Kaupallinen yhteistyö Orion 

Missä vaiheessa raskautta olen nyt?

Juuri täyttyi 35 raskausviikkoa, joten laskettuun aikaan on noin viisi viikkoa. Aikaisemmalla kokemuksella valmistaudun kuitenkin siihen, että tämäkin viihtyy sisälläni pidempään, kuten kaksi aiempaa. Viikkoja saattaa siis olla hyvin jäljellä vielä seitsemän. Molemmat aikaisemmat raskaudet on käynnistetty raskausviikoilla 42 yliaikaiskontrollin jälkeen, joten taidan omata sellaiset pidemmän kantoajan geenit. 

Synnytys voi tietenkin lähteä tällä kertaa liikkeelle ihan eri aikaan ja eri tavalla, mutta minulle on helpompi henkisesti valmistautua siihen, että pitkäksi menee. On sitten iloinen yllätys, jos synnytys käynnistyisi itsestään jo lähellä laskettua aikaa.

Miten olen voinut raskausaikana, entä loppuraskaudessa?

Kiitos kysymästä, olen voinut omalla mittarilla hyvin ja raskaus on sujunut tähän asti melko sukkelaan. Tämä raskaus on edennyt samalla tavalla kuin kaksi aiempaa raskautta. Elämässä on tapahtunut viime kuukausina melko paljon: muutto, remontti ja uuteen kotiin asettuminen, ja varmaan siitä syystä alku- ja keskiraskaus sujahtivat tosi nopsaan.  Nyt sen sijaan alan selkeästi kaivata rauhoittumista ja itseen päin kääntymistä.

Isoimmat oireet tässä ja kahdessa edellisessä raskaudessa ovat olleet lisääntynyt unen tarve sekä lievä pahoinvointi alkuraskaudessa, sellainen etova olo aamusta iltaan, joka helpotti sitten noin 16-17 raskausviikkojen tienoilla. Keskiraskaus oli hyvinvoivaa aikaa ja vatsa tuli enemmän esiin hieman puolen välin jälkeen. Ja hyvä niin, koska tekemistä kodin remontin, pienten lasten ja töiden kanssa oli syksyn aikana melko paljon. Olen kiitollinen, että olen saanut kokea hyvinvoivan raskauden.

Nyt loppuraskaudessa, viimeisen kolmanneksen aikana, mukaan kuvioihin on tullut lisääntynyt väsymys (päikkärit best), aamuyön heräilyt ja vessaretket sekä muutenkin kasvavan vatsan kanssa täyteläinen olo, vauhdin hidastuminen ja kömpelyyden lisääntyminen. Tästä kun aikaa kuluu vielä muutama viikko, taidan olla aika valmis synnyttämään.

Oliko minulla alkuraskauden pahoinvointia? Jos oli, niin mitkä ovat minun vinkit sen selättämiseen?

Noin raskausviikoilla 6-17 minulla oli raskauspahoinvointia, joka tuntui aikalailla siltä kuin autopahoinvointi mutkaisella tiellä. Olo oli samanlainen aamusta iltaan, en koskaan ole oksentanut pahoinvoinnin takia, mutta se on sellainen jatkuva huono olo aamusta iltaan. Siihen jollain tavalla tottui viikkojen kuluessa ja sitten jossain vaiheessa saikin huomata sen olevan poissa, noin toisen kolmanneksen tienoilla. Samalla kaavalla ovat menneet kaikki kolme raskautta.

Puhun tietenkin vain omasta puolesta, minulle parhaiten niihin oloihin on auttanut ulkoilu (raikas ilma), tasaisin väliajoin syöty monipuolinen ruoka, liikunta ja uni. Etova olo oli pahimmillaan iltaa kohden ja menin aika monena iltana klo 20 nukkumaan, koska nukkuessa ei tarvinnut ajatella sitä oloa. Muutenkin uni ja päiväunet (aina kun mahdollista) ovat olleet supervoimani alkuraskaudessa. Viikonloppuisin nukuin usein päiväunet yhtä aikaa meidän 2-vuotiaan kanssa.

Myös verensokerin pysyminen mahdollisimman tasaisena on auttanut minulla lievään alkuraskauden pahoinvointiin. Laadukasta ruokaa, sopivan kokoisia annoksia, riittävän monta kertaa päivässä. Tavallista kotiruokaa useimmiten.