Juoksu raskauden aikana on asia, joka on mietityttänyt minua, kuten myös muita juoksevia ja urheilevia naisia tässä vatsan kasvaessa ja olotilan muuttuessa.

Miten pitkälle raskaana voi juosta? Millaisia juoksutreenejä voi ja saa tehdä? Voiko juoksusta olla jotain haittaa? Milloin juoksu pitäisi lopettaa? Osaltaan nämä kysymykset ovat pyörineet minunkin päässäni, mutta olen päättänyt suhtautua asiaan maalaisjärjellä ja omaa oloa ja vointia kuunnellen.

Miten minun kohdalla juoksu raskauden aikana on sitten sujunut?

No, oikeastaan paremmin kuin olisin kuvitellut. Huomenna alkaa raskausviikko 25 ja edelleen pystyn juoksemaan. Ja olen siitä todella iloinen. Toki vauhti on hiljentynyt, juoksumatkat lyhentyneet ja säännöllisyys muuttunut ei niin säännölliseksi, mutta mikä tärkeintä, edelleen olen saanut nauttia juoksusta, vauhdista, endorfiineista ja siitä hyvästä juoksufiiliksestä, jonka lenkin jälkeen aina saa palkinnoksi.

Monet ovat minulta myös kysyneet, että kuinka kauan aion vielä juosta. Tuohon kysymykseen on aika mahdotonta vastata, mutta olen ajatellut itse juoksevani niin pitkään kuin mahdollista. Niin pitkään kun lenkillä käyminen tuntuu mukavalta, mihinkään ei satu ja lenkistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. :)

Toki olen varautunut myös siihen, että jonain päivänä alaselkä voi vain mennä niin jumiin tai jotain muuta sellaista, jonka takia juokseminen enää onnistu, mutta sitten siirryn sauvakävelyyn, pyöräilyyn, uintiin ja mahdollisuuksien mukaan kuntosalilla ja joogassa käyntiin. Edellä mainitut lajit kuuluvat jo nytkin harjoitteluuni, vaikka juoksu onkin pääosassa. Tiedostan siis hyvin, että jossain vaiheessa kesää juoksulle voi tulla stoppi.

Olen myös raskauden aikana keskustellut juoksusta ja treenaamisesta lääkärin, kätilön ja terveydenhoitajan kanssa. Kaikki ovat olleet sitä mieltä, että treenaamista ja juoksua voi jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitään estettä ja haittaa ei ole niin kauan kun kuuntelee omaa oloaan fiksusti. Onhan tunnettuja maratoonarejakin, jotka ovat treenanneet hyvinkin normaalisti lähelle synnytystä.

Juoksu raskauden aikana

Miten juoksu on omalta kohdaltani nyt raskauden aikana muuttunut? Teen tällä hetkellä noin 5-10 kilometrin lenkkejä. Pitkät lenkit, joista pidän erityisen paljon, ovat raskauden aikana jääneet ohjelmasta kokonaan pois. Mutta niitä ehtii varmasti tehdä sitten myöhemminkin. Olen myös siirtynyt juoksemaan enemmän metsään ja poluille pehmeän alustan takia. Asfaltilla juokseminen aiheuttaa kovempia tärähdyksiä, jotka eivät enää tunnu niin mukavilta. Sen sijaan neulaspolut ja polkujuoksu on tällä hetkellä parasta mitä tiedän.