Juoksu raskauden aikana

Juoksu raskauden aikana on asia, joka on mietityttänyt minua, kuten myös muita juoksevia ja urheilevia naisia tässä vatsan kasvaessa ja olotilan muuttuessa.

Miten pitkälle raskaana voi juosta? Millaisia juoksutreenejä voi ja saa tehdä? Voiko juoksusta olla jotain haittaa? Milloin juoksu pitäisi lopettaa? Osaltaan nämä kysymykset ovat pyörineet minunkin päässäni, mutta olen päättänyt suhtautua asiaan maalaisjärjellä ja omaa oloa ja vointia kuunnellen.

Miten minun kohdalla juoksu raskauden aikana on sitten sujunut?

No, oikeastaan paremmin kuin olisin kuvitellut. Huomenna alkaa raskausviikko 25 ja edelleen pystyn juoksemaan. Ja olen siitä todella iloinen. Toki vauhti on hiljentynyt, juoksumatkat lyhentyneet ja säännöllisyys muuttunut ei niin säännölliseksi, mutta mikä tärkeintä, edelleen olen saanut nauttia juoksusta, vauhdista, endorfiineista ja siitä hyvästä juoksufiiliksestä, jonka lenkin jälkeen aina saa palkinnoksi.

Monet ovat minulta myös kysyneet, että kuinka kauan aion vielä juosta. Tuohon kysymykseen on aika mahdotonta vastata, mutta olen ajatellut itse juoksevani niin pitkään kuin mahdollista. Niin pitkään kun lenkillä käyminen tuntuu mukavalta, mihinkään ei satu ja lenkistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. 🙂

Toki olen varautunut myös siihen, että jonain päivänä alaselkä voi vain mennä niin jumiin tai jotain muuta sellaista, jonka takia juokseminen enää onnistu, mutta sitten siirryn sauvakävelyyn, pyöräilyyn, uintiin ja mahdollisuuksien mukaan kuntosalilla ja joogassa käyntiin. Edellä mainitut lajit kuuluvat jo nytkin harjoitteluuni, vaikka juoksu onkin pääosassa. Tiedostan siis hyvin, että jossain vaiheessa kesää juoksulle voi tulla stoppi.

Olen myös raskauden aikana keskustellut juoksusta ja treenaamisesta lääkärin, kätilön ja terveydenhoitajan kanssa. Kaikki ovat olleet sitä mieltä, että treenaamista ja juoksua voi jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitään estettä ja haittaa ei ole niin kauan kun kuuntelee omaa oloaan fiksusti. Onhan tunnettuja maratoonarejakin, jotka ovat treenanneet hyvinkin normaalisti lähelle synnytystä.

Juoksu raskauden aikana

Miten juoksu on omalta kohdaltani nyt raskauden aikana muuttunut? Teen tällä hetkellä noin 5-10 kilometrin lenkkejä. Pitkät lenkit, joista pidän erityisen paljon, ovat raskauden aikana jääneet ohjelmasta kokonaan pois. Mutta niitä ehtii varmasti tehdä sitten myöhemminkin. Olen myös siirtynyt juoksemaan enemmän metsään ja poluille pehmeän alustan takia. Asfaltilla juokseminen aiheuttaa kovempia tärähdyksiä, jotka eivät enää tunnu niin mukavilta. Sen sijaan neulaspolut ja polkujuoksu on tällä hetkellä parasta mitä tiedän.

Ruokailun ja juoksun välissä on nykyään pidettävä myös hyvin väliä, jotta ruoka ehtii sulaa vatsassa eikä sitten nouse ylös treenin aikana. Vatsassa on jo muutakin täytettä, joten mieluummin lähden kevyen oloisena liikkeelle. Myös pissataukoja joutuu raskauden takia pitämään lenkin aikana parikin kertaa rakon täyttyessä ennätys vauhtia, mutta se on mielestäni aika pieni ”vaiva”. Metsäpissoihin muutenkin suunnistajana tottuneena. 😉

Olen kiinnittänyt huomiota myös enemmän palautumiseen ja kehon huoltoon nyt vatsan kasvaessa. Olen käynyt hierojalla, venytellyt ja rullaillut lihaksiani ja pitänyt huolen siitä, että lähden lenkille hyvin levänneenä. Jos on sellainen päivä, etten ole jaksanut tai ei ole huvittanut olen suosiolla tehnyt jotain muuta tai ihan vaan olla möllöttänyt ja nauttinut muista asioista.

Sellaisia ajatuksia minulla on juoksusta raskauden aikana. Tämä on tietenkin vain oma näkemykseni asiasta ja ymmärrän hyvin, että jokainen kuuntelee omaa kehoaan. Mutta niinhän sitä pitää tehdä muutenkin urheilun kanssa.

Saa myös kysyä lisää, jos jokin asia jäi tämän osalta askarruttamaan. Onko siellä ruudun takana muita pallomahoja, jotka vielä juoksevat tai eivät jostain syystä ole pystyneet enää juoksemaan? Kuulen mielelläni myös teidän ajatuksia.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

1+

You may also like

3 kommenttia

  1. Kuulostaa hyvältä! 🙂 Ja ihanaa, että juoksu onnistuu vielä! Kyllä se oma kroppa kertoo, kun alkaa olla aika vaihtaa juoksu kevyempiin liikuntamuotoihin! 🙂 Mulla se oli siinä RV27 kohdalla, kun juoksu alkoi olla sen verran epämukavaa, joten suosiolla siirryin kävelyyn. Muistan itsekin etsineeni tosi paljon tietoa juoksusta raskauden aikana, ja se on jännä miten negatiivisesti siihen suhtaudutaan yleisellä tasolla, mutta sitten taas ”juoksijoiden maailmassa” se on ihan normaalia, että juoksut jatkuu raskauden aikana, jos vain vointi sen sallii! 🙂 Hyviä lenkkejä sulle ja vaaville! <3

    0
  2. Tutulta kuulostaa, hyvin samalla tyylillä olen edennyt itsekin 🙂 Vielä pystyn hyvin juoksemaan ja toivottavasti juoksuviikkoja on vielä paljon edessäkin. Olen myös kysellyt neuvola ja lääkärikäynneillä juoksusta ja samat ohjeet olen saanut minäkin eli juoksua voi hyvin jatkaa, jos se on se oma juttu. Ensimmäiset kuukaudet mulla juoksu oli tosi raskasta, mutta on sittemmin onneksi helpottanut. Toki vauhti on hidastanut reippaasti ja matkatkin lyhentyneet. Hyviä lenkkejä!

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *