Niinkin arkinen aihe kuin siivoaminen kiinnostaa, joten puhutaan nyt siitä. Sain Instagramin yksityisviestillä kyssärin, että mikä on meidän lapsiperheen siivousfilosofia? Miten meillä siivotaan? Ja onko siisteys mulle tärkeää?

Aloitan siitä, että tykkäämme siisteydestä sekä minä että Dani. Usein jotenkin tuntuu, että siisteyden ajatellaan olevan tärkeämpää naiselle, mutta ainakin meidän huushollissa asuu miesoletettu, jolle suht koht siisti koti on mieluinen juttu. Dani haluaa sen eteen tehdä ihan yhtä ison osan ja siivoaa siinä missä minäkin.

Siisteys on ihana juttu, mutta realiteetti on se, että koti hakeutuu elämisen myötä epäsiistimpään suuntaan ja täytyy nähdä vaivaa päästäkseen toiseen suuntaan. Aikaa ei aina tunnu olevan riittävästi siivoamiseen, asuinneliöt ovat kasvaneet, on kaksi kerrosta, lapsia enemmän, tavaraa enemmän ja kaiken lisäksi tarvitsemme välillä ihan vaan lepoa. Siksi siisti koti on osin myös tasapainoilua.

Me siivoamme niin, että emme päästä kotia koskaan täysin levälleen. Mieluummin keräillään ja siistitään joka päivä vähän, silloin kodin siivoamisesta ei synny ylivoimaista urakkaa. Tilanne ei koskaan mene sellaiseksi, että pitäisi alkaa raivata. Meille sopii paremmin näin, että joka päivä tehdään jotain siisteyden eteen.

Monesti iltaisin siivoamme saarekkeen puhtaaksi, koska se on koko kodin keskusta ja näkyy joka suuntaan, eikä sen siivoaminen vie kauaa. Lisäksi poimitaan lasten lelut ja viedään ne yläkertaan. Kodinhoitohuoneessa pyöräytetään pyykkiä vähän eteenpäin päivä kerrallaan. Ollaan myös sovittu lasten kanssa, että lelut pidetään suurimmaksi osaksi yläkerrassa ja aika hyvin ne siellä pysyykin.

Pyykkiä ja tiskiä pestään sitä mukaa kun sitä syntyy ja vessanpöntöt pidämme puhtaina. Imuria käytetään kun näyttää siltä. Ollaan tykätty tosi paljon Dysonin varsi-imurista, joka on kevyt ja nopea ottaa käyttöön. Se on lisännyt meillä imuroinnin helppoutta moninkertaisesti. On jopa ihanaa, kun näkee kaiken sen pölyn ja lian, joka imurin säiliöön kertyy yhden imuroinnin aikana. Käyn varsi-muurilla välillä imaisemassa nopsaan vaikka eteisen, ettei sieltä hiekka kulkeudu pidemmälle kotiin.

Se mihin aikaa ei oikein jää on esim lattioiden pesu ja pölyjen pyyhintä, ja siksi me nyt syksyllä tehtiin ekaa kertaa soppari siivousfirman kanssa ja käyvät kerran kuussa tekemässä hyvän perussiivouksen. Silloin tulee pölyt pyyhittyä ja lattiat pestyä koko kodista. On tuntunut tähän elämänvaiheeseen tosi sopivalta palvelulta.

Nämä on toki valintakysymyksiä. Viime vuosina olemme säästäneet aika paljon ravintolakäynneistä, ulkolounaista, matkustelusta, kulttuurielämyksistä ja vaatehankinnoista, ja nyt valitsimme käyttää rahaa näin kodin siivoukseen. Monesti ajatellaan, että kotisiivous on kallista hupia, mutta olen kyllä laittanut rahaa turhempaankin asiaan.

Ajattelen kodin siivoamista osittain myös omasta omaisuudesta huolehtimisena. Remontoimme kodin ja haluan, että pidämme huolta pintojen puhtaudesta ja sitä kautta niiden pitkäikäisyydestä ja kodin arvosta.

Esimerkiksi kylpyhuoneremontti on kodin kalleimpia remontteja, ja siitä sai tavallaan motivaatiota pitää kaakeleita nyt puhtaana ja hinkata välillä saumoista tummuneet kohdat pois, kun tietää jokaisen euron, joka niihin ja omaan kotiin on laitettu.

Siisteys ei ole niin tärkeää, että sillä pitäisi itsensä väsyttää tai mieltänsä pahoittaa tai vanhempana uuvuttaa itseään. Kaikilla meillä on joskus enemmän ja vähemmän sotkuista ja likaista. Ja on niitä päiviä täälläkin, kun inhoan siivoamista ja lysähdän mieluummin sohvalle ja annan olla mitä ympärillä on.

Mutta sen sanon lisäksi, että ei myöskään tarvitse yhtään hävetä tai vähätellä sitä, että tykkää siisteydestä ja harmoniasta ympärillään, kuten minä. Minulle viihtyisä koti on osa hyvinvointia ja kun kotona viettää paljon aikaa ja D tekee etätöitä, haluamme elää riittävän siistissä kodissa.

Millaisia siivousfilosofioita siellä ruudun toisella puolen on?

-Hilla

Seuraa Instagramissa