Kaupallinen yhteistyö Itsehoitoapteekki.

Hyvinvointiin vaikuttaa moni asia, yhtenä kivijalkana kokonaisuudessa on ravinto, jota syömme. Ruoka on nautintoa, hyviä makuja, yhdessäoloa ja erilaisia makumatkoja, mutta myös ravintoaineita, joita kehomme käyttää polttoaineena ja tarvitsee toimiakseen. Ravinto vaikuttaa jakamiseen ja koko kehon toimintaan. Siksi ei ole yhdentekevää, miten syömme. 

Pidän hyvästä ruoasta, mutta ajattelen ruokaa myös ravintoaineiden ja monipuolisuuden näkökulmasta. Saanko riittävästi kuituja, syönkö riittävästi kasviksia ja vihanneksia, onko ravinto monipuolista… Millainen ruoka pitää minut virkeänä ja minkälaisella ruoalla jaksan tällä hetkellä imettää ja olla äiti. Onko jokin ruoka-aine, joka ei sovi minulle jne.

Keräsin tähän postaukseen muutamia kysymyksiä liittyen hyvinvointiin sekä syömiseen ja vastaan niihin seuraavaksi:

Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?

Hyvinvointi sanaa käytetään monessa yhteydessä nykyisin, mutta pähkinän kuoressa olen kiinnostunut hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, jotta voisin mahdollisimman hyvin, saisin elää terveenä, kokisin onnellisuutta ja tietäisin keinoja päästä epätasapainosta kohti tasapainoa, kun sellaisia tilanteita vastaan tulee. 

Hyvinvointi merkitsee minulle itsetuntemusta ja sen kehittymistä. On tunnettava itsensä ja sen lisäksi oltava rehellinen itselleen, mitä milloinkin tarvitsee. Kun tuntee itsensä ja tunnistaa tarpeensa, on helpompi elää itselleen sopivaa elämää ja voida sitä kautta hyvin ja paremmin. 

Ravitsemus osana hyvinvointia

Miten ajattelen hyvinvoinnista tällä hetkellä?

Viime vuosina on puhuttu paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, joka ottaa huomioon ihmisen psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena ja tarpeet sen mukaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen: fyysinen vointi, mieli, ravinto, ihmissuhteet, tunteet, työ, lepo, uni, palautuminen, liikunta, mielenterveys, liikunta ja niin edelleen. Hyvinvointimme on näiden asioiden sopiva summa.

Ajattelen kokonaisvaltaisuuden lisäksi hyvinvointia hyvin paljon myös yksilöllisenä asiana. Olemme yksilöitä ja siksi hyvinvoinnissamme painottuu erilaiset asiat. Kulloinenkin elämäntilanne vaikuttaa siihen, mistä hyvinvointi muodostuu ja mitä elämäämme eniten tarvitsemme. 

Siinä missä, joku toinen tarvitsee palautumiseen rauhallista ympäristöä, toinen taas latautuu ystävien seurassa. Vauvavuonna hyvinvoinnissa saattaa palautumisen tarve lisääntyä ja liikunnan tarve vähentyä, esimerkkeinä.

Myös ravinnon suhteen olemme yksilöllisiä ja siksi omaa kehoa on syytä kuunnella: millainen ravinto sopii minulle ja millainen ravinto tekee juuri minulle hyvää. Toki suomalaiset ravitsemussuositukset ohjaavat isossa kuvassa kansalaisia oikeaan suuntaan, mutta hienosäätö tehdään yksilöllisten tarpeiden ja kulutuksen mukaan.

Miten meidän perheessä syödään?              

Meidän perheen syömisen runko perustuu säännöllisyyteen ja tavalliseen kotiruokaan. Yritämme parhaamme mukaan syödä monipuolisesti eri ruokia vaihdellen ja keskitymme siihen, että kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi joka päivä syötyä jossain muodossa.

Syömme aamupalan, lounaan, pienen välipalan, iltaruoan ja iltapalan. Ruokailurytmi toimii lasten kanssa, mutta söimme samalla tavalla jo ennen lapsia. Olemme harrastaneet ikämme urheilua ja jo nuorena huomasin itsekin sen, että liikunta vaatii säännöllistä syömistä.

Säännöllisyys pitää verensokerin tasaisena, eikä tule tarvetta ylensyödä tai kokea kovaa nälkää missään vaiheessa. Säännöllinen syöminen tulee kyllä niin selkärangasta, ettei sitä sen suuremmin tule mietittyä. 

Isoin työ meidän perheen syömisessä tällä hetkellä on suunnitelmallisuus ja kaupassa käyminen. Ruokahuolto on yksi duuni muiden lisäksi. Käymme kaupassa noin pari kertaa viikossa: viikon alussa ja ennen viikonloppua, ja toki haemme jonkun pienen asian lähikaupasta, jos vaikka levite sattumoisin loppuu. Välillä ruokahuollon pyörittäminen uuvuttaa, mutta pidän sitä niin tärkeänä asiana, että homma on vaan hoidettava.

Miten huolehdin, että saan kaikki tarvittavat ravintoaineet?

Monipuolinen ruoka ja värikäs ruoka on kaiken lähtökohta. Aamupalalla syömme usein kaurapuuroa ja marjoja, smoothien joukkoon saan upotettua monia ravintorikkaita ruoka-aineita myös lasten ruokavalioon, kuten esimerkiksi lehtikaalin tai pinaatin lehdet.

Monipuolisen ruoan lisäksi käytämme muutamia ravintolisiä, joilla pyrimme takaamaan tarvittavien ravintoaineiden saannin. Orion Multivita -tuoteperheeseen kuuluu useita meillä käytössä olevia tuttuja valmisteita. Ravintolisä on pieninä annoksina, kuten tabletteina, nautittava elintarvike, jonka tarkoituksena on täydentää ruokavaliota. Ravintolisä voi sisältää esimerkiksi vitamiineja tai kivennäisaineita. Ravintolisät eivät korvaa terveellistä ruokavaliota.

Tällä hetkellä käytän säännöllisesti Multivita Raskaus ja Imetys -tuotetta, joka on laadukas monivitamiini erityisesti raskautta suunnitteleville, raskaana oleville ja imettäville naisille. Tuote tukee odotus- ja imetysajan ruokavalioita ja varmistaa elimistölle tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. Tabletti sisältää muun muassa D3-vitamiinia, jodia, rautaa ja foolihappoa.

Ravintolisän D-vitamiini ja foolihappo edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja C-, B6-ja B12-vitamiinit sekä rauta auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Raskausaikana keho tekee ison työn rakentaessaan kahdesta pienestä solusta kokonaisen ihmisen ja ajattelen, että sitä kovaa työtä tukeakseni haluan optimoida omat vitamiinit, hivennaineet ja rasvahapot. 

Yhtä lailla vauva on kasvanut syntymänsä jälkeen rintamaidolla neljästä kilosta seitsemään ja puoleen kiloon – lähes tuplannut kokonsa rintamaidolla. Se, mitä minä olen ja syön, vaikuttaa tottakai rintamaidon laatuun ja sitä kautta vauvan saamiin tarpeellisiin ravintoaineisiin, joita käyttää kasvunsa tukena. 

Mielestäni raskauden suunnittelu, raskausaika ja raskaudesta palautuminen ja imetys on erityisesti aikaa, jolloin mietin tarpeellisten vitamiinien ja hivenaineiden saatavuutta. Viimeisten seitsemän vuoden aikana olen ollut kolme kertaa raskaana ja imettänyt kolme kertaa, joten kulutusta on ollut ja olen parhaani mukaan yrittänyt tukea sitä ravintolisillä.

Toinen raskautta ja imetystä tukeva tuote on Multivita Omegalive Raskaus & Imetys -ravintolisä, joka sisältää erityisen runsaasti odottajalle tärkeitä DHA-rasvahappoja. DHA ylläpitää sikiön ja rintaruokinnassa olevan imeväisen aivojen ja silmien normaalia kehitystä ja sen tarve on suuri erityisesti viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Valmiste ei sisällä lisättyjä vitamiineja, joten sitä voi haluttaessa käyttää yhdessä vitamiinivalmisteiden kanssa.

Odottavien ja imettävien äitien ravintosuosituksen mukaan kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen, jotta saisi tarvittavat omega-3-rasvahapot. Moni kalalaji on odottajilta kielletty ja kalan nykyinen kilohintakin saattaa olla haaste kalan riittävään saantiin. Suositus syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa on kova tavoite monelle nykyaikana, ja siksi tärkeät omega-3-rasvahapot kannattaakin tarvittaessa nauttia laadukkaana kalaöljyvalmisteena.

Olenko imetyksen aikana miettinyt tarkemmin ruokavaliota?

Imetyksen aikaiseen ruokavalioon pätee samat asiat kuin ruokavalioomme ylipäätään. Ero on oikeastaan kohdallani määrä: imetysaikana syön hiukan normaalia enemmän ja näläntunne tulee voimakkaampana. Imetys on kuluttavaa ja huomaan kyllä, että rintamaidon tuotanto on parhaimmillaan, kun syön monipuolisen runsaasti ja juon tarpeeksi.

Raskauden aikana kertyneet lisäkilot kehossani sulavat vähitellen vauvavuoden ja imetyksen aikana, vaikka syön määrällisesti hieman normaalia enemmän. Jokaisen keho toimii tässäkin asiassa yksilöllisesti, mutta näin olen itse kokenut imetysaikana.

Mitä muita vitamiini- ja hivenainevalmisteita perheessämme käytämme?

Kaiken kaikkiaan Orionin Multivita-tuoteperhe sisältää laajan kattauksen laadukkaita tuotteita, joita voin suositella. Lapset ovat tykänneet Multivita Naminalle monivitamiini ja Multivita Naminalle Kalsium+D3 -ravintolisistä. 

Lapset kasvaa ja haluan pitää huolta etenkin heidän kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Päiväkodissa ja esikoulussa tarvitaan taas syksyn tullen aimo annos vastustuskykyä. Siihen tarkoitukseen vitamiinilisä on mainio. Tytöt pitävät Naminalleista. Ne ovat pehmeitä, hyvälle maistuvia nallen muotoisia monivitamiinivalmisteita, joita lapset nappaavat suuhunsa mielellään.

Danielilla on käytössä Suomen suosituin* monivitamiinitabletti  Multivita Plus -ravintolisä. Multivita Plus valmisteen sisältämä D- ja C-vitamiini vahvistavat vastustuskykyä ja C-, B6 – ja B12-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Multivita Omegalive Strong on vahva kalaöljykapseli, sisältäen kahden kapselin päiväannoksessa 1330 mg omega-3-rasvahappoja. Daniel harrastaa kestävyysurheilua, juoksua ja suunnistusta, ja siksi käyttää ruokavalion tukena edellä mainittuja tuotteita.

*Pharmarket MAT 08/2022

Orion Multivita-tuotteita myydään vain apteekeissa. Niitä on helppo tilata myös suoraan Itsehoitoapteekin kautta verkkoapteekeista.

Mun kolme vinkkiä monipuoliseen ruokavalioon?

Säännöllisyys, välipala-smoothiet ja aterioiden suunnittelu etukäteen. 

1.Syömisessä säännöllisyys on kaiken a ja o, jotta nälkä ei pääse liian suureksi. 

2.Smoothiet ovat mielestäni helppo ja joskus myös ”nopea” tapa syödä kaikenlaista terveellistä. Esimerkiksi mustikka-smoothien joukkoon laitan nipun lehtikaalia. Smoothien joukossa tummanvihreät kaalinlehdet menevät ihan huomaamattaan. En välttämättä tulisi järsineeksi lehtikaaleja sellaisenaan. Smoothien joukkoon on hyvä ”piilottaa” kaikenlaista, vaikkapa lusikallinen laadukasta oliiviöljyä. 

3.Kolmantena asiana on sanottava suunnitelmallisuus. Jotta voi syödä monipuolisesti ja terveellisesti, on kaiken lähdettävä etukäteissuunnittelusta ainakin meidän perheessä. Emme käy usein ulkona syömässä tai nappaa mukaan salaattia take awaynä, vaan kokkaamme suurimman osan ruoasta kotona. Mietimme kauppaan mennessä ruokalistan ja ostamme ainekset sen mukaan. Kun kyseiset ruoat on syöty, alkaa jääkaappi olla tyhjä. Marjoja ja tuoretta leipää löytyy aina pakastimesta ja hedelmiä kulhosta. 

Millä herkuttelen ja mitä ajattelen herkuttelusta?

Terveellinen ja monipuolinen syöminen tarkoittaa minulle sitä, että mukaan mahtuu myös herkuttelua. Lempparini on jäätelö tai muutama pala suklaata. Perjantaisin lapset haluaa irtokarkkeja ja minunkin suuhun niistä muutama päätyy. Joskus leivon jotain hyvää ja sitten syön sitä lounaan jälkeen kahvin kanssa seuraavat pari päivää.

Emme herkuttele joka päivä, mutta ei meillä myöskään ole mitään rajoitteita sen suhteen, milloin saisi herkutella ja milloin ei. Kesälomalla niin lapset kuin aikuiset herkutteli enemmän ja taas arkeen palattua sanoisin herkuttelun jonkin verran vähentyneen. Mutta jos keskiviikkoilta tuntuu hyvältä hetkeltä nauttia jäätelöä päivällisen jälkeen, niin sitten teemme niin.

Olen myös kiinnostunut yhä enemmän ns. terveellisistä herkuista, joista hyvä esimerkki tämä taateli-suklaakakku.

Onko minulla ollut haasteita hyvinvointini kanssa?

Meistä tuli Danielin kanssa vanhempia noin 6 vuotta sitten ja voimme kyllä yhteen ääneen sanoa, että sen jälkeen hyvinvoinnin tasapainoilu on saanut uuden ulottuvuuden. Etenkin sitten kun lapsia tuli toinen ja kolmas. Oma ajankäyttö ja hyvinvoinnin osa-alueet ovat muokkautuneet ja elävät hetkessä paljon enemmän.

Äitiyden, yrittäjyyden ja omien kiinnostusten kohteiden keskiössä minun hyvinvoinnin haasteeni on jaksaminen ja riittävä lepo. Tykkään tehdä asioita, toteuttaa itseäni, harrastaa liikuntaa ja olla äiti kolmelle pienelle. Samaan aikaan tarvitsen lepoa, unta ja palautumista. Näiden asioiden välillä tasapainoilu ei aina ole helppoa.

Rajallisilla resursseilla on priorisoitava ja välillä ihan pysähdyttävä ja tarkasteltava omaa fokusta. Elämässä on säilyttävä ilo, valo ja se, että ehtii huomata pienet arvokkaat asiat. Välillä aivan kaikessa rauhassa.

Ehkä jopa jossain määrin pelkään uupumusta tai loppuun palamista, koska tiedän että niin voi periaatteessa käydä kenelle vaan. Siksi äitinä, yrittäjänä ja tekemisestä tykkäävänsä ihmisenä olen ajatellut, että minun täytyy tietoisesti keskittyä myös olemiseen, lepoon, rentoutumiseen ja laiskotteluun, jotta jaksan tänään ja huomenna. Äitiyden myötä olen opetellut tasapainoa tästä näkökulmasta ja kolmannen lapsen myötä olen opetellut taas vähän lisää.

Mitä Multivita-tuotetta suosittelisit, jos käytössä ei ole mitään ravintolisää?

Sanoisin, että Multivita Pore voisi olla helppo tuote meneväänkin arkeen. Poretabletin voi tiputtaa vesilasiin ja juoda vaikkapa aamupalan yhteydessä. Hedelmäisen raikas, appelsiininmakuinen monivitamiini raikkaana porejuomana on hyvä vaihtoehto nieltävälle tabletille. Käytän välillä poretablettia ja tykkään sen raikkaasta mausta.

-Hilla

Lue lisää:

Rautalisä raskausaikana – loppuraskauden kuulumisia.

Näin hoidan ihoani kokonaisvaltaisesti.

Seuraa Instagramissa