuutta tai uskaliaampia valintoja. Fyrklöverniltä saa myös valmiita astiakokonaisuuksia niin kuudelle kuin kahdelletoista hengelle. Astiakokonaisuuksiin sisältyy astiaston suosituimmat osat.

Yhdistele astiastoja rohkeasti

Fyrklövernin sivuilla todetaan rohkaisevasti: ”Pöytä ei voi olla katettu oikein tai väärin. Päivän sana on ’Mix and match’ eli yhdistä eri posliiniosia sekä uutta ja vanhaa!” Kaiken ei tarvitse olla samaa sarjaa, vaan astiastoja voi yhdistellä sopivasti ja siten kasvattaa kokonaisuutta suuremmalle seurueelle sopivaksi.

Tähän Aspvik-astiastoon voisi hyvin yhdistää kokonaan valkoisia tai sinisiä astiastoja tai kirpputorilta löytyneitä posliiniastiastoja. Juuri sellaisesta voisikin muodostua mielenkiintoinen persoonallisuus ja viimeinen kirsikka kakun päälle.

Tähän kahvipöydän kattaukseen yhdistin kynttelikön, joka kuuluu Fyrklövernin Sininen Kartano -astiastoon. Sinivalkoisena kynttelikkönä se sujahti osaksi kattausta, ihan kuin se olisikin osa astiastoa. Jouluiseen kattaukseen sopisi upeasti myös Sinisen Kartanon 4-kerroskulho, johon voisi laittaa tarjolle esimerkiksi erilaisia herkkuja: hedelmiä, pikkuleipiä ja joulusuklaata.

Kuvissa näkyvät Aspvik-astiaston tuotteet

Aspvik-alkuruokalautanen

Aspvik-leivoslautanen 

Aspvik- kahvikuppi ja alusvati 

Balett-kahvilusikka

Aspvik-piirakkavuoka

Aspvik- jalallinen vati 

Koko Aspvik-astiaston osat

Sininen kartano kynttelikkö

Pavlova jouluiseen kahvipöytään

Tässä vielä jouluisen pavlovan ohje, jonka aion jouluna tehdä jälkiruoaksi.

Tässä jouluisessa pavlovassa yhdistyy rapea marenki, kermaisen pehmeä täyte, kirpsakka lemon curd sekä raikkaat marjat ja hedelmät. Tämä kakku kootaan vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana ja kakku näyttävänä. Pavlovasta voi tehdä yhden ison kakun tai jokaiselle oman pienen leivoksen, söpöjä sellaisetkin.

Marenkilevyt voi valmistaa itse ohjeen mukaan tai ostaa kaupasta valmiina. Yleensä kaupassa myydään näitä marenkilevyjä kahden levyn pakkauksissa, jolloin pavlovasta saa kasattua kaksikerroksisen. Meidän keittiö oli jo remontissa tätä kakkua valmistaessani, joten ostin marenkilevyt valmiina kaupasta ja taidan tehdä niin tulevana joulunakin. Kakun kokoaminen on itsessään helppoa ja siihen voi ottaa myös lapset mukaan.

Jouluinen pavlova ohje:

MARENKIPOHJAT

Osta kaksi marenkilevyä valmiina kaupasta tai tee itse:

6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl sokeria
2 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maizenaa (ei pakollinen, onnistunee ilmankin)

1. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.

2.Levitä marenkivaahto kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 20 cm kokoiseksi levyksi. Marenkivaahdosta tulee siis kaksi pyöreää marenkipohjaa.

3.Kypsennä marenkia 125 asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä vielä reilun tunnin verran. Marenki kypsennetään miedolla lämmössä kaikessa rauhassa, jotta se pysyy vaaleana ja kuivuu päältä rapeaksi. Sisältä marenki voi jäädä hieman vaahtokarkkimaisen pehmeäksi.

PAVLOVAN KOKOAMINEN JA KORISTELU

Ainekset:

2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
1 purkki vaniljarahkaa
Lemon curd -sitruunatahnaa
3 viikunaa veneiksi pilkottuna
rasiallinen kotimaisia vadelmia pakasteesta
1 dl granaattiomenan siemeniä pakasteesta
pieni rasiallinen tuoreita pensasmustikoita

Vaahdota kerma kuohkeaksi ja nostele joukkoon purkillinen vaniljarahkaa.

Nosta ensimmäinen marenkilevy kakkuvadille. Levitä lemon curd -sitruunatahnaa marenkilevyn päälle sopiva kerros. Lusikoi puolet kerma-rahkaseoksesta päälle ja tasoita hieman. Ripottele osa marjoista ja hedelmistä pavlovan väliin.

Nosta toinen marenkilevy alemman päälle.

Levitä loput kerma-rahkaseoksesta kakun päälle. Koristele pavlova lopuilla marjoilla tai hedelmillä ja halutessasi lusikoi vielä lemon curd -tahnaa koristeeksi päälle. Asettelin itse ensin marjat ja viimeiseksi sommittelin viikunan lohkot kauniisti pavlovan päälle. Kakku on valmis nostettavaksi joulupöytään. Herkullisia juhlahetkiä!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @fyrklövern_suomi

Lue lisää:

Koti ja sisustus.

Seuraa Instagramissa